Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ''ΘΕΣΜΩΝ''

του Βασίλη Κοψαχείλη

Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα των «Θεσμών», δηλαδή την παγίδα που αριστοτεχνικά της έστησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να την μπλοκάρουν.

Πολύ απλά, η Ελληνική κυβέρνηση δεν κυβερνά.
 
Από την αρχή οι «Θεσμοί» έβαλαν ως προϋπόθεση συνέχισης των όποιων συνομιλιών με την Ελλάδα την αποφυγή ανάληψης «μονομερών ενεργειών» από την Ελληνική κυβέρνηση. Η Ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε ελπίζοντας σε σύντομες χρονικά συνομιλίες με τους «Θεσμούς».

Έτσι, μπλοκαρίστηκε αφού ούτε προοπτική συμφωνίας υπάρχει και τα προβλήματα καθώς και τα όρια αντοχής είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν μερικούς μήνες πριν.

Η κυβέρνηση όντας μπλοκαρισμένη έχει περιπέσει σε αδράνεια αντί να δει ρεαλιστικά τι πραγματικά συμβαίνει και να αποφασίσει να πάρει τα ηνία στα χέρια της.

Τι μπορεί να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση; Η ίδια να θέσει χρονικό όριο για μια συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε και η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεσμεύεται από την μη ανάληψη μονομερών ενεργειών.

Σε τελική ανάλυση εάν η κυβέρνηση έχει μελετήσει και αποφασίσει ότι είναι καλό να υπάρχει ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ αρκετά μικρότερος από τον σημερινό, ας το κάνει. Εάν πιστεύει ότι πρέπει να απαλλάξει την νέα επιχειρηματικότητα από το καθεστώς δουλοπαροικίας του ΟΑΕΕ εφαρμόζοντας ένα αγγλοσαξονικό μοντέλο, ας το κάνει και να μην περιμένει την συμφωνία των «Θεσμών». Με απλές κινήσεις η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και γρήγορα αυτό να αποτυπωθεί και στα κρατικά ταμεία. Ποιος ξένος πολιτικός θα ψέξει την Ελληνική κυβέρνηση αν μειώσει την ανεργία και αυξήσει τα κρατικά έσοδα ή ποιος επενδυτής δεν θα επενδύσει σε μία οικονομία ξεκαθαρισμένη, ελεγμένη και με προοπτικές.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στο κρισιμότερο σημείο της πολιτικής του διαδρομής. Ή θα χαθεί απαξιωμένος από τον μηχανισμό υπονόμευσης των «Θεσμών» ή θα αποτελέσει παράδειγμα ηγέτη που με αποφασιστικότητα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πάντως τα όρια της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου