Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΣΟΥΡΤΑ - ΦΕΡΤΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

Σας έχω πει ποτέ ότι δεν είμαι Οικονομολόγος; Όχι; Όχι;; Κακώς! Αλλά δεν νομίζω. Σας το έχω πει, και απλώς δεν το θυμάστε. Αν δεν το θυμάστε, δυό φορές «κακώς»! Διότι αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας: Εκατομμύρια τύποι σαν κι εμένα, εκατομμύρια τύποι που δεν έχουν ιδέα από Οικονομικά ανακατεύονται, ωστόσο, με τα Οικονομικά. Επικεφαλής όλων ημών των άσχετων, όπως είναι λογικό, ο υπουργός των Οικονομικών. Σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας. Προκάτοχός του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πιο πριν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο Παπακωνσταντίνου; Τρομερός τύπος! Κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του, έφευγαν από την Ελλάδα ένα δισεκατομμύριο Ευρώ. Και μίλαγε πολύ ο αφιλότιμος, που να πάρει! Ο δε Βενιζέλος… Κάθε φορά που ανοίγει αυτός το στόμα του… Άστο! Πάμε παρακάτω.

Ο Στουρνάρας μας εξήγησε χθες για ποιο λόγο έφυγε η Βιοχάλκο. Δεν έφυγε, λέει, όπως νομίσαμε εμείς ότι έφυγε, αλλά έφυγε έτσι που ουσιαστικά δεν έφυγε. Καλό; Άπαιχτο! Κι αν δεν τον πιστεύουμε, λέει, να πάμε να δούμε τη συνέντευξη που έδωσαν οι άνθρωποι της Βιοχάλκο λίγο πριν φύγουν, για να πειστούμε.

Όπως διευκρίνισε ο Στουρνάρας, απλώς η Βιοχάλκο δεν έβρισκε εδώ χρήματα για να κάνει μια μεγάλη επένδυση που ήθελε, και πήγε να τα βρει αλλού. Χρειαζούμενη η διευκρίνιση πράγματι, διότι μας είχε περάσει από το μυαλό η σκέψη ότι ο πραγματικός λόγος που έφυγε ήταν επειδή έβαζε δυνατά τη μουσική τα βράδια ο από κάτω, κι ενοχλούσε.

Αλήθεια, γιατί δεν έβρισκε εδώ χρήματα η Βιοχάλκο; Μα, είπαμε: Επειδή άνοιγε το στόμα του ο Παπακωνσταντίνου. Έτσι λοιπόν, για να το συντομεύουμε, κάποια στιγμή φτάσαμε να πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Κι έγινε. Με όρους, βέβαια, που συνδέονται με το πώς άνοιγε το στόμα του ο Βενιζέλος. Κι έτσι δεν υπάρχει φράγκο στο ταμείο. Και καθώς δεν πέφτει η δόση από τον Τόμσεν, τρέχει ελόγου του ο Στουρνάρας στις τράπεζες, για να μην του το χαλάσει το σακσές στόρι του Σαμαρά, και παίρνει πρώτος αυτός τα χρήματα, που έπρεπε να πηγαίνουν στη Βιοχάλκο. Κάτι λίγα που περισσεύουν από το μακρύ χέρι του Στουρνάρα επίσης δεν πάνε στη Βιοχάλκο, διότι έχει προηγηθεί το άλλο του χέρι που τα στέλνει στα διαπλεκόμενα, και αυτά για τις ανάγκες του σακσές στόρι. Σαφές; Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν περισσεύει τσέτουλο για τους υπόλοιπους.

Το πιο καταπληκτικό μέρος της όλης ιστορίας ίσως να είναι ότι την ίδια ώρα ο Στουρνάρας απορεί δημοσίως για ποιο λόγο εκείνοι που έχουν χρήματα έξω δεν τα φέρνουν μέσα, αφού, λέει, εκεί έξω δεν παίρνουν επιτόκιο, ενώ εδώ, λέει, μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμα και 3%-3,5%. Δύσπιστοι, παιδί μου! Δεν χάφτουν από σακσές στόρι.

Και γιατί, παρακαλώ κύριε Στουρνάρα μου, να μην τα κρατήσουν έξω και να τα βάλουν στη Βιοχάλκο που πάει αυτή εκεί να τους συναντήσει, αντί να έρθουν αυτοί εδώ; Ε; Αυτοί, δηλαδή, δεν θέλουν να γλιτώσουν τα σούρτα-φέρτα;

Κάπου εδώ σας αφήνω, διότι με αυτά και με εκείνα φάγαμε την ώρα, και πρέπει να επιστρέψω στη γωνία απ’ όπου έφυγα, για να γράψω αυτές τις αράδες. Όχι τίποτε άλλο, αλλά… να, περίμενα εκεί την ανάπτυξη, που όπου νάναι θα φανεί, και δεν θέλω να την χάσω. Τώρα, για το από ποια μεριά ακριβώς θα σκάσει μύτη, θα σας γελάσω.

Όχι, όχι, μην ανησυχείτε! Δεν κάθομαι εκει πέρα μόνος να περιμένω. Είμαστε μαζεμένοι μεγάλη παρέα, κυρίως Οικονομολόγοι. Και μπορεί, φυσικά, να είμαστε άσχετοι, μπορεί κάποιοι από εμάς ίσα-ίσα να την κουτσοβγάζουμε μέχρι να φανεί η ανάπτυξη, αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε πουλημένοι. Άστε που ξέρουμε και αριθμητική. Αυτό πού το βάζεις;

Υ.Γ. Ακούω για κάτι «ομόλογα σωτηρίας (;;;!!!)» διάρκειας 50 ετών και τέτοια, και δυσκολεύομαι να αντισταθώ στον πειρασμό να πω κάτι για το μεγάλο και ατελείωτο αύριο, που εμείς τότε δεν θα υπάρχουμε, αλλά θέλει σώνει και καλά να εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η κυβέρνηση! Λοιπόν, αν δεν δανειστούμε άλλο –που θα δανειστούμε όμως, διότι θέλει να περάσει το τέστ των αγορών ο Στουρνάρας αφενός, αλλά και διότι δεν υπάρχει χώρα που δεν δανείζεται αφετέρου, μολονότι μας έλεγαν ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς δανεικά (;;;!!!)– αν δεν δανειστούμε άλλο, λέω, καθόλου, και καταφέρουμε να καθηλώσουμε την Οικουμένη, παράγοντας κάθε χρόνο πλεόνασμα ίσο με της Γερμανίας (;;;!!!), τα έξτρα 131 δις. που έχουμε δανειστεί θα τα αποπληρώσουμε άτοκα σε είκοσι χρόνια. Αυτά. Φεύγω τώρα, όπως σας είπα, γρήγορα-γρήγορα, και πάω μέχρι τη γωνία. Με την ευκαιρία, να δω κι αν έρχομαι…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου