Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα μέσα στους επόμενους δύο μήνες να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας -στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη σύνταξη.
Πρόκειται για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ οι οποίοι, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» μπορούν να βγουν σε σύνταξη νωρίτερα από δύο έως επτά χρόνια, αρκεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στα πλασματικά χρόνια που μπορούν να αναγνωριστούν είναι:

- η στρατιωτική θητεία

- ο πλασματικός χρόνος τέκνων ν. 3655/2008

- ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι 200 ημέρες

- ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι 200 ημέρες

- ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι και δύο έτη

- ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών



Το άρθρο αναφέρει πως η χρήση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συμφέρει μεταξύ άλλων:

- Τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που θεμελίωσαν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Με τη θεμελίωση δικαιώματος, διατηρούν το δικαίωμα για «έξοδο» στα 58 με 10.500 ημέρες ασφάλισης.

- Τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, που θεμελίωσαν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Με τη θεμελίωση δικαιώματος διατηρούν το δικαίωμα για «έξοδο» στα 60 με 10.500 ημέρες ασφάλισης.

- Τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 10.700 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση για τις συντάξεις των ανέργων, σύμφωνα με την οποία στις προϋποθέσεις των 100 ημερών ανά έτος για μειωμένη σύνταξη θα υπολογίζονται και οι ημέρες επιδοτούμενης ασθένειας του ανέργου.

πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου