Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ;

Είναι τρομακτικό να πεις σε κάποιον: "Αυτός είμαι. Αυτές είναι οι επιθυμίες μου". Κι ακόμα πιο τρομακτικό είναι να πρέπει να μείνετε πιστοί στην αλήθεια του εαυτού σας -στην ακεραιότητά σας- όταν δίνετε στον άλλον την επιλογή να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις αποφάσεις σας και τις διαφορές σας από εκείνον.
 
Μπορεί να νιώσετε πως, όταν εκφράζετε τις ανάγκες σας, είναι σαν να θέτετε απαιτήσεις. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι αυτό που ζητάτε από τον ..συναισθηματικό εκβιαστή είναι απόλυτα λογικό: θέλετε να σταματήσει να σας χειραγωγεί.
 
Δεν ζητάτε τίποτα που θα κάνει κακό είτε σ εκείνον είτε στον εαυτό σας. Πολλές φορές καθυστερείτε να ανακοινώνετε τις αποφάσεις σας στο άλλο άτομο, επειδή φοβάστε πολύ τι μπορεί να συμβεί. Δείτε, όμως, την κατάσταση από κάποια απόσταση και ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Ένας συνηθισμένος φόβος είναι ότι η σχέση θα χαλάσει ανεπανόρθωτα. Ακόμα χειρότερες, όμως είναι οι συνέπειες όταν δεν υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, επειδή τότε εσείς οι ίδιοι διχάζεστε εσωτερικά. Με τον καιρό ανακαλύπτετε ότι χάνετε όλο και περισσότερο την επαφή με τον εαυτό σας, με τις επιθυμίες σας και τις πεποιθήσεις σας. ώσπου τελικά αλλοτριώνεστε εντελώς. Αν, για να σώσετε οποιαδήποτε σχέση σας, πρέπει συνεχώς να ενδίδετε στο συναισθηματικό εκβιασμό, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε αν η σχέση αυτή αξίζει ώστε να θυσιαστείτε για χάρη της. Αν εσείς γίνεστε πιο δυνατοί, υγιείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση και το γεγονός δεν αρέσει στον άλλον, τι σας λέει αυτό για την ποιότητα της σχέσης που τόσο σκληρά προσπαθείτε να σώσετε; Σε τι βασίζεται αυτή η σχέση;
Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Γιατί ενδίδω στις πιέσεις των άλλων;
1. Φοβάμαι το θυμό τους.
2. Φοβάμαι την αποδοκιμασία τους.
3. Φοβάμαι ότι θα σταματήσουν να με συμπαθούν/αγαπούν και ότι μπορεί ακόμα και να με εγκαταλείψουν.
4. Τους χρωστάω χάρη.
5. Έχουν κάνει τόσα πολλά για μένα, που δεν μπορώ να αρνηθώ.
6. Είναι χρέος μου.
7. Θα νιώθω υπερβολικές ενοχές αν δεν ενδώσω.
8. θα νιώθω εγωιστής /σκληρόκαρδος/άπληστος/μικροπρεπής .
9. Δεν θα είμαι καλός άνθρωπος αν κάνω το δικό μου.
Με μια πιο προσεκτική ματιά, θα δείτε ότι οι πρώτες τρεις δηλώσεις αναφέρονται στο φόβο, οι τρεις επόμενες στην υποχρέωση, και οι τρεις τελευταίες στην ενοχή.
Όταν αντιμετωπίζετε σιωπηλούς εκβιαστές, ΔΕΝ πρέπει:
  • Να τους παρακαλάτε να σας πουν ποιο είναι το πρόβλημα.
  • Να τους κυνηγάτε για να σας δώσουν κάποια απάντηση (πράγμα που θα τους κάνει να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερο).
  • Να κατακρίνετε, να αναλύετε και να προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τα κίνητρα, τον χαρακτήρα τους ή την ανικανότητά τους να είναι ευθείς.
  • Να αποδέχεστε πρόθυμα τις κατηγορίες και τις ευθύνες για οτιδήποτε τους αναστατώνει, έτσι ώστε να τους φτιάχνετε τη διάθεση.
  • Να τους επιτρέπετε να αλλάζουν θέμα.
  • Να πτοείστε από την ένταση και το θυμό που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
  • Να αφήνετε την απογοήτευσή σας να σας κάνει να εκφράζετε απειλές που ουσιαστικά δεν εννοείτε (πχ. αν δεν μου πεις τι πρόβλημα έχεις , δεν πρόκειται να σου ξαναμιλήσω)
  • Να υποθέτεται ότι, αν τελικά ζητήσουν συγγνώμη, στη συνέχεια θα ακολουθήσει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά τους.Να ελπίζετε σε οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές, χαρακτήρα, ακόμα και αν παραδεχτούν τι κάνουν και δείξουν προθυμία να το αλλάξουν. ΝΑ θυμάστε:Η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Ο χαρακτήρας συνήθως όχι.
Επιστροφή στην ηρεμία.
 
Μια υπέροχη αίσθηση γαλήνης και ισορροπίας θα επιστρέψει μέσα σας όταν καταφέρετε να διώξετε την κατάρα του ΦΕΥ- των φόβων, των ενοχών- και των υποχρεώσεων- και να απομακρύνετε τους «ψευτοπαληκαράδες» που σας φοβερίζουν. Η σύγχυση και οι αυτοκατηγορίες, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος των συναισθημάτων σας και της εικόνας που είχατε για τον εαυτό σας, εξαφανίζονται και στη θέση τους έρχεται μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού.
 
Με κάθε βήμα που θα κάνετε για να μάθετε και να χρησιμοποιείτε ικανότητες που θα αφοπλίζουν τους συναισθηματικούς εκβιαστές σας, πλησιάζετε όλο και περισσότερο προς την αποκατάσταση του πυρήνα της ύπαρξης σας, της ακεραιότητάς σας. Αυτή η ανεκτίμητη πληρότητα για την οποία θρηνούσατε, ουσιαστικά δεν είχε χαθεί ποτέ- παραγκωνίστηκε μόνο προσωρινά και σας περίμενε.
 
Susan Forward

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου