Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΓΙΝΕ <ΑΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ>


Η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης ήταν διαδεδομένη σε όλη την αρχαία Ελλάδα, με επίκεντρο την Ελευσίνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Στα τέλη του 4ου αιώνα μ.χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ απαγόρευσε την τέλεσε των Μυστηρίων και τη λατρεία των αρχαίων θεών.

Η απόφασή του όμως δεν άρεσε καθόλου στους κατοίκους της Ελευσίνας, αγρότες στο σύνολό τους, που βρήκαν έναν τρόπο να συνεχίσουν τη λατρεία της θεάς της γονιμότητας. Διέσωσαν ένα άγαλμα της θεάς, την ονόμασαν <Αγία Δήμητρα> για να τα έχουν καλά με την Εκκλησία και συνέχισαν να τη λατρεύουν όπως και πριν! Με τα χρόνια, διασκεύασαν μάλιστα και το γνωστό μύθο, της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, ως εξής: η Δήμητρα ήταν μια πιστή χριστιανή που πήγαινε καθημερινά στην εκκλησία να προσευχηθεί. Μια μέρα ένας κακός μάγος (αντί του Άδη) άρπαξε την κόρη της Δήμητρας, την οποία μετά από πολλές περιπέτειες απελευθέρωσε ο πρίγκιπας της περιοχής. Σε ανταπόδοση η Δήμητρα ευλόγησε τους αγρούς με αιώνια ευφορία και γονιμότητα.

Έτσι, η λατρεία της θεάς, καλυμμένη με τη μορφή της <Αγίας Δήμητρας>, συνεχίστηκε απρόσκοπτα για αιώνες, με επίκεντρο το αρχαίο άγαλμα της θεάς, που οι κάτοικοι της περιοχής στόλιζαν σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα. Ώσπου, το 1801, ένας Άγγλος περιηγητής, ονόματι E. D. Clark. Έφτασε στην Ελευσίνα: είδε το άγαλμα και ως άλλος Έλγιν, αφού δωροδόκησε τους Τούρκους αξιωματούχους, το πήρα κρυφά από τους κατοίκους και το μετέφερε στην Αγγλία. Εκεί το χάρισε στο μουσείο Fitzwilliam του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, αποτελώντας το σπουδαιότερο έκθεμά του.

Παρά το ότι διασώζεται από τη μέση και πάνω, το άγαλμα είναι επιβλητικό. Έχει τη μορφή Καρυάτιδας, χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.χ., έχει ύψος 2,09 μέτρα, ζυγίζει πάνω από δύο τόνους, και το πιθανότερο είναι ότι κοσμούσε την είσοδο του Ιερού της Δήμητρας.

Σημ. Οι μαθητές του Αισχύλειου Γυμνασίου Ελευσίνας έστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τον υπουργό πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και το μουσείο Fitzwilliam, με την οποία ζητούν το άγαλμα της Καρυάτιδας Κόρης να επιστρέψει στην θέση του δίπλα στο δίδυμο άγαλμα που βρίσκεται στο μουσείο Ελευσίνας.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου