Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΔΥΣΠΕΨΙΑ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ;

Δυσπεψία ονομάζουμε τα συμπτώματα δυσφορίας που συνοδεύουν τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αέρια, πόνο στην κοιλιά, καούρα, αίσθηση τυμπανισμού και ναυτία.
Η δυσπεψία μπορεί να εμφανιστεί όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κάποιο στρες, εάν τρώει πολύ γρήγορα, αν δεν μασάει καλά τις τροφές ή αν καταναλώνει πολύ λιπαρά φαγητά, καθώς και λόγω πολυφαγίας, χρήσης διαφόρων φαρμάκων (ακόμη και φαρμάκων που πωλούνται χωρίς συνταγή, όπως η ασπιρίνη), από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, από το κάπνισμα και από την παραγωγή πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής ποσότητας οξέων στο στομάχι. Επίσης η δυσπεψία μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου προβλήματος.
Η χρόνια δυσπεψία είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις της εποχής μας, όπως φαίνεται και από τις διαφημίσεις τυποποιημένων φαρμάκων που βλέπουμε παντού. Τα αίτια του προβλήματος είναι η συστηματική κακή διατροφή, ενώ τα φάρμακα που υποτίθεται πως την θεραπεύουν , μάλλον επιδεινώνουν παρά βοηθούν την κατάσταση. Αν σκεφτούμε πως οι άνθρωποι υπερφορτώνουν συστηματικά το στομάχι τους- κάθε μέρα, για ολόκληρα χρόνια- με την πιο κακοσυνδυασμένη ποικιλία φαγητών, ποτών, μπαχαρικών, κ.λ.π. δεν είναι βέβαια περίεργο που το στομάχι αρχίζει με τον καιρό να υπολειτουργεί, σαν αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταχείρισης. Το στομάχι είναι ένας θαυμάσιος φυσικός μηχανισμός, αλλά τελικά δεν είναι παρά ένας μηχανισμός.
Πέρα από την πολυφαγία και την επίμονη κακή διατροφή, το σοβαρότερο αίτιο δυσπεψίας είναι η συστηματική ταυτόχρονη κατανάλωση αμυλούχων και πρωτεϊνούχων τροφών.  
Ένα άλλο αίτιο δυσπεψίας είναι το να τρώμε και να πίνουμε ταυτόχρονα, γιατί αυτό σημαίνει ότι τα πεπτικά υγρά αραιώνονται και η ισχύς τους μειώνεται ανάλογα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση δυσπεψίας είναι τα καρυκεύματα, οι πίκλες, οι σάλτσες κ.λ.π που βλάπτουν πάρα πολύ την  ευαίσθητη επένδυση του στομάχου, ιδιαίτερα το πιπέρι, το ξύδι και τα πολύ καρυκευμένα και πικάντικα φαγητά. Επίσης η χρήση επιτραπέζιου αλατιού σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μετά από κάποιο καιρό στομαχικά προβλήματα, γιατί το ορυκτό αλάτι είναι μια ουσία που ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά (το σώμα χρειάζεται φυτικά άλατα από σωστές φυσικές τροφές). Έτσι το ορυκτό αλάτι, σε υπερβολικές ποσότητες, με τον καιρό προκαλεί δυσλειτουργία του στομάχου.
Μια ακόμη κακή συνήθεια που είναι υπεύθυνη για πολλά πεπτικά προβλήματα είναι το φαγητό ενδιάμεσα στα γεύματα καθώς και η κατανάλωση γευμάτων σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Το στομάχι χρειάζεται τουλάχιστον πέντε ώρες για να αδειάσει τελείως από τροφές. Αυτό σημαίνει ότι αν τρώμε πολύ συχνά γεύματα ή τσιμπάμε ανάμεσα στα γεύματα, το στομάχι θα πρέπει να αρχίσει από την αρχή την πεπτική διαδικασία ενώ υπάρχουν ακόμα μέσα του αχώνευτες ή μισοχωνεμένες τροφές.
 Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που είναι υπεύθυνος για πολλά πεπτικά προβλήματα  είναι η δυσανεξία σε κάποιες τροφές.
Βλέπουμε λοιπόν ότι πέρα από την κατανάλωση τροφών που είναι ανθυγιεινές με τα κριτήρια της υγιεινής διατροφής, ο ουσιαστικός παράγοντας, που οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα στην δυσπεψία καθώς το άτομο προχωρεί στα χρόνια, είναι οι γενικές διαιτολογικές συνήθειες του σύγχρονου πολιτισμού. Τα παιδιά φαίνονται να μπορούν να χωνέψουν πολλές τροφές που δεν μπορούν οι μεγάλοι. Είναι σίγουρο όμως ότι αργότερα πληρώνουν το τίμημα αυτών των διατροφικών απερισκεψιών τους. Εξετάζοντας  την ιατρική αγωγή της δυσπεψίας και των πεπτικών διαταραχών γενικά, διαπιστώνουμε ότι εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών περιορίζονται στο να προσπαθούν να εξαλείψουν τα επιφανειακά συμπτώματα και αποτελέσματα με φάρμακα, σκόνες κ.λ.π, χωρίς να ασχολούνται καθόλου με τις διατροφικές συνήθειες και τις τυχόν δυσανεξίες που υπάρχουν και που είναι πάντα τα αληθινά αίτια του προβλήματος.
Το άρθρο είναι του Ιωάννη Βουδανίδη, σύμβολου διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου