Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΠΩΣ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη μπορεί να οδηγήσουν και σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, μία πάθηση που δημιουργεί φλεγμονές και πόνο στις αρθρώσεις. Η δυσανεξία στη γλουτένη οδηγεί σε βλάβη του λεπτού εντέρου όταν γίνεται κατανάλωση αυτής. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά: το ψωμί και τα μακαρόνια είναι μερικές από τις τροφές αυτές. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία σε αυτή έχουν παρενέργειες μετά από κατανάλωσή της, δηλαδή το σώμα τους δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και πιθανόν και βρώμη.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η δυσανεξία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως o διαβήτης και o καρκίνος του εντέρου. Όμως, μερικοί από εμάς μπορεί να μην εκδηλώσουν ποτέ στη ζωή τους συμπτώματα δυσανεξίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους όπου μπορεί να προκληθεί και ρευματοειδής αρθρίτιδα χωρίς να γνωρίζουν ότι φταίει η πρόσληψη γλουτένης και να νομίζουν ότι πονούν απλά οι αρθρώσεις τους. Συμπληρωματικά, τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι πιάσιμο των μυών, απώλεια μαλλιών, ναυτία, πόνος στο στομάχι, απώλεια όρεξης, στοματικές άφθες και επιληπτικές κρίσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Ο λόγος που προκαλείται η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι άγνωστος. Συνήθως γυναίκες μέσης ηλικίας υποφέρουν από αυτή, αν και ενδέχεται να εκδηλωθεί και στους άνδρες. Τα μέρη του σώματος το οποία πλήττονται συχνότερα είναι τα δάκτυλα, ο καρπός του χεριού, τα γόνατα, τα πόδια και οι αστράγαλοι. Οι αρθρώσεις επίσης μπορεί να γίνουν ευαίσθητες ή θερμές σε περιόδους ακινησίας ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και παραμόρφωσή τους.

Όταν βακτήρια εισβάλλουν στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον εισβολέα σαν κάτι ξένο. Κάνει λοιπόν επίθεση σε αυτόν για να αποτρέψει την εκδήλωση ασθένειας. Δυστυχώς, στους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα, το σώμα θεωρεί ότι οι ίδιοι οι ιστοί του είναι οι εισβολείς και έτσι τους επιτίθεται. Η επίστρωση του εντέρου καταστρέφεται σε αυτές τις αυτοάνοσες επιθέσεις έτσι μεγάλες ποσότητες τροφής μπορούν να περάσουν μέσα από το κατεστραμμένο τοίχωμα του εντέρου και καταλήγουν στο σώμα.

Τα σωματίδια της γλουτένης εισέρχονται στο αίμα και τις αρθρώσεις στα οποία κάνει επίθεση το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφοντας υγιείς ιστούς. Αυτή η διαδικασία είναι που ενεργοποιεί την αυτοάνοση αντίδραση. Σύμφωνα με τον βιοχημικό Robb Wolf και συγγραφέα του βιβλίου The Paleo Solution αυτή η αντίδραση ενδέχεται να συμβάλλει στη δημιουργία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μία θεραπεία με βάση τη σωστή διατροφή που μειώνει στο ελάχιστο την πρόσληψη γλουτένης μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό British Journal of Rheumatology που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1993. Μια τέτοια θεραπεία μπορεί επίσης να ανακόψει την πορεία της ασθένειας, αλλά και να αποτελέσει ένα διαγνωστικό όργανο για την ανακάλυψη εκείνων των τροφών που διεγείρουν τις κρίσεις δυσανεξίας. Ξεκινώντας με τον αποκλεισμό κάθε δυνατής τροφής που μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, όπως μοσχάρι, αυγά, σιτάρι, πορτοκάλια, γάλα, φιστίκια, σόγια κτλ., και την επανένταξη μίας μίας τροφής πάλι στο διαιτολόγιό του μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πώς αντιδρά το σώμα του σε καθετί από τα παραπάνω.

mia stala

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου