Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΩΡΟ ΜΟΥ, ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ...

Αν θυμηθούμε τις «διαρροές» του Αντ. Σαμαρά σε βουλευτές της ΝΔ στις αρχές της χρονιάς, αν άντεχε η χώρα ως τον περασμένο Ιούνη θ’ απογειωνόταν αναπτυξιακά από Σεπτέμβρη!

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Γ. Στουρνάρας ομολογεί πως η διαδρομή ως τον Ιούνη του 2014 θα είναι «κόλαση». Αλλά και άλλα βαρύγδουπα ονόματα απολογητών των μνημονίων (όπως ο Λ. Παπαδήμος) είχαν προβλέψει πως από τα μέσα του 2013 θα χαλάρωνε ο δημοσιονομικός βραχνάς.

Το να έπεσαν τόσο έξω –όλοι μαζί- είναι μια εκδοχή.

Αν αφήσουμε κατά μέρος το ενδεχόμενο συλλογικής αυθυποβολής μένει μόνο μια ερμηνεία: αυτή της συνειδητής εξαπάτησης των πολιτών. Γιατί το θέμα δεν έχει να κάνει με τους ρυθμούς προσαρμογής στις εντολές των δανειστών, με τις γερμανικές εκλογές που αναγορεύθηκαν σε ορόσημο ή τις λοιπές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Άλλωστε, σε όλους τους τόνους, τόσο το ΔΝΤ (λιγότερο αυτό) όσο και οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. επιμένουν να θεωρούν την Ελλάδα μοναδική και ως εκ τούτου ειδική περίπτωση.

Ωστόσο και το ύστατο επικοινωνιακό επιχείρημα της κυβέρνησης, για «έξοδο από το μνημόνιο το 2014» καταρρέει παταγωδώς.

Όχι μόνο επειδή τα νέα μέτρα, «οριζόντια» ή «διαρθρωτικά» βρίσκονται επί θύραις.
Κυρίως επειδή ισχύει μια συγκεκριμένη αρχή για τις περιπτώσεις κρατών που οφείλουν ν’ αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην ευρωενωσιακή πραγματικότητα. Παραμένουν υπό επιτήρηση μέχρις ότου εξοφλήσουν τουλάχιστον το 75% των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση της Ν. Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ, εκμυστηρεύτηκε την ωμή πραγματικότητα. Δηλώνοντας πως «θα ισχύσει ότι, εφ’ όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί η επιτήρηση θα συνεχίζεται». Εννοώντας τα τρία τέταρτα του ποσού των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και συμπληρώνοντας με νόημα «πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο να λεχθεί»

Κάτι που σημαίνει πως, στην ελληνική γείωση της θεσμικής αυτής πρόβλεψης, ο χρονικός ορίζοντας ξεπερνά το 2040. Φυσικά αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού από τις οδυνηρές συνέπειες μιας τέτοιας δέσμευσης. Είναι μια μάχη για άντληση εφήμερων κερδών, σε μια μακρόχρονη πορεία στην έρημο.

Κατά τα λοιπά βγαίνουμε από το μνημόνιο το 2014!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου