Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ Η ΟΧΙ; ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Η ΟΧΙ;

Βρέθηκε πως όταν η διατροφή μας αποτελείται κυρίως από κόκκινο κρέας, έχουμε και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο, τη στιγμή που οι χορτοφάγοι και εκείνοι που τρώνε κυρίως ψάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αποφύγουν. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η μοναδική μορφή που παρατηρείται συχνότερα στους χορτοφάγους, από εκείνους που τρώνε κρέας.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα μιας χορτοφαγικής ή βασιζόμενης στο ψάρι διατροφής, όταν κατέγραψαν την υγεία και τη διατροφή 52.700 ατόμων, χωρισμένων στην ομάδα εκείνων που έτρωγαν κρέας, εκείνων που έτρωγαν ψάρι, των απλών χορτοφάγων και εκείνων που δεν τρώνε ούτε τα ζωικά προϊόντα. Οι περισσότεροι κατανάλωναν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, που θεωρητικά βοηθούν στη διατήρηση  της καλής υγείας.
Ο αριθμός των καρκινοπαθειών ανάμεσα στους χορτοφάγους και  εκείνους που έτρωγαν ψάρι ήταν πολύ χαμηλότερος από αυτόν, σε όσους έτρωγαν κρέας, με μόνη εξαίρεση την αυξημένη κλίμακα καρκινοπαθειών στο παχύ  έντερο, που παρατηρήθηκε στην ομάδα των χορτοφάγων.(Αm JClin Nutr,2009 18 Μαρτίου.
Η αγορά οργανικών προϊόντων αξίζει τα χρήματά της, λένε οι ερευνητές. Τα μήλα Γκόλντεν βιολογικής καλλιέργειας έχουν 15% περισσότερα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά από τις συμβατικά αναπτυγμένες ποικιλίες. Οι ερευνητές που έκαναν συγκρίσεις μεταξύ βιολογικών και μη προϊόντων, για μια τριετή περίοδο, παρατήρησαν ότι τα μήλα βιολογικής καλλιέργειας είχαν κατά 10% μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυτοχημικών, τα οποία ως γνωστόν έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. (Agric Food Chen, 2009, 57: 4598-4605f).       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου