Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Με την Διαλογιστική Αυξάνει το Μέγεθος του Εγκεφάλου και η Νοημοσύνη.

Ο εγκέφαλος γυμνάζεται με την διαλογιστική και η διαλογιστική δεν έχει καμία σχέση με την προσευχή.
Στην διαλογιστική αυξάνει η ευφυΐα, στην προσευχή μικραίνει.
Στην διαλογιστική μεγαλώνει ο εγκέφαλος, στην προσευχή μικραίνει.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέχουν σε κάθε είδους γυμναστήρια για να μεγαλώσουν τους μυς τους. Τι μπορούν όμως να κάνουν για να μεγαλώσουν τον εγκέφαλό τους; Διαλογιστική, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι “ανακάλυψαν” τα αυτονόητα και πασίγνωστα εδώ και χιλιάδες χρόνια !

Βέβαια οι υπεύθυνοι της έρευνας δεν αναφέρουν ΠΟΙΟΝ απ όλους τους Διαλογισμούς εννοούν, έτσι κι εμείς λόγω έλλειψης νέας λέξης αναφέρουμε την λέξη «διαλογισμό»  ως διαλογιστική. Με τις χιλιάδες χιλιάδων σχολές του πολύπαθου «δια-λογισμού» να κυκλοφορούν στα πέρατα του πλανήτη και με τις άλλες τόσες άπειρες τεχνικές διαλογισμού, στην πλειονότητα τους από άχρηστες και κωμικές  έως τραγικά επικίνδυνες και θανατηφόρες, αλλά και λόγω του ότι δεν έχω βρει άλλη λέξη, μέχρι στιγμής, για να την αντικαταστήσω, αντί για δια-λογισμός που είναι άλλος ένας –ισμός δηλ. μια παγ(ι)ωμένη κατάσταση κι άρα νεκρή, χρησιμοποιώ την λέξη «διαλογιστική» που τουλάχιστον δεν είναι –ισμός.

Με την διαλογιστική νοείται το σταμάτημα της σκέψης, των λέξεων και των συναισθημάτων και μόνον αυτό. Τίποτε άλλο. Αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι και ο διαλογισμός, αλλά φευ !!!

Οι άνθρωποι ακολουθούν, ότι ή όποιον τους συντηρεί τον φόβο τους, ειδικά τον φόβο της ζωής και του θανάτου, ο φόβος είναι η μόνη ευχαρίστηση που γνωρίζουν. Όμως το να ακολουθείς κάποιον ή ότι σου λένε συνεπάγεται όχι μόνο ότι αρνείσαι την ίδια σου την υπόσταση, την διανόηση, την διαύγεια, την ζωογόνο περιέργεια, την ακεραιότητα και την αξιοσύνη σου αλλά το χειρότερο όλων, όταν ακολουθείς έναν (οποιονδήποτε) δάσκαλο, συνεπάγεται ότι περιμένεις ανταμοιβή, ανταπόδοση, άρα το κίνητρο σου είναι ασήμαντο και κατώτερο. Είτε ακολουθείς τον νεοαφιχθέντα new age γκουρού της συμφοράς από την άνω Κολοπετινίτσα,  είτε τον Βούδα, είτε τον Χριστό, είτε τους Αρχαγγέλους, είτε τον Γιαλνταμπαώθ, είτε τον Κθούλου, είναι το ίδιο και το αυτό … ακολουθείς και περιμένεις ανταμοιβή επειδή φοβάσαι και ο φόβος σου δίνει ευχαρίστηση.

Όταν ακολουθείς έναν δάσκαλο-αυθεντία, μιμείσαι και μιμιδίζεις και συνεχίζεις να εξαπλώνεις αυτό το μιμίδι.

Δεν είναι αυτό διαλογιστική, δεν θα σου πει κανένας δάσκαλος σε μια σχολή του πλανήτη πως γίνεται να αγαπάς ή τι είναι η αγάπη, όπως δεν μπορεί να σου πει κανένας πάνω στον πλανήτη τι είναι ζωή τι είναι δύναμη και τι είναι θάνατος. Ξέρεις γιατί;  Γιατί δεν περιγράφονται με λέξεις, γιατί δεν ανήκουν στον κόσμο των λέξεων και των συναισθημάτων. Αν περιγράψεις την αγάπη, παύει να είναι αγάπη και γίνεται μιμίδι, απομακρύνεσαι από την έννοια της, όσο πιο πολλές λέξεις την περιγράφουν τόσο πιο μακριά της πας.

Η Διαλογιστική -ελλείψη άλλης λέξης- είναι Παρατήρηση του Ολοφάνερου και Διάκριση του Αφηρημένου.

Χωρίς Αγάπη, χωρίς Διάκριση του Αφηρημένου, χωρίς Δύναμη, χωρίς Παρατήρηση του Ολοφάνερου, κάνε όσο διαλογισμό θέλεις, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου, με τα πόδια σταυρωμένα στην στάση του λωτού, με τα μάτια κλειστά ή ανοιχτά, με τα πόδια πάνω, κάτω, σταυρωτά ή μπερδεμένα, όρθιος, καθιστός ξαπλωμένος, χαμένος, σε έκσταση, με ντουμάνια, με ψυχοτρόπα, ή χωρίς.  Κάνε ότι σ’ αρέσει, κάντο όπως σ’ αρέσει.

Χωρίς εκείνη την ποιότητα της Αγάπης, χωρίς Διάκριση, χωρίς την Δύναμη του Αφηρημένου, δεν πετυχαίνεις τίποτα, δεν κάνεις τίποτα.

Η μελέτη λοιπόν, με επικεφαλής την Αϊλίν Λούντερς, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage, χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους εθελοντών σε φάση εκπομπής κυμάτων Α και Δ  όπως αυτά προκύπτουν από την Διαλογιστική. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που ήταν σε διαλογιστική κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια (κατά μέσο όρο 24), είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σε σχέση με την ομάδα ανθρώπων που απλώς προσεύχονταν.

Οι περιοχές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση διαλογιστικής συστηματικά, είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές όλες σχετιζόμενες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Καμία περιοχή του εγκεφάλου των μη διαλογιζομένων κι όσων προσεύχονται, δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν των διαλογιστικών.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτή η διόγκωση των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στο ότι όποιοι ζουν σε κατάσταση διαλογιστικής, μεταξύ άλλων, έχουν μια μοναδική ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα, αν τα χρειάζονται και να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί, μόνιμα και σε διάρκεια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τα πολλαπλά οφέλη της διαλογιστικής. Πέρα από τον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι που ζουν σε διαλογιστική κατάσταση, έχουν μειωμένο επίπεδο στρες και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Νεώτερη έρευνα -που εστιάστηκε σε προχωρημένες  μορφές διαλογιστικού  ΖΕΝ  διαπίστωσε το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου των ανθρώπων και θα χρειαστούν πιο αναλυτικές έρευνες στο μικροσκοπικό επίπεδο, για να διαπιστώσουν  αν η αύξηση αυτή του μεγέθους του εγκεφάλου, οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), στην αύξηση του μεγέθους των υφισταμένων νευρώνων ή σε κάποια ξεχωριστή «καλωδίωση» των νευρώνων μεταξύ τους. Το βασικό αποτέλεσμα από τις έρευνες τους; Ο εγκέφαλος των διαλογιστικών ανθρώπων σε σχέση με αυτή των προσευχόμενων, είναι πως οι πρώτοι έχουν καλύτερη κι ανώτερη συναισθηματική διαχείριση και μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή οι εθελοντές να είχαν ήδη μεγαλύτερες ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που τους τράβηξε στην διαλογιστική. Είναι το λεγόμενο Σημείο Εκκίνησης και θα αναφερθούμε σ’ αυτό εν ευθετώ χρόνο.

Όμως επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα του περιβάλλοντος να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις νευρωνικές δομές του εγκεφάλου.

Μια άλλη έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτη χιλιάδων Αμερικανών βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος εξαρτάται και από το μέγεθος του εγκεφάλου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους έχουν υψηλότερη νοημοσύνη και μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου. Ποτέ δεν σκέφτονται να ζήσουν σε διαλογιστική κατάσταση και συνήθως οι πιο λογικοί απ’ αυτούς, προσεύχονται. Είναι γκρινιάρηδες μόνιμα, με χαμηλή αίσθηση του χιούμορ, στεναχωρημένοι, με άσχημα συναισθήματα, διαστροφές, παρεκκλίσεις και σπάνια είναι ευχαριστημένοι με οτιδήποτε. Η έρευνα έγινε από τη Ροζαλίντα Αρντένιου, ψυχολόγο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Intelligence.

Όπως είπε η ερευνήτρια, η ερμηνεία είναι ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή τους σε σχέση με την υγεία τους π.χ. κάνουν φυσική άσκηση, τρώνε πιο υγιεινά, προσφέρουν με χαρά κλπ. Όμως ως πιθανότερη αιτία προβάλλεται η ύπαρξη γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη. Η ίδια ερευνητική ομάδα, μελετώντας τους ίδιους βετεράνους του Βιετνάμ, είχε πρόσφατα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) παράγουν πιο υγιές σπέρμα, είναι πιο χαρούμενοι σε συνεχές μεγάλο χρονικό διάστημα κι αν στεναχωρηθούν είναι εντελώς επιφανειακά και για πολύ λίγο και γενικά έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα σε ό,τι σκέφτονται και σε ό,τι κάνουν, βλέπουν περισσότερες επιλογές και ανακαλύπτουν μεγαλύτερες ευκολίες σε όσα εμπόδια κι αν τους βάλουν.

Σε κάθε περίπτωση θα επανέλθω … μα μέχρι τότε ανακαλύψτε και εφαρμόστε την Διαλογιστική (κι όχι διαλογ-ισμό) Όλα τα δόγματα και όλοι οι –ισμοί είναι περίσσεια ψυχρού, δηλ. είναι ακίνητα και άρα νεκρά. -ισμός είναι και ο λογισμός.

Μερικοί πολύ γνωστοί –ισμοί, που κρατούν νεκρό τον άνθρωπο, χριστιανισμός, ελληνισμός, πολιτισμός, λογισμός, πρωταθλητισμός, σκεπτικισμός, κρατισμός, υλισμός, νατουραλισμός, διαφωτισμός, μινιμαλισμός, φουτουρισμός, ιμπεριαλισμός, σουρεαλισμός, κυνισμός, μεταλλισμός, διαλογισμός, σαδισμός, ισλαμισμός, ταοϊσμός, βουδισμός, ρομαντισμός  και δεκάδες παγωμένα (ψυχρά) και άρα νεκρά συστήματα αποτελούν την ταφόπλακα της ανθρώπινης ψυχής. Να γνωρίζεις πως κάθε ομάδα που εμπεριέχει δομή και ιεραρχία είναι και ένας -ισμός.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου