Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ» ΠΗΛΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο στο ΤΕΕ Μαγνησίας


«Μαθήματα» βιοκλιματικού σχεδιασμού από το παρελθόν με στόχο τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων, παίρνουν οι μηχανικοί, που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην οικολογική λύση της δόμησης με χώμα. Ο πηλός αποτελεί ένα οικοδομικό υλικό της παράδοσης αλλά και του μέλλοντος, αφού δεν είναι μόνο ανακυκλώσιμο στο τέλος της ζωής του ή απλός φιλικό προς το περιβάλλον αλλά μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές περιβάλλον κατοικίας για τον ίδιο τον άνθρωπο, χωρίς υψηλά ποσοστά υγρασίας και απορροφώντας την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία!

Τα περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και τα οφέλη στην υγεία του ίδιου του ανθρώπου, που έχει η κατασκευή κτιρίων από πηλό, αναδείχθηκαν σε σεμινάριο με θέμα «Δόμηση με χώμα», που πραγματοποίησαν, το ΤΕΕ Μαγνησίας και η Μ.Ε. Επαγγελματικών θεμάτων-Νέων Μηχανικών και Επιμόρφωσης, σε συνεργασία  με τη μη κυβερνητική οργάνωση μηχανικοί της Γης (ΜτΓ).

Όπως τονίστηκε στο σεμινάριο, η δόμηση με χώμα είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές χτισίματος και αποτελεί εναλλακτικό τρόπο δόμησης με πολλά πλεονεκτήματα. Μάλιστα, παρ’όλες τις κοινωνικές αλλαγές, ακόμα και σήμερα το 30% του πληθυσμού της γης ζει σε χωμάτινα καταλύματα.

Η δόμηση με χώμα δεν είναι απλά μία εναλλακτική μορφή δόμησης. Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό του ΕΜΠ, Κώστα Καταβούτα, έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από τη στιγμή που η κατασκευή γίνεται με φυσικά υλικά, που όχι μόνο δεν επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά μπορούν να ανακυκλωθούν επιστρέφοντας σε αυτό, με τη λήξη του χρόνου ζωής του κτιρίου. Επιπλέον απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, τόσο για την κατασκευή του όσο και κατά την χρήση του, από τη στιγμή που έχει μικρότερες ανάγκες σε ψύξη και θέρμανση. Το κυριότερο είναι όμως ότι εξασφαλίζει ένα υγιεινό περιβάλλον κατοικίας στον άνθρωπο, αφού τα σπίτια από πηλό, κρατούν σε σταθερά χαμηλά ποσοστά την υγρασία και μπορούν να απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη συντονίστρια του σεμιναρίου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Μαρία Αλεξίου, τα κτίρια από χώμα δεν υπολείπονται σε ζητήματα στατικότητας ή ασφάλειας, αντιθέτως μπορούν να εγγυηθούν καλύτερη διαβίωση στους ενοίκους. Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με την κ. Αλεξίου η δόμηση με χώμα να προβληθεί και να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, παρουσιάστηκαν παραδείγματα τέτοιων κατασκευών στην ελληνική περιφέρεια, όπως την Κρήτη και την Ελάτη.

Της Ελένης Χάνου/ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου