Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ



O Paul Ehrlich, καθηγητής του Στάνφορντ και συγγραφέας του βιβλίου ''Η Πληθυσμιακή Βόμβα'', δημοσίευσε πρόσφατα μία έρευνα σε ένα επιστημονικό περιοδικό, τονίζοντας εκ νέου πως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού αποτελούν υπαρξιακή   απειλή για την ανθρωπότητα.

Σε σχετική συνέντευξή του στον ιστότοπο Raw Story, στις 22 Ιανουαρίου, κατέληξε πως «το ανθρώπινο δικαίωμα να έχει ο καθένας όσα παιδιά θέλει είναι - μια κακή ιδέα- . Επίσης, ο Ehrlich επέμενε πως ¨κανείς δεν δικαιούται να έχει 12 παιδιά, ούτε ακόμα και 3, εκτός και αν η δεύτερη εγκυμοσύνη είναι με δίδυμα», Στην έρευνά του ανέφερε πως « δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η τεχνολογία θα μας σώσει ή ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να απεμπλακεί από τη χρήση των φυσικών πόρων», οπότε η « παγκόσμια πολιτική βούληση οφείλει να δώσει πλήρη δικαιώματα στις γυναίκες, να παρέχει σε όλους τους ανθρώπους σύγχρονες μορφές αντισύλληψης και να υποστηρίζει τις αμβλώσεις».

Τα επιχειρήματα του Ehrlich είναι γνωστά από το 1968, όταν υποστήριξε για πρώτη φορά πως η απρόσκοπτη αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μαζική λιμοκτονία , με αποτέλεσμα να θεωρείται έκτοτε ένας σύγχρονος Μάλθους και ο μεγαλύτερος θεωρητικός της μείωσης του ανθρώπινου πληθυσμού.

Στον αντίποδα όμως, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Κάιρο το 1994 ανέδειξε για πρώτη φορά την σκοτεινή πλευρά τέτοιων πολιτικών ελέγχου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της επιλεκτικής άμβλωσης σε έμβρυα ανεπιθύμητου φύλου και των αναγκαστικών στειρώσεων. Πιο πρόσφατα, ο καθηγητής Στατιστικής Hans Rosling αντέκρουσε τις θεωρίες του Ehrlich προβλέποντας ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα σταματήσει στα περίπου 10 δισεκατομμύρια.

Η συζήτηση περί ελέγχου του πληθυσμού έχει εδώ και καιρό εξελιχτεί από έναν εύλογο προβληματισμό για το μέλλον του πλανήτη σε μηχανισμό επιβολής ελέγχου, καθώς γίνεται και όλο πιο απροκάλυπτο πως η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά όλο και λιγότερο χρήσιμη την ανθρώπινη εργασία. Ως εκ τούτου, η ανθρώπινη ζωή υποβιβάζεται στο επίπεδο της αναλωσιμότητας και μοιάζει να μην χωρά στα μελλοντικά οράματα διαφόρων θεωρητικών.

Ίσως η πιο ελπιδοφόρα αποστροφή της συνέντευξης του Ehrlich ήταν όταν είπε πως «κανείς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με την Φύση», χωρίς φυσικά να γίνει γνωστό αν συμπεριλάμβανε και τον εαυτό του…
 
TM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου