Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

                          

                         Η βαρυσήμαντη απόφαση της «Επιτροπής της Βασιλείας»

Λίγες μέρες πριν, οι τραπεζίτες και ολιγάρχες που κρατάνε στα χέρια τους τον έλεγχο του πλανήτη ήρθαν να επικαιροποιήσουν τη δική τους εγκληματική μεθοδολογία, η οποία, σε πυρηνικό επίπεδο οικονομικού πολέμου, είναι και ο πυρήνας του όπλου της: ο συντελεστής κυκλοφορίας χρήματος.

Πυρηνικό οικονομικό Όπλο

Ο συντελεστής κυκλοφορίας χρήματος είναι μια παγκόσμια τραπεζική σταθερά που αποφασίζει ή επικαιροποιείται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα από τη διευθύνουσα ομάδα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος- την «Επιτροπή της Βασιλείας». Ουσιαστικά πρόκειται για έναν απλό αριθμό Κ, ο οποίος εκφράζει το πόσο χρήμα σε Κ- φορές παραπάνω ποσότητα, μπορούν να δανείζουν οι τράπεζες, σε σχέση με τα νομισματικά τους αποθέματα. Έτσι, εάν μια τράπεζα, ας πούμε, έχει κεφάλαια 1 εκατ. Ευρώ και ο συντελεστής είναι Κ=10, τότε η τράπεζα μπορεί να δανείζει 10 φορές παραπάνω από το φυσικό χρήμα που διαθέτει, προσδοκώντας ότι ποτέ οι καταθέτες δεν θα ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους όλοι μαζί. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες μπορούν να χορηγούν δάνεια άυλα, αλλά να εισπράττουν πραγματικό χρήμα ως τόκους και επιστροφή κεφαλαίων, μαζεύοντας έτσι σταδιακά όλο το φυσικό κυκλοφορούν χρήμα στα χέρια τους. Αυτό επιτρέπεται ένεκα των ρυθμίσεων που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως με τις νομοθεσίες τους, υπηρετώντας τις τράπεζες, έχουν θεσπίσει.

Δηλαδή όποιος θέλει να αγοράσει π.χ. ένα σπίτι, παίρνει ένα δάνειο, πληρώνει ένα σωρό χρήματα αρχικά για τη διαδικασία στην τράπεζα, αλλά τα χρήματα του δανείου μεταφέρονται από την τράπεζα στον οργανισμό ή την εταιρεία που θα του πουλήσει το σπίτι σε έναν επίσης ειδικό και ελεγχόμενο από την ίδια την τράπεζα λογαριασμό κατάθεσης, και φυσικά όχι ως φυσικό χρήμα, αλλά ως λογιστική εγγραφή. Ο δανειολήπτης, όμως, πληρώνει κεφάλαιο και τόκους σε φυσικό χρήμα από τις απολαβές της εργασίας του. Αυτή η φάμπρικα , σε γενικευμένη χρήση, σε επίπεδο μιας κοινωνίας ή και ενός Κράτους το οποίο δανείζεται από εγχώριες ή ξένες μεγάλες τράπεζες, οδηγεί τελικά με μαθηματική βεβαιότητα και ακρίβεια στο στράγγισμα του φυσικού χρήματος και στην πτώχευση.

Οι κινούντες τα νήματα αυτής της ψευδο-οικονομίας έχουν  τον απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και στο πότε κυριολεκτικά θα πνίξουν μια χώρα ή μια παραγωγική εταιρεία, ή ακόμα περισσότερο τους απλούς πολίτες. Όσο  μεγαλύτερος ο δείκτης Κ, τόσο περισσότερα και γρηγορότερα μαζεύουν τα χρήματα από τις αγορές, στραγγίζοντας τις, οδηγώντας τις στη συνέχεια σε νέους υπερδανεισμούς και τελικά στην πτώχευση και στην καταστροφή, που σημαίνει κατασχέσεις των δημόσιων  και ιδιωτικών περιουσιών.

Τώρα μπορεί να καταλάβει ο καθένας για ποιόν λόγο οι Κεντρικές Τράπεζες δεν προχωρούν σε αύξηση του κυκλοφορούν-τος χρήματος με νομισματοκοπή όταν η κρίση αυξάνει. Διότι απλά την  κρίση τη σχεδιάζουν με λογική ωρολογιακής βόμβας, για να αρπάξουν στη συνέχεια τον φυσικό πλούτο των εθνών, που είναι γη, οικοδομήματα, πλουτοπαραγωγικές πηγές και πολλά ακόμα.

Επικαιροποίηση του πυρηνικού όπλου

Και ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται εν μέσω μίας από τις χειρότερες τεχνητές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, οι διεθνείς τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν τον Ιανουάριο στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου και η βάση τους, και αποφάσισαν να αυξήσουν τον Κ. Με λίγα λόγια, ουσιαστικά επικύρωσαν και νομιμοποίησαν τη δυνατότητα στις τράπεζες, σε παγκόσμιο επίπεδο, να δανείζουν ακόμα περισσότερα άυλα χρήματα, δήθεν για να κινηθεί η οικονομία. Ολόκληρη την απόφαση της «Ομάδας Κυβερνητών και Επικεφαλής Τραπεζών», όπως ονομάζεται, που στις 6/1/2013 αναθεώρησε τα standard ρευστότητας για τις τράπεζες, μπορεί κανείς να μελετήσει αυτούσια στον υπερσύνδεσμο: http://www.bis.org/press/p130106.htm

Όπως γράφει και η Καθημερινή της 7ης Ιανουαρίου του 2013, η απόφαση αναφέρει ότι η «Επιτροπή της Βασιλείας», στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών του κόσμου, αποφάσισε να χαλαρώσει τους πολύ αυστηρούς κανόνες της όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Στόχος των αλλαγών που αποφασίσθηκαν είναι να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια και να βοηθήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών που βρίσκονται σε ύφεση.

Δηλαδή, η μελλοντική ρευστότητα δεν θα οφείλεται στο ότι θα κυκλοφορήσει νέο χρήμα από νομισματοκοπή για να στηριχθεί η κάθε τοπική αγορά, αλλά στο ότι θα επιτραπεί να δοθούν περισσότερα δάνεια, δηλαδή άυλες λογιστικές εγγραφές. Με λίγα λόγια, νέοι τόκοι και νέα κεφάλαια, τα οποία όμως δεν υπάρχουν ως φυσικό χρήμα για να επιστραφούν οποτεδήποτε. Θα επιτρέπεται στις τράπεζες πλέον να χρησιμοποιήσουν περισσότερα στοιχεία του ενεργητικού τους για να καλύψουν τον συντελεστή ρευστότητας που οφείλουν να τηρούν, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τον συντελεστή αυτόν σταδιακά, σε μία περίοδο τεσσάρων ετών από το 2015 και μετά, αντί της 1ης Ιανουαρίου του 2015 που προβλεπόταν. Αδιευκρίνιστο παραμένει, όμως, με ποια «φυσικά» χρήματα θα καλυφθεί η αύξηση του συντελεστή χωρίς να υπάρξει νομισματοκοπή.

«Ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ αντιτιθέμενων απόψεων από όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας, Μέρβιν Κίνγκ, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας των Διοικητών και Επικεφαλής της Εποπτείας της Επιτροπής που καθορίζει τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες, προσθέτοντας: «Για πρώτη φορά στην εποπτική ιστορία, έχουμε έναν πραγματικά παγκόσμιο κανόνα για το ελάχιστο επίπεδο ρευστότητας των τραπεζών». Παρουσιάζουν, δηλαδή, το έγκλημα και την επικαιροποίησή του ως επιτυχία και πρόοδο!

Οι τράπεζες είχαν διαμαρτυρηθεί ότι δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2015 για να καλύψουν τον συντελεστή ρευστότητας και ταυτόχρονα να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Γι’ αυτόν τον λόγο, η «Επιτροπή  της Βασιλείας» αποφάσισε να συμπεριλάβει τις μετοχές, τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια και εταιρικά ομόλογα με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που μπορούν αυτές να χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν τον αναγκαίο συντελεστή ρευστότητας. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να περιληφθούν μόνο έναντι μίας σημαντικής έκπτωσης της αξίας τους, αλλά οι μεταβολές αυτές αποτελούν μια σημαντική κίνηση από το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο χρόνια.

Δηλαδή όλα τα αποτυχημένα τραπεζικά προϊόντα της τελευταίας δεκαετίας προστίθενται στο ενεργητικό των τραπεζών, αλλά όλα τα φυσικά αγαθά που αντανακλούν στις αξίες αυτών των προϊόντων υποτιμούνται. Πρόκειται για την κλοπή των αιώνων. Η «Επιτροπή της Βασιλείας», στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από 30 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις διεθνείς αγορές, ελπίζει ότι οι τροποποιήσεις θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση των δανείων των τραπεζών.

Προοπτικές;

Μετά και από αυτή την απόφαση, οι λαοί είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν πλέον να περιμένουν τίποτα θετικό. Το Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα έχει πλέον πετάξει από πάνω του και το τελευταίο ίχνος προκάλυψης και πυροβολεί προς πάσα κατεύθυνση. Εάν μία Παγκόσμια Δημοκρατική Επανάσταση δεν μπορέσει να εκκινήσει το συντομότερο δυνατό με ταυτόχρονες πολιτικές αυταναφλέξεις και εξεγέρσεις των λαών σε τοπικά επίπεδα, ώστε να ανατραπούν όλες οι υπάρχουσες δομές της οικονομικό-πολιτικής διαπλοκής, τότε οδεύουμε ως πρόβατα επί σφαγή.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Οι οικονομίες και οι πολίτες δέχονται επί σειρά ετών τις τοξικές «χημειοθεραπείες» των δανεισμών και τις καταστρεπτικές ακτινοβολίες των ΜΜΕ και των «ειδικών» οικονομικών δολοφόνων, με αποτέλεσμα τα κοινωνικά ανακλαστικά να είναι εξόχως αδυνατισμένα. Αλλά κανένας δεν σώζεται εάν δεν θέλει να σωθεί και σήμερα είναι ήδη πολύ αργά ακόμα και για μετάνοιες.

Το άρθρο είναι του Ιωάννη Πηλιούνη και δημοσιεύτηκε στο ΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου