Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΝΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ, ΟΧΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ

Οι άνθρωποι είναι σαν τα χημικά στοιχεία: όταν δύο από αυτά έρχονται σε επαφή, είτε αδρανούν είτε αντιδρούν. Στη δεύτερη περίπτωση αλλάζουν και τα δύο.
 
Πολλές φορές, μετά από μια βραδιά που περάσαμε μαζί με άλλους, λέμε: «Απόψε το κανιβαλίσαμε». Τι σημαίνει αυτό; Το αισθητικό μας επίπεδο έπεσε, η συμπεριφορά μας αλλοιώθηκε λόγω της ύπαρξής μας στο εσωτερικό μιας ομάδας. Η ομάδα εξασκεί μια μορφή πίεσης, μας κάνει όλους λίγο πολύ όμοιους, μας ισοπεδώνει.

Χρειάζεται προσοχή: όταν συναναστρεφόμαστε ανθρώπους, είτε γινόμαστε ίδιοι με αυτούς («Αν ο γείτονάς σου είναι βρόμικος, θα σε βρομίσει κι εσένα» λέει ο Επίκτητος) είτε εκείνοι ακολουθούν τους δικούς μας τρόπους. Οι περισσότεροι από μας δεν καταφέρνουμε να κατευθύνουμε τις συναναστροφές μας — αφηνόμαστε να μας κατευθύνουν εκείνες. Η οχλοκρατία είναι η ακραία μορφή αυτής της συμπεριφοράς: το άτομο αποποιείται κάθε ευθύνη και συμπεριφέρεται σαν μέλος ενός κοπαδιού.
 
Λέει ο Βρετανός συγγραφέας Τέρρυ Πράτσετ: «Το IQ του όχλου ισούται με το IQ του πιο ηλιθίου που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν διαιρεμένο διά του πλήθους του».
 
Συχνά παρασυρόμαστε από χυδαίες αντιλήψεις, χρησιμοποιούμε χυδαία γλώσσα, η αυτοάμυνά μας εξασθενεί. Κατά κάποιον τρόπο χάνουμε τον εαυτό μας — ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε: «Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι». Για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται ένστικτο και αυστηρότητα στην επιλογή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Χρειάζεται ένστικτο και αυστηρότητα στην επιλογή των συζητήσεων και των πράξεων στις οποίες συμμετέχουμε. Το ερώτημα είναι ένα: θα το έλεγα αυτό, θα έκανα το Α ή θα έκανα το Β αν ήμουν μόνος; Θα έλεγα το Α ή το Β, θα έκανα το Α ή το Β αν έπρεπε να αναλάβω ολόκληρη την ευθύνη;
 
Καλό είναι να μη συζητάμε πράγματα που είναι σημαντικά για μας με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και δεν εμπιστευόμαστε. «Ου πάντα τοις πάσι ρητά» (δεν λέγονται όλα σε όλους) έγραφε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος. Οι άνθρωποι μπορούν να παρερμηνεύσουν, να διαστρεβλώσουν, να κουτσομπολέψουν.
 
Ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν διακεκριμένα πρόσωπα. Και να θυμόμαστε πως ο φθόνος των άλλων για μας δεν είναι παρά συντετριμμένος θαυμασμός.
 
Max Exelman, 61 Μαθήματα καθημερινής σοφίας από τους στωικούς εκδ. Πατάκη

πηγή

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ) πραγματοποίησε την πρώτη της παρουσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο της ημερίδας του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε μια εποχή όπου οι νέες αναδυόμενες αγορές της Ανατολής  αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας μαζί με αυτές της Ασίας απέναντι σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από γήρανση του πληθυσμού και εξάντληση των φυσικών της πόρων η Ελλάδα στέκει στο σταυροδρόμι ενός νέου «δρόμου του μεταξιού».

Έτσι η πραγματοποίηση του πρώτου πρακτικά συνεδρίου της ΕΟΕ στην Ελλάδα υποδηλώνει και το ενεργό ενδιαφέρον της Ρωσίας και των υπολοίπων χωρών της Ένωσης για την ανάδειξή της σε χώρα «γέφυρα» στον εμπορικό δρόμο Ανατολής-Δύσης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν  πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι οικονομικών φορέων και επιχειρηματιών,  από την Ελλάδα  και από  τη Ρωσία, το Καζαχστάν, τη Λευκορωσία (εκπροσωπείται επίσημα από τη Ρωσία στη χώρα μας) και την Αρμενία, που συναποτελούν την Ευρασιατική Ένωση.

«Ο στόχος είναι να ανοίξουμε  μια πόρτα συνεργασίας με την δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Ε.Ο.Ε, με πληθυσμό 170 εκατομμυρίων και ετήσιο προιόν 4 τρισ δολαρίων, σε μια εποχή τεταμένων σχέσεων Ανατολής –Δύσης»,δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, πρώην Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.  «Η Ευρώπη επιμένει σε πολιτικές λιτότητας» τόνισε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η αύξηση του ΑΕΠ».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ των ομιλητών είπε πως «οι Έλληνες έστρεφαν το βλέμμα τους στην Ευρασία, όταν η Ελλάδα δεν είχε ακόμη σύνορα»και  έκανε λόγο για «μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και την εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων» συμπληρώνοντας πως  η συνεργασία με την Ε.Ο.Ε αποτελεί «τη σωστή λύση στο σωστό χρόνο». Εξέφρασε επίσης  τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Καζαχστάν για τη διοργάνωση της EXPO, στην Αστανα το 2017.

Οικονομικές και εμπορικές σχέσεις από τη Λισσαβώνα ως το Βλαδιβοστόκ

Η πρώτη Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μίλησε θετικά για το άνοιγμα νέων αγορών στον τουρισμό, και για την επέκτασης της τουριστικής σεζόν σε 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ΑΕΠ της χώρας.
Η Ελλάδα είχε πάντα εξαιρετική συνεργασία με όλες τις χώρες της Ε.Ο.Ε.  είπε η κ Κουντουρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας η οποία θα φέρει νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό.

Η Ευρασιατική Ένωση αποτελεί διεθνή οργανισμό, που έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και είναι δομημένη με βάση το πρότυπο της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (εκτελεστικό όργανο της Ενωσης) Βίκτορ Σπάσκι, ο οποίος έκανε λόγο για ενιαία οικονομική και εμπορική προσέγγιση από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση απέκτησε καθεστώς Διεθνούς Οργανισμού την 1η Ιανουαρίου 2015.

Συμμετέχουν σε αυτήν το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Ρωσική Ομοσπονδία, και η Αρμενία, ενώ θα ακολουθήσει  η Κιργισία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Σκοπός της είναι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς  αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με πολλές συνδεδεμένες χώρες.

πηγή

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΤΡΟΙΚΑ Ή ΤΡΕΙΣ ΘΕΣΜΟΙ...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ! ΕΕ, ΕΚΤ,ΔΝΤ, ΤΟ ΤΡΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Δώστε μου να φάω, να κατοικήσω και να καλύψω τη γυμνότητά μου και η αξιοπρέπεια θα μου ’ρθει τότε μόνη της.

(Friedrich Schiller)
 
Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός 
 
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την αξιοπρέπεια.  Μάλιστα και ο κύριος Βαρουφάκης σε μία από τις πάμπολλες συνεντεύξεις που έχει δώσει τόνισε ότι «αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές, είναι αξιοπρέπεια»… Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα, ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις... καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, και αυτό τους το έχουμε δώσει»…
 
Έλα όμως που σύμφωνα με τον Βίκτωρα Ουγκώ «το δάνειο είναι η αρχή της σκλαβιάς, ακόμη χειρότερο και απ' τη σκλαβιά, γιατί ο δανειστής είναι πιο σκληρός από τον δουλοκτήτη . Είναι ιδιοκτήτης της αξιοπρέπειάς σας και μπορεί όποτε θέλει να την πληγώσει θανάσιμα»… Άρα για ποια αξιοπρέπεια μπορούμε να μιλάμε;  Και ειδικά αυτές τις ημέρες όπου η αυτοκτονία από απόγνωση λόγω οικονομικής ανέχειας μιας μάνας με τον γιό της στην Χαλκίδα συγκλονίζει αυτούς που παραμένουν ακόμη άνθρωποι… Για κάποιους άλλους η διπλή αυτή αυτοκτονία είναι μέρος της στατιστικής!

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν μας κάνουν καθόλου αισιόδοξους.  Γιατί δεν βλέπουμε να χαλαρώνονται τα δεσμά προς την Ελλάδα αλλά αντιθέτως να γίνονται ακόμη πιο σφικτά!  Τα κίνητρα πολλαπλά.  Πρώτα από όλα την χώρα κυβερνά ένα αριστερό κόμμα…  Έφυγαν τα «δικά» τους πολιτικά παιδιά… Λάθος, μεγάλο λάθος του λαού! Δεύτερον πρέπει να γίνουμε για άλλη μία φορά παράδειγμα για τους άλλους λαούς του Νότου, για να μην πάρουν θάρρος και θέλουν και εκείνοι καλύτερη αντιμετώπιση από τους δανειστές. Τρίτον, το οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα τους είναι πολύτιμο και σιγά μην αφήσουνε να το χαρούμε εμείς!

Έτσι σιγά σιγά ξεδιπλώνεται το νήμα.  Μάλιστα βλέπουμε και αλλαγή ρόλων, γιατί από εκεί που μέχρι σήμερα τον ρόλο του κακού στην υπόθεση των διαπραγματεύσεων είχαν οι Γερμανοί και ειδικά ο κ. Σόιμπλε, τώρα ξαφνικά βλέπουμε και τον «καλό» αστυνομικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να γίνεται πιο κακό και από τον κακό αστυνομικό!!! Αλήθεια που πήγε η τόση αγάπη των Αμερικανών προς την χώρα μας;  Εκτός και αν το ΔΝΤ ενεργεί από μόνο του… Και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει κάποιος μπαμπούλας για να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας μας από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλα μέχρι ενός σημείου. Φθάνουν πια οι «μπαμπούλες»… Χορτάσαμε!

Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί πολύ άσχημα και πέφτει πολύ «ξύλο» από παντού.  Ο κύριος Βαρουφάκης και η χώρα δεν ήθελε την δόση των 7 δις ευρώ προκειμένου να διώξουμε την τρόικα και να καταργήσουμε το μνημόνιο.  Και τώρα ψάχνουν χρήματα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας ,για να μην έχουμε πιστωτικό γεγονός.  Άσε που το πιθανότερο είναι οι δανειστές να αναγκάσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.   Σε 30 δις ευρώ το υπολογίζουν τώρα οι "σωτήρες" μας… Είδατε τι βρίσκεται ξαφνικά;  Τι κενό;  Είναι που οι άλλοι, οι Σαμαροβενιζέλοι, θα έβγαιναν στις αγορές!!! Ωραίο και αυτό! Πριν από μερικούς μήνες είχαμε ακούσει τίποτα για κενό και άλλα παρόμοια; Μπαααα!!!!

Χάθηκε λοιπόν το παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ;  Για την χώρα; Αυτό ήταν;  Ένα όνειρο ήταν και πάει για τον λαό που ψήφισε ή που στηρίζει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Η απάντηση μας είναι κατηγορηματικά όχι!  Γιατί υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο. Και εκεί η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αμείλικτη.  Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει. Για μια οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα ήταν φυσιολογικό αυτό.  Όχι όμως για αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες.  Ολιγάρχες, τραπεζίτες, φοροφυγάδες, λαθρέμποροι πάσης φύσεως κλπ πρέπει επιτέλους να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.  Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ «να τους ταράξει στην νομιμότητα»… 

Δεν μπορεί να πάνε να μας φορτώσουν νέα μέτρα, νέα μνημόνια ή ότι άλλο και από την άλλη να διαβάζουμε στο Reuters ότι «στην πώληση μέρους των επισφαλών ναυτιλιακών δανείων, ύψους πολλών δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν στην κατοχή τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας».  Και δεν μιλάμε για φραγκοδίφραγκα… Υπολογίζονται κάπου στα 10 δισεκατομμύρια!!!  Εντύπωση δε προκαλεί το ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014, διαβάζουμε στα ΜΜΕ ότι «οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν σε εξέλιξη από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται αυτή την εποχή και έως το 2016, με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια».  Τι δεν καταλαβαίνουμε;  Ναυπηγήσεις μπορούν και κάνουν, τα δάνεια μόνο δεν μπορούν να αποπληρώσουν; Θα μας τρελάνουν τελείως;

Και κάτι άλλο. Πιέζουν οι δανειστές την Ελληνική κυβέρνηση;  Η κυβέρνηση γιατί δεν πιέζει με την νομιμότητα τους εδώ συνεργάτες τους, συνεταίρους τους ή ότι άλλο;  Και αν αντιδράσουν σε αυτό να το καταγγείλει αμέσως η κυβέρνηση.  Για αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση έχει αργήσει πάρα πολύ. Οι δηλώσεις του κ. Ήσυχου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι οι Siemens, Rheinmetall και Eurocopter θα είναι οι τρεις πρώτες εταιρείες που η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται όχι μόνο να τις αποκλείσει από μελλοντικούς ελληνικούς διαγωνισμούς, αλλά να φέρει θέμα αποκλεισμούς τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι προς την σωστή γραμμή.  Φυσικά μην περιμένει κανείς να τις αποκλείσει από Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, αλλά αυτό δεν μας νοιάζει.  Εμάς μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση να ζητήσει και να επιδιώξει με κάθε μέσο να αποζημιωθεί για όλες τις απάτες που πιθανόν έχουν γίνει.  Δεν μπορεί να γλεντούν όλοι σε βάρος του κορόιδου.

Μόνον έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια μας ως χώρα, ως λαός.  Έτσι θα έχουμε μια αξιοπρεπή κυβέρνηση.  Αν καταφέρει η κυβέρνηση και μας επιστραφούν χρήματα που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή παρανόμως σε διαφόρους, οι Έλληνες θα αποκτήσουν και χρήματα και δουλειές κύριε Βαρουφάκη, που τόσο έχουν ανάγκη και τα δύο.  Θα μπορεί ακόμη το κράτος να κάνει και κοινωνική πολιτική, και να μην κόβει πχ συντάξεις αναπηρίας από αυτούς που τις δικαιούνται πραγματικά, για να μην έχουμε τραγικά τύπου Χαλκίδας.  Αρκετές ανθρωποθυσίες είχαμε όλα αυτά τα χρόνια… Δεν χόρτασαν από το αίμα των αθώων όλα τα ξένα και εγχώρια αρπακτικά που έχουν πέσει πάνω στον πλούτο της χώρας μας;

πηγή

Η ΜΙΣΗ ΔΟΥΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ

Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει το σχέδιο εκκένωσης των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Η αρχή έγινε με τους πρώτους μετανάστες που απελευθερώθηκαν από την Αμυγδαλέζα. Το πρόβλημα ωστόσο δεν λύνεται με την απλή απελευθέρωση των μεταναστών που παράνομα κρατούνται στα σύγχρονα –χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.- Γκουαντανάμο.

Δύο παρατηρήσεις σχετικά με το εξαγγελούμενο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης:
 
* Η κατάσταση σε αυτά, ειδικά στης Αμυγδαλέζας, είναι τόσο απάνθρωπη που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κλείσουν. Αν δηλαδή ήταν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες θα έπρεπε να τα δεχτούμε; Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν γιατί βρίσκονται μακριά από κάθε ηθική ή ανθρώπινη διάσταση. Κολαστήρια ναζιστικής έμπνευσης με ανθρωποφύλακες ναζιστικής (αποδεδειγμένο πια) ιδεολογίας.
 
*  Το κλείσιμο (και κάψιμο θα πρότεινα, έτσι για συμβολικούς λόγους) των κολαστηρίων αυτών ασφαλώς και πρέπει να γίνει. Άμεσα. Όχι όμως με μια απλή απελευθέρωση των κρατούμενων. Που θα πάνε οι χιλιάδες έγκλειστοι; Θα τους αφήσουμε στο δρόμο, άστεγους, άνεργους, παράνομους, εύκολη λεία των χρυσαυγίτικων (ένστολων ή μη) ταγμάτων; Ή θα τους χρησιμοποιήσουμε ως πειραματόζωα ορισμένων ΜΚΟ που θα θελήσουν να εφαρμόσουν πάνω τους τις νέες τάσεις στην Κοινωνία των Πολιτών με δημόσιο ή ιδιωτικό χρήμα που κάποτε θα στερέψει;
 
Η μόνη λύση είναι η δημιουργία ΔΗΜΟΣΙΩΝ κέντρων ανοιχτής φιλοξενίας, τα οποία θα στελεχωθούν από επιστημονικό δυναμικό με στόχο να παρέχουν συνολική φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς, όσο θα γίνεται εξατομικευμένη προσπάθεια είτε να τους δοθούν έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου θέλουν είτε να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.
 
Το απλό κλείσιμο της Αμυγδαλέζας θα είναι μισή δουλειά και θα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πραγματικά διάθεση να συμπεριφερθεί ανθρώπινα σε ανθρώπους, αλλά θα έχει κάνει έναν ακόμα επικοινωνιακό χειρισμό μιας δύσκολης κατάστασης.
 
ΥΓ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί το κλείσιμο του Γκουαντάναμο πριν εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος.

πηγή

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

globinfo freexchange

Τα περισσότερα από τα σημεία της λίστας Βαρουφάκη αφήνουν περιθώρια ελιγμών καθώς μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν. Αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής ειδικά για τα μεγάλα εισοδήματα και τον δραστικό περιορισμό στις άσκοπες σπατάλες στο δημόσιο, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

Διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής και 'διάλυση' (disbanding) της φορολογικής ασυλίας. [...] Θα εργασθούμε για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στο σκέλος της φορολογικής συμμόρφωσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ειδικά τα εύρωστα, θα συμβάλουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών.

και

Θα διασφαλίσει πως η ΓΓΔΕ [Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων] διαθέτει επαρκές προσωπικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, και ιδιαίτερα οι μονάδες για τους φορολογουμένους υψηλού πλούτου και τους μεγάλους οφειλέτες και θα διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρές ανακριτικές εξουσίες και εξουσίες δίωξης, και πόρους με βάση τις ικανότητες του ΣΔΟΕ, ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη οφειλών, από υψηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες.

Ουσιαστικά είναι αυτό που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για φορολογία τύπων συναλλαγών εκατομμυρίων που απολαμβάνουν φορολογικής ασυλίας και που είναι φυσικό να ενοχλεί πολλούς.

Υπάρχουν σημεία που δηλώνουν ανοιχτά τη θέληση της κυβέρνησης να χτυπήσει τα μεγάλα συμφέροντα:

[Η χώρα θα] Επικεντρωθεί στο λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας. [...] Ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίσει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων διαδικασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).

Υπάρχει επίσης ειδική κατηγορία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η προσθήκη αυτής της κατηγορίας αποτελεί ουσιαστικά ομολογία της αποτυχίας του προηγούμενου προγράμματος, παρά τους θριάμβους ορισμένων παραγόντων της αντίπαλης πλευράς και μεγάλων ΜΜΕ για υποχώρηση της Ελληνικής πλευράς. Στην ουσία πρόκειται για άλλη μια τακτική νίκη της Ελληνικής πλευράς:

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιο της να: Αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων). Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.). Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του σε πανελλαδική βάση. Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το τελευταίο "μελανό σημείο" που λέει ότι "... η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.", προφανώς έγινε για λόγους καθησυχασμού των "αρχιερέων" της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπάρχουν όμως και τα άλλα μελανά σημεία της λίστας:

[Οι αρχές θα] Εγκαθιδρύσουν έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων ...

[Η χώρα θα] Μεταρρυθμίσει το πλέγμα των μισθών του δημοσίου τομέα με σκοπό να αποσυμπιέσει την κατανομή των μισθών μέσω αύξησης της παραγωγής και κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειώνονται τα τρέχοντα κατώτατα επίπεδα μισθών, διασφαλίζοντας όμως ότι δεν θα αυξηθεί το κονδύλι των μισθών του δημοσίου. [...] Εξορθολογήσει τα μη μισθολογικά επιδόματα, για να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες, ...

[Οι ελληνικές αρχές θα] Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με την νομοθεσία. [...] Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η έκταση και ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ILO, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος (independent body) για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

[Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο να] Αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία που θα αντλήσει από τον ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η λίστα απέχει μερικά έτη φωτός από το email Χαρδούβελη και είναι γραμμένη με μια βολική ασάφεια και γενικότητα που επιτρέπει ελιγμούς στην Ελληνική κυβέρνηση. Φαίνεται ότι είναι σωστή η εκτίμηση ότι πρόκειται όντως για μια 4μηνη εκεχειρία την οποία οι αντίπαλες πλευρές θα χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς. Λίγη σημασία επομένως έχουν αυτά τα σημεία της συμφωνίας. Σημασία έχει η Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα και να προχωρήσει σε γρήγορες κινήσεις που θα την φέρουν σε πλεονεκτική θέση την ώρα της επόμενης μάχης:

... τα χρηματιστηριακά λόμπι που εκπροσωπούνται από την Τρόικα, επιμένουν στους σαδιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, ακριβώς επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν από μια κατεστραμμένη οικονομία. Θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τετράμηνη περίοδο απλά ως μια δικαιολογία για να πουν αργότερα ότι συμπεριφέρθηκαν με ιδιαίτερη επιείκεια στην Ελλάδα, την μεταχειρίστηκαν δηλαδή προνομιακά, έτσι ώστε να στρέψουν όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κατά της Ελλάδας και να απομονώσουν πλήρως την Ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, ο Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε έτσι ώστε να προετοιμαστεί η χώρα καλύτερα για ένα Grexit. Η Αριστερή κυβέρνηση ξέρει καλά με ποιους έχει να κάνει και θα χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο για να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη μάχη αυτού του μεγάλου πολέμου.

πηγή

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

του system failure

Μετά τις εκλογές και την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων από την παρούσα κυβέρνηση, το μνημονιακό σύμπλεγμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμα πιο αισθητή την αγωνία του προκειμένου να επιβιώσει στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ένα από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυε στην αντιπαράθεση με βάση την Τροίκα και το μνημόνιο. Όπως έλεγαν τότε, το μνημόνιο τελείωνε και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λόγο ύπαρξης.

Να όμως που τώρα έρχονται σ'αυτή τη θέση και όχι για λόγους πολιτικής τακτικής, αλλά ουσίας. Καθώς φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση που έκαναν δεν ήταν διαπραγμάτευση και ότι απλά έπαιρναν εντολές (email Χαρδούβελη κ.λ.π.), ότι το μνημόνιο θα συνεχίζονταν με νέα επώδυνα μέτρα, αφού υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι την λήξη της κανονικής θητείας Σαμαρά το 2016, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ρόλο στη θέση της αντιπολίτευσης.

Το μοναδικό τους επιχείρημα τώρα, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά, είναι ότι η κυβέρνηση φέρνει νέο μνημόνιο, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από ορισμένα στελέχη της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ως επιστροφή στον ρεαλισμό, την οποία μάλιστα καλωσορίζουν!

Που και που όμως θυμούνται αυτά που έλεγαν, περί λήξης του μνημονίου και αρχίζουν να αλλάζουν τροπάρι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μας πάει πίσω, αφού τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί για να βγούμε από το μνημόνιο!

Μάλλον χρειάζονται έναν καλό επικοινωνιακό συντονιστή στο μόρφωμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να τους υποδεικνύει τι πρέπει να λένε κάθε φορά, ώστε να μην πέφτουν σε τραγικές αντιφάσεις. Η πολιτική τους ένδεια έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα, αφού και η ρητορική της τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν προεκλογικά, ως το μοναδικό εργαλείο ανακοπής των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε εντελώς αστήρικτη.

Αυτοκτονική επιλογή τους όμως είναι και η διατήρηση των τραγικών ηγεσιών τους, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να "καρατομήσουν" με συνοπτικές διαδικασίες. Όσο τα γκάλοπ θα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση και τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται, τόσο θα μεγαλώνει ο πανικός τους να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στη θέση της αντιπολίτευσης που αυτή τη στιγμή δεν έχουν.

Ίσως αυτές να είναι οι τελευταίες κραυγές ενός παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος που αγωνίζεται μάταια να επιβιώσει. Ότι και αν έρθει στη θέση του, θα πρέπει να λειτουργήσει καθαρά ως έντιμος κριτής της όποιας κυβέρνησης. Και η κριτική θα πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του λαού και όχι μιας ευνοούμενης ελίτ, όπως μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα.

πηγή

42 ΜΑΛΑΚΕΣ

42 μαλάκες, συνυπογράφουν κείμενο στο οποίο δηλώνουν ότι προσβάλλονται με την πολιτική στάση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας. Το κείμενο αναρτήθηκε, που αλλού, στην Athens Voice.

"Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται"

"Την ώρα που η κυβέρνηση μάς βομβαρδίζει με όλα τα μέσα ότι αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια των πολιτών, εμείς νιώθουμε ότι η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται.

Προσβάλλεται όταν για δεύτερη φορά σε μια τετραετία βρίσκεται στη διεθνή ημερήσια διάταξη το θέμα Grexit, δηλαδή η αντιμετώπιση της χώρας μας σαν παρία της Ευρώπης.

Προσβάλλεται όταν η κυβέρνηση βγαίνει στη γύρα, ζήτουλας για νέα δανεικά, και συγχρόνως υβρίζει και λοιδορεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας μας, που είναι η Γερμανία.

Προσβάλλεται όταν περισσεύουν οι κυβερνητικές γελοιότητες, που ξεκινούν από τις ενδυματολογικές εμφανίσεις, συνεχίζουν με την αμετροέπεια ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη και καταλήγουν να διαπραγματεύονται με τους ίδιους εκπροσώπους των εταίρων μας, αλλά να τους αλλάζουν όνομα, ώστε να ξορκίσουν την «τρόικα».

Προσβάλλεται όταν όχι μόνο δεν προωθούνται μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία μας και να πάψουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ματαιώνονται και όσα λίγα, δειλά και ανεπαρκή μέτρα ελήφθησαν στο διάστημα της κρίσης.

Προσβάλλεται όταν βλέπουμε την οικονομία να ξαναγίνεται βορά του υδροκεφαλικού κράτους και των συντεχνιών, την εκπαίδευση να ξαναγίνεται βορά των κομματικών εγκάθετων, τις λίγες ξένες επενδύσεις που με δυσκολία προσελκύσαμε να πολεμιούνται και να ματαιώνονται.

Προσβάλλεται όταν η κοινωνία μας έχει ποτιστεί με το ξενοφοβικό ψευδο-νταηλίκι τόσο, ώστε να χειροκροτεί μια κυβέρνηση που πουλάει αντι-δυτικισμό και εθνικισμό, με πρωτοπόρα στο χειροκρότημα τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή».

Για τους λόγους αυτούς κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες δημοκράτες, που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της χώρας, να παραμερίσουν άλλες πολιτικές και προσωπικές διαφορές και να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια για να προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη μια εναλλακτική λύση στην απελπιστική αυτή κατάσταση. Μια εναλλακτική λύση που είναι απαραίτητη και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, αλλά όχι στη δική μας".

Οι Γερμανοτσολιάδες που συνυπογράφουν το κείμενο.

Αβραντίνης Αναστάσιος
Αδάμου Νίκος
Αναστασόπουλος Γεώργιος
Ανδριανόπουλος Ανδρέας
Αργυρίδης Κωνσταντίνος
Βεζιρτζόγλου Χρήστος
Βουρλούμης Παναγιώτης
Γιαννής Νίκος
Γουσέτης Διονύσης
Δέλλας Χάρης
Δήμου Νίκος
Εμπέογλου Νίκος
Εφραιμίδης Αντώνης
Καραμάργιου Ιωάννα
Κατσούδας Δημήτριος
Κατσούλης Ηλίας
Κελμ Ματθίας
Κουμπή Βάλλη
Κρούστης Αντώνης
Κυριαζής Δημοσθένης
Κυριακόπουλος Νίκος
Μανούσος Δημήτριος
Μαράτος Τηλέμαχος
Μεϊμάρογλου Γιάννης
Μίχας Τάκης
Μιχελής Λεωνίδας
Μπακάλης Στέφανος
Μπήτρος Γεώργιος
Μπήτρος Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Τόλης
Ξαφά Μιράντα
Παλαιολόγος Γιάννης
Παπανδρόπουλος Αθανάσιος
Παπασωτηρίου Χαράλαμπος
Παρασκευόπουλος Σπυρίδων
Περράκης Στέλιος
Πετρολέκας Σταύρος
Σαρηγιαννίδης Γεώργιος
Στεργίδης Κωνσταντίνος
Στρίγκνιτς Ανδρέας
Τζήμερος Θάνος
Τόντσεφ Πλάμεν
Τριδήμας Γεώργιος
Φαράκλας Γιάννης
Φούντας Στέλιος
Χρηστίδης Κωνσταντίνος
Ψαχαρόπουλος Γεώργιος

πηγή

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ!

Από όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα, η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι από τα πιο επικίνδυνα.

Στην Αμερική, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, που περιέχουν ζάχαρη, κοστίζει έως και $55 δισ ετησίως σε οδοντιατρικούς λογαριασμούς. Έτσι, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που κερδίζει τεράστια ποσά από αυτήν την προγραμματισμένη εξάρτηση των ανθρώπων από την ζάχαρη.

Το 1915, ο μέσος Αμερικάνος κατανάλωνε 5-10 κιλά ζάχαρης τον χρόνο. Σήμερα, ο μέσος πολίτης καταναλώνει ζάχαρη ίση με το βάρος του σώματός του. Και αν αναλογιστούμε πως πολλοί δεν τρώνε γλυκά κλπ. τότε αυτό σημαίνει ότι αρκετοί είναι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη και από το βάρος τους!

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντέξει τόση μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη προκαλεί ανήκεστες βλάβες στον οργανισμό μας.

Η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν περιέχει ίνες, μεταλλικά στοιχεία, λίπη, ένζυμα, κλπ. Το μόνο που περιέχει είναι θερμίδες. Έτσι, όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας δανείζεται ζωτικές θρεπτικές ουσίες από τα υγιή κύτταρα για να μεταβολίσει την ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, και σε φθορά των δοντιών.

Η ζάχαρη ρουφάει βιταμίνες από αλλού, δημιουργεί οξέα, και προκαλεί γενική οργανική ανισορροπία. Οι τοξίνες που δημιουργεί κυκλοφορούν μέσω του νευρικού συστήματος, και επιταχύνουν τον κυτταρικό θάνατο. Το αίμα γεμίζει από απόβλητα, και μπορεί να οδηγηθούμε σε δηλητηρίαση. Παράλληλα, το αίμα γίνεται πιο πηχτό, εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του.

Εκτός από τις διάφορες οργανικές επιπτώσεις, η ζάχαρη έχει πλέον συνδεθεί και με διανοητικά προβλήματα. Ο εγκέφαλος μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και αντιδρά άμεσα σε χημικές αλλαγές στον οργανισμό. Η κατανάλωση ζάχαρης αφαιρεί την βιταμίνη Β από τα κύτταρα, κάτι που τα βλάπτει, ενώ μειώνει και την παραγωγή φυσικής ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική διαταραχή, ενώ μελέτες το έχουν συνδέσει και με αυξημένα ποσοστά νεανικής παραβατικότητας.

Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν την λευκή ζάχαρη φάρμακο και όχι τρόφιμο. Δεν περιέχει, λένε, κανένα στοιχείο από αυτά που εμπεριέχουν τα τρόφιμα. Μάλιστα, στις ποσότητες που καταναλώνεται σήμερα, είναι ίσως και πιο επικίνδυνη από φάρμακο.

Στο βιβλίο του Everything You Always Wanted to Know About Nutrition, ο Dr. David Reuben γράφει: «… η λευκή ζάχαρη δεν είναι τρόφιμο. Είναι ένα καθαρά χημικό προϊόν, που εξάγεται από φυτά, και μάλιστα μοιάζει σε πολλά με την καθαρή κοκαΐνη. Η χημική της φόρμουλα ονομάζεται C12H22O11. Αποτελείται από 12 άτομα άνθρακα, 22 υδρογόνου, 11 οξυγόνου, και απολύτως τίποτα άλλο… Η χημική σύνθεση της κοκαΐνης είναι C17H21NO4. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δυο είναι η απουσία του ατόμου του νάτριου από την ζάχαρη… οι φάσεις της επεξεργασίας της ζάχαρης αφαιρούν κάθε θρεπτική ουσία, μάλιστα καταστρέφονται 64 τέτοια θρεπτικά στοιχεία… στο τέλος η ζάχαρη λευκαίνεται τεχνητά με χρήση οστών βοοειδών ή και χοίρων».

Οι παραγωγοί ζάχαρης υπερασπίζονται με σθένος το προϊόν τους, και διαθέτουν ισχυρά πολιτικά λόμπυ, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να το διακινούν ελεύθερα, ενώ στη πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί.

Η ζάχαρη είναι εθιστική, όπως και τα ναρκωτικά. Για του λόγου το αληθές, προσπαθήστε να την αποβάλετε από την καθημερινή σας διατροφή για μερικές εβδομάδες. Θα πάθετε σύνδρομο στέρησης, και στο τέλος θα αισθάνεστε διαφορετικά.

πηγή

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΟΙ ΟΞΥΡΡΥΓΧΕΙΟΙ ΠΑΠΥΡΟΙ

Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα αλληλογραφίας του Ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Άπιου, στον φίλο του Ατίλιο Νάβιο , ο οποίος τον διαδέχεται στην διακυβέρνηση της Αχαίας και τον συμβουλεύει για το πώς μπορεί να χειριστεί τους Έλληνες. Οι πάπυροι βρέθηκαν στην τοποθεσία Οξύρρυγχος, εξ’ ου και το όνομα του τίτλου.

Διαβάστε το με προσοχή και διαπιστώστε αν έχει αλλάξει κάτι εδώ και 2000+ χρόνια !

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ
Κερδίσαμε αγαπημένε Ατίλιε τον κόσμο με τις λεγεώνες μας, αλλα θα μπορέσουμε να τον κρατήσουμε μονάχα με την πολιτική τάξη που θα του προσφέρουμε. Διώξαμε τον πόλεμο στις παρυφές της γης. Από τον Περσικό κόλπο, ως την Μαυριτανία και από την γη των Αιθιόπων ως την Καληδονία, αδιατάρακτη βασιλεύει η ρωμαϊκή ειρήνη. Δύσκολο φαίνεται να εξηγήσει κανείς, πως μια πόλη έφτασε να κυβερνά την οικουμένη. Μέσα στους λόγους όμως που θα αναφέρονταν για μια τέτοια εξήγηση θα έπρεπε πρώτος να ηταν ετούτος.

Καταλάβαμε καθαρά και έγκαιρα πως υποτάσσοντας ξένους λαούς αναλαμβάνουμε μιαν ευθύνη για την ευημερία τους. Τούτη η συνείδηση της ευθύνης διακρίνει τους βαρβάρους κατακτητές από τους κοσμοκράτορες. Μονάχα ο Αλέξανδρος πριν από μας είχε την συνείδηση τούτης της ευθύνης. Ευτυχώς για την δόξα της Ρώμης, πέθανε νέος, γιατι αλλιώς θα ήτανε οι Έλληνες σήμερα οι άρχοντες του κόσμου. Αλίμονο στους λαούς όταν τις προσπάθειές τους τις ενσαρκώνουν μονάχα σε μεμονωμένα άτομα που περνούν και όχι σε ανθρώπινες κοινότητες, σε θεσμούς που αντέχουν στην ροή των πραγμάτων και σηκώνουν άνετα τον όγκο των πολύχρονων έργων. Έχουμε την σοφία να μην θέλουμε να είμαστε δυσβάσταχτοι εκμεταλλευτές των λαών που υποτάχτηκαν στην εξουσία μας.

Αλλα δεν φτάνει να τους χαρίζουμε την ειρήνη και τάξη, γιατι αυτά είναι αρνητικά στοιχεία, είναι όροι, δεν αποτελούν την ουσία της ευδαιμονίας των ανθρώπων. Θα έπρεπε και της φιλοσοφίας και της ποίησης τα δώρα να σκορπούσαμε στις χώρες που κυβερνούμε. Το μέγα όμως τούτο έργο είμαστε άξιοι να το κάνουμε μόνο στις δυτικές επαρχίες, γιατι εκεί που βρίσκεσαι εσύ, οι Έλληνες το επιτελούν ακόμη σήμερα καλύτερα από μας. Ας επαναλάβουμε και εμείς την δυσάρεστη ομολογία του Οράτιου Φλάκκου: Graecia capta, ferum victorem cepti, et artes intulit agresti Latio.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Μάθε φίλτατέ μου Ατίλιε, πως όσοι θέλουν να είναι κοσμοκράτορες, πρέπει να έχουν νοοτροπία πατρικίων και όχι νοοτροπία ιππέων.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΡΙΤΟ
Ο Έλληνας είναι πιο εγωιστής από εμάς και συνεπώς από όλα τα έθνη του κόσμου. Το άτομό του είναι «πάντων χρημάτων μέτρον» κατά το ρητό του Πρωταγόρα. Αδέσμευτο, αυθαίρετο και ατίθασο, αλλα και αληθινά ελεύθερο, ορθώνεται το «εγω» των Ελλήνων. Χάρις σε αυτό σκεφθήκανε πηγαία, πρώτοι αυτοί, οσα εμείς αναγκαζόμαστε σήμερα να σκεφθούμε σύμφωνα με την σκέψη τους. Χάρις σε αυτό βλέπουν με τα μάτια τους και όχι με τα μάτια εκείνων που είδαν πριν από αυτούς. Χάρις σε αυτό η σχέση τους με το σύμπαν, με τα πράγματα και τους ανθρώπους δεν μπαγιατεύει, αλλα είναι πάντα νέα, δροσερή και το κάθε τι, χάρις σε αυτό το «εγω» αντιχτυπάει σαν πρωτοφανέρωτο στην ψυχή τους.

Είναι όμως και του καλού και του κακού πηγή τούτο το χάρισμα. Το ίδιο «εγω» που οικοδομεί τα ιδανικά πολιτικά συστήματα, αυτό διαλύει και τις πραγματικές πολιτείες των ανθρώπων. Και ήρθανε καιροί όπου ο ελληνικός εγωισμός ξέχασε την τέχνη που οικοδομεί τους ιδανικούς κόσμους, αλλα δεν ξέχασε την τέχνη που γκρεμίζει τις πραγματικές πολιτείες. Και εμείς τους συναντήσαμε, καλέ Ατίλιε, σε τέτοιους καιρούς και γι αυτό η κρίση μας γι αυτούς συμβαίνει να είναι τόσο αυστηρή που κάποτε καταντά άδικη.

Αλλα και πώς να μην είναι; Η μοίρα μας έταξε νομοθέτες του κόσμου και το ελληνικό άτομο περιφρονεί τον νόμο. Δεν παραδέχεται άλλη κρίση δικαίου παρά την ατομική του, που δυστυχώς στηρίζεται σε ατομικά κριτήρια. Απορείς πως η πατρίδα των πιο μεγάλων νομοθετών, εχει τόση λίγη πίστη στον νόμο. Και όμως από τέτοιες αντιθέσεις πλέκεται η ψυχή των ανθρώπων και η πορεία της ζωής των. Σπάνια οι έλληνες πείθονται «τοις κείνων ρήμασι». Πείθονται μονο στα ρήματα τα δικά τους και η αλλάζουν τους νόμους κάθε λίγο ανάλογα με τα κέφια της στιγμής, η όταν δεν μπορούν να τους αλλάξουν, τους αντιμετωπίζουν σαν εχθρικές δυνάμεις και τότε μεταχειρίζονται εναντίον τους η τη βία η τον δόλο.

Α! πόσο την χαίρεται ο έλληνας την εύστροφη καταδολίευσή τους, τους σοφιστικούς διαλογισμούς που μεταβάλλουν τους νόμους σε ράκη! Ο έλληνας εχει την πιο αδύνατη μνήμη από μας, έχει λιγότερη συνέχεια στον πολιτικό του βίο. Είναι ανυπόμονος και κάθε λίγο, μόλις δυσκολέψουν λίγο τα πράγματα, αποφασίζει ριζικές μεταρρυθμίσεις. Θες να σαγηνεύσεις την εκκλησία του δήμου σε μια πόλη ελληνική; Πες τους: «Σας υπόσχομαι αλλαγή» Πες τους: «Θα θεσπίσω νέους νόμους» Αυτό αρκεί. Με αυτό χορταίνει η ανυπομονησία τους, το αψίκορο πάθος του.

Τι φαεινές συλλήψεις θα βρεις μέσα σε αυτά τα ελληνικά δημιουργήματα της ιδιοτροπίας της στιγμής! Εμείς δειλά-δειλά και μόνο με το χέρι του πραίτωρα τολμήσαμε , διολισθαίνοντας μέσα στους αιώνες να ξεφύγουμε από τους άκαμπτους κλοιούς της Δωδεκαδέλτου μας και πάλι διατηρώντας όλους τους τύπους, όλα τα εξωτερικά περιβλήματα. Τούτη η υποκρισία των μορφών, όταν η ουσία αλλάζει, δείχνει πόση είναι η ταπεινοφροσύνη μας μπρος σε κάθε τι που είναι θεσμός και έθος και παράδοση, πόσο το παρελθόν και η συνέχειά του βαραίνουν στην πορεία μας και πόσο δίκαια αντέχουμε αιώνες εκεί που οι έλληνες εκάμφθησαν σε δεκαετηρίδες,

Μεσα στους πιο πολλούς έλληνες, άμα σκάψεις λίγο, θα βρεις ένα ισχνό υπερόπτη Κοριολανό, έναν άσημο εκδικητικό Αλκιβιάδη, ένα εγω μεγαλύτερο από την πατρίδα. Όχι βέβαια σε όλους, αλλιώς δεν θα υπήρχαν σήμερα πια ελληνικές πόλεις. Αλλα όποιος διοικεί, σαν κι εσένα, έναν λαό, πρέπει να γνωρίζει τις άρχουσες ροπές, που δεν φτάνουν βέβαια ως την φανερή ακρότητα του ωραίου αθηναίου η του δικού μας Γάιου Μάρκου, αλλα τείνουν προς τα εκεί. Οι πολλοί, από χίλιους δυο λόγους, γιατι είναι πιο μικροί και πιο αδύνατοι, σταματούν μεσοδρομίς. Μα και μ’ αυτούς, το κακό γίνεται.

Οι έλληνες λίγα πράγματα σέβονται και σπάνια όλοι τους τα ίδια. Και προς καλού και προς κακού στέκουν επάνω από τα πράγματα. Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιος, θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής τους περίπτωσης ακόμα κι όταν υπεύθυνα τον κρίνουν στην εκκλησία η στο δικαστήριο. Ο έλληνας ζητεί από τον νόμο δικαιοσύνη για την δική του προσωπική περίπτωση. Εάν τύχει και ο νόμος, δίκαιος στην ολότητά του και δεν ταιριάζει σε λίγες περιπτώσεις όπως η δική του, δεν μπορεί αυτό να το παραδεχτεί.

Και εν τούτοις τετρακόσια χρόνια τώρα το διακήρυξε ο μεγάλος τους Πλάτων, πως τέτοια είναι η μοίρα και η φύση των νόμων, πως άλλο νόμος και άλλο δικαιοσύνη. Το διακήρυξε αυτό και ο Σταγειρίτης, χωρίζοντας το δίκαιο από το επιεικές. Δεν δέχεται να θυσιάσει την δική του περίπτωση, το δικό του εγώ σε έναν νόμο σκόπιμο και δίκαιο στην γενικότητά του. Ετσι είναι πολλοί στις πόλεις που τώρα πρόκειται να διοικήσεις. Ετσι διαφορετικοί, αν όχι από μας, όμως από τους πατέρες μας, που θεμελίωσαν το μεγαλείο της παλιάς, της αληθινής μας δημοκρατίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Οσο περνούν οι αιώνες, τόσο εμείς και οι λαοί που κυβερνούμε γινόμαστε περισσότερο ατομιστές, ως που μια μέρα να μαραθούμε όλοι μαζί μέσα στην μόνωση των μικρών μας εαυτών. Νομίζω ότι οι έλληνες επάνω στους οποίους εσύ τώρα άρχεις είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον θανάσιμο κατήφορο. Δεν σου έκανε κιόλας εντύπωση καλέ μου Νάβιε, η αδιαφορία του έλληνα για τον συμπολίτη του; Όχι πως δεν θα του δανείσει μια χύτρα να μαγειρέψει, όχι πως αν τύχει μια αρρώστια δεν θα τον γιατροπορέψει, όχι πως δεν του αρέσει να ανακατεύεται στις δουλειές του γείτονα, για να του δείξει μάλιστα την αξιοσύνη του και την υπεροχή του, βοηθά ο έλληνας περισσότερο από κάθε άλλον.

Βοηθά και τον ξένο πρόθυμα, με την ιδέα μάλιστα, που χάρις στους μεγάλους στωικούς, πάντα τον κατέχει, μιας πανανθρώπινης κοινωνίας. Του αρέσει να δίνει στον ασθενέστερο, στον αβοήθητο. Είναι κι αυτό ένας τρόπος υπεροχής …
Λέγοντας πως ο έλληνας αδιαφορεί για τον πλησίον του, κάτι άλλο θέλω να πω, αλλα μου πέφτει δύσκολο να σου το εξηγήσω. Θα αρχίσω με παραδείγματα, που αν προσέξεις, ανάλογα θα δεις και εσύ ο ίδιος πολλά με τα μάτια σου.

Ακόμη υπάρχουν ποιητές πολλοί και τεχνίτες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Πλησίασέ τους καθώς είναι χρέος σου και πες μου αν άκουσες κανέναν από αυτούς ποτέ να επαινεί τον ομότεχνό του. Δεν χάνει τον καιρό του σε επαίνους ο έλληνας. Δεν χαίρεται τον έπαινο. Χαίρεται όμως τον ψόγο και γι αυτόν πάντα βρίσκει καιρό. Για την κατανόηση, την αληθινή, αυτήν που βγαίνει από την συμπάθεια γι αυτό που κατανοείς, δεν θέλει τίποτε να θυσιάσει. Το κίνητρο της δικαιοσύνης δεν τον κινεί για να επαινέσει ότι αξίζει τον έπαινο.

Όχι πως δεν θα ήθελε να είναι δίκαιος, αλλα δεν αντιλαμβάνεται καν την αδικία που κάνει στον άλλο. Θαυμάζει ότι είναι ο δικός του κόσμος. Κάθε άλλον τον υποτιμά ! Όταν ένας πολίτης άξιος, δεν αναγνωρίζεται κατά την αξία του, λέει ο έλληνας, αφού δεν αναγνωρίζομαι εγώ ο αξιώτερός του, τι πειράζει αν και αυτός δεν αναγνωρίζεται; Ο εγωκεντρισμός αφαιρεί από τον έλληνα την δυνατότητα να είναι δίκαιος. Μόνον όταν δημιουργηθούν συμφέροντα που συμβαίνει να είναι κοινά σε πολλά άτομα μαζί, βλέπεις την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη. Στον κάθε έλληνα τα ιδανικά είναι ατομικά. Γι αυτό οι πολιτικές των φατρίες είναι φατρίες συμφερόντων και το ιδανικό του κάθε ηγέτη είναι ο εαυτός του.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΕΜΠΤΟ
Νάβιε, ο Κάτων από καιρό έχει πεθάνει και πέθανε μαζί του και η παλιά μας δημοκρατία. Τώρα βαδίζουμε κι εμείς τον δρόμο των ελλήνων ως που και οι δικοί μας εγωισμοί κάθε μέρα ωμότεροι και βιαιότεροι να σκεπάσουν με την πλημμυρίδα τους την Σύγκλητο και την αγορά και ολόκληρη την αθάνατη πόλη.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚΤΟ
Εδώ και δυο εβδομάδες σου έγραφα για το φυγόκεντρο εγωισμό των ελλήνων. Δεν θυμάμαι όμως αν σου έγραψα το χειρότερο. Κινημένος από την ίδια εγωπάθεια, την ρίζα αυτή του κάθε ελληνικού κακού (ας βοηθήσουν οι θεοί να μην γίνει και των δικών μας δεινών η μολυσμένη πηγή) ο έλληνας σε συχωράει στον συμπολίτη του καμία προκοπή. Όποιον τον ξεπεράσει, ο έλληνας τον φθονεί με πάθος και αν είναι στο χέρι του να τον γκρεμίσει από εκεί που ανέβηκε θα το κάνει.

Μα το πιο σπουδαίο, για να καταλάβεις τον έλληνα, είναι να σπουδάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφηύρε για να γκρεμίζει καλύτερα. Είναι ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό μας γέννημα σοφιστικής ευστροφίας και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του αρέσει η χοντροκομμένη δολοφονία στους διαδρόμους του παλατιού, αλλα η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου, ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου, που αφήνει του δολοφονημένου την σάρκα σχεδόν ανέπαφη, να περιφέρει την ατίμωση και την γύμνια της στους δρόμους και στις πλατείες.

Γιατι και την συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι έλληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Το να επινοήσεις ένα ψέμα για κάποιον και να το διαλαλήσεις, αυτό είναι κοινότυπο και άτεχνο. Σε πιάνει ο άλλος από το αυτί και σε αποδείχνει εύκολα συκοφάντη και σε εξευτελίζει.

Η τέχνη είναι να συκοφαντείς χωρίς να ενσωματώνεις πουθενά ολόκληρη την συκοφαντία, μονο να την αφήνεις να την συνάγουν οι άλλοι από τα συμφραζόμενα και έτσι ασυνείδητα να υποβάλλεται σε όποιον την ακούει.

Η τέχνη είναι να βρίσκεις τον διφορούμενο λόγο, που άμα σε ρωτήσουν γιατι τον είπες, να μπορείς να πεις πως τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται πως πρέπει να τον εννοήσει με την κακή του σημασία.

Αυτό είναι το αγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο έλληνας τον έλληνα, ο ηγέτης τον ηγέτη, ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο, ο ποιητής τον ποιητή αλλα και ο ανάξιος τον άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό και ξένος , θα δοκιμάσεις την αιχμή τούτου του όπλου κι εσύ όπως την δοκίμασα κι εγώ. Θα απορήσεις σε τι κοινωνική περιωπή βάζουν οι έλληνες τους δεξιοτέχνες της συκοφαντίας, πως τους φοβούνται οι πολλοί και αγαθοί και πως τους υπολήπτονται οι χρησμοθήρες και πως γλυκομίλητα τους χαιρετούν όταν τους συναντούν στις στοές και στην αγορά.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΒΔΟΜΟ
Το ανυπότακτο σε κάθε πειθαρχία, η περιφρόνηση των άλλων και ο φθόνος, η αρρωστημένη διόγκωση της ατομικότητας σπρώχνουν σχεδόν τον Έλληνα να θεωρεί τον εαυτό του πρώτο ανάμεσα στους άλλους. Αδιαφορώντας για όλους και για όλα, παραβλέποντας ότι γίνηκε πριν και ότι γίνεται γύρω του, αρχίζει κάθε φορά από την αρχή και δεν αμφιβάλλει πως πορεύεται πρώτος τον δρόμο το σωστό. Ταλαιπωρεί από αιώνες την ελληνική ζωή η υπέρμετρη εμπιστοσύνη του έλληνα στην προσωπική του γνώμη και στις προσωπικές του δυνατότητες.

Παρά να υποβάλει τη σκέψη του στην βάσανο μιας ομαδικής συζήτησης, προτιμάει να ριψοκινδυνεύει με μόνες τις προσωπικές του δυνάμεις. Πρόσεξε τις συσκέψεις των ηγετών των πολιτικών μερίδων τους με τους δήθεν φίλους των και θα δεις ότι οι περισσότερες είναι προσχήματα. Ο ηγέτης λεει την γνώμη του , βελτιώνει την διατύπωσή της με τις πολλές επαναλήψεις, χωρίς ούτε να περιμένει, ούτε να θέλει καμία αντιγνωμία. Και οι φίλοι του το ξέρουν καλά αυτό και συχνάζουν σε αυτές τις συσκέψεις η για να μάθουν τα νέα της ημέρας η για να βρουν ευκαιρία να κολακέψουν τον ηγέτη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο έλληνας πολιτικός ανακυκλώνεται μόνος του μέσα στις δικές του σκέψεις, γιατι πιστεύει πως αυτές αρκούν για το έργο του, η το χειρότερο γιατι η χρησιμοποίηση και των άλλων στην εκτέλεσή του, θα περιόριζε την κυριότητά του επάνω στο έργο , θα το έκανε περισσότερο τέλειο , αλλα λιγότερο δικό του και εκείνο που προέχει για τον έλληνα δεν είναι το πρώτο, αλλα το δεύτερο.

Ετσι σε πρώτη μοίρα έρχεται η τιμή του και σε δεύτερη η αξία του έργου. Αυτή είναι η αδυναμία του πολιτικού ήθους που θα παρατηρήσεις στους έλληνες δημόσιους άνδρες, που κατά τα άλλα είναι και πιο υψηλόφρονες και πιο αδέκαστοι και σχεδόν πιο φτωχοί από τους σύγχρονους δικούς μας. Οι παλιοί όμως ρωμαίοι, αυτοί κατείχαν την αρετή της μετριοφροσύνης που απουσιάζει και απουσίασε πάντα από την ελληνική πολιτική ζωή και γι’ αυτό τότε κατορθώσανε, αν και σε τόσα καθυστερημένοι, να πάρουν την κοσμοκρατορία από τα χέρια των ελλήνων.

Γιατί βλέπεις, τούτη η μοιραία για την τύχη των ελλήνων εγωπάθεια φέρνει και ένα άλλο χειρότερο δεινό: Όπου βασιλεύει, τα έργα σχεδιάζονται πάντα μέσα στα στενά όρια της ατομικότητας, σύντομα και βιαστικά, για να συντελεστούν όλα, πριν το πρόσωπο εκλείψει. Η πολιτική όμως που θεμελιώνει τις μεγάλες πολιτείες Δε σηκώνει ούτε βιασύνη, ούτε συντομία. Σχεδιάζεται σε έκταση αιώνων. Δεν προσδένεται σε άτομα, αλλα σε ομάδες προσώπων, σε διαδοχικές γενιές.

Στην εκτύλιξή της εξαφανίζεται το εφήμερο άτομο και παίρνουν την πρώτη θέση, διαρκέστερες υποστάσεις, λαοί, οικογένειες, πολιτικές μερίδες, η κοινωνικές τάξεις. Τα εδραία πολιτικά έργα μεσα στην ιστορία είναι υπέρ προσωπικά. Και δυστυχώς, οι έλληνες μονο σε προσωπικά έργα επιδίδονται με ζήλο. Γι αυτό η δεν φτάνουν ως την τελείωση ενός άξιου πολιτικού έργου, η όταν φτάσουν, φέρνει μέσα του το έργο του το ίδιο το σπέρμα της φθοράς.

Και αυτό είναι δίκαιο. Γιατί σκοπός των ελλήνων είναι η πρόσκαιρη λάμψη του πρόσκαιρου ατόμου, όχι η μόνιμη απρόσωπη ευόδωση του ιδίου του έργου. Έπρεπε εξαιρετικά ευνοϊκές περιστάσεις να συντρέξουν με την μεγαλοφυία του Αλέξανδρου του Μακεδόνα για να αποκτήσουν για λίγα χρόνια οι έλληνες μια κυρίαρχη πολιτική θέση στην οικουμένη. Αλλα και εκεί το έργο, στηριγμένο σε ένα πρόσωπο , όχι σε μιαν κοινότητα ανθρώπων, ούτε σε μία πολύχρονη παράδοση, μόλις εξαφανίστηκε ο δημιουργός του, διαλύθηκε μέσα σε χέρια των ιδίων εκείνων ανθρώπων που όταν ο Αλέξανδρος ζούσε, στάθηκαν οι απαραίτητοι συντελεστές του. Αλλα το έργο, βλέπεις, δεν ήταν δικό τους. Δεν τους είχε κάνει ο αυταρχικός ηγέτης κοινωνούς στην τιμή του έργου, αλλα θήτες του γιγάντιου εγωισμού του.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΓΔΟΟ
Ποτέ, μα ποτέ δεν θέλησα να σου πω ότι λείπει η πολιτική σκέψη από την Ελλάδα. Απεναντίας πιστεύω πως αφθονεί, περισσότερο μάλιστα απ’ όσο φαντάζεται όποιος βλέπει τα πράγματα από έξω. Μόνο που δεν μας είναι αισθητή η παρουσία της, γιατι οι άνδρες που την κατέχουν φθείρονται ο ένας από τον άλλον σε μιαν αδιάκοπη πεισματική και το πιο συχνά, μάταιη σύγκρουση. Εάν λείπει κάτι των ελλήνων πολιτικών, δεν είναι ούτε η δύναμη της σκέψης , ούτε η αγωνιστική διάθεση. Στο χαρακτήρα, στο ήθος φωλιάζει η αρρώστια.

Φωλιάζει στην άρνησή τους να δεχθούν να εξαφανίσουν το άτομό τους για την ευόδωση ενός ομαδικού έργου. Δεν κρίνουν ποτέ με δικαιοσύνη το συναγωνιστή τους και γι αυτό δεν υποτάσσονται ποτέ στην υπεροχή του. Δεν έχουν την υπομονή μέσα στον κύκλο των ισοτίμων, να περιμένουν με την τάξη του κλήρου η της ηλικίας την σειρά τους. Ετσι διασπαθίζοντας την δύναμη του και τις αρετές του κατάντησε ο λαός με την υψηλότερη και πλουσιότερη στην θεωρία πολιτική σκέψη, να μείνει τόσο πίσω από μας στις πρακτικές πολιτικές του επιδόσεις.

… τα δεινά, όσα υποφέρανε ως τα σήμερα οι έλληνες, μα θαρρώ και όσα θα υποφέρουν στο μέλλον, μια έχουν κύρια και πρώτη πηγή, την φιλοπρωτία, την νόμιμη θυγατέρα του τρομερού των εγωισμού. Μου γράφεις πως αυτό συμβαίνει και αλλού και προ παντός σε μας. Η διαφορά καλέ μου φίλε, έγκειται στο μέτρο και στην ένταση της φιλοπρωτίας. Βέβαια και εμείς σήμερα δεν υστερούμε. Αλλα την εποχή που θεμελιώνονταν το μεγαλείο της Ρώμης δεν είχαν υπερβεί οι δικοί μας το πρεπούμενο μέτρο. Υποτάσσονταν στον κοινό νόμο και στους γενικούς σκοπούς της πολιτείας, ενώ οι έλληνες το ξεπέρασαν πριν προφτάσουν να στεριώσουν την δύναμή τους στην οικουμένη. Όσο όμως αυστηρότερος και αν θέλω να είμαι, καθώς είναι χρέος μου, για μας τους ρωμαίους, δεν ξέρω αν μεταξύ των ρωμαίων, και σήμερα ακόμα, υπάρχουν τόσο φανατικοί και αδίστακτοι στο κυνήγημα των τιμών, όσοι υπήρξανε μεταξύ των ελλήνων στους ενδοξότερους τους αιώνες.

Μήπως υπερβάλω καλέ μου φίλε; Μήπως βλέπω το θαυμαστό γένος των ελλήνων με τα μάτια της γεροντικής κακίας ; μα είναι χρόνια τώρα που με το λυχνάρι και με του ήλιου το φως διαβάζω Αριστοφάνη , Δημοσθένη , Ευριπίδη , Θεόφραστο, Επίκουρο, Ζήνωνα, Χρύσιππο και όλο και βεβαιώνομαι περισσότερο πως δεν είμαι μόνος στον τρόπο που τους κρίνω. Όχι φίλε μου, Δε βλέπω πως είμαι άδικος όταν λέγω πως πρόθεσή τους συνήθως δεν είναι να ξεπεράσουν σε αξιότητα η και σε καλή φήμη τον αντίπαλό τους, αλλα να τον κατεβάσουν στα μάτια του κόσμου κάτω από την δική τους θέση, όποια κι αν είναι.

Την αρχαία «ύβριν» των, την κατεβάσανε στο χαμηλότερο επίπεδο. Κάποτε με τούτη την ισοπέδωση προς τα κάτω νομίζουν ότι επαναφέρουν το πολίτευμά τους στην ορθή του βάση. Μάταια ξεχώρισε ο μεγάλος Σταγειρίτης την «δημοκρατία» (Σ.Μ. οχλοκρατία) από την «πολιτεία» (Σ.Μ. ορθή δημοκρατία). Η θέλησή τους για ισότητα, άμα την αναλύσεις, θα δεις ότι δεν απορρέει από την αγάπη της δικαιοσύνης, αλλα από τον φθόνο της υπέρτερης αξίας. «Μια που εγώ, λεει ο έλληνας, δεν είμαι άξιος να ανέβω ψηλότερα από σένα, τότε τουλάχιστον και εσύ να μην ανεβείς από μένα ψηλότερα. Συμβιβάζομαι με την ισότητα».

Συμβιβάζεται με την ισότητα ο έλληνας, γιατι τι άλλο είναι παρά συμβιβασμός να πιστεύεις ανομολόγητα πως αξίζεις την πρώτη θέση και να δέχεσαι μία ίση με των άλλων ! Μέσα του λοιπόν δεν αδικεί τόσο ο έλληνας, όσο πλανάται. Γεννήθηκε με την ψευδαίσθηση της υπεροχής.

Και ύστερα θα συναντήσεις και μεταξύ των ελλήνων την άλλη ψευδαίσθηση που τους κάνει να υπερτιμούνε την μία αρετή που έχουν και να υποτιμούν τις άλλες που τους λείπουν. Είδα δειλούς που φαντάζονταν πως μπορούν να ξεπεράσουν όλους μονάχα με την εξυπνάδα τους και ανδρείους που πίστευαν πως φτάνει για να ξεπεράσουν όλους η ανδρεία τους. Είδα έξυπνους που φαντάζονταν ότι δεν χρειάζεται να γίνουν πρώτοι, ούτε η επιστήμη, ούτε η αρετή.
Είδα κάτι σοφούς που θελαν να σταθούν επάνω από τους έξυπνους και από τους ανδρείους με μόνη την επιστήμη και την σοφία. Πόσο αλήθεια άμαθοι της ζωής μπορεί να είναι αυτοί οι αφεντάδες της γνώσης! Τι κακό μας έκανε αυτός ο Πλάτωνας ! Πόσους δολοπλόκους πήρε στο λαιμό του που νομίσανε πως είναι «άνδρες βασιλικοί» !

Μα είδα τέλος, αγαπητέ μου Νάβιε, και κάτι ενάρετους, που δεν το χώνευαν να μην είναι πρώτοι στην πολιτεία, αφού ηταν πρώτοι στην αρετή. Και βέβαια δεν στασίαζαν όπως οι βάναυσοι και οι κακοί, αλλά αποσύρονταν σιωπηλοί και απογοητευμένοι στους αγρούς των, αφήνοντας τον δήμο στα χέρια των δημαγωγών και των συκοφαντών, η δηλητηριάζανε την ίδια τους την αρετή και τους ωραίους της λόγους με την πίκρα της αποτυχίας των, σαν οι ηγεσίες των πολιτειών να μην ήταν μοιραία υποταγμένες στις ιδιοτροπίες της τύχης και του χρόνου και σε λογής άλλους συνδυασμούς δυνάμεων που συνεχώς τις απομακρύνουν από την ιδεατή τους μορφή και τις παραδίνουν στα χέρια των ανάξιων η των μέτριων.

Τέτοια είναι τα πάθη και οι αδυναμίες που φθείρουν τους ηγέτες των ελληνικών πόλεων. Όσο για τους οπαδούς των ηγετών αυτών, έχουν και αυτοί την ιδιοτυπία τους στον μακάριο εκείνο τόπο. Είναι οπαδοί, πραγματικοί οπαδοί, μόνο όσοι έχασαν οριστικά την ελπίδα να γίνουν και αυτοί ηγέτες. Ετσι θα παρατηρήσεις ότι πιστοί οπαδοί είναι μόνο οι γεροντότεροι από τον ηγέτη τους. Ελάχιστοι είναι οι οπαδοί από πίστη ιδεολογική η από πίστη στον ηγέτη. Οι πολλοί είναι πειθαναγκασμένοι από τα πράγματα, γιατι ατύχησαν, γιατι βαρέθηκαν η λιγοψύχησαν. Γι αυτό είναι και όλοι προσωρινοί, άπιστοι, ενεδρεύοντες οπαδοί, ώσπου να περάσει η κακιά ώρα. Μα και αυτοί που μένουν και όσο μένουν οπαδοί, προσπαθούν συνεχώς να αναποδογυρίσουν την τάξη της ηγεσίας και να διευθύνουν αυτοί από το παρασκήνιο τον ηγέτη.

Γι αυτό και βλέπεις τόσο συχνά να είναι περιζήτητοι οι μέτριοι ηγέτες που προσφέρονται ευκολότερα στην παρασκηνιακή ηγεσία των οπαδών τους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει σημασία να ξέρεις ποιος είναι ο ονομαστικός ηγέτης μιας πολιτικής μερίδας αλλά ποιοι εκ του αφανούς τον διευθύνουν. Βλέπεις είναι μερικοί άνθρωποι που δεν είναι προικισμένοι με τα χαρίσματα με τα οποία αποκτάς τα φαινόμενα της ηγεσίας αλλά μονο με εκείνα που χρειάζονται για την ουσία της, για την άσκηση της εξουσίας. Είναι αναγκασμένοι λοιπόν οι τέτοιοι να περιοριστούν στον ρόλο του υποβολέα και να αφήσουν τους άλλους που κατέχουν τα φαινόμενα να χαριεντίζονται επάνω στην σκηνή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΑΤΟ
Και ύστερα ,μήπως δεν βλέπω και την άλλη όψη του πράγματος; Ας παραπονιόμαστε για την ελληνική εγωπάθεια εμείς που διαρκώς επάνω της σκοντάφτουμε, γιατι έχουμε να κάνουμε με την ελληνική πόλη και τους πολιτικούς της. Εχει και την εξαίσια πλευρά της η υπερτροφία αυτή της προσωπικότητας, που στις κακές της όψεις την ονομάζουμε εγωπάθεια.

Εχει την πλευρά την δημιουργική, στην φιλοσοφία, στην ποίηση, στις τέχνες, στις επιστήμες, ακόμη και στο εμπόριο και στον πόλεμο. Από αυτήν αναβλύζει όλη η δόξα των ελλήνων, η μόνη δόξα στην ιστορία που μπορεί να σταθεί πλάι στην δική μας. Φοβάμαι μονάχα, γιατι, και ας μην το βλέπεις εσύ, κατά βάθος με γοητεύουν και εμένα οι έλληνες , που είναι και θα είναι πάντα οι δάσκαλοί μου. Φοβάμαι πως φτάσαμε στον καιρό, που η φωτεινή πλευρά της προσωπικότητάς των πηγαίνει όλο μικραίνοντας και αντίθετα η σκοτεινή όλο και αυξάνει και δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω αν ετούτος ο κατήφορος μπορεί ποτέ πια να σταματήσει.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΕΚΑΤΟ
Δεν σου κρύβω πως με πείραξε ο λόγος σου, πως δείχνομαι τάχα κακός και άδικος με τους έλληνες. Ας αρχίσω λοιπόν σήμερα το γράμμα μου με έναν έπαινο γι αυτούς, για να ξεπλύνω έτσι κάπως την μομφή σου. Ο εγωισμός δεν κάνει τους έλληνες μόνο κακούς πολίτες στην αγορά, τους κάνει και καλούς στρατιώτες στον πόλεμο. Εχουν αιώνων τρόπαια που μέσα στην μνήμη τους γίνονται σαν νόμοι άγραφοι και επιβάλλουν την περιφρόνηση της κακουχίας και του κινδύνου. Μη συγχέεις την διάλυση της στρατιωτικής δύναμης , που εχει αφορμή τις εμφύλιες έριδες, με την ατομική γενναιότητα καθώς και την πολεμική δεξιοτεχνία των ελλήνων. Μα δεν είναι μόνο στον πόλεμο ο έλληνας γενναίος και άξιος μαχητής, αλλά και στην ειρήνη.

Ακριβώς γιατι η γενναιότητά του δεν είναι συλλογική, σαν των περισσοτέρων λαών, αλλά ατομική, γι αυτό δεν φοβάται, και εκεί που βρίσκεται μόνος του, να ριψοκινδυνεύσει, στην ξενιτιά , στο παράτολμο ταξίδι, στην εξερεύνηση του αγνώστου. Γι αυτό και τόλμησε τέτοια που εμείς δεν θα τολμούσαμε ποτέ και θεμελίωσε για αιώνες αποικίες , έξω από τις στήλες του Ηρακλέους και πέρα στα χιόνια της Σκυθίας . Και στον καιρό μας ακόμη, έλληνες δεν είναι εκείνοι που τόλμησαν να διασχίσουν άγνωστες θάλασσες για να φτάσουν στην χώρα των Ινδών και στις έμπειρες χώρες πιο κάτω από την γη των Αιθιόπων; Αναρωτιέσαι κάποτε γιατί τα τολμάει αυτά τα παράτολμα ο έλληνας;

Επειδή είναι γενναίος ο έλληνας, είναι και παίκτης. Παίζει την περιουσία του, την ζωή του και κάποτε την τιμή του. Γεννήθηκε για να σκέπτεται μόνος, για να δρα μόνος, για να μάχεται μόνος και γι αυτό δεν φοβάται την μοναξιά. Εμείς αντίθετα είμαστε από τα χρόνια τα παλιά μια υπέροχα οργανωμένη αγέλη. Σκεπτόμαστε μαζί, δρούμε μαζί, μαχόμαστε μαζί και μοιραζόμαστε μαζί την τιμή, τα λάφυρα, την δόξα. Οι έλληνες δε δέχονται, όσο αφήνεται η φύση τους ελεύθερη, να μοιραστούν τίποτε με κανέναν.

Το εθνικό τους τραγούδι, αρχίζει με έναν καυγά, γιατι θελήσανε να κάνουν μοιρασιά ανάμεσα σε άντρες που μοιρασιά δεν δέχονται (Σ.Μ. αναφέρεται στην Ιλιάδα). Και μια που πήρα τον δρόμο των επαίνων, άκουσε και αυτόν, που δεν είναι και ο μικρότερος. Οι αυστηρές κρίσεις που τώρα βδομάδες σου γράφω, θαρρείς πως είναι μόνο δικές μου; Τις πιο πολλές τις διδάχτηκα από έναν έλληνα, από τον Επίκτητο. Νέος τον άκουσα να εξηγεί το μέγα δράμα του γένους του. Ήσυχα, καθαρά, με την ακριβολογία και την χάρη που σφράγιζε τον λόγο του , μας ετοίμαζε για έναν κόσμο που είχε πια περάσει, για μίαν Ατλαντίδα που είχε κατακαλύψει ο Ωκεανός.

Κάποτε κάνοντας την απολογία της πατρίδας του, μας έλεγε: «Δεν είναι τόσο δίκαια τα ανθρώπινα, ώστε μόνο αμαρτήματα να είναι οι αιτίες των τιμωριών. Η Τύχη, η τυφλή θεά, η τελευταία στην οποία θα πάψω να πιστεύω, πρόδωσε συχνά τους έλληνες στον δρόμο τους. Αλλα και αυτοί, πρόσθετε, την συντρέξανε με τον δικό τους τρόπο».

Μην νομίσεις όμως πως μόνο ένας Επίκτητος κατέχει την αρετή του «γνώθι σαυτόν» . Σε κάθε κόχη, απάγκια της αγοράς κάθε πόλης, σε κάθε πλάτανο από κάτω της ευλογημένης ελληνικής γης, θα βρεις και έναν έλληνα, αδυσώπητο κριτή του εαυτού του. Και εύκολα θα σου ξανοιχτεί και ας είσαι ξένος. Αρκεί εσύ να μην αρχίσεις να κακολογείς τίποτε το ελληνικό, γιατι τότε ξυπνάει μέσα του μια άλλη αρετή, η περηφάνια.

Ναι, ναι, σε βλέπω να γελάς, Ατίλιε Νάβιε, αυτούς τους ταπεινούς κόλακες που σέρνονται στους προθαλάμους μας, γελάς που τους ονομάζω περήφανους. Και όμως θα αστοχήσεις στο έργο σου αν αγνοήσεις αυτήν την αλήθεια. Πρόσεξε την υπεροψία και την φιλοτιμία των ελλήνων. Μην πλανάσαι! Εχουν την ευαισθησία των ξεπεσμένων ευγενών. Είναι γκρεμισμένοι κοσμοκράτορες, ποτέ όμως τόσο χαμηλά πεσμένοι ώστε να ξεχάσουν τι ήτανε!

Η πολυσύνθετη ψυχή τους χωράει λογής αντιφάσεις και έρχονται ώρες που για πολλούς είναι δίκαιος ο ειρωνικός λόγος του Ιουβενάλιου “Graeculus esuriens, in coelum jusseris, ibit” (τον λιμασμένο γραικύλο, κι αν στον ουρανό τον προστάξεις να πάει, θα πάει). Άλλοι όμως είναι τούτοι οι γραικύλοι και άλλοι οι έλληνες. Και το πιο περίεργο, οι ίδιοι τούτοι σε άλλες ώρες είναι γραικύλοι (graeculus) και σε άλλες έλληνες (graeci). Δεν πρέπει ποτέ να δώσεις την εντύπωση στον έλληνα ότι του αφαίρεσες την ελευθερία του.

Άφησε τον, όσο μπορείς, να ταράζεται, να θορυβεί, και να ικανοποιεί την πολιτική του μανία, μέσα στην σφαίρα που δεν κινδυνεύουν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Εσύ πρέπει να έχεις την τέχνη να επεμβαίνεις μόνο την τελευταία στιγμή, όταν δεν μπορείς να βάλεις τους έλληνες να αποτρέψουν το δυσάρεστο. Πάντοτε βρίσκονται οι διαφωνούντες μεταξύ των ελλήνων, που θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, είτε θεληματικά, είτε, συνηθέστερα, άθελά τους.

Υποβοηθώντας το τυφλό παιγνίδι των φατριών από το παρασκήνιο, χωρίς να προσβάλλεις την περηφάνιά τους, μπορεί να οδηγήσεις τις ελληνικές πόλεις προς το καλό πολύ ευκολότερα παρά με τις σοφότερες διαταγές που θα εξέδιδες, αν ήσουνα ανθύπατος στην Ισπανία η στην Ιλλυρία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ
Όμως αν θέλεις στην Ελλάδα πραγματικά να επιβάλεις μία απόφασή σου, όσο σωστή και αν είναι, κοίταξε να μην φανεί η πρόθεσή σου. Πρέπει να θυσιάσεις την τιμή μίας απόφασης για να την επιβάλεις μεταξύ των ελλήνων. Κάλεσε ιδιαιτέρως έναν-έναν τους αρχηγούς των μερίδων, δώσε στον καθένα την ευκαιρία μίας επίπλαστης πρωτοβουλίας.

Φυσικά, αν δυστροπούν, να τους τρομάξεις, αλλα και αυτό υπό εχεμύθεια, χωρίς να αναγκάσεις την φιλοτιμία τους να πάρει τα όπλα. Δώσε τους κάποια περιθώρια έντιμης υποχώρησης και όταν ακόμη στην πραγματικότητα διατάσεις, μην τους πεις ότι διατάσεις. Πες τους ότι δεν διατάσεις, αλλά ότι αν δεν γίνει τούτο κι εκείνο, τότε οι ρωμαϊκές λεγεώνες θα αναγκαστούν να μετασταθμεύσουν για λόγους ασφαλείας σε άλλη επαρχία και τότε μπορεί τίποτε Γέτες η Κέλτες η Δακοί να στείλουν τα στίφη τους να δηώσουν την χώρα και ας αναμετρήσουν οι ίδιοι τις συνέπειες και ας αποφασίσουν.

Όλα αυτά δεν σου τα λεω για να σε κάνω να περιφρονείς τους έλληνες. Απεναντίας σου τα λεω για να τους καταλάβεις και να τους προσέξεις. Ακόμη και σήμερα διατηρούν τα ίχνη μερικών αρετών που μοιάζουν με την χόβολη μίας μεγάλης πυρράς. Μελετητές της ψυχής των ατόμων και του όχλου, θα τους δεις να εκτελούν μερικούς θαυμάσιους ελιγμούς, να χαράζουν πολιτικά σχέδια περίλαμπρα, με μια ευκινησία στην σκέψη και μια γοργότητα στις αντιδράσεις που εμείς εδώ ποτέ δεν φτάσαμε. Μόνο που ύστερα θα μελαγχολήσεις βλέποντας πως είναι πια ασήμαντοι οι σκοποί για τους οποίους ξοδεύονται αυτά τα εξαίσια χαρίσματα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΩΔΕΚΑΤΟ
Πρόσεξε αυτούς τους παλικαράδες της πολιτικής, που δεν καταλαβαίνουν ότι είναι γελοίο να έχεις το ύφος του δυνατού και του τρανού, όταν από καιρό έχεις πάψει να είσαι. Καθώς τρέφονται από την οπτασία των περασμένων τους μεγαλείων και δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις σημερινές τους διαστάσεις, πολύ θα σε ταλαιπωρήσουν με την αξίωσή τους να μην επεμβαίνεις στα πράγματα της πόλης τους.

πηγή

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

''ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ''- ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Με μακροσκελή ανάρτησή της στο Facebook η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου αποκάλυψε το βρόμικο και ύπουλο παρασκήνιο Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup. Πώς την τελευταία στιγμή πήραν πίσω ό,τι είχαν συμφωνήσει ως κείμενο, προσπαθώντας να εκβιάσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε τι έγραψε η Κατερίνα Ακριβοπούλου ξημερώματα Τρίτης:

Τα γεγονότα τα πληροφορήθηκα πριν από λίγο και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Πριν από τη συνάντηση Βαρουφάκη – Νταϊσελμπλουμ, ο Μοσκοβισί παρουσίασε στον Έλληνα υπουργό το προσχέδιο κειμένου, το οποίο ήταν στην ουσία το αποτέλεσμα των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ, στις 12 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Βαρουφάκης, ευλόγως, δήλωσε πρόθυμος να το υπογράψει, καθώς εμπεριείχε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αμέσως μετά του λέει ο Μοσκοβισί να συναντηθούν με τον Ντάισελμπλουμ για να τον ενημερώσουν.

Στη συνάντηση αυτή, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup πάντα, ο Ολλανδός, ο οποίος είχε προηγουμένως μιλήσει με τον Σόιμπλε, τους είπε ότι δεν δέχεται αυτό το κείμενο, αφήνοντας εμβρόντητο τον Βαρουφάκη και σαστισμένο τον Επίτροπο.

– «Πιέρ τί είπαμε», ρωτάει τον Μοσκοβισί, ο Έλληνας υπουργός, για να πάρει την εξής απάντηση:

– «Ε, αφού αυτό προτείνει ο πρόεδρος του Eurogroup, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε Γιάννη».

– Διαφωνούμε όμως εμείς, αυτό που ζητάτε να υπογράψουμε είναι παράταση του μνημονίου κι εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε» ήταν η απάντηση Βαρουφάκη.

Και μετά ξεκίνησε το Eurogroup, όπου ο Σόιμπλε δεν μίλησε παρά ελάχιστα. Δεν χρειαζόταν άλλωστε, η δουλειά είχε γίνει από πριν…

Τη συνέχεια την είδαμε στις οθόνες μας…

Οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων έστειλαν τελεσίγραφο στα θρασίμια της Αθήνας, ο Βαρουφάκης αποκάλυψε το έγγραφο Μοσκοβισί, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα, το οποίο απέρριψε πρόσφατα ο ελληνικός λαός.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου απαντούσε ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και πώς δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συμφωνία για μνημόνιο.

Θορυβημένα διάφορα κέντρα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα δυστυχώς, έσπευσαν να διαψεύσουν την ύπαρξη του κειμένου.

Ο γνωστός συντάκτης των Financial Times έγραψε πώς τέτοιο κείμενο δεν υπάρχει, δημοσίευμα που το έκανε αμέσως ρουλεμάν ο ανεκδιήγητος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Καραγκούνης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Λίγο μετά όμως ήρθε η κατραπακιά από τον Paul Mason, δημοσιογράφο στο Channel 4, που αποκάλυψε το κείμενο.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Προφανώς μέσα μαζικής ενημέρωσης και αξιωματούχοι της Κομισιόν παίζουν βρώμικα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, έχοντας αναγάγει την διαπραγμάτευση, σε ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Το προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί που έδειξε πριν από την έναρξη του Eurogroup στον Γιάνη Βαρουφάκη αποκαλύπτει ο Paul Mason, δημοσιογράφος στο Channel 4, διαψεύδοντας έτσι το Reuters και τους αξιωματούχους της Κομισιόν που αρνούνται ότι υπήρξε τέτοιο κείμενο.

Ο Paul Mason γράφει στο Twitter:

«Aυτό είναι το προσχέδιο που παραλίγο να υπογράψει ο Βαρουφάκης, και το οποίο φέρεται να του έδειξε ο Μοσκοβισί». O δημοσιογράφος αναφέρει ότι υπάρχει μόνο μια μόνο σελίδα την οποία και δημοσιεύει.

Το προσχέδιο αναφέρει:

Προσχέδιο Δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα


Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, οι Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθημένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις.

«Draft Eurogroup Statement on GREECE


The Eurogroup reiterates its appreciation for the remarkable adjustment efforts undertaken by Greece and the Greek people over the last years. Over the last week the Eurogroup and the institutions have engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.
The Greek authorities have expressed their strong commitment to a broader and deeper reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, enhancing social fairness and ensuring stability and resilience of the financial sector. In particular the Greek authorities commit to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and improving the efficiency of the public administration. At the same time the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to honour their financial obligations towards all their creditors. The Greek authorities will make the most efficient use of the continued provision of the technical assistance.
We discussed the policy priorities of the new government on the basis of work undertaken by the institutions and the Greek authorities. We welcomed that in a number of areas the Greek policy priorities can contribute to a strengthening and better implementation of the financial assistance programme and can serve as the basis for a new arrangement. The Greek authorities intend to make the best use of existing built-in flexibility in the current programme as work commences on the new arrangement. They will work closely with their European and international partners to secure agreed parameters for structural reforms.
The Greek authorities agree to ensure appropriate primary fiscal surpluses and financing in order to ensure debt-sustainability. Any new measures will be funded and will not endanger debt sustainability or financial stability.(1)
The above forms the basis for a request to extend the current loan agreement, taking the form of an intermediate step to a new arrangement, that will be discussed and decided during this period of six-months. We also agreed that the IMF would continue to play its role in this agreement. The Eurogroup is favorably disposed to such a request by the Greek authorities.
Moreover, we were informed by the EC, the ECB and the IMF that it would be prudent to extend the availability period of the EFSF bonds in the HFSF buffer for six months, in parallel to the extension of the EFSF programme. The Eurogroup looks favorably at such an extension. Following a request by Greece, the EFSF can make the necessary arrangements. The Eurogroup emphasizes that these funds can be used for bank recapitalization and resolution costs and will only be released on the basis of an assessment by the institutions and a decision of the Eurogroup.
We remain committed to provide adequate support to Greece until it has regained full market access as long as it honors its commitments within the newly-agreed framework.
Possible points to give:
1) Refrain from uni-lateral actions with net fiscal implications..»

πηγή

 

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΟΤΑΝ ΑΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ, ΑΘΕΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης ακούσαμε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να μας λέει, εκτός άλλων, ότι η (αντιμνημονιακή) Κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά το άρθρο 28 του Συντάγματος. Περιττεύει να πω, ότι ο λόγος του κ. Μητσοτάκη ήταν απόλυτα συνεπής προς το δουλοπρεπές δόγμα του "ανήκομεν εις την Δύσιν", συνέπειες του οποίου ζήσαμε και ζούμε.

Ήταν απερίγραπτα αηδιαστικοί οι διατελέσαντες μετά το 2009 - δεν υστερούσαν οι προ - διορισμένοι εκτελεστές της ελληνικής κοινωνίας. Ας ελπίσουμε, οι αντικαταστάτες αυτού του θλιβερού, συνάμα και τραγικού, γεγονότος, θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, θα ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο ολέθριο δόγμα του ανήκομεν εις την Δύσιν, ειδικότερα δε, του ανήκομεν εις την ευρωπαϊκή ένωση. Είναι αδιανόητο να θυσιάζονται όλα στο βωμό αυτής της ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως γράψαμε, υπενθύμισε στους νέους κυβερνήτες το άρθρο 28 του Συντάγματος, προφανώς, για να μη τολμήσουν να διαπραγματευθούν το μνημόνιο, την ευρωπαϊκή μας προοπτική, και φυσικά το δόγμα του ανήκομεν εις την Δύσιν.

Η Πρόεδρος της Βουλής του έδωσε την απάντηση και δευτερολογόντας ο κ. Μητσοτάκης, υπενθύμισε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής : Ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να σχολιάζει όσα λέγονται από τους ομιλητές. Πάντως, γράφουμε εμείς, εφόσον ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης, υπερέβη των ορίων του, θέτοντας το άρθρο 28 του Συντάγματος - σημ. κατοχύρωσε αντισυνταγματικά το απαχθές μνημόνιο -, δικαίως έλαβε την απάντηση από την Πρόεδρο της Βουλής : Διάβασε τι ακριβώς γράφει το Σύνταγμα.

Υπέρβαση ορίων (όχι χρόνου) έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του, υπέρβαση των καθηκόντων της έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής.

Έχουν γραφεί και λεχθεί πολλά για το επονείδιστο μνημόνιο. Δεν καταργεί μόνο το ελληνικό Σύνταγμα, καταργεί και αυτό το Διεθνές Δίκαιο ως και πάσα περί Δικαίου έννοια. Αν είναι λοιπόν η ευρωπαϊκή μας προοπτική να καταργεί όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και κάθε έννοια Δικαίου, προς τί, τότε, να μένουμε αμετακίνητοι στο δόγμα του ανήκομεν εις την Δύσιν, γενικότερα, και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή ένωση ;

Ο στόχος της δημιουργίας μιας νέας αυτοκρατορίας αργά, σταθερά και μεθοδικά, προωθεί την κατάργηση κάθε Συντάγματος κάθε χώρας. Ειδικά, όμως, για την περίπτωση της Ελλάδος, υπάρχει η ιδιομορφία όπου προτάσσεται το όνομα της Αγίας Τριάδος και ακολουθούν τα Άρθρα. Επ΄ αυτού, σημειώνουμε, δεν επελέγη στην τύχη η Ελλάδα, ούτε είναι συμπτωματικά όσα γίνονται στην Ουκρανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Ρουμανία. Το Σύνταγμα της Ελλάδος πρέπει να σβήσει - θα ακολουθήσουν οι άλλοι - και το πρώτο βήμα έγινε με το μνημόνιο. Έκανε κοινώς "πατσαβούρα" το ελληνικό Σύνταγμα - συνέπεια του δόγματος ανήκομεν εις την Δύσιν. Και όποιος ανήκει στη Δύση αθετεί το Δόγμα. Μετά, δεν είναι δύσκολο να καταργηθεί το Σύνταγμα.

πηγή

ΕΛΛΑΔΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ - Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Tου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

 Με το τηλεφώνημά του στον Αλέξη Τσίπρα, την ημέρα που ο Σόιμπλε επεφύλασσε ένα κρύο ντους στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο ηγέτης του Κρεμλίνου υπενθύμισε στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Ρωσία «είναι εδώ». Αν φυσικά και η Αθήνα την θέλει εδώ, γιατί ενίοτε στην Ελλάδα γοητευόμαστε περισσότερο από την Αμερική παρά από τη Ρωσία και φοβόμαστε την πλήρη ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, που θα δυσαρεστούσε τους δυτικούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους.
Το πιο επείγον, άμεσο ζήτημα σήμερα στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι το θέμα των αγωγών αερίου. Ελπίζουμε ότι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σημασία της πρότασης για τον South Stream. O αγωγός αυτός υπήρξε ελληνική πρόταση, όπως και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Η στρατηγική λειτουργία του είναι ότι συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τα Βαλκάνια και επέκεινα με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τόσο μια Ουκρανία όργανο της νέας αντιρωσικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ, όσο και μια Τουρκία που συνιστά διαχρονική απειλή για την Ελλάδα.

Δεν είναι σωστό η Ελλάδα, που ξοδεύει, καλώς ή κακώς, ένα σκασμό λεφτά για να αμυνθεί από την Τουρκία, να εναποθέσει στη γείτονα το κύριο μέρος του ενεργειακού της εφοδιασμού, είτε δια του ΤΑΡ, είτε δι΄ενός Turkish Stream. Ούτε και έχει πολύ λογική, από την άποψη όχι μόνο των ελληνικών, αλλά επίσης των ρωσικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, να περνάει από την Τουρκία ένα σημαντικό μέρος των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη.

Η Μόσχα μετά από τη στάση της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της ΕΕ αποφάσισε με το ΄δικηο της να ματαιώσει τον South Streem και να τον αντικαταστήσει με τον Turkish Stream, ένα δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει απευθείας Ρωσία και Τουρκία. Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Αθήνας να ασκήσει όλη την επιρροή της σε Σόφια, Μόσχα και Βρυξέλλες, μήπως γίνει τελικά δυνατή η κατασκευή του South Stream.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα στο οποίο η Αθήνα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διακοπή της κλιμάκωσης και την αντιστροφή της πορείας προς ψυχρό και θερμό πόλεμο στην Ευρώπη. Η επικράτηση μιας τέτοιας ατμόσφαιρας μας οδηγεί σε άνευ προηγουμένου, παγκόσμια καταστροφή. Δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασφυκτικό και επικίνδυνο για μικρά έθνη όπως το δικό μας. Στο παρελθόν, επί Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα μόνο κέρδισε από την ανάληψη μεγάλων διεθνών πρωτοβουλιών, όπως τότε η πρωτοβουλία των ‘Εξη για τον έλεγχο της πυρηνικής κλιμάκωσης. Είναι πολλαπλώς προς το εθνικό συμφέρον και το διεθνές συμφέρον της ειρήνης να εργασθεί η Αθήνα συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Το «αντιμνημονιακό» πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα ανάκτησης της ελληνικής εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. ‘Ένα τέτοιο πρόγραμμα συνεπάγεται και προϋποθέτει και την αποκατάσταση κανονικών διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, σχέσεις που ουσιαστικά έχουν απαγορευθεί στην Ελλάδα από τους «προστάτες», Αμερικανούς και Ευρωπαίους, με τη συνδρομή βεβαίως υποτελών εθνικών ηγεσιών.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε δια μακρών στην προφανή σημασία ανάπτυξης των σχέσεων με τη Μόσχα, στον τομέα της ενέργειας, των εμπορικών ανταλλαγών, του τουρισμού, κοινών επενδυτικών κοινοπραξιών, των πολιτιστικών και των αμυντικών σχέσεων – όπου η Ελλάδα μπορεί να προσπορισθεί κρίσιμο στρατηγικό στοιχείο υπεροχής με μικρό κόστος για τα θέατρα Κύπρου και Αιγαίου.

Ούτε είναι δυνατόν να δεχθούμε το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να δυσαρεστούμε τους «προστάτες». Η Ελλάδα (και η Κύπρος) έχουν δεχθεί οικονομικό πόλεμο από την Ευρώπη. Στο Αιγαίο και το κυπριακό, οι θέσεις των ΗΠΑ κινούνται παραδοσιακά σε κατεύθυνση αντίθετη προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Πως είναι δυνατόν, ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες, να καλούμεθα οι ‘Ελληνες να αποποιηθούμε παραδοσιακούς δεσμούς και με τη Ρωσία, αλλά και με άλλους «εναλλακτικούς» πόλους του παγκόσμιου συστήματος.

Πολύ μεγαλύτερη βέβαια θα είναι η σημασία των ελληνορωσικών σχέσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να φτάσει σε έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό και αναγκασθεί να φτάσει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους για να μη φτάσει σε υποταγή.

Χρειάζεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων. Ασφαλώς, μπορεί να «δυσαρεστηθούν» Γερμανοί και Αμερικανοί, από το «ξαναζέσταμα» της ελληνορωσικής φιλίας, αλλά θα λογαριάσουν και πολύ περισσότερο την Αθήνα.

Μια μικρή χώρα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη, είχε τονίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε μια ιστορική συνέντευξη που έδωσε αναλαμβάνοντας την εξουσία το 1981. Ο γιός του έκανε την αντίθετη επιλογή. ‘Ηταν απολύτως προβλέψιμος και ακολούθησε πιστά τη γραμμή που υπαγόρευαν στον ίδιο και τους συνεργάτες του οι Ηνωμένες Πολιτείες και το σύστημα Σόρος με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο ίδιος και να καταστρέψει και τη χώρα. ‘Οσοι θεωρούν «τυχοδιωκτισμό» τη στοιχειώδη ανεξαρτησία μιας χώρας, οφείλουν να σκέπτονται και του που ιστορικά οδήγησε την Ελλάδα η ξένη εξάρτηση.

πηγή