Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΕΣ

Οι κοινές μπανάνες είναι γενετικά πανομοιότυπες, καθώς προέρχονται από δένδρα που κλωνοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες.
Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι παρόλο που υπάρχει μια πληθώρα από ποικιλίες σε όλα σχεδόν τα γνωστά φρούτα, όπως μήλα, πορτοκάλια και ροδάκινα, οι μπανάνες είναι όμοιες μεταξύ τους; Όταν κάποιος μας λέει <μπανάνα>, συνήθως σκεφτόμαστε ένα μεγάλο φρούτο με κίτρινη φλούδα και μαλακό, ωχρό περιεχόμενο.
Αυτό συμβαίνει διότι οι μπανάνες που πωλούνται στα καταστήματα είναι αποκλειστικά της ποικιλίας <Cavendish>. Και ενώ υπάρχουν πολλά είδη του γένους μπανάνας <Musa>, είναι πολύ διαφορετικά από τη γνωστή <μπανάνα> σε γεύση  και σύσταση. Οι εταιρίες που εμπορεύονται φρούτα, πολλά χρόνια πριν αποφάσισαν, ότι θα ήταν πιο κερδοφόρο γι’αυτές να εκπαιδεύσουν τον καταναλωτή να περιμένει από όλες τις μπανάνες να είναι όμοιες.
Προκειμένου να διατηρήσουν τις δικές τους ξεχωριστές ιδιότητες, οι μπανάνες Cavendish δεν αναπαράγονται με φυσικό τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι όλες έχουν ακριβώς τον ίδιο γενετικό κώδικα με το πρώτο δένδρο που επέλεξε ο Ηνωμένος Συνεταιρισμός Φρούτων  το 1950 για να αντικαταστήσει τη μέχρι τότε υπάρχουσα μπανάνα , Gros Michael.
Η μπανάνα Cros Michael-μια άλλη γενετικά πανομοιότυπη καλλιέργεια- χτυπήθηκε τόσο έντονα από μια ασθένεια  που δεν γινόταν πλέον να συνεχίσει να  προμηθεύει την παγκόσμια αγορά.
Σήμερα, η ίδια ασθένεια χτυπάει και την ποικιλία    Cavendish, αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά την απερισκεψία και τη μικρή αντοχή της μονοκαλλιέργειας.
Πηγή: Naturalnews/HL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου