Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΡΟΥΤΑ: ΕΝΤΑΞΕΙ…ΑΛΛΑ




Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από… κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες!

Το ότι τα φρούτα οξειδώνονται στην επαφή τους με τον αέρα είναι κάτι κοινώς γνωστό, αλλά το ότι το καρπούζι σε 30 λεπτά βγάζει αρσενικό το οποίο εξαπλασιάζεται αν συνδυαστεί με άλλα φρούτα, λίγοι το ξέρουν… Τα φρούτα είναι θαυμάσια και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, βιταμίνες κλπ, όμως η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, ισχυρίζεται ο βιοχημικός Αλμπέρτο Μοράλες, που εδώ και 40 χρόνια μελετά και τις δύο όψεις του νομίσματος: τα οφέλη και τις αντιθέσεις αυτής της διατροφής.

Μία από τις ανακαλύψεις του είναι ότι τα ξυνά φρούτα δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, ούτε και με τα γλυκά φρούτα, διότι ανεβάζουν την οξύνωση του οργανισμού. Μεταξύ αυτών το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Το καλύτερο είναι να τα τρώει κανείς ξεχωριστά και μόνο το πρωί. «Παρόλο που είναι της ίδιας οικογένειας και περιέχουν κιτρικό οξύ, όλα έχουν διαφορετικά οξέα, που αναμειγνυόμενα με τη φρουκτόζη και τα πεπτικά υγρά προκαλούν μια άνοδο της οξύνωσης, υψηλό δείκτη ενζύμων και αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας, που οδηγούν σε προβλήματα κυστιδίων. Είναι μία βόμβα μολότοφ αυτό που παράγεται εκεί μέσα» τονίζει ο Α. Μοράλες!

Ο ίδιος βεβαιώνει ότι επίσης δεν πρέπει να τρώγονται ξυνά φρούτα μετά από ένα φαγητό με πολλά λιπαρά, επειδή - κακώς- πιστεύεται ότι το όξινο τα διαλύει. «Αντιθέτως, οδηγεί τον οργανισμό να τα αφομοιώνει και έτσι το συκώτι λιπαίνεται- κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση».

Ο υγιεινολόγος Μαουρίσιο Εστεμπάν, που έχει επίσης πολλά χρόνια στη μελέτη και την πρακτική της σωστής συνεργασίας των τροφίμων συμφωνεί: «Οι αναμείξεις των τροφών δημιουργούν δηλητήρια, εάν τρως λάθος. Επιπλέον εάν προσθέτεις στο γεύμα σου φρούτα χωρίς τον σωστό συνδυασμό, προκαλείς αρρώστια περισσότερο από το να μην έτρωγες φρούτα»!  Και συμπληρώνει: «Το ιδανικό είναι τα φρούτα να τρώγονται μόνα τους. Η «τυχαία» (δηλαδή ανάμειξη οποιωνδήποτε φρούτων) φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη και από ένα κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες. Μάλιστα ανακατεύοντας ακτινίδιο με μπανάνα είναι χειρότερο από χάμπουργκερ! Καλύτερα φάε το χάμπουργκερ σκέτο»…

Η εξήγηση είναι ότι τα φρούτα είναι βιοχημικά ανταγωνιστικά, διότι η μπανάνα είναι ένα άμυλο με πολλαπλά διατροφικά στοιχεία, ενώ το ακτινίδιο ένα δυνατό αντιοξειδωτικό, με περισσότερη βιταμίνη C από ένα κιλό λεμόνια. Ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να συνδυάζονται φρούτα με σαλάτες και ότι μόνο το μήλο ταιριάζει με αυτές.

Καρποί, Βιταμίνες και δηλητήριο

Αλλά και με τους καρπούς συμβαίνει κάτι περίεργο: Τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ξινά φρούτα και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υδροχλωρικό οξύ, σύμφωνα με έρευνες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κάτι το οποίο ο Α. Μοράλες διαδίδει με ενθουσιασμό. Το πολύ θετικό με αυτά είναι ότι θα έπρεπε να φάμε 3-4 κιλά απ’ αυτά για να γίνουν τοξικά, ενώ μετά από μάσημα λίγων από τα ανωτέρω ένα πεπτικό ένζυμο μετατρέπει το οξύ τους σε βιταμίνη C, ισχυρό αντικαρκινικό όπλο!

Το κουκούτσι του καρπουζιού περιέχει μια ουσία που βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών, ενεργοποιεί την εξωτερική τους επιφάνεια και επιτρέπει διόρθωση/επούλωση προβλημάτων φλεγμονής. «Το κουκούτσι του καρπουζιού ενεργοποιεί όλο το κυτταρικό σύστημα των νεφρών, επιτρέποντας να κάνει εργασίες, αν όχι ίδιες, τουλάχιστον 50% παρόμοιες μιας σωστής λειτουργίας τους!» υπόσχεται ο βιοχημικός Α. Μοράλες.

Ωστόσο, το καρπούζι και το πεπόνι δεν τα πάνε καλά με το γάλα, ούτε και μεταξύ τους, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες. «Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση των Χιλιανών που λέει: το καρπούζι και το πεπόνι το πρωί είναι χρυσός, το μεσημέρι ασήμι και το βράδυ σκοτώνουν!» διακηρύσσει ο Α. Μοράλες. Το πεπόνι είναι καλό να τρώγεται μόνο του, κατά προτίμηση το πρωί, διότι μεταβολίζεται καλά με τον ήλιο. «Είναι το φρούτο του πεπτικού μηχανισμού. Έχουμε ανακαλύψει σε αυτό ιδιότητες διουρητικές που βοηθούν να ελέγχεται το πρόβλημα της συγκράτησης υγρών που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα άτομα».

 
Το αβοκάντο είναι όπως το αίμα

Προς αποφυγή παρανοήσεων ο Α. Μοράλες συνιστά να τρώγονται τα ξινά (όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάδες, μούρα και γκρέιπφρουτ) χωρίς συνδυασμούς, και μετά μισή ώρα ας καταναλώνεται φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων ή ένα κανονικό πρωινό.

Το μεσημέρι καλύτερα είναι τα πρωτεϊνούχα και ελαιογενή φρούτα και καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια αράπικα, σουσάμι, καρύδες, αβοκάντο. « Περιέχουν μεταξύ 25-30% των πρωτεϊνών και επίσης περιέχουν 8 έως 10 βασικά αμινοξέα». Μία από τις ποιο επίμονες συμβουλές του ιδίου είναι να τρώμε αβοκάντο κάθε ώρα: « Είναι από τα πιο εντυπωσιακά ωφέλιμα φρούτα, διότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ενώ η χλωροφύλλη είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Τρώγοντας αβοκάντο είναι σα να τρως αίμα!»

Τη νύχτα, όπως κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ευπρόσδεκτη μια φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων: μπανάνα, παπάγια, μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, μάνγκο… Αλλά σε τι ποσότητες;

Οτιδήποτε υπερβολικό είναι κακό. Κατά τον Α. Μοράλες. π.χ. πολύ αβοκάντο προκαλεί διάρροιες, τα πολλά ξινά προκαλούν οξίνωση και προβλήματα στα βλεννογόνα τοιχώματα του εντέρου, ενώ πολλά αμύγδαλα ή παρόμοια, προκαλούν δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ο θεραπευτής ομολογεί: «Διατράφηκα ένα μήνα μόνο με φρούτα, πρωί μεσημέρι και βράδυ σε ποσότητες που μου έδιναν ευχαρίστηση. Όμως όταν κάποιος τρώει 5 κιλά φρούτα μαζί, αυτό δεν είναι καλό».

Για τον Μοράλες, ειδικά το μανταρίνι είναι το «οικολογικό» φρούτο, διότι είναι « το μοναδικό ικανό να αποσύρει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα- όπως μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο. Ακόμα είναι το πιο πλούσιο σε φολικό οξύ. Γι αυτό επίσης ονομάζεται ‘’το φρούτο της εγκυμοσύνης’’. Αποτρέπει τα προβλήματα της δισχιδούς ράχης και άλλα προβλήματα στο βρέφος».

Ενθουσιασμένος από αυτές και άλλες εργαστηριακές ανακαλύψεις, ο Κολομβιανός ερευνητής (που ζει στην Ισπανία εδώ και 10 χρόνια), τις έχει καταγράψει σε 4 βιβλία: «Φρουτοθεραπεία, τα φρούτα που δίνουν ζωή», «Φρουτοθεραπεία, διατροφή και υγεία», «Φρουτοθεραπεία, και ομορφιά», Φρουτοθεραπεία, ο χρυσός των 1.000 χρωμάτων», εκδ. EDAF.

Μια περίπτωση χαρακτηριστική: Η Αμαλία Ερμονσίγια είναι πια μια οπαδός του Μοράλες στη Χιλή. Πριν από 19 χρόνια πειραματίστηκε στον γιό της που έπασχε από μία εντερική φλεγμονή επί έναν χρόνο. Άκουσε στην τηλεόραση τον ειδικό αυτό, να μιλά και να τονίζει ότι η καλύτερη άμυνα του οργανισμού είναι το ρόδι. «Έδωσα στον γιό μου τα σποράκια του ροδιού κι έτσι αυξήθηκαν οι άμυνές  του. Ο γιός μου ήταν έτοιμος για εισαγωγή σε νοσοκομείο και σε 2 μέρες σώθηκε. Ο παιδίατρος το θεώρησε θαύμα!»

1.Το αλάτι και το λεμόνι δεν «αγαπιούνται» μεταξύ τους

Ο Α. Μοράλες λέει ότι σύμφωνα με τις μελέτες του, όταν αναμειχθεί το σόδιο με το κιτρικό οξύ του λεμονιού, χαλάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Αν δε αυτή η ανάμειξη λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αναιμία. «Το ίδιο συμβαίνει και με όσους τρώνε πράσινο μάνγκο με αλάτι ή ανανά με αλάτι. Όσοι κάνουν αυτούς τους συνδυασμούς εκτίθενται ακόμη και στον κίνδυνο της λευχαιμίας!» τονίζει ο ερευνητής. Ακόμα χειρότερα αν τα αναμείξεις με αλκοόλ ή ξύδι! Τότε χειροτερεύεις την ζημιά. «Όταν αναμειγνύονται αυτά, προσβάλλεται δυνατά ο αιματοκρίτης και μπορεί να καταστραφεί το μεδούλι των οστών, καθώς επιτίθεται δυνατά η φερετίνη στον οργανισμό».

Γι αυτό συνιστάται να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε στις σαλάτες πολύ λεμόνι, αλάτι και ακόμα περισσότερο να πίνετε αλκοόλ μετά.

2. Το «βιάγκρα των φτωχών»

Το αβοκάδο (αβοκάντο), η μαρακουγιά και η Φυσαλίς αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι των …εραστών! Χαρακτηριστικά, το αβοκάντο ονομάστηκε από τον Α. Μοράλες: το «βιάγκρα των φτωχών»…

Η μείξη Αβοκάντο μαζί με φύτρα Αλφαλφα και μια κουταλιά μέλι «φέρνει στους ουρανούς» άντρες και γυναίκες. Τα μείγμα πρέπει να λαμβάνεται 5 ώρες πριν τη συνάντηση και έχει επίδραση 24 ώρες.

3. Μεγαλύτερο στήθος

Το λάδι του Μαρανιόν ή και του αράπικου φιστικιού είναι ένα μυστικό για πιο γεμάτο μπούστο, γλουτούς και γάμπες. «Μετά το ντους αντί να βάλετε κρέμα, βάζετε το λάδι αυτό, που μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του γυναικείου στήθους. Όμως πρέπει να το βάζετε μία φορά μόνο κάθε μέρα, γιατί περισσότερες φορές μπορεί να δημιουργήσει πυρετό, καθώς μπερδεύει το θερμικό σύστημα του οργανισμού».

4. Μειώνοντας τα «ψωμάκια της μέσης»

Γι αυτό το αντιαισθητικό σύγχρονο φαινόμενο υπάρχει ένα φρούτο που καίει το λίπος και λειτουργεί ιδιαίτερα στον λιπώδη ιστό αυτού του μέρους του σώματος. «Τομάτα του δένδρου» ή Τοματίγια, προελεύσεως Περού, Κολομβίας, Κοσταρίκας.

«Σε 29 ημέρες ελαττώνει από 4-8 εκ. την περίμετρο και χάνεις 1-3 κιλά λίπους» υπόσχεται ο Α. Μοράλες.

Η φόρμουλα: «Πετάμε τη φλούδα του φρούτου και το υπόλοιπο το βάζουμε στο μίξερ, όπου προσθέτουμε 3 κόκκινα ραπανάκια καλά πλυμένα και ένα ποτήρι νερό. Σουρώνουμε τον χυμό και πίνουμε επί δέκα μέρες, 20 λεπτά πριν το πρωινό. Κάνουμε διακοπή 5 μέρες και συνεχίζουμε πάλι με τον ίδιο ρυθμό. Δεν συνιστάται για υποτασικούς και διαβητικούς και όσους υποφέρουν από γαστρίτιδα».

Το ίδρυμα για την Αγροτική Ανανέωση και το κέντρο Μελετών Άνυδρων ζωνών της Χιλής κάνουν σχετικά πειράματα στο 4ο Διαμέρισμα της χώρας αυτής.

Ο θεραπευτής βεβαιώνει: «Το 90% των φρούτων έχουν ουσίες που βοηθούν την μείωση του βάρους». Διαψεύδει δε ότι το αβοκάντο, η μπανάνα, το φουντούκι κ.α. προσθέτουν πάχος. «Αυτό που παχαίνει είναι οι συνδυασμοί. Επίσης, τα φρούτα σαν επιδόρπιο παχαίνουν. Μπορούμε να τα τρώμε 10 λεπτά πριν από το γεύμα. Άλλα φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στη μείωση του βάρους, τρώγοντάς τα μόνα τους για πρωινό, είναι ανανάς χαρακωμένος, σταφύλια και η Φυσαλίς- το πανάκριβο στρογγυλό πορτοκαλί φρούτο που πουλιέται στη λαϊκή αγορά στη Χιλή 5.000 πέσος= 8 ευρώ.

5. Ο ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα φρούτο ακόμα πιο αλλεργικό με το γάλα, γιατί η βρουμελόνη που περιέχει γίνεται τοξική με την ανάμειξη με αυτό. «Χρησιμοποιείτε για να σκοτώνει κατσαρίδες. Πάρτε ένα κομμάτι φρέσκο ανανά ανακατέψτε το με οτιδήποτε γαλακτερό, βάλτε το στη γωνία όπου μαζεύονται οι κατσαρίδες και την άλλη μέρα θα τις βρείτε με τα πόδια ψηλά, αν και θεωρούνται το πλάσμα που αντέχει περισσότερο στην πυρηνική ακτινοβολία!» σημειώνει ο Μαουρίσιο Εστεμπάν και συμπληρώνει «γιαούρτι με ανανά; Είναι δηλητήριο! Δυστυχώς στη διατροφική βιομηχανία υπάρχουν συνδυασμοί  θανατηφόροι και αυτό είναι αποτέλεσμα άγνοιας και επιθυμίας κέρδους και όχι από κακή πρόθεση!» Πράγματι σε πολλές χώρες κυκλοφορεί τέτοιο γιαούρτι με επιτυχία μάλιστα!

 
6. Μπανάνα, το φρούτο της «ευτυχίας»

Στη φρουτοθεραπεία διαψεύδεται ότι η μπανάνα παχαίνει όταν την τρως το βράδυ, όπως συνήθως λέγεται. Παράγει σεροτονίνη και ντοπαμίνη και όταν την τρως σε κάνει να θες  κι άλλο, λέγει ο Α. Μοράλες. Επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας τρώγοντας μία κάθε βράδυ για 2 μήνες. (Δεν συνιστάται για αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα) Το εσωτερικό της φλούδας της χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει μύκητες και μαύρες ελίτσες στα πόδια.

Πρακτικός  συνοπτικός οδηγός (Δεν πρόκειται για ιατρικές συμβουλές)

Ξινά φρούτα: πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, ακτινίδιο, ανανάς μόνα τους και το πρωί. Σαλάτα γλυκών φρούτων: Ανανάς, παπάγια, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, ροδάκινο, κεράσι, φράουλα, βατόμουρο, μάνγκο.

Όχι σε:

-Μείξη φρούτων ειδικά το πρωί.

-Υπερβολική κατανάλωση φρούτων.

-Κατανάλωση φρούτων για επιδόρπιο (ελληνική συνήθεια).

-Σαλάτα λαχανικών μαζί με φρούτα.

-Λεμόνι με αλάτι(τρώει αιμοσφαίρια, αναιμία).

-Αβοκάντο με αλάτι (κίνδυνος λευχαιμία).

-Ανανά με γάλα ή αλάτι.

-Καρπούζι με γάλα ή αλκοόλ.

-Πεπόνι με γάλα (ούτε μεταξύ τους τα 3 τελευταία).

-Μάνγκο πράσινο με αλάτι και με αλκοόλ ή ξύδι.

-Μπανάνα για έχοντες τρεμούλα ή Πάρκινσον.

-Τοματίγια για διαβητικούς, υποτασικούς, με γαστρίτιδα.

-Σαλάτες με πολύ αλάτι, ξύδι ή και με αλκοόλ.

-Ξινά φρούτα ούτε μεταξύ τους, ούτε με …γλυκά φρούτα, ούτε με λίπος (κίρρωση).

-Ξηροί καρποί σε μεγάλη ποσότητα (τοξικοί).

Ναι σε:

Το 90% των φρουτοθεραπειών μειώνουν το βάρος, αλλά μόνο στο πρωινό γεύμα.

Τα φρούτα τρώγονται 10 λεπτά πριν από το γεύμα.

-Τοματίγια, εξαλείφει τα «ζωναράκια» της μέσης.

-Καρπούζι, μόνο του και γρήγορα, στο ψυγείο με σελοφάν, κουκούτσια για νεφρά.

-Μπανάνα για αϋπνία, για μύκητες και εξογκώματα ποδιών.

-Αβοκάντο, μπανάνα, αμύγδαλα, φουντούκια δεν παχαίνουν.

-Σεξ, αβοκάντο, μαρακουγιά, φυσσαλίς.

-Αύξηση στήθους, γλουτών, γάμπες, λάδι από κάσσιους ή φιστίκι αράπικο.

-Αβοκάντο σε κάθε ευκαιρία, κάθε στιγμή.

-Μείωση βάρους, ανανάς, αχλάδια, σταφύλια, φυσσαλίς.

- Μανταρίνι, καθαρίζει το σώμα από τα βαρέα μέταλλα.

-Ρόδι, για σωματική αδυναμία.

-Σαλάτες, μόνο το μήλο συνδυάζεται.

-Ξηροί καρποί σε μικρές ποσότητες.

-Πρωινό, πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο, ανανάς, μούρα, γκρέιπφρουτ(30 λεπτά πριν από το πρωινό).

-Μεσημέρι, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, σουσάμι, αράπικο φιστίκι, φουντούκια, καρύδα, μακαντάμια, αβοκάντο.

 
Το καρπούζι θέλει… «αποκλειστικότητα»

Τα φρούτα πλούσια σε σίδηρο όπως μπανάνα, μήλο, αβοκάντο, οξειδώνονται με την επαφή τους με τον αέρα. Όμως το καρπούζι επηρεάζεται ακόμα περισσότερο, αφού στα 30 λεπτά παράγει αρσενικό 0,5%, που αυξάνεται σε 3% αν συνδυαστεί με άλλα φρούτα και αλκοόλ! «Είναι ένα φρούτο πολύ «ζηλιάρικο», όμως το ονομάζουν και  φρούτο «κοινωνικό», γιατί πρέπει να προσκαλέσεις φίλους για να το φάτε αμέσως». Ο Α. Μοράλες λέει ότι «είναι ένα θαυμάσιο φρούτο, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται σε  συνδυασμό με γάλα».

Ο υγιεινολόγος Μαουρίσιο Εστεμπάν δίνει μια λύση: «Εάν το καλύψεις με διαφανές σελοφάν και το βάλεις στο ψυγείο δεν θα μολύνει κανένα άλλο φρούτο με αρσενικό. Όταν πας να το φας, πρέπει να κόψεις ένα στρώμα από το κόκκινο μέρος του, πάχους 1,5 εκ. και έτσι το υπόλοιπο παραμένει απολύτως κατάλληλο.

Το άρθρο είναι του Α. Ξένου και δημοσιεύτηκε στο ΤΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου