Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ

Οι γνωστές κοτομπουκιές περιέχουν μια βιομηχανική χημική ουσία.
Σύμφωνα με την εταιρία Mc Donalds, οι περίφημες κοτομπουκιές της φτιάχνονται από συστατικά όπως φωσφορικό νάτριο, <εν μέρει υδρογονωμένο σογιέλαιο και βαμβακέλαιο με μόνο-και διγλυκερίδια>, πυροφωσφορικό, νιτρικό οξύ, δικαρβονιλικό αμμώνιο,  φωσφορικό μονοασβέστιο, <υδρογονωμένο σογιέλαιο με τριτοταγή βουτιλο-υδροκινόνη και κιτρικό οξύ για τη διατήρηση της φρεσκάδας> και τέλος, <διμεθυλοπολυσιλοξάνη που προστίθεται ως αντιαφριστικός παράγοντας>.  Τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω συστατικά αποτελούν τεχνητά, συνθετικά , βιομηχανικά χημικά. Η τριτοταγής βουτιλο-υδροκινόνη αποτελεί παράγωγο του πετρελαίου και χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής σε αρώματα, ρητίνες, βερνίκια και χημικές ουσίες του τομέα των ελαίων.
Εργαστηριακές μελέτες, το συνδέουν με όγκους στο στομάχι. Η διμεθυλοπολυσιλοξάνη από την άλλη, είναι ένα είδος σιλικόνης και χρησιμοποιείται ως στεγανωτικό μέσο,  καθώς και σε εμφυτεύματα στήθους,  ενώ αποτελεί κύριο συστατικό του στόκου.
Όχι βέβαια πως και τα άλλα συστατικά είναι καλύτερα.
Καθώς το βαμβάκι δεν προορίζεται για τροφή, το βαμβακέλαιο πιθανότατα περιέχει διάφορες τοξικές χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα, που απαγορεύονται στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ σχεδόν πάντα είναι γενετικά τροποποιημένο.
Τα υδρογονωμένα έλαια από την άλλη, περιέχουν ασφαλώς τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν λίπος που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα μας και έτσι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου