Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΦΤΕΙΑΓΜΕΝΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ. ΦΤΑΝΕΙ...

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Ίσως έχω γράψει περισσότερο απο οιοδήποτε άλλο για το θέμα της φορολόγησης και των προνομίων των εφοπλιστών. Ο λόγος είναι γιατί τα φορολογικά έσοδα απο αυτούς για το κράτος είναι στο επίπεδο των 10 δις. ευρώ το χρόνο ενώ αυτοί πληρώνουν ψίχουλα χωρίς να ανταποδίδουν κάτι σημαντικό στη μικροοικονομία. Για 10 δις ευρώ η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια. Το ξεχνάτε…

‘Εχω ευαισθησία στο θέμα γιατί ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και πέθανε απο καρκίνο δουλεύοντας σε κακές συνθήκες εργασίας στα σαπικάραβά τους. Οι κύριοι αυτοί δεν ξέρω αν πληρώνουν κάν τις οφειλές τους στο ΝΑΤ. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι Έλληνες υφίστανται μια εκτός ορίων φορολογική επίθεση που είναι αδικαιολόγητη κατά το σύνταγμα, το οποίο δεν επιτρέπει προνόμια και φορολογική ή άλλη προστασία για κανένα πολίτη ή νομικό πρόσωπο.

Η Γερμανία τελικά άφησε τις μαγκιές που πούλαγε για τη φορολόγηση τους. Η ύπαρξη “συνδιαλλαγής” μαζί τους επιβεβαιώνεται απο την τελευταία οδηγία που εστάλη απο την Κομισιόν στην Ελλάδα για τη προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου (βλέπετε εδώ).

Πρόσφατα, έγραψα για το θέμα της δημιουργίας εφοπλιστικής ΕΟΖ στην Ελλάδα (βλέπετε εδώ). Πόσα ΜΜΕ και ιστολόγια το αναπαρήγαγαν; Ελάχιστα. Γιατί;

Πολλά ΜΜΕ τα έχουν εφοπλιστές ή ελέγχονται απο εφοπλιστές. Ο Ελληνικός λαός παραβλέπει το θέμα, γιατί δεν τον πληροφορεί κανείς ενώ τα κόμματα που στηρίζονται απο αυτούς (μερικά έχουν λόγους που δεν δέχονται έλεγχο στα οικονομικά τους) δεν αγγίζουν τα πολλά προνόμια τους τα οποία απέκτησαν με νομοθετήματα-δώρα απο κάθε κυβέρνηση που πέρασε μέχρι σήμερα.
Tα 10 δις ευρώ φόρους το χρόνο φόρους που δεν πληρώνουν οι εφοπλιστές τα επιβαρύνονται οι υπόλοιποι
Το τραγικό για τη Γερμανία είναι, ότι πλέον τη μη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην ΕΕ θα την χρεώνονται και οι Γερμανοί πολίτες. Η απάντηση για τη πολιτική αυτή είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στις τράπεζές του…

Το παραμύθι της “προστασίας” των εφοπλιστών απο το Σύνταγμα Καραμανλή


Πολλοί απο τους “πατριώτες”, που έμμεσα στηρίζουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα, αναφέρονται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα Καραμανλή του “Εθνάρχου” τους προστατεύει με ειδική διάταξη.

Παραμύθι…

Η αλήθεια είναι ότι η διάταξη αυτή είναι μεταβατική. Αναφέρεται σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα αποκτούσε status στη μεταπολίτευση, αλλάζοντας η διακυβέρνηση απο χούντα σε “δημοκρατία”. Αυτό ολοκληρώθηκε αυτόματα τότε με τη ψήφιση του συντάγματος της μεταπολίτευσης. Αυτή η διάταξη δεν ισχύει πιά. Απο τη στιγμή που έγινε η αλλαγή του καθεστώτος τότε, οι εφοπλιστές πρέπει να αντιμετωπίζονται φορολογικά όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Με το πέπλο προστασίας και τις ενισχύσεις που πρόσφεραν οι εφοπλιστές στα κόμματα με το πέρασμα του χρόνου απέκτησαν τεράστιο αριθμό προνομίων, τα οποία ακόμη δεν έχουν καταργηθεί αλλά αντίθετα αυξάνουν. Πρόσφατο παράδειγμα η τροπολογία ντροπής που ψηφίστηκε στη Βουλή χτές.

Σύμφωνα με αυτή, στους εφοπλιστές παρέχεται ετήσιο «πλαφόν» 105.000.000 ευρώ κατ' έτος μέχρι το 2016 που θα αποτελεί το «ταβάνι» των φορολογικών τους υποχρεώσεων συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (που ισχύει για κάθε φορολογούμενο).

 Μάλιστα, σε περίπτωση που τα κρατικά έσοδα, στο τέλος του 2016, υπολείπονται του συγκεκριμένου ποσού τότε το «μέτρο πίεσης» που προβλέπεται είναι να παρασχεθεί στην ναυτιλιακή κοινότητα η δυνατότητα «να προτείνει τους βέλτιστους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους θα καλυφθεί η ενδεχόμενη διαφορά»!!! Δηλαδή θα νομοθετούν οι ίδιοι.

Το συνυποσχετικό αφορά τόσο τα πλοία που φέρουν ελληνική σημαία όσο και τα πλοία που πλέουν με ξένη σημαία. Αυτό ανταποκρίνεται και επεκτείνει κατά πολύ την οδηγία της ΕΕ για εξίσωση της φορολογίας των ντόπιων εφοπλιστών με αυτούς που κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν μερίσματα σε πλοία που δεν έχουν την Ελληνική σημαία…

Αιτιολογώντας την νομοθετική πρωτοβουλία που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η κυβέρνηση των εφοπλιστών και των συνοδοιπόρων τους επισημαίνει πως «η διατήρηση αυτού του πλαισίου αποτελεί κρίσιμο θέμα για την διατήρηση των πλοίων αυτών εντός Ελλάδας» αλλιώς θα «διακινδυνευτεί διαρροή από το ελληνικό νηολόγιο με κατεύθυνση νηολόγια τρίτων χωρών». Πάνω από όλα το πρωτάθλημα… Τρία πουλάκια κάθονται…. και στη  Βουλή το θέατρο για τους εφοπλιστές συνεχίζται.
Συγχαρητήρια σε ΟΛΗ την αντιπολίτευση. Κάνει καλή δουλειά…

Δεν είναι όμως το μόνο σημαντικό θέμα “η μη φορολόγηση των εφοπλιστών”


ΟΙ επιλογές που γίνονται από το καθεστώς με την ένοχη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν αναφέρει τους εφοπλιστές σαν επιλογή εσόδων κάν στο προγραμματικό οικονομικό της πρόγραμμα,  γίνονται σε βάρος της μελλοντικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ο προσανατολισμός και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της χώρας συνεχίζει να γίνεται με βάση το εφοπλιστικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται στην Ελλάδα χωρίς κανένα ανταποδοτικό απολύτως όφελος για αυτή.

Αν δεν πληρώνουν φόρους οι εφοπλιστές στο ποσό που τους αναλογεί όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, τότε η Ελλάδα δεν τους χρειάζεται. Να πάνε αλλού να βρούν βόθρο να κατουράνε.

ΑΟΖ, LNG, υδρογονάνθρακες, ναυτιλιακός τουρισμός


Να μερικές επιλογές που κάνει το καθεστώς - υπο την ένοχη σιωπή όλης της αντιπολίτευσης - σε διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για να τους στηρίζει (βλέπετε εδώ και εδώ):
  1. η μή ανακήρυξη με όρια της Ελληνικής ΑΟΖ
  2. η μη ανακήρυξη της συνορεύουσας ζώνης απο την Ελλάδα (βλέπετε εδώ)
  3. το ναυτιλιακό πετρέλαιο που δεν φορολογείται
  4. η υστέρηση κερδών απο τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες, που επιθυμείται να βγούν σε νόμιμο καθεστώς αυτό της ΑΟΖ αλλά σε εκείνο των διεθνών υδάτων (βλέπετε εδώ)
  5. η κυβερνητική προτίμηση στο ακριβό LNG έναντι του φτηνότερου φυσικού αερίου απο τον South Stream ή άλλους αγωγούς φυσικού αερίου. Αμφιβάλλω αν ποτέ ο ΤΑP ξεπεράσει τα όρια της Αλεξανδρούπολης.
  6. η ανάπτυξη της ποτάμιας ναυτιλίας στον Αξιό και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων (Παροχή δικαιωμάτων της Ελληνικής ΑΟΖ στη FYROM και πιθανόν σε Σερβία και Βουλγαρία. Βλέπετε εδώ.)
  7. η προστασία και ανάπτυξη του ναυτιλιακού τουρισμού. Καμμία χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την ανάπτυξη της μόνο σε τουρισμό και “πολιτισμό”. Η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα παραμένουν σε “αρχαίο” επίπεδο αλλά και δεν αρκούν για να αλλάξει κάτι σημαντικά στα πραγματικά μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας.
  8. η τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας (πολύ ακριβή η κιλοβατώρα απο τα ΑΠΕ αλλά και κακή προσαρμογή και λειτουργία τους στο δίκτυο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος).
Σημειώστε, ότι το σχιστολιθικό LNG απο Αμερική αναμένεται να στοιχίζει στην ΕΕ 15$ ανά ΜΜΒΤU. Το φυσικό αέριο απο Ρωσία φτάνει στην ΕΕ στα 10$ ανά ΜΜΒΤU πλήν αυτού που φτάνει στην Ελλάδα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος. Σε αυτή, το φυσικό αέριο απο Ρωσία φτάνει στα 20$ ανα MBTU και παραπάνω. Ερώτημα παραμένει αν η δικαιοσύνη έχει ενημερωθεί απο κάποια Ανεξάρτητη Αρχή.

Για το χρήμα πατρίδα δεν υπάρχει και αυτοί που τρώνε τώρα αύριο μπορεί να μή τρώνε…

Η ΕΕ μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα κράτος-εξάμβλωμα για να ξεπλένει σε αυτό και με δικαιολογία αυτό άνομα κέρδη. Η κρίση στην ΕΕ έγινε για να δικαιολογηθούν αδικαιολόγητα που στο μέλλον θα μπορούσαν να βγούν στη φόρα ενόψει αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν είμαι κατά της ελεύθερης αγοράς. Εϊμαι κατά της ασυδοσίας και υπέρ της εφαρμογής του συντάγματος σε όλα τα επίπεδα για όλους και με καμμία εξαίρεση.

Το σημερινό πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανανέωση άμεσα. ¨Εχει κλατάρει. Μια εκλογή Τσίπρα δεν θα αλλάξει κάτι αλλά θα παρατείνει τη στιγμή του θανάτου.

Το σημερινό καθεστώς, με τις πλάτες της αντιπολίτευσης, με το περιορισμό της διακίνησης ιδεών, με τον έλεγχο των πραγματικών ειδήσεων στα ΜΜΕ, με την απουσία από τα κεντρικά ΜΜΕ ελεύθερων και δημοκρατικών φωνών που έχουν να πούν κάτι (όπως της δικής μου), με τα λαγούμια που προωθούν σε θέσεις την κάθε αγκινάρα, το ποσοστό επιβίωσης της χώρας μικραίνει συνέχεια.

Για αυτό που συμβαίνει έχουν όλοι ευθύνη. Όταν στο τέλος έλθει ο λογαριασμός θα με θυμηθείτε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου