Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Από τον ΠΑΝΟ ΣΩΚΟ

Οσα έγραψε προχθές η «Wall Street Journal», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ, ότι δηλαδή το πρόγραμμα «διάσωσης» της Ελλάδας το 2010 ήταν επί της ουσίας πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης και των τραπεζών της και ως εκ τούτου ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, όπως επίσης και ότι η βιώσιμη λύση θα ήταν μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Οσοι παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις εκείνη την περίοδο είχαν εγκαίρως διαπιστώσει ότι απώτερος στόχος των «διασωστών» ήταν η διάσωση του ευρώ και των μεγάλων ξένων τραπεζών, γιατί η κρίση δεν ήταν της ελληνικής οικονομίας, ήταν του ευρώ, αλλά η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι έκαναν τα στραβά μάτια.
 
Ετσι λοιπόν δεν αντιμετώπισαν ευθύς εξ αρχής το ελληνικό πρόβλημα με αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (το ΔΝΤ σε έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο είχε υποστηρίξει ότι η μη αναδιάρθρωση του χρέους ήταν λάθος). Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ήθελαν από την αρχή αναδιάθρωση του χρέους, αλλά προχώρησαν σε αυτή δυο χρόνια μετά; Γράφαμε χαρακτηριστικά στις 9 Ιουνίου 2013 στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους, που σήμερα το ΔΝΤ χαρακτηρίζει λάθος; Διότι με αυτό το “λάθος” κέρδισαν όσοι είχαν στα χέρια τους το ελληνικό χρέος και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τις μεγάλες ξένες τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Και κέρδισαν, γιατί στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι το κούρεμα του 2012 είχαν χρόνο να απαλλαγούν σε σημαντικό βαθμό από το βάρος που είχαν στα χέρια τους. Διέσωσαν τον εαυτό τους και τις τράπεζές τους και κατέστρεψαν την Ελλάδα».
 
Ομως, όπως και τότε έτσι και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πεισματικά και ένοχα να αξιοποιήσει το διαπραγματευτικό χαρτί που της δίνει το ΔΝΤ, με όσα αποκαλύπτονται είτε μέσα από τις εκθέσεις του είτε μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου. Παραμένει προσδεδεμένη στο γερμανικό άξονα και χορεύει στο ρυθμό που δίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, παρ’ ότι καθημερινά αποκαλύπτεται και από πολλές και διαφορετικές πλευρές ότι αυτός ο ρυθμός δεν βγαίνει. Επί παραδείγματι: το ΔΝΤ σε νέα έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες, υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση ακόμη δύο χρόνια τουλάχιστον. Την ίδια στιγμή το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει ότι χωρίς διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014. Καταρρίπτει έτσι τον ισχυρισμό του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα βγει στις αγορές μόνο και μόνο επειδή θα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι «διασώστες» της ελληνικής οικονομίας έχουν «πρωτογενές έλλειμμα αξιοπιστίας». Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.
 
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου