Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΙΣΗ ΔΟΥΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ

Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει το σχέδιο εκκένωσης των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Η αρχή έγινε με τους πρώτους μετανάστες που απελευθερώθηκαν από την Αμυγδαλέζα. Το πρόβλημα ωστόσο δεν λύνεται με την απλή απελευθέρωση των μεταναστών που παράνομα κρατούνται στα σύγχρονα –χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.- Γκουαντανάμο.

Δύο παρατηρήσεις σχετικά με το εξαγγελούμενο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης:
 
* Η κατάσταση σε αυτά, ειδικά στης Αμυγδαλέζας, είναι τόσο απάνθρωπη που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κλείσουν. Αν δηλαδή ήταν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες θα έπρεπε να τα δεχτούμε; Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν γιατί βρίσκονται μακριά από κάθε ηθική ή ανθρώπινη διάσταση. Κολαστήρια ναζιστικής έμπνευσης με ανθρωποφύλακες ναζιστικής (αποδεδειγμένο πια) ιδεολογίας.
 
*  Το κλείσιμο (και κάψιμο θα πρότεινα, έτσι για συμβολικούς λόγους) των κολαστηρίων αυτών ασφαλώς και πρέπει να γίνει. Άμεσα. Όχι όμως με μια απλή απελευθέρωση των κρατούμενων. Που θα πάνε οι χιλιάδες έγκλειστοι; Θα τους αφήσουμε στο δρόμο, άστεγους, άνεργους, παράνομους, εύκολη λεία των χρυσαυγίτικων (ένστολων ή μη) ταγμάτων; Ή θα τους χρησιμοποιήσουμε ως πειραματόζωα ορισμένων ΜΚΟ που θα θελήσουν να εφαρμόσουν πάνω τους τις νέες τάσεις στην Κοινωνία των Πολιτών με δημόσιο ή ιδιωτικό χρήμα που κάποτε θα στερέψει;
 
Η μόνη λύση είναι η δημιουργία ΔΗΜΟΣΙΩΝ κέντρων ανοιχτής φιλοξενίας, τα οποία θα στελεχωθούν από επιστημονικό δυναμικό με στόχο να παρέχουν συνολική φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς, όσο θα γίνεται εξατομικευμένη προσπάθεια είτε να τους δοθούν έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου θέλουν είτε να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.
 
Το απλό κλείσιμο της Αμυγδαλέζας θα είναι μισή δουλειά και θα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πραγματικά διάθεση να συμπεριφερθεί ανθρώπινα σε ανθρώπους, αλλά θα έχει κάνει έναν ακόμα επικοινωνιακό χειρισμό μιας δύσκολης κατάστασης.
 
ΥΓ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί το κλείσιμο του Γκουαντάναμο πριν εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου