Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΞΙΚΟ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΠΟΠ-ΚΟΡΝ.

Το έτοιμο ποπ-κορν για μικροκύματα εκπέμπει ένα τοξικό και καταστροφικό για τους πνεύμονες αέριο, όταν ψήνεται.
Μπορεί να σας διαβεβαιώσουν ξανά και ξανά ότι το υπέροχο άρωμα βουτύρου που αναδύεται  από το ποπ-κορν όταν ψήνεται στο φούρνο μικροκυμάτων σας προέρχεται από μια χημική ουσία που υπάρχει στο βούτυρο, εσείς όμως δεν πρέπει να τους πιστεύετε.
Η συγκεκριμένη ουσία ονομάζεται διακατύλη και είναι τόσο τοξική που καταστρέφει τους πνεύμονες των εργατών που δουλεύουν στα μεγάλα εργοστάσια έτοιμου ποπ-κορν, προκαλώντας τους μια μη αναστρέψιμη και καταστροφική ασθένεια, γνωστή και ως αποφρακτική βρογχιολίτις. Η συγκεκριμένη νόσος είναι τόσο σπάνια έξω από τα πλαίσια της βιομηχανίας του ποπ-κορν που έχει γίνει ευρύτερα γνωστή με το όνομα <πνεύμονας ποπ-κορν>, παίρνοντας το όνομά της  από την κύρια αιτία που την προκαλεί.
Ειδικοί στον τομέα της υγείας γνώριζαν τον κίνδυνο εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά πάντα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι επηρεάζει μόνο όσους αναπνέουν το αέριο σε αυξημένες συγκεντρώσεις και επομένως κινούνται και εργάζονται στις βιομηχανικές  εγκαταστάσεις παραγωγής.
Αργότερα όμως και συγκεκριμένα το 2007, ένας άνδρας που έτρωγε σε καθημερινή βάση δύο σακουλάκια ποπ-κορν μικροκυμάτων, αρρώστησε από <πνεύμονα ποπ-κορν>, αποδεικνύοντας έτσι ότι η διακετύλι διαχέεται στον αέρα και τους πνεύμονες όταν το ποπ-κορν μικροκυμάτων ψήνεται έστω και για λίγα λεπτά στο σπίτι. Αυτό δημιούργησε έντονη ανησυχία στις βιομηχανίες παραγωγής, οι οποίες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι απομάκρυναν τη διακετύλι από το προϊόν τους-αλλά το μόνο που έκαναν στην ουσία ήταν να την αντικαταστήσουν με άλλες χημικές ουσίες που έχουν τις ίδιες επιπτώσεις.
Σημείωση: Μακριά λοιπόν από το έτοιμο ποπ-κορν.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου