Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ


ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όταν μιλάνε για "αλλαγή" του χαρακτήρα τους, φαίνεται να εννοούν "μεταμόρφωση". Κάθε φορά λοιπόν που σκέφτονται εκείνα που θέλουν ν αλλάξουν, τα σκέφτονται όλα μαζί με αποτέλεσμα να βλέπουν μπροστά τους ένα βουνό και να αποθαρρύνονται πριν καλά καλά αρχίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια.

Σε μια πολυκατοικία υπάρχουν διάφορα διαμερίσματα. Αν κάποια στιγμή ένας από τους ενοίκους αποφασίσει να ξαναδιακοσμήσει ριζικά το διαμέρισμα του, αυτό δεν θα επηρεάσει σε τίποτα ούτε την πολυκατοικία, ούτε τα υπόλοιπα διαμερίσματα.
 
Ο άνθρωπος όμως δεν αποτελείται από ανεξάρτητα και ξεχωριστά διαμερίσματα. Αντίθετα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που απαρτίζεται από αλληλένδετα και αλληλεξαρτώμενα μέρη. Συνεπώς μια αλλαγή σε οποιονδήποτε τομέα του εαυτού του, όσο μικρή κι αν φαίνεται αρχικά, επιδρά σε όλο το υπόλοιπο σύστημα και δεν αποκλείεται σταδιακά να επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή.
 
Ο Milton Erickson, προκειμένου να τονίσει στους μαθητές του πόσο σημαντικές είναι οι μικρές αλλαγές, τους έθεσε την εξής ερώτηση : -Είναι θεωρητικά δυνατό με μια καρφίτσα να γκρεμίσουμε ένα φράγμα νερού; Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ερώτηση αυτή απαντούν "όχι". -Κι όμως ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ είναι δυνατό, επέμενε ο Erickson. Δεν έχουμε παρά να τρυπήσουμε με την καρφίτσα το φράγμα από τη μια άκρη στην άλλη έτσι ώστε να περνάει νερό. Σε λίγες... ώρες το φράγμα θ' αρχίσει να καταρρέει. Όσοι συμβαίνει να γνωρίζουν κάποιον πολιτικό μηχανικό μπορούν να ελέγξουν τη θεωρητική ορθότητα αυτής της άποψης. Αν έχεις βαρεθεί τη διακόσμηση του δωματίου σου και δεν έχεις λεφτά να την αλλάξεις, μπορείς να αλλάξεις τη λάμπα που το φωτίζει. Αν, για παράδειγμα, ανάψεις μια κόκκινη ή μια μπλε λάμπα ολόκληρος ο χώρος θα σου φανεί καινούργιος και διαφορετικός. Μια χρωματιστή λάμπα κοστίζει πολύ λίγα χρήματα σε σχέση μ εκείνα που χρειάζεσαι για να αλλάξεις τη διακόσμηση.
 
Πολλές φορές λοιπόν, όταν αντιμετωπίζει κανείς ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που του φαίνεται "βουνό", καλό θα ήταν να εξετάσει αν θα μπορούσε να κάνει μια μικρή, πολύ μικρή αλλαγή. Καμιά φορά τ αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου