Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ


Λίγοι άνθρωποι δίνουν προσοχή στα πόδια, που βαδίζουν τη μοναχική πορεία τους στο μονοπάτι της ζωής. Μικρή σημασία δίνεται στις σοβαρές ζημιές που υφίσταται τα πόδια από δική μας υπαιτιότητα, ζημιές που μοιραία θα προκαλέσουν προβλήματα και σε άλλα σημεία του σώματος.
Θεωρούμε τα πόδια μας δεδομένα, γενικά τα εκτιμούμε ελάχιστα και τα ταλαιπωρούμε αφάνταστα φορώντας ακατάλληλα παπούτσια με ψιλά τακούνια που αλλάζουν την δομή της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και όχι μόνο. Αν οι νέες κοπέλες φορούν για πολλά χρόνια ψηλά τακούνια, αλλάζει η θέση της μήτρας και προκύπτει η πιθανότητα να μην μπορούν να συλλάβουν και να τεκνοποιήσουν.  
Η δομή του ποδιού μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη από ακατάλληλα παπούτσια, με συνέπεια μη σωστό πάτημα στο βάδισμα. Είναι θλιβερό το πόσο λίγη προσοχή δίνουμε στα πόδια μας. Ενδιαφέρον είναι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Graziaτου Σεπτεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με το άρθρο, τα βρετανικά συνδικάτα παρουσίασαν πρόσφατα την <πρόταση 81> ή αλλιώς <ψηλά τακούνια>. Η εν λόγω πρόταση διαμορφώθηκε από ειδικούς, οι οποίοι ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλούν στα πόδια των εργαζομένων γυναικών οι γόβες στιλέτο, απειλώντας με νομικά μέτρα αν δεν απαλειφθούν από το dress code των εταιρειών που τις επιβάλλουν.
Το 1950 ο Αμερικανός ποδίατρος Simon wikler έγραψε για τον συσχετισμό μεταξύ των ποδιών των γυναικών και του καρκίνου του μαστού. Έγραψε σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών προσβολών, ότι εμφανίζεται ως επικρατέστερο αίτιο ένα άγνωστο <κάτι> στη ζωή μας.  
Όταν θα εντοπισθεί, θα απαλλάξει τον περισσότερο κόσμο από πολλές χρόνιες παθήσεις και από το άγχος που αυτές προκαλούν. Αυτό το άγνωστο <κάτι> είναι η ανώδυνη εξασθένηση και οι παραμορφώσεις του ποδιού από τα παπούτσια που συνηθίζουμε να φοράμε. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε με τον τίτλο: <τα ελαττώματα των ποδιών ως πιθανός αιτιολογικός παράγων του καρκίνου του μαστού> στο περιοδικό National Association of Chiropodists.
Τον επόμενο χρόνο υπήρξε σχετική δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό με θέμα: <υποθετική σχέση μεταξύ της  ανισορροπίας του ποδιού και του ρευματοειδούς πυρετού>. Και τα δύο άρθρα εξακολουθούν να είναι και σήμερα επίκαιρα.
Ο Dr Wikler επισκέφθηκε πολλές χώρες και μελέτησε σ’αυτές χιλιάδες πόδια.
Άνθρωποι που δεν έπασχαν από καρδιακά νοσήματα και από καρκίνο του μαστού, ήταν συνήθως αυτοί που βάδιζαν ξυπόλητοι  ή φορούσαν παπούτσια που δεν παραμορφώνουν τα πόδια. Πάνω σε αυτό το θέμα μάλιστα, έχει γράψει τρία βιβλία. Σχεδίασε 10.000 ζευγάρια ανατομικά παιδικά υποδήματα, γνωστά σαν Dr Wikler Shoes τα οποία πουλήθηκαν ανά τον κόσμο.
Δημοσίευσε επίσης, πολλά άρθρα και από το 1950 εξακολούθησε να επικυρώνει με τις μελέτες του σε όλο τον κόσμο αυτά που είχε αναφέρει σχετικά με τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο του στήθους. Σαν ποδίατρος είχε ως αρχή πως το πόδι και ο τρόπος που βαδίζουμε έχουν μεγάλη σχέση με αυτά που συμβαίνουν στο σώμα μας. Και όταν μιλάει για παραμορφωμένο πόδι, εννοεί τον υπερβολικό υπτιασμό ή τον υπερβολικό πρηνισμό που επηρεάζουν το πρόσθιο μέρος του σώματος.
Αν το σώμα, για έναν ποδίατρο, διεγείρεται στο πρόσθιο μέρος του, το σώμα γέρνει προς τα εμπρός και η ικανότητα του ποδιού να απορροφά  τον κραδασμό δεν είναι ισορροπημένη. Αν το βάδισμα δεν δημιουργεί απορρόφηση των κραδασμών, τότε το σώμα τείνει να γέρνει προς τα εμπρός για να ισορροπήσει από τον κραδασμό.
Ο Dr wikler λέει πως, αν κάτι διαταράσσει την επιφάνια του σώματος, Αυτό ρίχνει το βάρος του εμπρός και έτσι προκαλείται σπασμός στο πρόσθιο μέρος του σώματος.
Που ασκείται πίεση όταν οι γυναίκες φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια; Στην κεφαλή της μετατάρσιας φαλαγγικής άρθρωσης, στη βάση των δακτύλων μας, η οποία πέφτει στην ίδια γραμμή με τη βοηθητική λέμφο, στην ίδια γραμμή με το στέρνο. Κατά την άποψη του ποδίατρου, όταν μια γυναίκα φορά ψηλά τακούνια, το βάρος του σώματός της πέφτει στα δάκτυλα.
Για τον ποδίατρο, όταν το σώμα πέφτει προς τα εμπρός, οι μύες στο πρόσθιο μέρος του σώματος κάνουν σπασμό για αντιστάθμισμα. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ισορροπήσουν οι μύες και να φέρουν πίσω το βάρος του σώματος, έτσι ώστε να αποκαταστήσουν το κεντρικό σημείο της βαρύτητας.
Ο Dr Wikler έκανε την έρευνά του ανάμεσα σε γυναίκες με όγκους των μαστών. Έλεγξε τα πόδια τους, κατά την διάρκεια ενός διασταυρούμενου πειράματος, για να δει αν τα πόδια είχαν να πουν  κάποια ενδιαφέρουσα πληροφορία προς τον ποδίατρο σχετικά με κάποιες παθήσεις. Επιβεβαιώθηκε 1.800 φορές!!!
Κοιτάζοντας απλά τα πόδια ενός ατόμου, ο γιατρός ήταν ικανός να αποδείξει πως όσοι είχαν  παραμορφωμένα πόδια, είχαν και προβλήματα με το πρόσθιο μέρος του σώματος.
Μια από τις παραμορφώσεις στις οποίες αναφερόταν πάντα ο Dr Wilkler, ήταν η πίεση στο στέρνο των γυναικών που φορούσαν τακούνια. Όταν συνέβαινε αυτό, τα δάκτυλα δεν είχαν διέγερση ακόμα και αν το πόδι μετακινείτο και το μεγάλο δάκτυλο δεχόταν όλη την πίεση στη μεσαία πλευρά, οπότε δεν υπήρχε διέγερση στο κεφάλι. Αυτή τελικά είναι μια από τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η δεύτερη μεγάλη πίεση είναι σε μία από τις σημαντικές συνιστώσες του μέσου ποδός, στις κεφαλές του μεταταρσίου. Το στέρνο διεγείρεται υπερβολικά προκαλώντας τράνταγμα της βοηθητικής λέμφου. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόταν ο Dr Wikler στα άρθρα του το 1950. Συμπέρανε από την έρευνα που έκανε, πως αυτή η πίεση ήταν ο παράγοντας που συντελούσε στις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του μαστού.   
Με τον τρόπο που βαδίζει το πόδι, η πίεση σταματάει εκεί, στις κεφαλές του μεταταρσίου. Δεν υπάρχει διέγερση στα αντανακλαστικά της κεφαλής της υπόφυσης. Δεν υπάρχει ερεθισμός στις απολήξεις των ζωνών. Αν τα συνδέσουμε αυτά με τους μεσημβρινούς, η περισσότερη ενέργεια τους θα σταματήσει επί τόπου. Δεν θα υπάρξει ενέργεια μέσω του μεσημβρινού του στομάχου ή των άλλων μεσημβρινών που διαπερνούν το πόδι, επειδή η ενέργεια σταματάει στις κεφαλές του μεταταρσίου προκαλώντας κλυδωνισμό στο πόδι. Καθώς το πόδι πατάει στο έδαφος, προκαλείται υπερβολική πίεση στο στήθος. Δεν μοιράζεται ισομερώς η ενέργεια, είναι περιορισμένη στην περιοχή του αντανακλαστικού του στήθους, προκαλώντας τράνταγμα και μπλοκάρισμα.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε την πίεση από το πόδι κινητοποιώντας τις αρθρώσεις. Αυτή η ενέργεια επεκτείνεται σε όλες τις ζώνες, διεγείροντας κάθε άρθρωση και ισορροπώντας το πόδι. Και όταν συμβαίνει αυτό, η ενέργεια διανέμεται ισομερώς στο πόδι, σε όλες τις αντανακλαστικές ζώνες και από εκεί επεκτείνεται σε όλο το σώμα.
Ήταν τρελός ο Dr Wikler; Μερικοί λένε πως ήταν τελείως τρελός. Πως είναι δυνατόν να λες πως κάτι που συμβαίνει στο πόδι, μπορεί να έχει επίδραση οπουδήποτε αλλού; Ο Dr Wikler έκανε τα σχετικά τεστ και αποδείχθηκε πως είχε δίκιο. Ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του.
Όταν οι κεφαλές του μεταταρσίου έχουν φλεγμονή, θα παρατηρήσουμε υγρό γύρο από τις κεφαλές. Το πόδι, όμως, παρήγαγε υγρό γύρω από την αντανακλαστική περιοχή του στήθους ως αντιστάθμισμα. Όταν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, θα σκεφτούμε  πως υπάρχει στρες στο στήθος καθώς και στη βοηθητική λέμφο ή σε κάθε ζώνη που η πίεση επηρεάζει.
Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτό και τη χρόνια ιγμορίτιδα; Υπάρχει μήπως πρόβλημα με τις χρόνιες ημικρανίες; Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κατακράτησης υγρών του στήθους κατά την περίοδο και την αναπαραγωγή του θήλεος; Υπάρχει τόση ένταση εκεί, ώστε να προκαλείται ανισορροπία υγρών από μαζική έκκριση κατά την περίοδο;
Οι ορμονικές εκκρίσεις του σώματός μας εξαρτώνται πολύ από τον ερεθισμό της υπόφυσης, που είναι ο κυριότερος αδένας ο οποίος διεγείρει το υπόλοιπο σώμα.  Αν το αντανακλαστικό του στήθους ή οι κεφαλές του μεταταρσίου δέχονται όλη την πίεση, το αντανακλαστικό της υπόφυσης δεν ερεθίζεται. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος της αύξησης υγρών στη γυναίκα κατά την περίοδο, διότι δεν υπάρχει ο ερεθισμός του αντανακλαστικού της υπόφυσης μέσω του βαδίσματος. Έτσι λοιπόν, η έμφαση δίνεται στο στήθος με τη μη ισορροπημένη παραγωγή ορμονών και αυτό γιατί δεν δέχεται το σωστό ερεθισμό.
Σωστή επιλογή υποδημάτων: Η ανεύρεση καλά σχεδιασμένων υποδημάτων που διατηρούν την καλή υγεία και κινητικότητα των ποδιών, αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός. Καλό είναι να φροντίζουμε να αγοράζουμε παπούτσια πάντα απογευματινές ώρες, που τα πόδια μας είναι ζεστά και λίγο πρησμένα. Επίσης, να κάνουμε μερικά βήματα έτσι ώστε η εφαρμογή να γίνεται υπό το βάρος όλου του σώματος. Ίσως πολλοί  κάνουμε το λάθος να μην αφιερώνουμε αρκετό χρόνο και σκέψη στη σημασία ενός σωστού παπουτσιού. Γινόμαστε εύκολα θύματα της μόδας.
Πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι μπορεί στην εφηβεία ή στα 25 μας χρόνια να φορούσαμε παπούτσι νούμερο 39, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύει για όλη μας τη ζωή. Τα  πόδια έχουν την τάση να φαρδαίνουν με το πέρασμα των χρόνων.  Τα παπούτσια που αγοράζουμε, πρέπει να ταιριάζουν όχι μόνο στο πόδι μας, αλλά και στις δραστηριότητες μας.
Είναι σημαντικό να φοράμε τα σωστά παπούτσια, για να έχουμε καλή υγεία.

Το άρθρο είναι της Ανθής Βρέττα η επεξεργασία έγινε από τον ανήσυχο πολίτη εορδαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου