Σήµερα, περισσότερο από ποτέ, η µαγειρική τέχνη έχει εξελιχθεί σε επιστήµη. Καθηµερινά, βλέπουµε στην τηλεόραση παχύσαρκους και κοιλιόδουλους «σεφ» να µαγειρεύουν διάφορα «γκουρµέ» πιάτα. Οι συνταγές ποικίλες, αλλά µε ένα κύριο κοινό συστατικό. Το ΑΛΑΤΙ.
Το πιο διαδεδοµένο καρύκευµα, που, αν αφαιρεθεί από την εκάστοτε συνταγή, το φαγητό, αµέσως, χρεοκοπεί. Το αλάτι είναι ένα πρωτοπλασµατικό δηλητήριο, όπως και το αλκοόλ. Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι ένα ανόργανο στοιχείο και ως εκ τούτου δεν αφοµοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισµό. Στο πέρασµα του από τον πεπτικό σωλήνα και, κατά τη διάρκεια της όλης διαδροµής του, µέχρι την αφοµοίωση και αποβολή του µέσω της διούρησης και του ιδρώτα, επιβαρύνει άσκοπα όλα τα εσωτερικά όργανα µε τα οποία έρχεται σε επαφή. Είναι γνωστό ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών, ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, ότι σκληραίνει µυς, τένοντες, αρθρώσεις. Είναι γνωστό ότι ερεθίζει τη µεµβράνη του στόµατος και του στοµάχου, ότι ελαττώνει την αλκαλικότητα του αίµατος και ότι είναι η κυριότερη αιτία του αρθριτισµού, της αρτηριοσκληρώσεως, του Πάρκινσον και των παθήσεων των νεφρών.
Το αλάτι µε το οποίο παρασκευάζεις όλες τις τροφές σου, είναι απ’ όλα τα καρυκεύµατα το πιο δραστικό δηλητήριο. Το ίδιο ισχυρό µε το ποντικοφάρµακο. Με τη διαφορά ότι δε δρα το ίδιο άµεσα (δυστυχώς!).
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ∆ΕΝ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ Το 100% χλωριούχο νάτριο, όπως λέγεται στη χηµεία το αλάτι, είναι αποτέλεσµα επεξεργασίας, ραφιναρίσµατος και, κυρίως, χηµικής λεύκανσης. Και εσύ συνεχίζεις, ασυνείδητα, να πασπαλίζεις, γενναιόδωρα, τα φαγητά σου, για να τα νοστιµίσεις. Το αλάτι δεν περιέχει καµία απολύτως θρεπτική αξία, διότι είναι ένα ανόργανο στοιχείο. Και θα πρέπει να σου υπενθυµίσω ότι η βιοχηµεία του ανθρώπινου σώµατος είναι οργανική. Μόνο το φυτικό βασίλειο έχει αυτή τη δυνατότητα µετατροπής των ανόργανων γήινων στοιχείων σε οργανικά. Όπως αντιλαµβάνεσαι, δηλητηριάζεσαι καθηµερινά, και, απλώς, δεν το συνειδητοποιείς.
Ακόµη δεν έχεις πειστεί; Συνεχίζω λοιπόν… Έχεις προσέξει ότι, όταν τρως αλάτι, διψάς, διαρκώς, και, ειδικά, την ώρα του φαγητού; Έχεις προσέξει ότι ιδρώνεις περισσότερο του κανονικού, ακόµη και χωρίς άσκηση; Έχεις παρατηρήσει ότι τα ρούχα σου αρχίζουν και φθείρονται (λειώνουν) στην περιοχή που ιδρώνεις περισσότερο (µασχάλες); Είµαι σίγουρος ότι δεν έχεις ποτέ συνδέσει τη γρήγορη φθορά στις κάλτσες και στο εσωτερικό των παπουτσιών µε την κατανάλωση άλατος.
Ξυπνάς το πρωί και έχεις πρησµένα µάτια, πρόσωπο, αστραγάλους. Γιατί άραγε;
Καθηµερινά, σκεπάζεις τα φαγητά σου, µε ένα λευκό στρώµα χιονιού (αλάτι)! Μα, έτσι, γίνονται τα φαγητά µου νόστιµα, θα µου πεις. Και εγώ σου απαντώ… Μα, τότε, αυτά τα φαγητά δε θα έπρεπε εξ’ αρχής να τρώγονται. Εάν κάτι δεν είναι στη φυσική και ανεπεξέργαστη µορφή του νόστιµο και ελκυστικό, τότε δεν είναι τροφή για σένα. Και ότι δε σε θρέφει, σε αρρωσταίνει. Εξ’ αιτίας της πολυφαγίας και της χρήσεως του αλατιού, το σώµα αρρωσταίνει. Ως φυσικό σήµα κινδύνου το σώµα εµφανίζει ανορεξία. Και εσύ, αντί να συνειδητοποιήσεις ότι το σώµα σου ζητά τη συνεργασία σου, για να γιατρευτεί µέσω της απαλλαγής των δηλητηρίων και των τοξινών που απειλούν τη ζωτική σου ενέργεια, προσπαθείς να φας µε το στανιό. Προσπαθείς να ανοίξεις την όρεξή σου µε τα πιο δυνατά καρυκεύµατα (πιπέρι, ξύδι, µπαχαρικά) και, κυρίως, µε τον πιο πιστό σύντροφο της κουζίνας σου.Το ΑΛΑΤΙ.
Ξύπνα αγαπηµένε – η µου! Απόκτησε διατροφική παιδεία! Ενηµερώσου! Η γνώση είναι η µόνη δύναµη που θα σε ελευθερώσει από τα δεινά της αρρώστιας.
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΑΛΑΤΟΣ Ξέρω. Εσύ, που προσέχεις την υγεία σου, έχεις φροντίσει να αντικαταστήσεις το βλαβερό αλάτι µε ανεπεξέργαστο (γκρίζο) θαλασσινό αλάτι, µε αλάτι Ιµαλάϊων, µε κέλτικο αλάτι, αλάτι µε βότανα ή µε χλωριούχο κάλιο. Φαντάζοµαι ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω. Ναι! ∆εν υπάρχει καµία, απολύτως, διαφορά στα διάφορα είδη άλατος. Και αυτό, γιατί τα υποκατάστατα άλατος περιέχουν 98% χλωριούχο νάτριο, ενώ το κοινό επιτραπέζιο αλάτι περιέχει 100% χλωριούχο νάτριο. Και σου πουλάνε ιδιότητες υγείας για το 2%. ∆εν τα χρειάζεσαι καθόλου. Μπορείς να λάβεις δεκαπλάσιο νάτριο από λαχανικά όπως σέλερυ, τοµάτα, σπανάκι, άγρια χόρτα. Αντικατάστησε το αλάτι µε λαδολέµονο και ελληνικά βοτανικά µπαχαρικά (θρούµπι, ρίγανη, θυµάρι). Υπάρχει στη διατροφή ένας κανόνας του καθόλου, λίγο, πολύ. Έτσι, τα υποκατάστατα σε βλάπτουν λίγο, ενώ το κοινό επιτραπέζιο αλάτι σε βλάπτει πολύ. Εγώ όµως είµαι µεγάλος οπαδός του ΚΑΘΟΛΟΥ! Και κλείνω µε τούτο. ∆οκίµασε να βάλεις στη γλώσσα σου αλάτι και πες µου αν είναι νόστιµο. Ή ακόµη καλύτερα, θυµήσου, όταν στις καλοκαιρινές διακοπές σου καταπίνεις θαλασσόνερο…
Τι αίσθηση σού έχει µείνει; ∆ράσε τώρα! Αύριο µπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για την υγεία σου…
ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ
O χρυσός της θάλασσας
Μιλάμε φυσικά για το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι! Δεν πρόκειται για το πολύ φτηνό αλάτι που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στα ράφια των super market. Αλλά για το φυσικό αλάτι της θάλασσας που στην ετικέτα του επιβάλλεται να γράφει ΜΗ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ, δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο.Δυστυχώς αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο οι καλοί σεφ γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι η θρεπτική αξία του που αν και ελαφρώς πιο ακριβό από το ραφιναρισμένο, μπαίνει ξανά στην κουζίνα της νοικοκυράς.
Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για το γνήσιο θαλασσινό αλάτι;
Είναι το μόνο είδος αλατιού που με σιγουριά το κατατάσσουμε στα θρεπτικά αρτύματα αφού περιέχει 92 στοιχεία του περιοδικού πίνακα (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που είναι απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας!
Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση, προστατεύει από κράμπες το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει τα οστά κι ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση.
Και το σημαντικότερο, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών!
Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με ό,τι μας έλεγαν μέχρι τώρα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι για το αλάτι και η εξήγηση είναι απλή: Η βασικότερη αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων είναι η υψηλή λήψη νατρίου. Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40% περίπου περισσότερο από την αρχική του φυσική μορφή. Λόγω της επεξεργασίας, του έχουν απομείνει μόνο 2 από τα 92 στοιχεία, δηλαδή το νάτριο και το χλώριο (χλωριούχο νάτριο είναι η χημική ονομασία του ραφιναρισμένου αλατιού-NaCl). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και κάλιο αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική του θρεπτική αξία.
Το αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας των κυττάρων. Αυτή είναι η ικανότητα του κυττάρου να διατηρεί ισορροπία στα υγρά του μέσα και έξω από αυτό και η οποία προάγει την ομοιόστασή του, δηλαδή την μόνιμη ομοιογένειά του.
Η αυξημένη συγκέντρωση νατρίου επομένως προκαλεί κακή υγεία στα κύτταρα που μεταφράζεται σε κατακρατήσεις, υπέρταση, αθηροσκλήρωση, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια ενώ φαίνεται πως πυροδοτεί ακόμα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Άρα να προτιμάτε τη χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού όπως π.χ. το φυσικό αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων ή της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου, που σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για μια άριστη σωματική και ψυχική υγεία.
Δεδομένου ότι έχει φυσική, έντονη γεύση, μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για το φαγητό μιας 4 μελής οικογένειας.
Συστήνεται και σε υπερτασικούς με τη συγκατάθεση πάντα του γιατρού.
Επειδή είναι σε χοντρές νιφάδες, χρησιμοποιείστε έναν μύλο πιπεριού. Κυκλοφορεί επίσης και σε υγρή μορφή που είναι αρκετά εύχρηστη. Θα το βρείτε πια όχι μόνο στα καταστήματα με βιολογικά αλλά και σε μεγάλα super market και οι τιμές ποικίλουν από 1,60? έως και 4? ανάλογα με τη συσκευασία και τον τόπο προέλευσης.
Η αλήθεια που κρύβουν επιμελώς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου