Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΚΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

Εχουμε ξανασυζητήσει το θέμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων: τι είναι, με ποια κριτήρια αποφασίζονται, σε τι αποσκοπούν, ποιες μελέτες σκοπιμότητας και προσδοκώμενων οφελών έχουν προηγηθεί. Εμπειρικά, από την τετραετία των μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να συνάγουμε ότι πολλές έχουν διαφημιστεί, πολλές έχουν ψηφιστεί, λίγες έχουν εφαρμοστεί χωρίς εν συνεχεία τροποποιήσεις, και ελάχιστες από αυτές έχουν βελτιώσει τη ζωή των πολιτών ή τις συνθήκες λειτουργίας επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Οι μόνες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται ακαριαία είναι όσες αφορούν βαρύτερη φορολόγηση, άμεση ή έμμεση.

Αρκετές μεταρρυθμίσεις μάλιστα όχι μόνο δεν βελτιώνουν τίποτε, αλλά απορρυθμίζουν επί τα χείρω. Οι προωθούμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λ.χ. περιγράφονται ως επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, στα αστικά δικαστήρια, αίτημα που έχει διατυπωθεί συχνά από πολίτες, επιχειρηματίες, αλλά και από δικηγόρους και δικαστές. Είναι όμως έτσι; Την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, συνεπικουρούμενοι, για πρώτη φορά, από τους προέδρους των ενώσεων δικαστών, εξήγησαν πώς οι επιχειρούμενες αλλαγές στον Κώδικα αλλάζουν δραματικά το δικαιικό περιβάλλον προς ζημίαν του πολίτη αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο νομικός κόσμος υποστηρίζει ότι, εν ονόματι της «οικονομίας της δίκης» καταργείται ουσιαστικά η εξέταση μαρτύρων και η προφορική συζήτηση· η δίκη διεξάγεται με έγγραφα, βάσει ενός «προτύπου δίκης», ακόμη και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των δικηγόρων τους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών, η οποία αναδεικνύεται και σε κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τη διαδικασία πτωχεύσεων και αποζημιώσεων στην αναγκαστική εκτέλεση. Εως τώρα, από την εκπλειστηριαζόμενη περιουσία μιας πτωχευμένης επιχείρησης, προτεραιότητα στην ικανοποίηση απαιτήσεων είχαν οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολούθως και εφόσον είχαν ικανοποιηθεί αυτοί, από το υπόλοιπο ικανοποιούνταν ο ενυπόθηκος δανειστής (κατά κανόνα, τράπεζες) και το Δημόσιο. Στον νέο Κώδικα, προβλέπεται το αντίθετο: το πλειστηρίασμα διαιρείται εξαρχής και προηγείται η τράπεζα, λαμβάνοντας το 65%, ενώ οι εργαζόμενοι, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί λαμβάνουν το 25%, και το 10% λαμβάνουν οι προμηθευτές. Δηλαδή, η τράπεζα που επένδυσε εν γνώσει του ρίσκου, αποζημιώνεται με τη μερίδα του λέοντος, έναντι των εργαζομένων που ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται, του Δημοσίου που έπρεπε να εισπράττει φόρους και των ταμείων που έπρεπε να εισπράττουν εισφορές.

Ο νομοθέτης διευκολύνει την τράπεζα να ελαχιστοποιεί το ρίσκο της, και ταυτόχρονα θεσπίζει ότι η εργασία εμπεριέχει ρίσκο και επισφάλεια, άρα και τιμωρία! Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι ο νομοθέτης βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και τα συμφέροντα του κράτους και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό το επισημαίνει προσφυώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του: «…ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης». Τι λένε επ’ αυτού οι εισηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών; «Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπτωση»! Ητοι, θα μπαίνουν φόροι κατά περίπτωση…

Η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχει και άλλα τρωτά ή μαχητά σημεία. Το αναφερθέν παράδειγμα όμως συνοψίζει τον μεταρρυθμιστικό πυρετό: προνόμια για τις τράπεζες, υποχρεώσεις και ρίσκο για τους εργαζόμενους, ζημίες για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εναντίωση δικηγόρων και δικαστών δεν είναι συντεχνιασμός, είναι υπεράσπιση του δικαιικού πολιτισμού, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

πηγή

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ή ΤΑΥΤΙΣΗ;

Εγώ είμαι άνθρωπος ενθουσιώδης (φαίνεται άλλωστε και από τα πολλά θαυμαστικά που βάζω παντού!!!)… Χαίρομαι με το παραμικρό και γελάω πολύ!!! Και όσο πιο λεπτό το χιούμορ, τόσο καλύτερα για εμένα!!!

Όμως, επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με την έρευνα του εαυτού μου, σχεδόν πάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου, υπάρχει και η αντίθετη κατάσταση από αυτήν που βιώνω…

Και φυσικά αυτό δεν μου στερεί ουδόλως την απόλαυση της στιγμής, αλλά επίσης δεν με βρίσκει και απροετοίμαστη η αντίθετη κατάσταση όταν μου συμβαίνει… Ιδιαίτερα ψυχολογικά!!!

Και έτσι μπορώ άνετα να πω, ότι διατηρώ μία υποτυπώδη ισορροπία, σε αντίθεση με άλλα άτομα που ταυτίζονται υπερβολικά και με τις δύο καταστάσεις…Όταν μάλιστα τους συμβαίνουν αρνητικά και δυσάρεστα γεγονότα, τότε μένουν εντελώς ακάλυπτα…Φυσικά όλοι επιθυμούμε να μας πηγαίνουν «όλα δεξιά» που λένε… Αλλά η ζωή είναι απρόβλεπτη και τα πράγματα έχουν την τάση να στραβώνουν…

Πείτε μου…
Γιατί να μην σκεπτόμαστε από πριν την χειρότερη των περιπτώσεων;
Και γιατί να λέμε ή να σκεπτόμαστε το «εμένα δεν θα μου συμβεί»;

Ποιός φόβος μας κρατά και ποιό ρίγος μας διαπερνά, όταν σκεφτόμαστε τις όποιες πιθανές απώλειες;
 
Προετοιμασία φίλοι μου!!! Αυτή είναι η άποψή μου…
Γιατί η γοητεία ακολουθείται πάντα από απογοήτευση, η χαρά από λύπη και η συμπάθεια από αντιπάθεια…

Και όταν σε ανεβάζουν, να ξέρεις ότι θα σε κατεβάσουν… Και όταν σε επιδοκιμάζουν, θα σε αποδοκιμάσουν… Και όταν σε αποδέχονται, θα σε απορρίψουν…
Και όταν σε κολακεύουν, κράτα μικρό καλάθι…

Γιατί μετά τα πλούσια κολακευτικά λόγια, και τον υπέρμετρο ζήλο, τα πράγματα ξεφουσκώνουν και τα άτομα όχι μόνο απομακρύνονται, αλλά σε φθονούν και από πάνω…

Αν όμως περιμένεις όλα αυτά να προκύψουν σαν μία φυσική επακόλουθη διαδικασία, τότε τι μπορεί να σε πειράξει και για ποιο πράγμα να στενοχωρηθείς;
 
Και επίσης οφείλεις να γνωρίζεις ότι αυτό που είσαι και αυτό που πραγματικά σου ανήκει, είναι από την επιδερμίδα σου και μέσα…

Γιατί και τα υλικά αγαθά και τα άτομα του περιβάλλοντος σου θα υποστούν φθορά ή εξαφάνιση, η οποία μπορεί να συμβεί είτε με την πάροδο του χρόνου είτε αιφνιδίως…
 
Οπότε ας αναρωτηθούμε βαθιά και ουσιαστικά:
Στηρίζομαι σε εμένα;
Είμαι προετοιμασμένος για όλα;
Εάν η απάντηση είναι θετική, κανένα πρόβλημα…
Αλλά εάν είναι αρνητική, θέλει δουλειά καλοί μου φίλοι!!!


πηγή


 


ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΓΙΑΤΡΕΥΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ)

Εδώ που έχουμε φτάσει, όποιος δεν έχει ακόμα πειστεί ότι η κυβέρνηση πρέπει ν’ αλλάξει με την πρώτη ευκαιρία, αυτός δεν έχει ούτε γιατρειά ούτε ελπίδα, όσο και αν ο ίδιος νομίζει ότι έχει…

Επειδή όμως είμαι σπλαχνικός άνθρωπος, θα κάνω γι αυτόν τον αγιάτρευτο μια τελευταία προσπάθεια:
Αγιάτρευτε φίλε μου,
Η χώρα δεν έχει καμιά απολύτως προοπτική ν’ αναλάβει δυνάμεις, με το χρέος που κουβαλάει στην πλάτη της. 
Φαντάσου τον εαυτό σου. Να κουβαλάς εσύ διαρκώς, νύχτα-μέρα στην πλάτη σου ένα βράχο ίσα με το βάρος σου σχεδόν δυο φορές. Και φορτωμένος καθώς είσαι με το βράχο, να πηγαίνεις στη δουλειά σου, ή να ψάχνεις για δουλειά, να διασκεδάζεις, να ερωτεύεσαι ή να κάνεις οτιδήποτε. Γίνεται; 
Η κυβέρνηση λέει ότι γίνεται. Ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Υποστηρίζει δηλαδή ότι, εφόσον εσύ γυμνάζεσαι συστηματικά (εννοείται, πάντα με το βράχο στην πλάτη σου), τελικά θα τα καταφέρεις. Δηλαδή, η δουλειά σου θ’ αρχίσει κάποια στιγμή να πηγαίνει καλά, θα βρεις δουλειά αν δεν έχεις, θα μπορείς να διασκεδάζεις κ.τ.λ. Απ’ όλα θα κάνεις, λέει, με το βράχο. 
Μάλιστα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατά διαστήματα διάφορους αριθμούς, ώστε, σε πείσμα του τι σου λένε η πλάτη και τα γόνατά σου, εσύ πάντως να πιστέψεις ότι τα πας μια χαρά με το βράχο, ότι είσαι στο σωστό δρόμο και να μην το βάλεις κάτω. Α! Έτσι και δυστροπήσεις, η κυβέρνηση παίρνει το βούρδουλα. 
Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν γίνεται. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Εσύ τι λες; Επιμένεις;
Φιλικά (και περαστικά…),
πηγή 

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
μπόρεσα να καταλάβω ότι,
ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με
προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια
στην αλήθεια της ζωής μου.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος,
όταν του επέβαλα τις επιθυμίες μου.
Και όταν μάλιστα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή
και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπος,
ακόμα και αν αυτός ήμουν εγώ.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
έπαψα να λαχταρώ για μια άλλη ζωή
και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν
να μεγαλώσω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
κατάλαβα ότι σε κάθε περίσταση ήμουν στο κατάλληλο μέρος
και πάντα στην κατάλληλη στιγμή.
Αυτό με έκανε να γαληνέψω.
Σήμερα, ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΑΛΗΘΕΙΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και
να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον.
Σήμερα, κάνω μόνο ότι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά,
o,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά.
Με το δικό μου τρόπο και με τους δικούς μου ρυθμούς.
Σήμερα, ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
απελευθερώθηκα από ότι δεν ήταν υγιεινό για μένα.
Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και
οτιδήποτε με απομάκρυνε από τον εαυτό μου.
Παλιά, αυτό το έλεγα «υγιή εγωισμό».
Σήμερα, ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΑΥΤΑΓΑΠΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
έπαψα να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο.
Σήμερα, ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΑΠΛΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν μου
και να ανησυχώ για το μέλλον μου.
Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή
που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν.
Σήμερα, ξέρω ότι αυτό το λέμε
ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
συνειδητοποίησα ότι οι σκέψεις μου με έκαναν
ένα άτομο μίζερο και άρρωστο.
Όταν επικαλέστηκα την δύναμη της καρδιάς μου,
η λογική μου βρήκε ένα πολύτιμο σύμμαχο.
Σήμερα, αυτό το λέω
ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,
κατάλαβα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε
τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε
προβλήματα αντιμετωπίζουμε
με τον εαυτό μας ή με τους άλλους.
Αυτό το λέμε
ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.

Ξέρω ότι από τις εκρήξεις στο Σύμπαν
γεννιούνται νέα αστέρια.
Σήμερα ξέρω ότι,
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ.

Από το βιβλίο «When I loved myself enough» των Kim & Alison McMillen. Το βιβλίο γράφτηκε από την Kim McMillen και εκδόθηκε – δημοσιεύτηκε το 2001 με τον τίτλο «When I loved myself enough». Καθώς το κείμενο είναι πάρα πολύ δυνατό, είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Το «When I loved myself enough» είναι μια συλλογή σοφίας που όταν τη διαβάζεις βλέπεις την εκπληκτική και σχεδόν μαγική απλότητα της αγάπης. Μέχρι το τέλος του βιβλίου, το μήνυμα γίνεται σαφές: το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι το κλειδί για να αγαπάς τους άλλους και να φτιάξεις ένα κόσμο με αγάπη. Η συγγραφέας μας δείχνει τον δρόμο για να αισθανθούμε γαλήνη, ηρεμία και χαρά στη ζωή μας.

Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε ως δώρο και ήταν χειροποίητο από την Kim McMillen και μοιραζόταν από χέρι σε χέρι σε φίλους και γνωστούς. Μετά το θάνατο της Kim, η κόρη της Alison συνέχισε κάνοντας το βιβλίο μπεστ σέλερ στην Αμερική. Κάποιοι οπαδοί του Chaplin το διάβασαν και το απέδωσαν στο είδωλό τους, αρχίζοντας μάλιστα να το τροποποιούν. Παράλληλα κατασκευάστηκε και η ιστορία πως ο ηθοποιός το έγραψε στην επέτειο των 70ων γενεθλίων του.

πηγή

ΕΦΥΓΕ Ο ΡΑΝΙΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!

του Δημήτρη Ρομποτή

Με τον κίνδυνο να χαλάσω για μια ακόμη φορά τη σούπα, θεωρώ ότι κακώς απολύθηκε ο Κλαούντιο Ρανιέρι από την Εθνική Ελλάδος. Δεν μπορείς να φτιάξης κάτι από την αρχή χωρίς να γκρεμίσης!

Ναι, ήταν απογοητευτικές σε σημείο διασυρμού οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της ομάδος, δοκίμαζε όμως παίχτες που δεν είχαμε ξανακούσει και νέα σχήματα μήπως και ξέφευγε αγωνιστικά από το επίπεδο της αμυντικής «κλούβας». Εντάξει, ο Ρεχάγκελ έχτισε ένα στυλ που δούλεψε στην εποχή του, ο Σάντος το συνέχισε με επιτυχία, αλλά τα σημάδια κόπωσης ήταν εμφανή, δεν μπορεί το ίδιο βιολί να παίζεται για πάντα, όπως και σε όλα τα είδη έκφρασης ό,τι δεν ανανεώνεται …πεθαίνει (εδώ κοτζάμ ΠΑΣΟΚ και πάει για λουκέτο). Τώρα η εθνική μένει στη μέση χωρίς προπονητή και ο Ρανιέρι φεύγει τσεπώνοντας τη γενναιόδωρη αποζημίωση του μισού εκατομμυρίου. Τουλάχιστον ας τον άφηναν να συνεχίση μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, να δώση ό,τι είχε να δώση, δεν κρίνεται σε τρεις μήνες ένας διεθνούς κλάσης προπονητής! Χώρια που κάθε ξεκίνημα εμπεριέχει ρίσκο, η όποια επιτυχία δεν είναι προδιαγεγραμμένη ούτε αρκεί ένας κούκος να φέρη την άνοιξη, ας είναι και …Πολιτική. Εξάλλου, στην “παράγκα” του ελλαδικού «ποδοσφαίρου» χρειάζεται αρκετή κατεδάφιση (με τους ενοίκους μέσα)!

Δυστυχώς, σε μια Ελλάδα που ψάχνει με το λυχνάρι επιτυχίες κι’ας είναι ό,τι και όπως νά’ναι, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε μακρόπνοου προγραμματισμού μήτε οικοδομημάτων επί πραγματικών θεμελίων κι’όχι επί αμμώδου εδάφους (παραλίες του ελλαδικού τουρισμού). Δεν καταλαβαίνουν οι συνέλληνες του «εθνικού (νυχτερινού) κέντρου» ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε ταχυδακτυλουργοί μάγειροι που θα τις υλοποιήσουν κάνοντας χρήση μεταλλαγμένων κουνουπιδιών από τα οποία θα προκύψη χαβιάρι (έστω κι’αν οι Γιαπωνέζοι έφτιαξαν μπριζόλα από σκατά. Οι Ελληνες το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι σκατά από την μπριζόλα – όσο υπάρχει ακόμα η μπριζόλα, γιατί από σκατά πάνε καλά). Σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, πρέπει να διαλυθή ό,τι προϋπήρξε ακόμη κι’αν είχε αναλλαμπές επιτυχίας. Η έκπληξη ουδέποτε αποτέλεσε κανόνα κι’αν η Ελλάς θέλη κάποτε να γίνη κράτος με την ευρωπαϊκή έννοια του όρου, το «πρότυπο» τέλος πάντων που κακήν κακώς, με συνέπεια πάντως, ακολουθεί εδώ και δύο περίπου αιώνες, δεν μπορεί να στοχεύη σε «θαύματα», σε «κατορθώματα» που κάνουν τους «ξένους» να μας χαΪδεύουν με στοργή και θαυμασμό όπως τα σκυλάκια όταν σηκώνουν το ένα πόδι εν είδη χειραψίας. Εάν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τη μετριότητα η χώρα δεν πάει πουθενά, θα τραβάη μονίμως κουπί ιδροκοπώντας σε μια βάρκα που είναι δεμένη στο μουράγιο.

Επανερχόμενος στην περίπτωση Ρανιέρι, τον οποίον ούτε γνωρίζω ούτε έχω κανένα προσωπικό συμφέρον να υποστηρίξω, και συγκριτικώς να δη κανείς το θέμα πρόκειται για παράφωρη αδικία! Πώς είναι δυνατόν αυτός να απολύεται μετά από σερί αποτυχιών, αλλά να παραμένουν στη θέση τους τόσοι άλλοι «αρμόδιοι», «υπεύθυνοι», «αξιωματούχοι» κοκ. Αν είχαμε πραγματικά τέτοια ανακλαστικά ποιότητας και αξιοκρατίας, ο συρφετός της κρατικοσυντηρούμενης νομενκλατούρας που νέμεται ακόμη και το αποστεωμένο κορμί της ημιθανούς Ελλάδος θα έπρεπε να είχε πάρει δρόμο προ πολλού ή να παρακολουθούσε τις εξελίξεις από νεόδμητες (λόγω των αυξημένων αναγκών) πτέρυγες του Κορυδαλλού. Εδώ ούτε οι αποδεδειγμένα απατεώνες υπάλληλοι, ούτε αυτοί με τα πλαστά πιστοποιητικά φεύγουν που σε τελική ανάλυση επηρεάζουν την άμεση καθημερινότητα πραγματικών ανθρώπων, την ποιότητα ζωής σας, βρε ηλίθιοι, ο Ρανιέρι ήταν ο τόσο κακός που έπρεπε να φύγη κλωτσηδόν; Χωρίς να παραγνωρίζω τις ευθύνες του και τα όχι λίγα λάθη που έκανε (με πρώτο και κύριο ότι ήρθε να αναλάβη την Εθνική Ελλάδος), ο Ιταλός προπονητής έφυγε για να κατασιγάση η «λαϊκή» οργή και να σωθούν άλλοι. Ετσι γίνεται πάντα. Δεν τον φέρανε να φτιάξη ομάδα, αλλά για άμεσες «επιτυχίες», για μικρούς, αλλά σταθερούς «θριάμβους» που θα επέτρεπαν στον στραπατσαρισμένο Ελλαδίτη να τονώση την υπερηφάνειά του και να ξεχάση το πραγματικό χάλι του. Οπως και στις αμιγώς τριτοκοσμικές χώρες, το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς παιχνίδι αλλά τρόπος «ζωής» για αυτούς που έχουν πεθάνει προ πολλού …

Και το πιο αποκρουστικό στην ήττα με τις Νήσους Φερρόες είναι που ακούς τους δικούς μας να λένε ότι “χάσαμε από μία χώρα 57.000 κατοίκων”. Λες και οι λαοί κρίνονται κυρίως με βάση τα νούμερα! Από την άλλη, καλά λένε, η Ελλάς έχει πολύ περισσότερα …νούμερα από τις Φερρόες!

ΥΓ: 1) Δεν θα ήταν τραγωδία αν η Ελλάδα δεν πήγαινε στο επόμενο πανευρωπαϊκό με την πιθανότητα όμως να φτιάξη καλύτερη ομάδα, για μεγαλύτερες επιτυχίες στο άμεσο μέλλον; Η Ισπανία δεν διασύρθηκε στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο; Τί να πη και η Βραζιλία που το φυσάει και δεν κρυώνει. Αυτοί από τη συντριβή θα τραβήξουν ξανά προς δόξα, ενώ εμείς προς τη …λόξα!

2) Τουλάχιστον μάθαμε πού είναι οι Νήσοι Φερρόες! Ας ελπίσουμε ότι μάθανε και οι Ελληνες παίχτες και «οπαδοί» να μην υποτιμούν κανέναν αντίπαλο …

πηγή

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα Ελληνικά λεμόνια μένουν στα δέντρα να σαπίζουν και οι μεγαλέμποροι εισάγουν λεμόνια από την Τουρκία. Και δεν είναι μόνο αυτό, τα Τουρκικά λεμόνια ραντίζονται με επικίνδυνα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Αυτές τις τρομερές καταγγελίες κάνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) με ανακοίνωση του στον Τύπο.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο:
Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό (λεμόνι), θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο (σ.σ. που έκανε εισαγωγή …)

Στιχομυθία μεγαλέμπορου οπωροκηπευτικών Αθηνών με συνάδελφο και συνεργάτη του πόλης της επαρχίας στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου…

Εμπορος επαρχίας: Τι θα γίνει; υπάρχει λεμόνι στην περιοχή, να κόψω;
Εμπορος Αθηνών: Να μην κόψεις κιλό, φέραμε λεμόνι από την Τουρκία.
Εμπορος επαρχίας: Μα εδώ υπάρχει πολύ λεμόνι και είχα υποσχεθεί ότι θα κόψουμε την άλλη εβδομάδα
Εμπορος Αθηνών: Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό. Λεμόνι θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο !!!
Εμπορος επαρχίας: Μα, θα μεγαλώσει και θα είναι άχρηστο.
Εμπορος Αθηνών: Και εμένα τι με νοιάζει;

Ωτακουστής: μέλος του ΙΝ.ΚΑ. που μας μετέφερε αγανακτισμένος την συνομιλία.

Η προστατευόμενη από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν επαγγελματική τάξη των μεγαλεμπόρων, αυτή που κατήγγειλε μέχρι και ο Γκαργκάνας, δεν έχει ιερό και όσιο.

Ελληνικό προϊόν θα κοπεί όταν τελειώσει το τούρκικο!!!, εάν το ελληνικό αχρηστευτεί δεν νοιάζει τον μεγαλέμπορο που προμηθεύει την αγορά και η αγορά χωρίς να γνωρίζει θα αναγκαστεί να καταναλώσει το τούρκικο λεμόνι και θα αφήσει το ελληνικό να πεταχτεί, να σαπίσει στο χωράφι.

Την ίδια ώρα που το ελληνικό προϊόν αχρηστεύεται (και δεν είναι μόνο το λεμόνι αλλά πολλές δεκάδες είδη προϊόντων), η Τουρκία προκαλεί με πολεμικά μέσα την Ελλάδα συνεχώς και σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Αυτό είναι το ποιόν του μεγαλέμπορου και αυτό είναι το ποιόν των κυβερνήσεων με τις οποίες υπάρχει αγαστή και αμφίπλευρη συνεργασία. Γιατί οι κυβερνήσεις γνωρίζουν από που προέρχονται τα προϊόντα που εισάγονται.

Εμείς γνωστοποιούμε τον ανωτέρω διάλογο και για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών γνωστοποιούμε ότι:

– Τα τούρκικα αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς απαγορεύσεων χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών με αυτό της Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες απαγορευμένα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται ελεύθερα στην Τουρκία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Καταναλωτών Nazim Kaya κατήγγειλε τον Απρίλίο του 2014 ότι είναι άδικο για τους Τούρκους καταναλωτές να καταναλώνουν προϊόντα με δηλητηριώδη χημικά…

– Τόνοι τουρκικών αγροτικών προϊόντων επιστράφηκαν λόγω ανίχνευσης επικίνδυνων χημικών από την Γερμανία, την Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά οργανωμένη καταγραφή των επιστροφών δεν υπάρχει από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., η οποία για μία ακόμα φορά χαϊδεύει την Τουρκία.

– Μετά τις πληροφορίες αυτές με επιστολή μας προς τον Ε.Φ.Ε.Τ. ζητήσαμε εντατικούς και ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία (εξυπακούεται ότι θα πρέπει να γίνονται και στα προϊόντα άλλων χωρών).

– Ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία πλήρη κατάλογο εισαγωγέων, προϊόντων και ποσοτήτων, καθώς και το που διοχετεύθηκαν στην λιανική αγορά.

– Ζητάμε από τον υφυπουργό ανάπτυξης την έκδοση υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική αναγραφή – ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την χώρα προέλευσης κάθε τροφίμου ή προϊόντος που έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

– Πλέον όσων θα πράξουμε στην συνέχεια με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, ζητάμε από τους καταναλωτές να ρωτούν την προέλευση των προϊόντων που σκοπεύουν να αγοράσουν και την αποφυγή αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων από άλλες χώρες, εάν τα αντίστοιχα παράγονται στην χώρα μας.

Οσο για τους εισαγωγείς μεγαλέμπορους ζητούμε από την κυβέρνηση ουσιαστικούς και εις βάθος ελέγχους και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου την εκπόνηση ενός ριζοσπαστικού εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης και ενίσχυσης της ελληνικής πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων.

πηγή

11 ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ

Αν η εικόνα είναι πράγματι χίλιες λέξεις, εδώ μιλάμε για χίλιες εκδοχές της φρίκης. Και βέβαια υπάρχουν και φωτογραφίες που σε σπάνιες περιπτώσεις λένε πολλά περισσότερα από απλές λέξεις, μεταφέροντας δυνατές ιστορίες που συνοψίζουν ζοφερά γεγονότα και τραγωδίες. Μιλάμε για ανατριχιαστικές απεικονίσεις δηλαδή που έγιναν παγκόσμια σύμβολα, καθώς χαράχτηκαν βαθιά στις συνειδήσεις μας και δεν είναι εύκολο να ξεθωριάσουν στη λήθη του χρόνου. Κάτι που αποδεικνύει φυσικά περίτρανα τη δύναμη της φωτογραφίας, καθώς η τέχνη μπορεί και δίνει πρόσωπο στο απάνθρωπο και το αποκρουστικό.

Οι εικόνες που σόκαραν δυστυχώς την οικουμένη είναι τουλάχιστον εκατοντάδες, ας δούμε όμως μια σειρά από χαρακτηριστικές, αν και λιγότερο γνωστές, από τόσες και τόσες ακόμα που μέτρησαν μια δική τους ζωή.  Και βέβαια δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι οι εικόνες της βίας και του θανάτου είναι σκληρές, κατάλληλες μόνο για γερά στομάχια και θαρραλέες συνειδήσεις…
 
Οι πρόσφυγες του Κοσόβου (Carol Guzy)
 
phorototdstrinn1
 
Η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που βραβεύεται με Πούλιτζερ για φωτοειδησεογραφικό ενσταντανέ τιμήθηκε με το βαρύτιμο έπαθλο το 2000 για τη συγκινητική δουλειά της με τους κοσοβάρους πρόσφυγες. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Agim Shala, ένα αγόρι δύο χρονών που παραδίδεται μέσω του συρματοπλέγματος στην οικογένειά του, στον προσφυγικό καταυλισμό που στήθηκε στην Αλβανία…
 
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία (Carolyn Cole)
 
phorototdstrinn2

Η φωτογράφος των «Los Angeles Times» απαθανάτισε το ζοφερό αυτό καρέ κατά την αποστολή της στη Λιβερία, απεικονίζοντας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου που μάστισε την πολύπαθη χώρα. Οι κάλυκες καλύπτουν σχεδόν εξολοκλήρου δρόμο της πρωτεύουσας Μονρόβια, τραγικό απομεινάρι των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα εκεί μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και των ανταρτών…

Η σφαγή της Ταϊλάνδης (Neil Ulevich)
 
phorototdstrinn3
 
Ο φωτογράφος απέσπασε το Πούλιτζερ του 1977 για τη σειρά φωτογραφιών του που παρουσίαζαν την αταξία, το χάος και τη βαρβαρότητα στους δρόμους της Μπανγκόκ. Η Σφαγή του Πανεπιστημίου Thammasat σημειώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1976, όταν οι φοιτητές εξεγέρθηκαν κατά του δικτατορικού καθεστώτος του στρατάρχη Thanom Kittikachorn και της μεγάλης επιστροφής του χουντικού που προγραμματιζόταν. Οι συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και σπουδαστών ήταν σφοδρές και βίαιες, με τους διαδηλωτές να ξυλοκοπούνται, να ακρωτηριάζονται, να πυροβολούνται, να απαγχονίζονται και να παραδίδονται κατόπιν στην πυρά…
 
Μετά την καταιγίδα (Patrick Farrell)
 
phorototdstrinn4
 
Ο φωτογράφος της «Miami Herald» κατέγραψε τις οδυνηρές αυτές εικόνες από τα θύματα της Αϊτής το 2008, πάντα σε ασπρόμαυρα στιγμιότυπα. Στη φωτογραφία, ένα μικρό αγόρι προσπαθεί να σώσει ένα καροτσάκι από την καταστροφή που έπληξε τη χώρα, με τη μορφή του τυφώνα που χτύπησε την αϊτινή επικράτεια…
 
Η δύναμη του ενός (Oded Balilty)
 
phorototdstrinn5
 
Ήταν το 2006 όταν η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση των παράνομων οικισμών των εποίκων. Η ισραηλινή φωτογράφος του Associated Press ήταν παρούσα στην εκκένωση του οικισμού, όταν η κατάσταση κλιμακώθηκε και μετατράπηκε σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των εποίκων και της αστυνομίας. Στη φωτογραφία, η 16χρονη Ynet Nili προσπαθεί να απωθήσει τις δυνάμεις της τάξης…
 
Ο άντρας που πέφτει (Richard Drew)
 
phorototdstrinn6
 
Ο φωτογράφος του Associated Press κατέγραψε με τον φακό του έναν άντρα που πήδηξε στο κενό κατά της διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, ο άντρας αναγνωρίστηκε: ήταν ο 43χρονος Jonathan Briley, σερβιτόρος σε εστιατόριο του Βόρειου Πύργου…

Στον απόηχο του τσουνάμι (Arko Datta)
 
phorototdstrinn7
 
Το χαρακτηριστικότερο ίσως καρέ του τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο του πρακτορείου Reuters, εξασφαλίζοντάς του το βαρύτιμο φωτογραφικό βραβείο του World Press Photo το 2004. Η γυναίκα από την Ινδία πενθεί κατάχαμα το ξεκλήρισμα της οικογένειάς της, σε αυτό που λογίζεται μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που δυστύχησε να δει ο πλανήτης μας…
 
Η τραγωδία της Μποπάλ (Pablo Bartholomew)
 
phorototdstrinn8a
 
Ο φημισμένος ινδός φωτορεπόρτερ κατέγραψε με τον φακό του τη βιομηχανική τραγωδία στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της Μποπάλ, που έφερε τον όλεθρο στις ζωές 558.000 ανθρώπων, στέλνοντας στον θάνατο περισσότερες από 15.000 ψυχές. Η οικολογική καταστροφή από τη διαρροή του τοξικού νέφους ήταν κατακλυσμιαία, μαστίζοντας τόσο το περιβάλλον όσο και τον ανθρώπινο παράγοντα.
 
Επιχείρηση «Λεοντόκαρδος» (Deanne Fitzmaurice)
 
phorototdstrinn9

Η βραβευμένη με Πούλιτζερ για τη φωτοειδησεογραφική της δουλειά απέσπασε το βραβείο το 2005 για την καταγραφή των συγκρούσεων στο Ιράκ. Η Επιχείρηση «Λεοντόκαρδος» είναι η οδύσσεια ενός 9χρονου αγοριού που τραυματίστηκε σοβαρά στις βίαιες συγκρούσεις του Πολέμου του Ιράκ: το αγόρι μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο του Όκλαντ των ΗΠΑ, όπου και υποβλήθηκε σε σειρά ιδιαιτέρως κρίσιμων για τη ζωή του επεμβάσεων. Και ήταν το κουράγιο του και η απίστευτη θέληση για ζωή που έδωσε στον μικρό Ιρακινό Saleh Khalaf το παρατσούκλι «Λεοντόκαρδος»…

Η οδύσσεια της Omayra Sanchez (Frank Fourier)
 
phorototdstrinn10
 
Ο γνωστός φωτορεπόρτερ απαθανάτισε το ζοφερό ενσταντανέ με την Omayra Sanchez παγιδευμένη μέσα στη λάσπη και τα κατεστραμμένα κτίρια. Η έκρηξη ηφαιστείου στην Κολομβία το 1985 πυροδότησε γιγαντιαία κατολίσθηση, η οποία έφερε τον όλεθρο σε πολλές πόλεις, στερώντας ταυτοχρόνως τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους. Έπειτα από 3 μέρες μάχης για τη ζωή της κάτω από τα χαλάσματα, η Omayra άφησε την τελευταία της πνοή από υποθερμία. Ο τραγικός της θάνατος υπογράμμισε με τα πλέον ζοφερά χρώματα την ολιγωρία των Αρχών να ανταποκριθούν γρήγορα στην καταστροφή και να σώσουν τα θύματα της χειρότερης φυσικής καταστροφής που γνώρισε ποτέ η Κολομβία. Η φωτογραφία του Frank Fournier τραβήχτηκε λίγο πριν από τον θάνατο του κοριτσιού…
 
Ο λιμός του Σουδάν (Kevin Carter)
 
phorototdstrinn11
 
Το αδιανόητο καρέ είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 1993 στους «New York Times» και έκανε τον φωτογράφο του αστέρι μεμιάς. Την επόμενη χρονιά ο Carter απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ, αν και αργότερα θα ξεκινούσε μια μεγάλη συζήτηση τόσο για τον φωτογραφικό χειρισμό του Carter (το όρνεο δεν ήταν τόσο κοντά στο αγόρι όσο υποδηλώνει το ενσταντανέ) όσο και για τη δεοντολογία του φωτορεπορτάζ. Το μικρό παιδί ήταν ο Nyong Kong, ο οποίος επιβίωσε τελικά του λιμού και πέθανε το 2007. Όσο για τον νοτιοαφρικανό φωτοειδησεογράφο, αυτοκτόνησε το 1994…

πηγή

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ...

Με λένε εξέγερση
Η ηλικία μου απροσδιόριστη. Πρέπει να γεννήθηκα τότε που φύτρωσε το παράπονο στο στήθος του σκλάβου και η αδικία έγινε το καθημερινό ψωμί στα τραπέζια του κόσμου. Το σώμα μου τράφηκε με ποτάμια αίματος, με αλυσίδες, με θυσίες με ανισότητες.

Με λένε εξέγερση.
Απόκτησα χίλια πρόσωπα, πότε γροθιά, πότε κραυγή, πότε παράπονο, πότε οδόφραγμα, πότε ντουφέκι, πότε πλακάτ και πύρινος λόγος, μα πάντα παρούσα και καλπάζουσα στα... σταυροδρόμια της ιστορίας.

Με λένε εξέγερση.
Έγινα τραγούδι στα χείλη των κυνηγημένων, σημαία στους ιστούς των καταπιεσμένων, συνείδηση των θυμάτων και υποσυνείδητο των θυτών. Έθνος μου όλα τα έθνη της γης και χώμα μου το σώμα των μυριάδων σκοτωμένων στο όνομά μου.

Με λένε εξέγερση.
Αφουγκράστηκα τους μύχιους πόθους της ανθρώπινης δυστυχίας και έγινα αποκούμπι, λυτρωτής και φωτοδότης σε καθημερινούς Γολγοθάδες που γίνονταν Αναστάσεις και Λυτρώσεις. Έγινα αμέτρητες φορές το καθαρτήριο της ανθρώπινης συνείδησης, η νέα αυγή σ’ έναν κόσμο σκοτεινό και απάνθρωπο.

Με λένε εξέγερση.
Γύρισα όλα τα μέρη του κόσμου. Άλλοτε στη Ναζαρέτ, άλλοτε στην Αγία Πετρούπολη κι άλλοτε στην Τιεν Αν Μεν. Έγινα έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα, κατάληψη στο κάστρο της Βαστίλης. Μάης παριζιάνικος, άνοιξη της Πράγας, ροβόλημα στους δρόμους της Αβάνας. Πότε σπαθί στα χέρια του Σπάρτακου, πότε βόλι στο καριοφίλι του Καραΐσκάκη, πότε λόγος θεϊκός στης Ιερουσαλήμ τα τείχη, πότε αντάριασμα στου Βιετνάμ τους ορυζώνες, πότε σφεντόνα παιδική στης Παλαιστίνης την Ιντιφάντα και πότε ανοιγμένο κεφάλι στου Σιάτλ
το μετερίζι.

Με λένε εξέγερση.
Αδίκησα και αδικήθηκα, εμπιστεύτηκα και απογοητεύτηκα, ξεκίνησα μα δεν τερμάτισα, κοιλοπόνεσα μα δεν γέννησα, γονάτισα μα σηκώθηκα, γιατί ταυτίστηκα με τους ανθρώπους, γιατί είμαι δικό τους έργο.

Με λένε εξέγερση.
Κι ήμουνα πάντα κοντά σας, έγινα σύντροφός και ιδρώτας στην πονεμένη πορεία σας στο χρόνο. Ήμουνα πύρινα λόγια Βελεστινλήδων στα Βαλκάνια, τα ματωμένα στάρια στα Κιλελέρ, τα νεκρά κορμιά των καπνεργατών στη Σαλονίκη του ’36. Κι έπειτα έγινα ΟΧΙ βροντερό στα χείλη τους και αντάρτικο τραγούδι στα θρυλικά βουνά τους. Αργότερα πυρπόλησα τις καρδιές τους στη Λευκωσία και την Κερύνεια, κι έγινα αγώνας ανένδοτος και βήμα γοργό στα πόδια του Λαμπράκη και 1-1-4 στις διαδηλώσεις της ψυχής τους.

Με λένε εξέγερση.
Με φυγάδευσαν στη σιωπή και στο βόλεμα τα σκοτεινά χρόνια των αμερικανόδουλων πρακτόρων. Χώθηκα και πλαδάρεψα εφτά χρόνια μαζί με τους Έλληνες στις πολυθρόνες της ντροπής και της υποταγής.
Μου ρούφηξε το αίμα η αντιπαροχή, το θαλασσοδάνειο, ο άγνωστος πόλεμος της τηλεόρασης και η αποβλάκωση των γηπέδων.
Έκανα πως δεν άκουγα τις κραυγές αυτών των λίγων που σάπιζαν
στις Γυάρους και τις Μακρονήσους…

Με λένε εξέγερση.
Και ξανάνιωσα στις φλογισμένες ψυχές των φοιτητών. Ξανάδα τον ήλιο στην ταράτσα της Νομικής, ξαναγεννήθηκα στα αμφιθέατρα και στους δρόμους του Πολυτεχνείου το ’73.
Με λένε εξέγερση, με λένε “Εδώ πολυτεχνείο – εδώ πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων”.
Τρεις μέρες γιόρτασα την άνοιξη μου και ήταν Νοέμβρης.
Έκλεισα τις τηλεοράσεις, έκλεισα τα ραδιόφωνα, άνοιξα τις πόρτες, βγήκα στους δρόμους. Έγινα πλακάτ, φέιγ βολάν, γραμμένο σύνθημα με μαρκαδόρο στους τοίχους της ιστορίας. “Κάτω η χούντα”, “Έξω οι Αμερικάνοι”, “Θάνατος στον φασισμό”. Έγινα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”.

Με λένε εξέγερση.
Δεν μ’ έλιωσε η ερπύστρια του τανκ. Δεν μ’ έσβησε η σιωπή των κρατητηρίων. Κάθε σπίτι έγινε κι ένα μου κρησφύγετο, κάθε ψυχή
κι ένα μου εικονοστάσι.

Με λένε εξέγερση.
Έσφιξα τα δόντια και χαμογέλασα στην μεταπολίτευση και πριν προλάβω να ξαποστάσω είδα φίλους χθεσινούς να με εξαργυρώνουν, πολιτικάντηδες να μου κάνουν στριπτίζ στα μπαλκόνια, χθεσινούς εραστές να μ’ απατάν στην αγκαλιά της εξουσίας. Έγινα εμπόρευμα και φανφάρες, κόκκινα παχιά χαλιά επισήμων, λόγοι δεκάρικοι σε καλοταϊσμένα στόματα ψευδεπίγραφων αγωνιστών. Ασέλγησαν στο κορμί μου, με έκαναν γιορτή καθεστωτική και με αποστέωσαν αυτοί
που στην ουσία ποτέ δεν μύρισαν το άρωμά μου.

Με λένε εξέγερση.
Λένε πως τώρα πια δεν έχω χώρο ζωτικό στα όνειρά σας.
Τώρα η ζωή σας έγινε εικονική πραγματικότητα, φαστ φουντ, κινητή ψευδαιμονία, τζόγος χρηματιστηριακός και πασαρέλα μιας ομορφιάς επίπλαστης, ντυμένης με τα σινιέ ρούχα της μοναξιάς σας.

Κι όμως εγώ είμαι πάντα εδώ, κρυμμένη σε κάποια σκοτεινή γωνιά σας. Όταν θα τελειώσετε με τα “limit up” σας, όταν θα σας λιώσει το ελαστικό ωράριό σας, όταν θα σας πνίξει πια η μπόχα των απόβλητων του τεχνικού πολιτισμού σας, όταν χτυπήσει και τη δικιά σας πόρτα ο ρατσισμός και ο αποκλεισμός για τον οποίο τώρα αδιαφορείτε, όταν θα γίνεται και σεις θύματα τούτης της παγκοσμιοποίησης που τώρα θεοποιείτε, όταν συνειδητοποιήσετε ότι είστε τα αναλώσιμα υλικά στην κρεατομηχανή των πολυεθνικών, τότε θα με θυμηθείτε.

Γιατί με λένε εξέγερση και είμαι η συνείδησή σας.

Γιατί πάντα θα σας φλογίζω τις ψυχές με τα λόγια του Τσε:
“Μας φαίνονταν μεγάλοι γιατί ήμασταν γονατιστοί…Ας εγερθούμε”.

Νίκος Π.


πηγή

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

του Τάκη Φωτόπουλου
 
Το θέμα της σχέσης της ελευθερίας του λόγου με το διαδίκτυο επανήλθε στην επικαιρότητα με δύο πολύ πρόσφατα γεγονότα.
 
Το πρώτο ήταν οι μικρό-εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, εκτός από κάποιες σημαντικότερες διαδηλώσεις στις Αγγλοσαξονικές χώρες, των γνωστών ως «Ανωνύμων» με τη μάσκα του Guy Fawkes. Το νέο στοιχείο βέβαια σε αυτούς δεν είναι τα σαφώς ρεφορμιστικά αιτήματά τους (παρά την επαναστατική ρητορική και συνθήματα) που δεν έχουν καμιά σχέση με επαναστατικό πρόταγμα και στρατηγική, αλλά είναι απλώς αιτήματα για βελτιώσεις του συστήματος, δηλαδή για λιγότερη διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περισσότερη διαφάνεια κλπ  ―θέσεις που βρίσκει κάποιος και στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας  και του ΔΝΤ! Το νέο στοιχείο επομένως με τους Ανωνύμους είναι το μέσο που χρησιμοποιούν για να περάσουν το μήνυμά τους, δηλαδή το διαδίκτυο.
 
Παρόλα αυτά, στο Λονδίνο, όπου έγινε προ ημερών ίσως η μεγαλύτερη διαδήλωσή τους παγκοσμίως, τα μέλη τους καυχιόντουσαν ότι «το διαδίκτυο έχει την δύναμη να ρίχνει καθεστώτα....Ανήκει στον καθένα....όλοι μας έχουμε φωνή τώρα, και τα 7 δισεκατομμύρια.... Είμαστε όλοι ίσοι». Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμη και «αναρχικοί» οι οποίοι δηλώνουν ότι «Το Διαδίκτυο είναι μια μορφή εικονικής άμεσης δημοκρατίας που δίνει τη δυνατότητα στις κυριαρχούμενες ομάδες να αντιδράσουν απέναντι στις κυρίαρχες.» Και αυτό, όταν έγκυρες μελέτες αναρχικών έχουν ξεκάθαρα δείξει στο παρελθόν τον πολύ επικίνδυνο ρόλο του διαδικτύου σχετικά με την πραγματική δημοκρατία.

Το δεύτερο ήταν οι μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει τελευταία το θέμα της ανώνυμης λασπολογίας σε χώρες που θέλουν ακόμη να τηρούν τουλάχιστον τα προσχήματα μιας αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας». Στην Βρετανία, ιδιαίτερα, έχει κορυφωθεί η αγανάκτηση του κοινού για τους ανώνυμους λασπολόγους στο διαδίκτυο που συκοφαντούν, βρίζουν και χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα και παραποιημένες φωτογραφίες ―είτε στρέφονται γενικά εναντίον άλλων χρηστών, είτε ειδικά ενάντια σε ανθρώπους που κρύβονται πίσω απο κουκούλες για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το αποτέλεσμα της γενικής κατακραυγής ήταν  να αναγκαστούν  οι ελίτ (που κάθε άλλο παρά εχθρικές είναι στο διαδίκτυο όταν τους εξυπηρετεί!) να πάρουν μέτρα για την προστασία των θυμάτων της λασπολογίας, φθάνοντας στον τετραπλασιασμό των σχετικών ποινών. Οπως τονίστηκε τότε απο τους εισηγητές της σχετικής νομοθεσίας, «κανένας δεν θα επέτρεπε παρόμοιες δηλητηριώδεις επιθέσεις σε μια διαπροσωπική σχέση, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει θέση γι’ αυτές ούτε στα κοινωνικά μίντια». Πράγμα που ανάγκασε ακόμη και τον σαφώς φιλικά διακείμενο στα κοινωνικά μίντια δημοσιογράφο του BBC να σχολιάσει ότι «για οποιονδήποτε πίστευε ότι το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μίντια θα οδηγούσαν σε μια νέα εποχή  ελεύθερης έκφρασης και ανοικτού διαλόγου αυτή είναι μια θλιβερή στιγμή».

Και όσον αφορά στους ισχυρισμούς των «Ανώνυμων» κ.λπ., για τη δύναμη του ίντερνετ, εύκολα μπορεί να δειχθεί ότι ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω κανένα καθεστώς υποστηριζόμενο από την Υπερεθνική Ελίτ που διαχειρίζεται τη ΝΔΤ, το οποίο να έπεσε χάρη στο διαδίκτυο, ακόμη και όταν κατεβήκαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδων «αγανακτισμένοι» και «καταληψίες» που είχαν κινητοποιηθεί κυρίως απο το διαδίκτυο (βλ. Ισπανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Βρετανία κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, τα μόνα καθεστώτα, όπου το διαδίκτυο έπαιξε πράγματι σημαντικό ρόλο για τη πτώση τους, ήταν όσα είχε προδιαγράψει η ίδια η Υπερεθνική Ελίτ (Υ/Ε) να ανατρέψει μέσα  από βελούδινες «επαναστάσεις» (Αραβική «Άνοιξη», Ανατολική Ευρώπη κ.ο.κ.)! 

Ακόμη, οι ισχυρισμοί για τη σχέση του ίντερνετ με την πραγματική δημοκρατία και την ισότητα είναι εντελώς άσχετοι με τη πραγματικότητα, αν όχι αποπροσανατολιστικοί. Στην πραγματικότητα, η πραγματική δημοκρατία με την κλασική έννοια της άμεσης δημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με ατομικές ελευθερίες ή με το διαδίκτυο που αναφέρονται στην φιλελεύθερη ή την αντιπροσωπευτική «δημοκρατία». Άλλωστε, είναι αυτό ακριβώς το είδος «δημοκρατίας» και η σχετική ιδεολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστούν την βάση της ιδεολογίας της παγκοσμιοποίησης και είναι πασίγνωστο ότι ήταν ακριβώς για την δήθεν προστασία αυτών των δικαιωμάτων που η Υπερεθνική Ελίτ έκανε σειρά πολέμων (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη) και ενθάρρυνε άλλες τόσες πραγματικές σφαγές, από την Συρία μέχρι την Ουκρανία.
 
Η πραγματική δημοκρατία προϋποθέτει «πρόσωπο με πρόσωπο» συνελεύσεις, όπου είναι μόνο μέσα απο πραγματικές συζητήσεις μεταξύ ενεργών πολιτών (και οπωσδήποτε όχι απλώς μεταξύ των «ειδικών» στα πάνελ κλπ), που η συλλογική πολιτική βούληση μπορεί πραγματικά να εκφραστεί. Με αυτήν την έννοια, η διαδικτυακή δημοκρατία, όπως προσπάθησα να δείξω αλλού, είναι μια  σαφής διαστρέβλωση της άμεσης δημοκρατίας:
 
«Σε αυτήν την χρονική περίοδο εικονικής πραγματικότητας που ζούμε, ήταν αναπόφευκτο ότι η κυρίαρχη σοσιαλφιλελεύθερη ιδεολογία θα εξευτέλιζε ακόμη και την θεμελιώδη έννοια της δημοκρατίας. Έτσι, έκτος από τα άλλα είδη απατηλής «δημοκρατίας» (αντιπροσωπευτική δημοκρατία,  ριζοσπαστική δημοκρατία» κ.λπ.) τώρα έχουμε ανακαλύψει την εικονική «δημοκρατία» του διαδικτύου, που εξυμνείται από πασίγνωστους φιλελεύθερους συγγραφείς  και μπλογκερς, σε αγαστή σύμπνοια με την ρεφορμιστική «Αριστερά». Όλοι αυτοί εκθειάζουν μπλογκς και το διαδίκτυο γενικά, ως την “μεγαλύτερη δημοκρατική κατάκτηση στην Ιστορία”, η οποία οδηγεί σε έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ  “από τα κάτω”, δεδομένου ότι κάθε άτομο μπορεί τώρα να γίνει εκδότης/εκδότρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μυθολογία είναι πλήρως  συμβατή με την σημερινή σοσιαλφιλελεύθερη ιδεολογία των “δικαιωμάτων” η οποία, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό αυτό-προσδιορισμό, την ατομική και συλλογική αυτονομία, και την πραγματική δημοκρατία.»
 
Δεν ήταν, επομένως, εκπληκτικό ότι, το περιοδικό Time, ένα πασίγνωστο φερέφωνο του Αμερικανικού κατεστημένου, κήρυξε πριν μερικά χρόνια τον ανώνυμο χρήστη του διαδικτύου ως το “πρόσωπο του έτους”, ενώ, το 2007, η Υπερεθνική Ελίτ, η οποία είχε συγκεντρωθεί για την ετήσια άτυπη συνεδρίαση στο Davos, εγκωμίασε ενθουσιωδώς την διαδικτυακή “δημοκρατία”! 

Επιπρόσθετα, δεν μπορεί βέβαια να εκτιμηθεί η πραγματική σημασία του διαδικτύου χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εγγενή προβλήματα του. Κατ’αρχάς, είναι γνωστό  ότι, ακόμη και σήμερα, μόνο μία μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού (λιγότερο από 40%) θεωρούνται  χρήστες του διαδικτύου, και οι  περισσότεροι από αυτούς (77%) είναι συγκεντρωμένοι στον “ανεπτυγμένο κόσμο”, όπου ζει η μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ακόμη λιγότεροι από αυτούς (κάτω από 10%) έχουν πάγια σύνδεση ευρείας ζώνης (broadband).
 
Ακόμη πιο σημαντικό,  αυτό δεν είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που απλά θα  λυθεί με τη πάροδο του χρόνου, παρά την πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των χρηστών. Είναι ένα “συστημικό” πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με την φτώχεια και την οικονομική και κοινωνική ανισότητα, φαινόμενα τα οποία είναι ενδογενή στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς και της αντιπροσωπευτικής “δημοκρατίας”. Έτσι, οικονομική ανισότητα και φτώχεια συνεπάγονται ότι δισεκατομμύρια ανθρώπων  στον πλανήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για τη δαπάνη της απαιτούμενης υποδομής, καθώς και των εξόδων σύνδεσης με το διαδίκτυο. Ακόμη, υπάρχει η εξίσου  σημαντική κοινωνική ανισότητα, δηλαδή, οι διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες που αποτρέπουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού από το διαδίκτυο (πολιτισμικοί παράγοντες, παιδεία, κ.λπ.). Η συνέπεια είναι ότι ένας ακόμη κοινωνικός αποκλεισμός έχει προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες : “ο ψηφιακός αποκλεισμός”!

Ένας συχνά επαναλαμβανόμενος μύθος για τον δήθεν  εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ στον οποίο οδηγεί το διαδίκτυο, είναι ότι τα blogs έχουν καταργήσει την διάκριση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών της πληροφόρησης, έτσι ώστε, σήμερα, να μπορούμε όλοι να είμαστε παραγωγοί.  Εντούτοις, αυτό είναι ένα άλλο θεωρητικό δικαίωμα και όχι μια πραγματικότητα στο σημερινό σύστημα. Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια μπλογκς σε όλον τον κόσμο, αλλά, στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά είτε είναι ανενεργά ή δεν ανανεώνονται τακτικά.
 
Παρομοίως, υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες, αλλά στην πραγματικότητα, λίγες συγκεντρώνουν ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών – όπως επίσης συμβαίνει με τα blogs. O λόγος, βεβαίως, δεν είναι ότι αυτές είναι οι μόνες πραγματικά ενδιαφέρουσες διαδικτυακές σελίδες, όπως ισχυρίζεται η παραπλανητική σοσιαλφιλελεύθερη ανταγωνιστική ιδεολογία, αλλά ότι ο σχεδιασμός και κυρίως η συνεχής ανανέωση μιας διαδικτυακής σελίδας – που είναι απαραίτητο στοιχείο για τη προσέλκυση πολλών επισκεπτών – απαιτούν όχι απλώς  κάποια σημαντική δαπάνη, αλλά, πάνω απ’ όλα, σημαντικό  διαθέσιμο χρόνο, ο οποίος, βεβαίως, στην σημερινή κοινωνία, επίσης μεταφράζεται σε χρήμα.
 
Μια εκλεπτυσμένη και συνεχώς ανανεώσιμη  ιστοσελίδα χρειάζεται είτε ομάδες διαχειριστών πλήρους απασχόλησης που τις διαχειρίζονται, ή  bloggers που μπορούν να διαθέσουν τον απαιτούμενο  χρόνο (και/ή τα απαραίτητα μετρητά) για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί πληροφόρησης είναι στην πραγματικότητα μια πολύ μικρή μειοψηφία, οι οποίοι, γενικώς, όπως ο επισήμανε  ο Glenn Reynolds, συγγραφέας του  An Army of Davids, που διερεύνησε  την αριθμητική έκρηξη των διαδικτυακών ειδημόνων, «τείνουν κατά μέσον όρο να είναι σχετικά εύποροι, με  καλή εκπαίδευση και, το σπουδαιότερο, εργαζόμενοι». Έτσι, όπως αποκάλυψε η ίδια μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι παθητικοί και δεν κάνουν ενεργητικές παρεμβάσεις στο δίκτυο, ενώ ένα επιπρόσθετο 23% ανταποκρίνονται μόνο όταν παρακινούνται γι’ αυτό.

Άλλος ένας μύθος είναι η ελευθερία πρόσβασης στην γνώση που δήθεν εξασφαλίζει η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ άλλοι βλέπουν  το διαδίκτυο ως ένα αντί-συστημικό μέσο που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην εξουσία. Εντούτοις, και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι, επίσης, απατηλές. Η πρώτη  υπονομεύεται καθοριστικά από την ανωνυμία του μέσου. Η πληροφορία που παρέχεται ανώνυμα είναι συχνά αναξιόπιστη ή ακόμη και ύποπτη, όπως έχει συχνά δειχθεί στην περίπτωση της δωρεάν ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, η οποία, παρά το γεγονός ότι παρέχει εύκολη πρόσβαση σε (γενικά) χρήσιμη πληροφόρηση, εντούτοις, παρεμβάσεις από κρατικές και μυστικές υπηρεσίες έχουν γίνει επανειλημμένα σε λήμματα πολιτικού και κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου, με φανερό  στόχο την διαστρέβλωση των γεγονότων.
 
Επίσης, όσον αφορά την λειτουργία του διαδικτύου ως αντί-συστημικού μέσου, (με την έννοια ότι επιτρέπει κριτική στους εξουσιαστές – κάτι που υποθετικά δικαιολογεί την ανωνυμία) στην πραγματικότητα, όπως έχει επανειλημμένα δειχθεί, η ανωνυμία συχνά χρησιμοποιείται από διαφόρους λασπολόγους και συκοφάντες (και συχνά και  από μέλη κρατικών ή μυστικών υπηρεσιών) για τη δυσφήμηση “επωνύμων” αναλυτών, (δηλαδή, συγγραφέων που χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα), ακόμη και όταν ανήκουν στην αντί-συστημική Αριστερά !
 
Όμως, εάν η διαδικτυακή ανωνυμία είναι πράγματι αναγκαία στη κριτική της εξουσίας ―και με αυτή την έννοια αποτελεί μορφή άσκησης ελευθερίας― τότε, όπως κάθε πραγματική ελευθερία, ή θα είναι αυτοπειθαρχούμενη ή δεν είναι ελευθερία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος άλλωστε που αντιμετώπιζε, ιστορικά, η άμεση δημοκρατία ήταν ακριβώς η έλλειψη αυτοπειθαρχίας, που προϋποθέτει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των πολιτών. Η μη δημοσίευση, για παράδειγμα, συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων, καθώς και ατεκμηρίωτων καταγγελιών και χαρακτηρισμών, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την χρήση της ανωνυμίας. Ακόμη μάλιστα περισσότερο εάν παρόμοια λασπολογικά σχόλια και χαρακτηρισμοί στρέφονται όχι κατά οργάνων της εξουσίας, αλλά κατά ανθρώπων που έχουν δείξει απόλυτη  συνέπεια στον αγώνα κατά της εξουσίας, οπότε βέβαια η ανωνυμία δεν χρησιμοποιείται πια σαν μέσο προστασίας κατά της εξουσίας, αλλά σαν μέσο προστασίας της ίδιας της εξουσίας και των οργάνων της κατά των εχθρών της!
 
Στην περίπτωση όμως αυτή, μιλούμε για  πολιτική λασπολογία που δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία του λόγου, αλλά, αντίθετα,  με την ελευθερία που χρειάζονται οι επαγγελματίες του είδους για να κάνουν άνετα τη δουλειά τους. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι διάφοροι Μπαρόζοι που μας κυβερνούν με το αζημίωτο (ο τελευταίος μάλιστα μόλις συνταξιοδοτήθηκε με 125.000 Ευρώ σύνταξη για τις υπηρεσίες του στις ελίτ!) διέθεσαν 3 εκ. Ευρώ από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, για να πληρωθεί ένας στρατός από ανώνυμα «τρολλς» με αποστολή να επεμβαίνουν σε διαδικτυακά φόρα και να υπονομεύουν κάθε «επικίνδυνη» συζήτηση που θα έθετε θέμα εξόδου από την ΕΕ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την Ευρωβουλή ―χωρίς βέβαια να καταφέρουν  να σταματήσουν το λαϊκό τσουνάμι για εθνική κυριαρχία, ενάντια στην ΕΕ!
 
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι το διαδίκτυο δεν έχει και σημαντικές θετικές διαστάσεις. Πράγματι, εκεί μπορούν να δημοσιευθούν και αντισυστημικές απόψεις που θα αποκλειόντουσαν από τα κλασικά μίντια. Αλλά, εκεί ελλοχεύει άλλη μια παγίδα, εφόσον το ίδιο το διαδίκτυο το ελέγχουν τελικά οι ελίτ της Υ/Ε, μέσω των πολυεθνικών (Google, Facebook κ.λπ.), οι οποίες έχουν τον τελικό λόγο για το τι και πώς περνά στο διαδίκτυο. Και είναι γνωστά τα παραδείγματα αποκλεισμού χρηστών, ακόμη και ιστοσελίδων (π.χ. .η ιστοσελίδα στο Facebook ενός σύγχρονου Αριστοφάνη, του Χάρρυ Κλυνν) όταν αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη για τις ελίτ η απήχησή τους!
 
Ακόμη, το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο σε κινητοποιήσεις, όπου η ανωνυμία, σαν μέσο προστασίας από την  εξουσία,  είναι αναγκαία. Οι σημαντικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις  φοιτητών και μαθητών θα ήταν για παράδειγμα αδύνατες αν εξαρτιόντουσαν από τους Νόμους της κάθε Χούντας (κοινοβουλευτικής ή μη) και τους φανατικούς εκτελεστές τους σε Φορτσάκηδες και σύγχρονους Κόλλιες ...
 
Στη χώρα μας, παρόλο που όπως θα δείξω εν συντομία τα θύματα παρόμοιας λασπολογίας είναι ίσως τα πιο απροστάτευτα στην Ευρώπη, διάφοροι «ειδικοί»  χαζολογούν για απλά «τρολαρίσματα», μη καταλαβαίνοντας τη σημασία της ιντερνετικής ζούγκλας κάτω από τα πόδια τους, ή προσποιούμενοι ότι δεν τη βλέπουν δήθεν για χάρη της ανύπαρκτης (ιδιαίτερα στο Ελληνικό προτεκτοράτο) ...ελευθερίας του Λόγου! Αυτήν άλλωστε επικαλούνται οι ίδιοι οι λασπολόγοι για να καλύπτουν την άθλια δραστηριότητα τους, κατά κανόνα μάλιστα στην Ελλάδα με την ένοχη (αν όχι και συνένοχη) σιωπή της «Αριστεράς», ιδιαίτερα μάλιστα αν τυχαίνει οι λασπολογούμενοι να την επικρίνουν —πάντα βέβαια για χάρη δήθεν της προστασίας της Ελευθερίας του Λόγου...
 
Παράλληλα, αυτοί που διαφεντεύουν το προτεκτοράτο μας έχουν εξασφαλίσει την πλήρη ατιμωρησία των επιδιδόμενων σε πολιτική λασπολογία οργάνων τους. Ενδεικτικά: η εξύβριση, ακόμη και μέσω διαδικτύου, έχει ουσιαστικά αποποινικοποιηθεί, εφόσον με πρόσφατη νομοθετική αλλαγή παραγράφεται μέσα σε ένα χρόνο. Δηλαδή, πολύ πριν ―με τους ρυθμούς της Ελληνικής δικαιοσύνης― φθάσει η υπόθεση στο ακροατήριο! Ακόμη, εάν ο λασπολογούμενος καταφύγει στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τον εντοπισμό του κουκουλοφόρου, ώστε να ασκηθεί δίωξη, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια και να μην τον έχουν εντοπίσει, με αποτέλεσμα να πάει η υπόθεση στο αρχείο (όπως γνωρίζω από προσωπική εμπειρία με κουκουλοφόρο που με λασπολογεί για τρία χρόνια).
 
Και το κερασάκι: αν ο λασπολογούμενος ζητήσει να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει άμεσα η λασπολογία, το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφανθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα επείγον που να τα δικαιολογεί και θα του συστήσει να κάνει τακτική αγωγή ή μήνυση. Δηλαδή, να περιμένει άλλα 1-2 χρόνια για να εκδικασθούν, ενώ στο μεταξύ θα συνεχίζεται ανενόχλητη η λασπολογία! Γεγονός, φυσικά, που στην περίπτωση που η λασπολογία είναι πολιτικού χαρακτήρα, όπως συνήθως στην Ελλάδα, αναιρεί και τα όποια σημαντικά πλεονεκτήματα της διαδικτυακής ελευθερίας του λόγου...
 
Συμπερασματικά, το ίδιο το διαδίκτυο (όπως και κάθε τεχνολογία γενικότερα), δεν είναι από τη φύση του ούτε ‘ουδέτερο’ (σε σχέση με τη λογική και τη δυναμική της οικονομίας της αγοράς και της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας» στο πλαίσιο των οποίων δημιουργήθηκε), ούτε ‘αυτόνομο’ (αφού εκφράζει συγκεκριμένες εξουσιαστικές σχέσεις και το κυρίαρχο κοινωνικό παράδειγμα), και επομένως ούτε δημοκρατικό. Δεν είναι δηλαδή απλά ένα «μέσο» που το χρησιμοποιεί ο καθένας όπως θέλει, δεδομένου ότι υπάρχουν εγγενείς περιορισμοί σε αυτό που εκφράζουν συγκεκριμένες συστημικές αξίες. Η διαδικασία που καθορίζει κάθε φορά την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία καθορίζεται αποφασιστικά από τις εξουσιαστικές δομές που συνεπάγεται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και το αντίστοιχο κυρίαρχο κοινωνικό παράδειγμα. Το ίδιο αποτελεί μύθο η ελεύθερη ροή πληροφοριών που δήθεν εξασφαλίζει. Αυτά άλλωστε είναι θέματα που έχουν συζητηθεί από καιρό στη σχετική φιλολογία και μόνο ημιμαθείς χρήστες του διαδικτύου, (όπως οι ίδιοι οι λασπολόγοι!),  υποστηρίζουν το αντίθετο.
 
Επομένως έχει καθοριστική σημασία ο καθορισμός κάποιων κανόνων γενικής αποδοχής  όσον αφορά  τη λειτουργία του διαδικτύου, (όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο), ώστε να περιορίζονται τα παραπάνω φαινόμενα που μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές κοινωνικές συνέπειες. Στη περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, τότε είναι αναγκαία η θέσπιση κοινωνικών ελέγχων για την αυτοπροστασία της κοινωνίας από τη λειτουργία του, όπως ιστορικά έγινε αναγκαία η θέσπιση κοινωνικών ελέγχων για την αυτοπροστασία της κοινωνίας από την αγορά. Και αυτό, γιατί το διαδίκτυο, όπως και η πλήρως ανταγωνιστική αγορά (δεν μιλώ βέβαια για τα μονοπώλια κλπ) δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ισότητα μεταξύ όλων των μετεχόντων. Όλοι όμως ξέρουμε ότι ακόμη και στην πλήρως ανταγωνιστική αγορά κάποιοι είναι «περισσότερο ίσοι» από άλλους, εξαιτίας της άνισης κατανομής εισοδήματος και πλούτου.
 
Όμως και στο διαδίκτυο, τόσο το χρήμα όσο και ο διαθέσιμος χρόνος  επίσης δεν κατανέμονται ίσα μεταξύ των χρηστών. Όπως λοιπόν η αγορά, χωρίς κάποιους αποτελεσματικούς κοινωνικούς έλεγχους, καταντά η σημερινή ζούγκλα που καθιέρωσε η «απελευθέρωση» των αγορών στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αντίστοιχα, σήμερα, κάποιες ελίτ και οι  “άνθρωποι” τους εκμεταλλεύονται την αφέλεια κάποιων χρηστών για να μετατρέψουν  το δίκτυο σε ηλεκτρονική ζούγκλα. Δεν διστάζουν μάλιστα να διεκδικούν  θρασύδειλα  και δικαίωμα στην ανώνυμη ύβρη ―πράγμα βέβαια που δεν θα τολμούσαν σε μια κανονική ανθρώπινη σχέση, πρόσωπο-με-πρόσωπο, οπότε θ αντιμετώπιζαν και τις άμεσες συνέπειες.
 
Αυτό λοιπόν  που διακυβεύεται σήμερα με τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι “νεοφιλελεύθεροι του διαδικτύου” (ακριβώς όπως συμβαίνει και με τον πόλεμο των νεοφιλελεύθερων της αγοράς) είναι οι κοινωνικοί έλεγχοι για την αυτο-προστασία της κοινωνίας από την διαδικτυακή ζούγκλα. Ο σκοπός βέβαια της απουσίας κοινωνικού ελέγχου και στις δύο περιπτώσεις είναι ο ίδιος: να ενισχυθεί η δύναμη των ελίτ στον έλεγχο της δήθεν “ελευθερίας” μας, είτε σαν καταναλωτών, είτε σαν διαδικτυακών χρηστών....

πηγή: (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 16 Νοεμβρίου 2014)

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΚΡΙΚΛΙΣ!...

Η Παπάγια ανήκει στην συνομοταξία των φυτών με το όνομα «Αγγειόσπερμα». Μέσα στα διάφορα που κάνει η Παπάγια, διάβασα πως μετά από ιατρικές έρευνες σε ζώα, επιβεβαίωσαν την αντισυλληπτική και αμβλωτική ιδιότητα του φυτού. Οι σπόροι του επίσης έχουν αντισυλληπτικές ιδιότητες στους αρσενικούς πιθήκους κάποιου είδους.

Ναι καλά, σας βλέπω με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας που λέει: «Και τι σχέση έχει ρε μεγάλε η Παπάγια με τον τίτλο του άρθρου <Μάθε παιδί μου Γκρίκλις!…>;»
 
Σωστότατη η απορία σας, αλλά… Όση σχέση έχει ο Λοβέρδος με τη σοβαρή πολιτική και συγκεκριμένα “σήμερα” με το Υπουργείο Παιδείας, άλλη τόση έχει και η Παπάγια με τον τίτλο. Με άλλα λόγια, εντός εκτός και τριγύρω να κοπανάμε το «Αγγειόσπερμα»…
 
Αυτό το καμάρι της νεώτερης πράσινης φρουράς, ως νέος που δεν ήξερε ακόμα τη ζωή, έκανε τις βόλτες του από την Κ.Ν.Ε. για να πάρει τις γερές βάσεις για το μέλλον του. Αργότερα -που έμαθε περισσότερα για τη ζωή- είπε να δει πως είναι να τη ζεις κιόλας. Έτσι μπήκε στο ΠΑΣΟΚ και το 2000 έγινε βουλευτής στη Β’ εκλογική περιφέρεια των Αθηνών. Ήταν τόσο άξιος, που ο λαός τον έβγαλε το 2007, 2009 και 2012 πρώτο σε σταυρούς.
 
Έτσι ο Αντρέας έγινε υπουργός Εργασίας, Υγείας και Παιδείας -τους τελευταίους μήνες-. Απ’ όπου πέρασε, άφησε απλόχερα το στίγμα της συνομοταξίας της Παπάγιας. Τώρα τελευταία μάλιστα, του ήρθε μία νέα έμπνευση για να γίνουν καλύτερα τα παιδιά μας στο σχολείο, με επέκταση στη μετέπειτα ζωή τους.
 
Βέβαια, η ιστορία είναι δεν είναι τωρινή, απλά το παιδί εκτελεί εντολές. Άλλωστε, τα δικά τους παιδιά θα έχουν τη μόρφωση που πρέπει, ε, τα υπόλοιπα θα είναι εργάτες να υπηρετούν τα παιδιά τους. Έχει ανάγκη την εγκεφαλική ανάπτυξη ο δούλος; Όχι βέβαια.
 
Έχουν βάλει λοιπόν στόχο την κατάργηση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας από τις πανελλήνιες εξετάσεις -η χαρά των φροντιστηρίων-.
 
Καλά το έχουν σκεφτεί οι εμπνευστές, τι τους θέλει μωρέ ο εργάτης τους ποιητές και τους συγγραφείς; Τι μπορεί να του προσφέρει η καλλιέργεια της σκέψης, της έκφρασης και της κριτικής ικανότητας, ε; Ο σωστός δούλος το μόνο που πρέπει να γνωρίζει, είναι λίγο τη γλώσσα του αφεντικού και να εκτελεί πιστά τις εντολές του.
 
Γενικά, εκτός από τους έχοντες το χρήμα, για όλους τους υπόλοιπους αρκεί μια υποτυπώδης εργασία, λίγο σεξ, μαμ, κακά και νάνι.
 
Άντε τώρα να δούμε με τον Αντρέα και τα γκρίκλις κανονικό μάθημα στα σχολεία. Όπως έχει πει και η φιλενάδα τους η Ρεπούση «Τα Αρχαία Ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα και πρέπει να διδάσκονται προαιρετικά». Άμα οι ρίζες μια γλώσσας είναι νεκρές, περιμένεις μετά να έχει μέλλον;
 
Είναι κακό το να κάνεις ελεύθερες σκέψεις, γιατί ταράζεις τα λιμνάζοντα νερά της εξουσίας.

πηγή

Η ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Με την Διαλογιστική Αυξάνει το Μέγεθος του Εγκεφάλου και η Νοημοσύνη.

Ο εγκέφαλος γυμνάζεται με την διαλογιστική και η διαλογιστική δεν έχει καμία σχέση με την προσευχή.
Στην διαλογιστική αυξάνει η ευφυΐα, στην προσευχή μικραίνει.
Στην διαλογιστική μεγαλώνει ο εγκέφαλος, στην προσευχή μικραίνει.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέχουν σε κάθε είδους γυμναστήρια για να μεγαλώσουν τους μυς τους. Τι μπορούν όμως να κάνουν για να μεγαλώσουν τον εγκέφαλό τους; Διαλογιστική, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι “ανακάλυψαν” τα αυτονόητα και πασίγνωστα εδώ και χιλιάδες χρόνια !

Βέβαια οι υπεύθυνοι της έρευνας δεν αναφέρουν ΠΟΙΟΝ απ όλους τους Διαλογισμούς εννοούν, έτσι κι εμείς λόγω έλλειψης νέας λέξης αναφέρουμε την λέξη «διαλογισμό»  ως διαλογιστική. Με τις χιλιάδες χιλιάδων σχολές του πολύπαθου «δια-λογισμού» να κυκλοφορούν στα πέρατα του πλανήτη και με τις άλλες τόσες άπειρες τεχνικές διαλογισμού, στην πλειονότητα τους από άχρηστες και κωμικές  έως τραγικά επικίνδυνες και θανατηφόρες, αλλά και λόγω του ότι δεν έχω βρει άλλη λέξη, μέχρι στιγμής, για να την αντικαταστήσω, αντί για δια-λογισμός που είναι άλλος ένας –ισμός δηλ. μια παγ(ι)ωμένη κατάσταση κι άρα νεκρή, χρησιμοποιώ την λέξη «διαλογιστική» που τουλάχιστον δεν είναι –ισμός.

Με την διαλογιστική νοείται το σταμάτημα της σκέψης, των λέξεων και των συναισθημάτων και μόνον αυτό. Τίποτε άλλο. Αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι και ο διαλογισμός, αλλά φευ !!!

Οι άνθρωποι ακολουθούν, ότι ή όποιον τους συντηρεί τον φόβο τους, ειδικά τον φόβο της ζωής και του θανάτου, ο φόβος είναι η μόνη ευχαρίστηση που γνωρίζουν. Όμως το να ακολουθείς κάποιον ή ότι σου λένε συνεπάγεται όχι μόνο ότι αρνείσαι την ίδια σου την υπόσταση, την διανόηση, την διαύγεια, την ζωογόνο περιέργεια, την ακεραιότητα και την αξιοσύνη σου αλλά το χειρότερο όλων, όταν ακολουθείς έναν (οποιονδήποτε) δάσκαλο, συνεπάγεται ότι περιμένεις ανταμοιβή, ανταπόδοση, άρα το κίνητρο σου είναι ασήμαντο και κατώτερο. Είτε ακολουθείς τον νεοαφιχθέντα new age γκουρού της συμφοράς από την άνω Κολοπετινίτσα,  είτε τον Βούδα, είτε τον Χριστό, είτε τους Αρχαγγέλους, είτε τον Γιαλνταμπαώθ, είτε τον Κθούλου, είναι το ίδιο και το αυτό … ακολουθείς και περιμένεις ανταμοιβή επειδή φοβάσαι και ο φόβος σου δίνει ευχαρίστηση.

Όταν ακολουθείς έναν δάσκαλο-αυθεντία, μιμείσαι και μιμιδίζεις και συνεχίζεις να εξαπλώνεις αυτό το μιμίδι.

Δεν είναι αυτό διαλογιστική, δεν θα σου πει κανένας δάσκαλος σε μια σχολή του πλανήτη πως γίνεται να αγαπάς ή τι είναι η αγάπη, όπως δεν μπορεί να σου πει κανένας πάνω στον πλανήτη τι είναι ζωή τι είναι δύναμη και τι είναι θάνατος. Ξέρεις γιατί;  Γιατί δεν περιγράφονται με λέξεις, γιατί δεν ανήκουν στον κόσμο των λέξεων και των συναισθημάτων. Αν περιγράψεις την αγάπη, παύει να είναι αγάπη και γίνεται μιμίδι, απομακρύνεσαι από την έννοια της, όσο πιο πολλές λέξεις την περιγράφουν τόσο πιο μακριά της πας.

Η Διαλογιστική -ελλείψη άλλης λέξης- είναι Παρατήρηση του Ολοφάνερου και Διάκριση του Αφηρημένου.

Χωρίς Αγάπη, χωρίς Διάκριση του Αφηρημένου, χωρίς Δύναμη, χωρίς Παρατήρηση του Ολοφάνερου, κάνε όσο διαλογισμό θέλεις, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου, με τα πόδια σταυρωμένα στην στάση του λωτού, με τα μάτια κλειστά ή ανοιχτά, με τα πόδια πάνω, κάτω, σταυρωτά ή μπερδεμένα, όρθιος, καθιστός ξαπλωμένος, χαμένος, σε έκσταση, με ντουμάνια, με ψυχοτρόπα, ή χωρίς.  Κάνε ότι σ’ αρέσει, κάντο όπως σ’ αρέσει.

Χωρίς εκείνη την ποιότητα της Αγάπης, χωρίς Διάκριση, χωρίς την Δύναμη του Αφηρημένου, δεν πετυχαίνεις τίποτα, δεν κάνεις τίποτα.

Η μελέτη λοιπόν, με επικεφαλής την Αϊλίν Λούντερς, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage, χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους εθελοντών σε φάση εκπομπής κυμάτων Α και Δ  όπως αυτά προκύπτουν από την Διαλογιστική. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που ήταν σε διαλογιστική κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια (κατά μέσο όρο 24), είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σε σχέση με την ομάδα ανθρώπων που απλώς προσεύχονταν.

Οι περιοχές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση διαλογιστικής συστηματικά, είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές όλες σχετιζόμενες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Καμία περιοχή του εγκεφάλου των μη διαλογιζομένων κι όσων προσεύχονται, δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν των διαλογιστικών.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτή η διόγκωση των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στο ότι όποιοι ζουν σε κατάσταση διαλογιστικής, μεταξύ άλλων, έχουν μια μοναδική ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα, αν τα χρειάζονται και να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί, μόνιμα και σε διάρκεια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τα πολλαπλά οφέλη της διαλογιστικής. Πέρα από τον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι που ζουν σε διαλογιστική κατάσταση, έχουν μειωμένο επίπεδο στρες και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Νεώτερη έρευνα -που εστιάστηκε σε προχωρημένες  μορφές διαλογιστικού  ΖΕΝ  διαπίστωσε το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου των ανθρώπων και θα χρειαστούν πιο αναλυτικές έρευνες στο μικροσκοπικό επίπεδο, για να διαπιστώσουν  αν η αύξηση αυτή του μεγέθους του εγκεφάλου, οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), στην αύξηση του μεγέθους των υφισταμένων νευρώνων ή σε κάποια ξεχωριστή «καλωδίωση» των νευρώνων μεταξύ τους. Το βασικό αποτέλεσμα από τις έρευνες τους; Ο εγκέφαλος των διαλογιστικών ανθρώπων σε σχέση με αυτή των προσευχόμενων, είναι πως οι πρώτοι έχουν καλύτερη κι ανώτερη συναισθηματική διαχείριση και μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή οι εθελοντές να είχαν ήδη μεγαλύτερες ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που τους τράβηξε στην διαλογιστική. Είναι το λεγόμενο Σημείο Εκκίνησης και θα αναφερθούμε σ’ αυτό εν ευθετώ χρόνο.

Όμως επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα του περιβάλλοντος να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις νευρωνικές δομές του εγκεφάλου.

Μια άλλη έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτη χιλιάδων Αμερικανών βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος εξαρτάται και από το μέγεθος του εγκεφάλου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους έχουν υψηλότερη νοημοσύνη και μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου. Ποτέ δεν σκέφτονται να ζήσουν σε διαλογιστική κατάσταση και συνήθως οι πιο λογικοί απ’ αυτούς, προσεύχονται. Είναι γκρινιάρηδες μόνιμα, με χαμηλή αίσθηση του χιούμορ, στεναχωρημένοι, με άσχημα συναισθήματα, διαστροφές, παρεκκλίσεις και σπάνια είναι ευχαριστημένοι με οτιδήποτε. Η έρευνα έγινε από τη Ροζαλίντα Αρντένιου, ψυχολόγο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Intelligence.

Όπως είπε η ερευνήτρια, η ερμηνεία είναι ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή τους σε σχέση με την υγεία τους π.χ. κάνουν φυσική άσκηση, τρώνε πιο υγιεινά, προσφέρουν με χαρά κλπ. Όμως ως πιθανότερη αιτία προβάλλεται η ύπαρξη γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη. Η ίδια ερευνητική ομάδα, μελετώντας τους ίδιους βετεράνους του Βιετνάμ, είχε πρόσφατα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) παράγουν πιο υγιές σπέρμα, είναι πιο χαρούμενοι σε συνεχές μεγάλο χρονικό διάστημα κι αν στεναχωρηθούν είναι εντελώς επιφανειακά και για πολύ λίγο και γενικά έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα σε ό,τι σκέφτονται και σε ό,τι κάνουν, βλέπουν περισσότερες επιλογές και ανακαλύπτουν μεγαλύτερες ευκολίες σε όσα εμπόδια κι αν τους βάλουν.

Σε κάθε περίπτωση θα επανέλθω … μα μέχρι τότε ανακαλύψτε και εφαρμόστε την Διαλογιστική (κι όχι διαλογ-ισμό) Όλα τα δόγματα και όλοι οι –ισμοί είναι περίσσεια ψυχρού, δηλ. είναι ακίνητα και άρα νεκρά. -ισμός είναι και ο λογισμός.

Μερικοί πολύ γνωστοί –ισμοί, που κρατούν νεκρό τον άνθρωπο, χριστιανισμός, ελληνισμός, πολιτισμός, λογισμός, πρωταθλητισμός, σκεπτικισμός, κρατισμός, υλισμός, νατουραλισμός, διαφωτισμός, μινιμαλισμός, φουτουρισμός, ιμπεριαλισμός, σουρεαλισμός, κυνισμός, μεταλλισμός, διαλογισμός, σαδισμός, ισλαμισμός, ταοϊσμός, βουδισμός, ρομαντισμός  και δεκάδες παγωμένα (ψυχρά) και άρα νεκρά συστήματα αποτελούν την ταφόπλακα της ανθρώπινης ψυχής. Να γνωρίζεις πως κάθε ομάδα που εμπεριέχει δομή και ιεραρχία είναι και ένας -ισμός.

πηγή

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ

Περίοδος τραγικής γελοιότητας: Σε αυτή τη μεταβατική φάση της πορείας της προς την συνειδητότητα η ανθρωπότητα φαντάζει τραγικά γελοία. Διότι έχει μπλέξει πλήρως μέσα στις αντιφάσεις της, που αποδεικνύουν καθημερινά όχι μόνον ότι ο βασιλιάς είναι ολόγυμνος «το παίζει ντυμένος» σφυρίζει δηλαδή αδιάφορα, δήθεν σαν να μην συμβαίνει τίποτε αλλά και ότι δεν υπάρχει «μικρός» για να το φωνάξει!!

Ας επικεντρωθούμε στην Ελλάδα:

1. Αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε ένα ακόμη διεθνές σκάνδαλο φοροαποφυγής μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών, με συγκεκριμένες ελληνικές συνιστώσες και πιθανή διαπλοκή συγκεκριμένων κρατικών λειτουργών κατά την πρότερη φάση της καριέρας τους, όταν ήσαν στελέχη του ιδιωτικού τομέα, προτού δηλαδή αναλάβουν τις θέσεις τους στο δημόσιο, το οποίον φυσικά δεν έχουν σε καμίαν εκτίμηση ως φιλελεύθεροι, σπουδαγμένοι αμόρφωτοι και εραστές της πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων, ακόμη και των φυσικών πόρων που, όπως έχουμε πει και γράψει πολλές φορές αποτελούν αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων του οικοσυστήματος.

Βεβαίως, καθ’ όλο το διάστημα το λεγόμενο ως «περίοδος οικονομικής κρίσης» έχουν αποκαλυφθεί και άλλα πολλά τέτοια παρόμοια σκάνδαλα όπως η υπόθεση «λίστα Λαγκαρντ»

2. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι εκδότης και ιδιοκτήτης συγκροτήματος ΜΜΕ με, υποκριτική κατά την άποψή μου, αντιμνημονιακή ρητορική και με ρηχό πολιτικό λόγο όλα αυτά τα χρόνια, φέρεται να συμμετείχε σε συγκεκριμένα μικροπολιτικά, και όχι μόνο ίσως, παίγνια, παρέα με γνωστούς επιχειρηματίες – πολιτικάντηδες, στηρίζοντας έμπρακτα και για λόγους δικούς του το σύστημα.

3. Αποκαλύφθηκε επίσης για ακόμη μια φορά στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων των βίαιων ανακατατάξεων ότι οι περισσότεροι των ανθρώπων που φέρουν – είτε αυτοαποκαλούμενοι είτε αλληλοαποκαλούμενοι είτε βεβαίως εκλεγμένοι- κάποιους βαρείς κοινωνικά τίτλους επί του σαρκίου τους, όπως συγγραφείς, φιλόσοφοι, πρυτάνεις, βουλευτές, υπουργοί κ.α. και θεωρούν εαυτούς σπουδαίους και κεφάλαια για την ελληνική κοινωνία, άρα κατ’ επέκταση και για την ανθρωπότητα την οποίαν εκπροσωπούμε όλοι μας στην παρούσα φάση της, δεν είναι τίποτε απολύτως παραπάνω από χυδαίοι, μικρόψυχοι, ρηχοί τω πνεύμα, αμόρφωτοι, φθηνοί, αναξιοπρεπείς και χίλια μύρια όσα συνεπάγονται αυτών.

4. Αποκαλύφθηκε, τέλος, ότι οι περισσότεροι εκ των οποίων αγανακτούν και αντιτάσσονται πολιτικά με όλους τους παραπάνω είναι άμεσα εξαρτημένοι οικονομικά άρα και βιοποριστικά (αφού δεν μπορούν να ζήσουν δίχως χρήμα) από αυτούς που διαπλέκονται στην κορυφή, απεργάζονται και εφαρμόζουν όλες αυτές τις πολιτικές. Π.χ τα ΜΜΕ κουκουλώνουν τα σκάνδαλα διότι παίρνουν διαφήμιση.

Στηρίζουν δηλαδή εμπράκτως το σύστημα που τους απομυζεί στο διηνεκές, αυτούς τους ιδίους (εδώ εδράζεται η ανοησία και η αναξιοπρέπειά τους) αλλά και όλη την κοινωνία (εδώ εδράζεται η χυδαιότητά τους) επειδή τους δίνει μια μπουκιά ψωμί στο σήμερα. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, κάποιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν αξιοπρεπώς την δουλειά τους ενώ γνωρίζουν ότι εργάζονται για διαπλεκόμενους εκδότες και ιδιοκτήτες.

Τέλος, κάποιοι πολιτικοί, οικονομολόγοι και επίδοξοι πολιτικοί, όσοι δηλώνουν αντίθετοι με την χυδαία και ανάλγητη καταναλωτική πολιτική που εφαρμόζεται στο σύστημα, είναι αφενός ικανοποιημένοι οι περισσότεροι λόγω του ότι έχουν προσωπικά εξασφαλίσει προς το παρόν την υλική τους χόρταση, μα και την πλήρωση της ματαιοδοξίας τους μέσα από το ισχύον σύστημα.

Αφετέρου δε είναι ακόμη, σχεδόν στο σύνολό τους, πάρα πολύ πίσω, σε σημείο να υποστηρίζουν ανοιχτά ως εναλλακτική λύση και ως πολιτική για μια νέα πορεία, την εκβιομηχάνιση της χώρας (!!!!!!) δηλαδή την εκ νέου πεπατημένη που μας έφερε ως εδώ ως ανθρωπότητα (κατ’ «επέκταση» και ως κράτος).

Το γελοίο λοιπόν του πράγματος εδράζεται σε όλες αυτές τις αντιφάσεις που έρχονται στο φως καθημερινά και ζητούν επιτακτικά να τις συνειδητοποιήσουμε, να συνειδητοποιηθούμε ως άνθρωποι επιτέλους.

Να νιώσουμε ότι θεωρώντας τον εαυτό μας σπουδαίο και πάνω απ’ όλα τα άλλα πλάσματα και ξένο από τη φύση, εμπνευστήκαμε και βάλαμε σε λειτουργία ένα σύστημα το οποίο είναι ατελές ως σύλληψη του ατελούς μας νου και στο οποίο όμως έχουμε οι ίδιοι απολύτως παραδοθεί δίχως ούτε να το αμφισβητούμε, ούτε να μπορούμε πλέον να το καταργήσουμε δίχως να αυτοκαταργηθούμε μαζί του.

Όποιος ζει έξω από αυτό τον γόρδιο δεσμό μες στον οποίον βιώνει τις ημέρες και τις νύχτες της η ανθρωπότητα, το βλέπει ξεκάθαρα το τραγικό και το γελοίο του πράγματος. Η εικόνα του είναι ίδια απολύτως με την εικόνα γραβατωμένου παχύσαρκου σβέρκου που θεωρεί εαυτόν πολιτισμένο και προοδευμένο ενώ την ίδια στιγμή είναι πλήρως εξαρτημένος από τα κουπόνια του χρήματος.

Απομυζεί το οικοσύστημα χωρίς να έχει την νοητική ικανότητα ούτε καν να σκεφτεί τις πράξεις του και να τις συνδέσει με το αποτέλεσμά τους στον εαυτό του και στον πλανήτη, τρέφεται με περιττώματα, “ζει” με χημική υποστήριξη φαρμάκων και θεωρεί κάθε τι το φυσικό ως “γκουρμεδιά” αν είναι τροφή και ως “απόδραση” αν είναι στιγμή.

Αυτό το ον λοιπόν πιθανότατα ζει την τελευταία του περίοδο επί του πλανήτη.

Διότι έτσι συμβαίνει με τους αναξιοπρεπείς. Όσο αισθάνονται το τέλος τους, τόσο πιο τραγικά γελοίοι γίνονται.

Γιάννης Μακριδάκης

πηγή