Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 10 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ

Πήγαν σε ρουσφέτια



Οσοι ψάχνουν που πήγαν τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία ή από τα δάνεια που καλούμαστε σήμερα να αποπληρώσουμε μπορούν να μελετήσουν τον κατάλογο των 8.397 έργων που απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είτε επειδή ουδέποτε ξεκίνησαν, είτε επειδή έμειναν στη μέση. Μέχρι να τα ανακαλύψουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει την αρμοδιότητα καθώς αρκετά συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε., είχαν προλάβει να απορροφήσουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων ανέρχονταν σε περίπου 17 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο δαπάνησε 10 δισ., αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

​Ακόμα πιο δυσάρεστα συμπεράσματα προκύπτουν αν μελετήσει κάποιος τον τεράστιο κατάλογο: Θα διαπιστώσει πως το ΠΔΕ, το εργαλείο της πολιτείας για την υλοποίηση επενδύσεων είχε καταντήσει κουρελόχαρτο, με την ενσωμάττωση χιλιάδων επιδοτήσεων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), «πολιτιστικά» σωματεία, τοπικούς παράγοντες, κλπ. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση δείχνει πως στο ΠΔΕ εντάσσονταν τις τελευταίες δεκαετίες τα ρουσφέτια των πολιτικών μας, άχρηστα έργα για τη συλλογή ψήφων. Εντάσσονταν, δε, στο ΠΔΕ και επιβάρυναν 100% τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί δε μπορούσαν να ενταχθούν στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) ή το ΕΣΠΑ: Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είχαν εγκρίνει δεκάδες ανούσιες πρωτοβουλίες, αλλά σίγουρα δε θα μπορούσαν να υπογράψουν τη χρηματοδότηση τοπικών πανηγυριών (ναι, εντάσσονταν στο ΠΔΕ!), γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5, κλειστών κολυμβητηρίων σε πόλεις των 1.500 κατοίκων, έργα «πολιτιστικής εμψύχωσης» και εμφανώς σκανδαλώδεις επιδοτήσεις ΜΚΟ.
​Στα περίπου 9.000 έργα περιλαμβάνονται τα πάντα: Από αεροδρόμια και λιμάνια που έμειναν στα σχέδια, μέχρι πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του 1981, οδικοί άξονες που δεν χαράχθηκαν ποτέ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δίκτυα ύδρευσης.

Στο μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται και εκατοντάδες έργα τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η εγκατάστασηευρυζωνικών δικτύων σε δήμους ανά την Ελλάδα για ταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες (τα δίκτυα εγκαταστάθηκαν και πληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε λειτούργησαν). Ουδέποτε υλοποιήθηκαν και δεκάδες ερευνητικά έργα Πανεπιστημίων, με βαρύγδουπους τίτλους, που για άγνωστους λόγους χρηματοδοτούνταν από το ΠΔΕ. Ευτυχώς δεν χρηματοδοτήθηκαν και δεκάδες συμμετοχές κρατικών οργανισμών ή δημοτικών επιχειρήσεων σε συνέδρια που επίσης είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ.

​Περιλαμβάνονται, επίσης, εκατοντάδες έργα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανά την Ελλάδα (από την εγκατάσταση ανελκυστήρων μέχρι την κατασκευή φοιτητικών εστιών και αγοράς νέων κτιρίων), επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλους τοπικούς ή πολιτιστικούς οργανισμούς. Εκατοντάδες γήπεδα ποδοσφαίρου (κανονικά ή 5Χ5), κλειστά κολυμβητήρια και άλλες πανάκριβες αθλητικές εγκαταστάσεις έμειναν, επίσης, στα σχέδια ή στα μπετά. Στις Σέρρες και στη Λευκάδα, για παράδειγμα, είχαν μια εμμονή με την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5. Τα συγκεκριμένα έργα εντάχθηκαν στο ΠΔΕ, αλλά έμειναν στο ράφι. Δύο ντουζίνες γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ η πρώην νομαρχία Πιερίας.

Μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν στο ΠΔΕ, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν ή οκληρώθηκαν, περιλαμβάνονται και δεκάδες πρωτοβουλίες που ήταν απαραίτητες για τις τοπικές κοινωνίες (από βελτιώσεις τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου μέχρι δίκτυα ύδρευσης). Ακυρώθηκαν ή σταμάτησαν είτε επειδή τα χρήματα πήγαν σε άλλα έργα με ...καλύτερα περιθώρια για τους τοπικούς άρχοντες, είτε επειδή εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων οι αρχικές μελέτες ήταν απαρχαιωμένες. Οι τίτλοι κάποιων άλλων έργων εξηγούν και το λόγο που ματαιώθηκαν: «Πολιτιστική εμψύχωση με θέμα Παιδί και Πόλη Νέων», «Κέντρο Αναβίωσης Εθίμων, Δρώμενων και Παραδοσιακών Παιχνιδιών των Χωρών των Βαλκανίων από το Δήμο Καλλιθέας του νομού Θεσσαλονίκης», «Επιχειρηματικότητα – Γνώση – Ιδέα – Δράση», κλπ.

Η απόφαση απένταξης των 8.397 έργων υπεγράφη από τον τέως υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραϊτη, με τον κατάλογο να είναι ενδεικτικός της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει ακόμα το ΠΔΕ. Στη δεκαετία του '80 οι κυβερνήσεις πλήρωναν μέσω του ΠΔΕ τοκοχρεωλύσια και έτσι εμφανίζονταν «φουσκωμένο», χωρίς τα χρήματα να πηγαίνουν σε επενδύσεις που θα στηρίξουν την οικονομία. Στις δύο επόμενες δεκαετίες, μέχρι και σήμερα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πληρώνονται επιδόματα στα ρετιρέ του δημοσίου. Το εύρος του πελατειακού κράτους και των χαριστικών χρηματοδοτήσεων (με 100% κρατική χρηματοδότηση γιατί ουδέποτε θα εγκρίνονταν ένταξη π.χ. στο ΕΣΠΑ) προκύπτει ανάγλυφο από τον κατάλογο. Τουλάχιστον μάθαμε που βρίσκονται περίπου δέκα δισεκατομμύρια από τα εκατοντάδες που πετάχθηκαν στον πίθο των Δαναϊδων από την πολιτική μας τάξη για λίγους ψήφους.

Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία"/ Λόγιος Ερμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου