Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ



Εύχομαι,  για το υπόλοιπο μισό καλοκαίρι, καλές διακοπές… σε φίλους και μη

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων για τις ευχές (για καλές βουτιές)

Επιστροφή, τον Σεπτέμβρη…

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΣΗΜΑΝΣΗ CE



Πόσο ασφαλή είναι τα βιομηχανικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;

 Η τήρηση των απαιτήσεων ασφαλείας για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά αποδεικνύεται κόλαφος για τους Έλληνες κατασκευαστές.

Αποτέλεσμα: ο μοιραίος αποκλεισμός των ελληνικών προϊόντων από τα ευρωπαϊκά ράφια, αλλά και η αμφίβολη ποιότητα των προϊόντων εκείνων που πλασάρονται στα ελληνικά…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων. Από πολύ νωρίς και στα πλαίσια αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και ελέγχου, τέθηκαν κανόνες που αφορούσαν τη διακίνηση αυτή.

Όσον αφορά στα βιομηχανικά προϊόντα, αυτό που σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε είναι ότι για τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να ικανοποιούν μια σειρά βασικών απαιτήσεων ασφαλείας. Οι βασικές αυτές απαιτήσεις αποτυπώνονται σε σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες ενσωματώνονται στην συνέχεια στην εθνική νομοθεσία του κάθε κράτους – μέλους και αποτελούν πλέον εθνική του νομοθεσία.

Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις για κάθε ένα προϊόν καθορίζονται από ευρωπαϊκές, αλλά και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές (CEN, CENELEC, ISO κ.α) και διατυπώνονται στα σχετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα (EN, IEC, ISO κ.α) που, ακριβώς επειδή ακολουθούν τις απαιτήσεις κάποιας οδηγίας, ονομάζονται εναρμονισμένα. Τα πρότυπα αυτά θέτουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού, κατασκευής, ποιοτικού ελέγχου και διαχείρισης των προϊόντων, με βασικό γνώμονα τις απαιτήσεις της ασφαλούς χρήσης τους από τον τελικό καταναλωτή. Διατυπώνουν, δηλαδή, όλες τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούνται, προκειμένου ο κατασκευαστής να είναι σε θέση να τοποθετήσει τη σήμανση CE επί του προϊόντος που διαθέτει στην αγορά.

Η σήμανση CE, λοιπόν, η οποία είναι συντομογραφία της έκφρασης “Conformite European” υποδηλώνει ότι το προϊόν που την φέρει συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις ασφαλείας έως προς τη χρήση του, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψευδής χρήση της σήμανσης CE είναι ποινικό αδίκημα και συνοδεύεται με χρηματικά πρόστιμα, αλλά και η απόσυρση του προϊόντος από την αγορά!

Τα τελευταία χρόνια (και ύστερα από τη συμφωνία του Κιότο), οι απαιτήσεις περιβαλλοντικής επίδοσης των προϊόντων είναι κάτι που πολλές φορές ενσωματώνεται στα πρότυπα. Έτσι, πέρα από τις προδιαγραφές ασφαλούς χρήσης, έννοιες όπως αυτές της ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακής κλάσης ή καταλληλότητας χρησιμοποιούμενων υλικών διατυπώνονται συχνά στα πρότυπα και αποτελούν απαίτηση για τη σήμανση CE, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων.

Η σήμανση CE είναι υποχρεωτική για μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων είτε αυτά παράγονται εντός, είτε εκτός της Ε.Ε.  Υπεύθυνος για τη σήμανση είναι ο κατασκευαστής του προϊόντος ή ο εντολοδόχος του στην κοινότητα (πρακτικά, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισάγει το προϊόν από τρίτη χώρα).

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία σήμανσης CE ενός προϊόντος μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον κατασκευαστή ή τον εντολοδόχο του στη κοινότητα (αυτοπιστοποίηση), κατά την οποία ο ίδιος δηλώνει ( μέσω σχετικής δήλωσης πιστότητας) ότι το προϊόν του καλύπτει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και κανονισμών. Μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες προϊόντων απαιτείται η εμπλοκή κοινοποιημένων εργαστηρίων και φορέων, οι οποίοι δίνουν τις τελικές εγκρίσεις για την επίθεση της σήμανσης CE επί του προϊόντος.

Επί της αρχής, η ιδέα ότι μόνο ασφαλή προϊόντα διατίθενται στους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι κάτι με το οποίο κανείς δε θα μπορούσε να διαφωνήσει. Ωστόσο, το πώς αυτό πραγματικά στραγγαλίζει τις μικρές και μικρομεσαίες κατασκευαστικές μονάδες – και ειδικά σε χώρες με μικρή βιομηχανική παράδοση, όπως η Ελλάδα- είναι άλλο θέμα…

Οι απαιτούμενες υποδομές για τη σήμανση CE  

Οι υποδομές της σήμανσης CE συμπεριλαμβάνουν:

-Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες και ασχολούνται με τη σίνταξη των σχετικών οδηγιών.

-Επιστημονικές επιτροπές (ευρωπαϊκές ή διεθνής) που ασχολούνται με την έκδοση των εναρμονισμένων προτύπων, καθώς και εθνικές επιτροπές που ασχολούνται με τη μετάφραση των προτύπων και τη μεταφορά των απαιτήσεων τους στους κατασκευαστές.

-Κοινοποιημένα εργαστήρια (Notified Laboratories) για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ή διαπιστευμένα εργαστήρια (Accredited Laboratories) για όλα τα προϊόντα, στα οποία οι κατασκευαστές διενεργούν τις δοκιμές(ή μέρος τους) που προδιαγράφονται στα παραπάνω πρότυπα.

-Κοινοποιημένους οργανισμούς (Notified Bodies) για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, δηλαδή οργανισμούς που έχουν την αρμοδιότητα, αλλά και την εξουσιοδότηση να διενεργούν έλεγχο του τεχνικού φακέλου του προιόντος, αλλά και της διαδικασίας κατασκευής του. Στους κοινοποιημένους φορείς ανήκουν συνήθως οι κλασικοί φορείς πιστοποίησης  ( TYV, LLOYDS, BVQ, ΕΛΟΤ κ.α).

-Εθνικούς φορείς που ελέγχουν τα προϊόντα και την αγορά, σε σχέση με την εφαρμογή των παραπάνω απαιτήσεων.

Η πραγματική κατάσταση σήμερα

Σε σχέση με τα παραπάνω και έτσι όπως τα πράγματα έχουν σήμερα, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται να παράγουν τεχνικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των προϊόντων. Στις απαιτήσεις αυτές, όμως, δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν και πολιτικές αποφάσεις, καθώς και μεθοδεύσεις που υποστηρίζουν συγκεκριμένα  εθνικά ή ακόμα και επιχειρησιακά συμφέροντα. Έτσι, για παράδειγμα, πριν πολλά χρόνια οι επιτροπές αυτές ήταν εκείνες που έθεσαν τέτοιες προδιαγραφές, ώστε να αποκλείσουν τον ρωσικό χάλυβα από την ευρωπαϊκή αγορά. Στην ίδια λογική, σήμερα, οι επιτροπές ανεβάζουν τον πήχη της ασφάλειας των προϊόντων στο σημείο εκείνο που κάποιες επιχειρήσεις (κυρίως μικρές και μικρομεσαίες) τίθενται εκτός αγοράς.

Εάν φέρουμε στο μυαλό μας τον μέσο Έλληνα πολιτικό και την ικανότητα του να εκπροσωπήσει επάξια τα συμφέροντα των ελληνικών μικρών και μικρομεσαίων (όταν βεβαίως σπανίως παίρνει μέρος σε τέτοιες επιτροπές), τότε γεννιέται ένας μεγάλος προβληματισμός.

Στις επιστημονικές επιτροπές που διαμορφώνουν αναλυτικά τις απαιτήσεις για τα διάφορα   προϊόντα και εκδίδουν τα σχετικά εναρμονισμένα πρότυπα, υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζει στη συντριπτική πλειοψηφία τους την παρουσία του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε αυτές. Και αυτή είναι η λέξη «ανυπαρξία». Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο, δεδομένου του γεγονότος ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα είναι περιορισμένη  ή στηρίζεται σε μεθόδους των προηγούμενων 30 ετών. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, είναι μεθοδευμένη, κυρίως από τα ξένα πανεπιστήμια και τους μεγάλους παίκτες της παγκοσμιοποιημένης πλέον αγοράς.

Αλλά και η ανυπαρξία των Ελλήνων κατασκευαστών από την επίσημη ελληνική πολιτεία είναι κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναγκάζονται να καταφύγουν στην υποστήριξη από τεχνικούς συμβούλους, που στην ελληνική αγορά πολλές φορές δεν έχουν καν τα απαραίτητα προσόντα για να φέρουν σε πέρας μια αντίστοιχη εργασία, βάζοντας σε κίνδυνο τους χρήστες του προϊόντος, αλλά και τον ίδιο τον κατασκευαστή κατόπιν ενδεχόμενης καταγγελίας.

Όσον αφορά τα κοινοποιημένα και διαπιστευμένα εργαστήρια που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δοκιμών ποιοτικού ελέγχου στα προϊόντα, η αλήθεια είναι ότι, χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα εργαστήρια που καλύπτουν ικανοποιητικά έναν μεγάλο αριθμό δοκιμών, έχοντας επενδύσει πολλές φορές μεγάλα ποσά για την αγορά μετρητικού εξοπλισμού και διατάξεων.

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά στα βιομηχανικά προϊόντα είναι μικρή,  με αποτέλεσμα το κόστος των δοκιμών να είναι  πολύ μεγάλο και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευτικό για έναν μικρό ή μικρομεσαίο κατασκευαστή. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το κόστος των δοκιμών, εάν και μεγάλο, παραμένει πολύ μικρό σε σχέση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες από χώρες της κεντρικής ή βόρειας Ευρώπης.

Όσον αφορά τους απαιτούμενους κοινοποιημένους φορείς ισχύουν τα ίδια, ίσως βέβαια σε μικρότερο βαθμό, δεδομένου ότι ως υπηρεσία δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια. Αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της αγοράς είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλους φορείς (όπως π.χ. οι τελωνειακές Αρχές): μιλάμε για υπαλλήλους χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για τις απαιτήσεις της σήμανσης CE. Τελωνιακοί υπάλληλοι που καλούνται να αναγνωρίσουν το αληθές ή ψευδές μίας δήλωσης πιστότητας ενός εισαγόμενου προϊόντος. Υπάλληλοι του Υπουργείου που θα πρέπει να εκτιμήσουν, ύστερα από καταγγελία, το κατά πόσον ένα προϊόν καλύπτει τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και προτύπων, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να διαθέτουν όχι μόνο την εμπειρία, αλλά ακόμα και τις βασικές απαιτήσεις τεχνικής κατάρτισης. Και, βέβαια, ένας μηχανισμός προληπτικού ελέγχου που δεν υπήρξε ποτέ. Φυσικά, ανάμεσα στους υπαλλήλους αυτούς υπάρχουν άνθρωποι που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμα και εάν πολλές φορές δεν εμπίπτει στα πλαίσια των υποχρεώσεών τους. Το θέμα είναι γιατί διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή, σε ένα τομέα τόσο κρίσιμο.

Ένα μικρό παράδειγμα

Όπως ήδη σημειώθηκε, η απαίτηση σήμανσης CE, ήρθε να καλύψει δύο θεμελιώδεις αρχές: τη διακίνηση μόνο ασφαλών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και τη θέσπιση κοινών κανόνων ασφαλείας για τα προϊόντα, με σκοπό την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Έστω λοιπόν ότι ένας Έλληνας κατασκευαστής που διαθέτει μια μικρή επιχείρηση κατασκευής του προϊόντος Α  τηρεί στο ακέραιο τη φορολογική νομοθεσία, καλύπτει τις ασφαλιστικές καλύψεις των εργαζομένων του, εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία σε θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, ζει καθημερινά στο πετσί του την ελληνική γραφειοκρατία, αναγκάζεται να δέχεται επιταγές από επισφαλείς πελάτες, συζεί με ένα τραπεζικό σύστημα που τον ξεζούμισε όποτε το χρειάστηκε και ζει διαθέτοντας τη παραγωγή του σε επιχειρήσεις στον ελλαδικό χώρο. Και ενώ τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, κάποιοι του λένε ότι, εάν τα προϊόντα του δεν έχουν CΕ, δεν μπορεί πλέον να τα διαθέτει.

Ο κατασκευαστής απευθύνεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βγάζει άκρη. Έτσι, στη συνέχεια απευθύνεται σε έναν σύμβουλο που λαμβάνει μια σχετικά μεγάλη αμοιβή(έστω 3.000 ευρώ), προκειμένου να συντάξει τεχνικό φάκελο του προϊόντος και να τον καθοδηγήσει σχετικά με το τι απαιτούν τα σχετικά πρότυπα και κανονισμοί.

Στη συνέχεια, στέλνει δείγματα από τα προϊόντα του σε κάποιο εργαστήριο, προκειμένου να υλοποιήσει κάποιες δοκιμές που δε μπορεί να εκτελέσει στις εγκαταστάσεις του. Το εργαστήριο (που δεν έχει επαναλάβει παρόμοιες δοκιμές ή τελευταία φορά που το έκανε ήταν πριν μερικά χρόνια) ζητά μια αμοιβή που, αν και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι χαμηλή, είναι τέτοια που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να επιμεριστεί στην τιμή διάθεσης του προϊόντος (οι εργαστηριακές δοκιμές ξεκινούν από 500 και φτάνουν ακόμα και τις 50.000 ευρώ!). Ο κατασκευαστής, θέλοντας να είναι απόλυτα σωστός, ολοκληρώνει τη διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να επιθέσει τη σήμανση  CE επί των προϊόντων του, βελτιώνοντας σε αρκετά σημεία το ίδιο το προϊόν. Το προϊόν του ήταν ήδη ακριβό (μη ανταγωνιστικό, σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς), από σήμερα όμως έγινε ακόμα ακριβότερο (ή λιγότερο ανταγωνιστικό)…

Και προκειμένου να έχουμε ασφαλέστερα προϊόντα στην αγορά, μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι που αξίζει να καταγγελθεί, πέρα από το κολασμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει κάθε ελληνική μικρή επιχείρηση. Μια πραγματικότητα, για την οποία κύριοι υπεύθυνοι είναι οι αδιάφοροι πολιτικοί που εμπιστευτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και σε άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, ένας κατασκευαστής του ίδιου προϊόντος, μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον- όπου το ύψος των μισθών, η κοινωνική ασφάλιση, οι συνθήκες ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας, τα κοινωνικά δικαιώματα και η εργασία σε συνθήκες κάτεργου είναι «λεπτομέρειες»-, κατασκευάζει το ίδιο προϊόν. Προφανώς, το δικό του προϊόν έχει μικρότερο κόστος κατασκευής. Σύμφωνα λοιπόν με τους Γερμανούς ειδικούς, παράγει ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Στο σημείο αυτό, η Ε.Ε. έχει ξεχάσει πλέον την έννοια του αθέμιτου ανταγωνισμού και θα εξακολουθήσει να επιτρέπει την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά της. Κάποια στιγμή, ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή στην Ευρώπη τον ενημερώνει ότι τα προϊόντα του θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE. Ο κατασκευαστής που έχει χιλιάδες πελάτες στο εσωτερικό, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, έχει δύο επιλογές: η πρώτη να αναθέσει σε κάποιο γραφείο τη διαδικασία σήμανσης των προϊόντων του. Ο όγκος κατασκευής του είναι τόσο μεγάλος, που το κόστος θα επιμεριστεί εύκολα ανά παραγόμενη μονάδα και θα αυξήσει ίσως και απειροελάχιστα την τιμή διάθεσής του.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι, γνωρίζοντας ότι το προϊόν θα διατεθεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς, απλά να κολλήσει στο προϊόν ένα αυτοκόλλητο που γράφει CE και να αντιγράψει (πρόχειρα τις πιο πολλές φορές) μια δήλωση πιστότητας. Γνωρίζει, εξάλλου, ότι στη χώρα του δεν έχει να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες. Η ευθύνη συνήθως μεταφέρεται στον νόμιμο εντολοδόχο του στην ευρωπαϊκή κοινότητα…

Από την παραπάνω μικρή ιστορία, την οποία ως σύμβουλος επιχειρήσεων ο γράφων έχει δει να επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές, προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: ότι ο τρόπος με τον οποίον οργανώθηκε η απαίτηση σήμανσης CΕ των προϊόντων, αλλά και η έλλειψη ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου της αγοράς, δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση ούτε ότι το προϊόν είναι ασφαλές, αλλά ούτε και θεσπίζει συνθήκες που αποτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το μοναδικό που διασφαλίζεται είναι ότι στην πράξη στρέφεται εναντίον των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιβαρύνοντάς τες με έξοδα και διαδικασίες που, σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους. Υποστηρίζει  εξ αντικειμένου τις μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο παραγωγής, κεφάλαια, εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό- στην Ευρώπη ή σε τρίτες χώρες.

Για τον απλό καταναλωτή, τελευταία γραμμή άμυνας είναι η καταγγελία του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κάθε φορά που διαπιστώνει ή ακόμα και υποψιάζεται ότι το προϊόν που έχει προμηθευτεί ενέχει κινδύνους κατά  τη χρήση του.

Από τα χέρια όλων μας έχουν περάσει τέτοια προϊόντα (συνήθως ασιατικής προέλευσης).

Αφού μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία κρατά τα μάτια κλειστά, μοναδική μας ελπίδα είμαστε εμείς οι ίδιοι, με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Το άρθρο είναι του Δημήτρη Χρυσικόπουλου και δημοσιεύθηκε στο ΗΝ

  

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ


Πανέτοιμοι να πετάξουν στα πιράνχας του ιδιωτικού τομέα τη δημόσια περιουσία για να την κατασπαράξουν είναι οι πολιτικοί εγκληματίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά με την ευγενική χορηγία των «παρασίτων» της ΔΗΜΑΡ. Αφού οι πολιτικοί ληστές των δύο κομμάτων της κυβέρνησης Παπαδήμου λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το περιβόητο «κούρεμα» και ρήμαξαν τους μισθούς και τις συντάξεις και ο κόσμος τους ξαναψήφισε αντί να τους πετάξει στον εκλογικό Καιάδα, τώρα έχουν έρθει αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το έργο τους, ξεπουλώντας ηλεκτρικό, νερό, λιμάνια, σιδηροδρόμους και γενικά τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Άξιος ο μισθός τους.

Εκμεταλλευόμενοι το καλοκαίρι, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης θα προσπαθήσουν να εκποιήσουν το επόμενο δίμηνο όσα περισσότερα μπορέσουν. Ελπίζουν ότι με το πλιάτσικο αυτό θα ενισχυθεί ουσιωδώς η συμμαχία των κυβερνητικών κομμάτων με την αστική τάξη και βεβαίως προσδοκούν και βελτίωση των οικονομικών τους. Οι ίδιοι είναι αδίστακτοι. Το τι θα πετύχουν όμως στην πράξη συναρτάται απολύτως και με τις αντιστάσεις που θα συναντήσουν από τον λαό. Τώρα που υπερψηφίστηκαν σε βαθμό που τους επέτρεψε τον άνετο σχηματισμό κυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψαν αμέσως τα προεκλογικά παραμύθια περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας… είναι πλήρως δεσμευμένη… σε όλες τις βασικές πολιτικές» του Μνημονίου, αναφέρει χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή δουλοφροσύνης και απόλυτης υποταγής που έστειλε προς τους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Έκοψε έτσι με το μαχαίρι κάθε συζήτηση περί αλλαγής όρων του ολέθριου Μνημονίου, αφού καμιά επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή στη βάση της επιστολής του.

Οι πολιτικοί απατεώνες της κυβέρνησης δεν σκοπεύουν πλέον να ζητήσουν ούτε καν επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των ολέθριων μνημονιακών μέτρων που οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν ήδη αποφασίσει προεκλογικά να της δώσουν! «Το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από δανειστές μας πριν το επαναφέρουμε στην πορεία του» δήλωσε ο χαρακτηριστικά στους Φαϊνάσιαλ Τάιμς ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είναι ακραίος υποστηρικτής του Μνημονίου – χειρότερος και από τους Τροϊκανούς! Ενθουσιάστηκε με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα ο Γερμανός γκαουλάιτερ της ΕΕ στην χώρας μας, ο κατοχικός διοικητής Χορστ Ράιχενμπαχ. Απαίτησε λοιπόν να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η μείωση μισθών των Ελλήνων! «Ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μια σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν ακόμη καλύτεροι οι όροι της ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στην ακατάληπτη για τους κοινούς θνητούς γλώσσα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών με το δηλητηριώδες περιεχόμενο. «Το μισθολογικό κόστος πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο για χρόνια», μετέφραζε στους τίτλους της η Καθημερινή τα λόγια του Ράιχενμπαχ.

Το γεγονός της εβδομάδας πάντως δεν ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του Σαμαρά. Ήταν η αποκάλυψη εκ των ένδον, από τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, της απίστευτης έκτασης των ζημιών που υπέστησαν τα αποθεματικά τους από το «κούρεμα» στα οποία τα υπέβαλαν ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς. Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του της συνδικαλιστικής του οργάνωσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) προκαλούν φρίκη: Στην τράπεζα της Ελλάδος, τα ταμεία είχαν καταθέσεις συνολικού ύψους 15,3 δις ευρώ πριν το «κούρεμα» του διαβόητου PSI. Μετά το κούρεμα, τους έχουν απομείνει τυπικά μόλις, 8,12 δις ευρώ σε ονομαστική αξία άνευ αντικρίσματος, δεδομένου ότι τους έχουν δώσει αρκετά ελληνικά ομόλογα που λήγουν από …2023 ως το 2042!!! Αυτά τα «ομόλογα – κωλόχαρτα» αν εξοφληθούν σήμερα πιάνουν το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο της ονομαστικής τους αξίας, με αποτέλεσμα από τα 15,3 δις ευρώ που ήταν τα διαθέσιμα των ταμείων τον Μάρτιο σήμερα να έχουν καταβαραθρωθεί στα …4,3 δις! Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς δηλαδή «φάγανε» πάνω από 11 δις ευρώ για τις συντάξεις των Ελλήνων με το «κούρεμα» που συμφώνησαν! Έφαγαν τις συντάξεις του κοσμάκη που σε λίγο θα παίρνει δυο – τρία κατοστάρικα. Έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνική τραγωδία ασύλληπτου μεγέθους, η έκταση της οποίας δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμη από τον λαό που τρελαθεί μόλις αντιληφθεί τι έχει πάθει.

Αν μάλιστα σε αυτό προστεθεί και η τεράστια απάτη που έγινε στο τομέα της Υγείας με την ενοποίηση των φορέων που καλύπτουν 9,5 εκατομμύρια Έλληνες στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χρωστάει ήδη 4 δις ευρώ και απειλεί με κατάρρευση και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τότε γίνεται αντιληπτή η βιαιότητα του κοινωνικού Αρμαγεδδώνα που έρχεται.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!


Η ελληνική γλώσσα πρέπει να μείνει ανέπαφη!------Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως πρόσφατα (Νοέμβριος 2011) διανεμήθηκε προς διδασκαλία, στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας ένα καινούργιο βιβλίο γραμματικής, για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, αντικαθιστώντας την μέχρι τώρα ισχύουσα γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, η οποία εδιδάσκετο πλέον των 30 χρόνων. Σύμφωνα με την καινούργια γραμματική που συντάχθηκε από τους: κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη, κ. Γεώργιο Κοτζόγλου και την κ. Μαργαρίτα Λουκά και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανακαλύπτουμε πως:

Tα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5 (πέντε)!!!

Τα: α, ε, ι, ο, και το ου. Καθώς και ότι τα φωνήεντα η, υ, ω έχουν καταργηθεί!!!

Και τα σύμφωνα από 17, έμειναν μόνον τα 15!!! Τα ξ και ψ δεν υπάρχουν πλέον!!!

Σημειωτέον, πως στα φωνήεντα συγκαταλέγεται και ο δίφθογγος «ου», καθώς και στα σύμφωνα συμπεριλαμβάνονται τα δίψηφα σύμφωνα ντ, μπ, γκ!.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς στον πρόλογο του βιβλίου: «Στόχος του εγχειριδίου είναι να οδηγήσει με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη τους μικρούς μαθητές στην συνειδητοποίηση του συστηματικού χαρακτήρα της γλώσσας. …Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του βιβλίου Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού υπαγόρευσαν κάποιες απαραίτητες απλοποιήσεις αλλά και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις παραδοσιακές γραμματικές»!!!!!!!

Και παρακάτω :

«Δεν εξετάζουμε λεπτομερώς τους φθόγγους της γλώσσας μας, γιατί δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγχυση σε μαθητές και δασκάλους με την ανάλυση φαινομένων αλλοφωνίας.»

Έτσι λοιπόν ο Βρασίδας, ο συμβολικός δάσκαλος του βιβλίου, ο οποίος βοηθά τον μαθητή να εξιχνιάσει τα μυστήρια της γλώσσας στις σελίδες 35 και 36 όπου γίνεται αναφορά στους φθόγγους, παρουσιάζει τα παραπάνω. Το αλφάβητό μας, τα πραγματικά φωνήεντα και σύμφωνα δεν παρουσιάζονται ξεκάθαρα πουθενά αλλού στο βιβλίο, παρά μόνον σε ένα σχέδιο τύπου ταχυμέτρου αυτοκινήτου (σελ. 39)! Όσο για τα φωνήεντα, δεν γίνεται καμία μνεία, παρά μόνον η ελλιπής αυτή αναφορά των πέντε φθόγγων!

Με την προγενέστερη Γραμματική του Μαν. Τριανταφυλλίδη, γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων, που μάθανε να ομιλούνε την Ελληνική Γλώσσα. Αλλά και αλλοδαποί που γεννήθηκαν, έζησαν και σπούδασαν σε ελληνικά σχολεία, και πέτυχαν στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν γαλουχηθεί με την ίδια γραμματική χωρίς να δυσκολευτούν!… Εφ’ όσον οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, ποιόν λόγο εξυπηρετεί η αλλαγή της κλασσικής γραμματικής σε «φωνητική» γραμματική;

Η γλώσσα μας, η αρχαιότερη όλων των λαών, τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί αλλεπάλληλους βιασμούς από τους εκάστοτε υπευθύνους, οι οποίοι εντελώς ανεύθυνα λειτουργώντας ωσάν γλωσσοπλάστες, αποφάσιζαν για την «εκλαΐκευση» της, και ταυτόχρονα την καταστροφή της!

Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές ανά 15 – 20 χρόνια (βλέπε: αυγό ή αβγό; Ξύδι ή ξίδι; Μονοτονικό σύστημα!) οι γενιές των Ελλήνων μαθαίνουν η κάθε μία και από μια ελαφρώς διαφοροποιημένη ελληνική γραμματική, μη μπορώντας καν να παρακολουθήσουν ούτε οι γονείς τα παιδιά τους!!

Θέλω να πιστεύω πως το βιβλίο αυτό εκδόθηκε χωρίς τον ενδελεχή έλεγχο, και ως εκ τούτου, εκ παραδρομής δημοσιοποιήθηκε κάποια πρόταση κάποιου ανθέλληνα φιλόλογου, και όχι εσκεμμένα, πάρθηκε η απόφαση ενός ακόμα βιασμού της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας που τόσο διψασμένα άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν κτήμα τους.

Και ερωτώ, όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι Έλληνες:

1) Δεν μας φτάνει η οικονομική κατακρήμνιση της πατρίδος μας, πρέπει να υποστούμε και την εθνική μας εξολόθρευση;

2) Πρέπει να θυσιάσουμε την γλώσσα μας για να μοιάσουμε στους Δυτικούς, για να γίνουμε αρεστοί από αυτούς; Οι οποίοι, επανήλθαν και ζητούν πλέον την ίδια μας την πατρίδα;

3) Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το βιβλίο είχε εγκριθεί από το 2007, αλλά λόγω αντιρρήσεων δεν εκδίδετο. Υπ’ όψιν, ότι οι αποσπασμένοι δάσκαλοι στο Ινστιτούτο όταν ερωτήθηκαν σχετικώς έκριναν το βιβλίο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!

4) Τι περίμεναν άραγε για να εκδώσουν αυτό το βιβλίο της Γραμματικής; Μήπως την εγκατάσταση στον υπουργικό θώκο της κ. Διαμαντοπούλου, που θεωρεί ότι «η αγγλική γλώσσα πρέπει να γίνει επίσημη γλώσσα της Ελλάδος»;;;

5) Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες επιστημόνων, το μονοτονικό σύστημα έφερε την δυσλεξία στην πρώτη θέση των μαθησιακών δυσκολιών, εξαιτίας της ελλείψεως βασικών κανόνων γραμματικής και τονισμού. Με τόσα πολλά παιδιά να δυσκολεύονται από την απουσία των κανόνων, σκέφτεστε τι θα συμβεί με την απουσία των φωνηέντων τα οποία ενυπάρχουν στο DNA μας από την αρχή της υπάρξεως μας στον πλανήτη;;;

Εφαρμόζοντας την νέα Γραμματική, η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ και η ελληνική γλώσσα θα γίνει μια συμβατική γλώσσα όπως και τόσες άλλες.

Οι δάσκαλοι τελικά καλούνται να «μορφώσουν» Έλληνες;;;;;;;;;;;;;;;;;

Με ποια γλώσσα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Με ποια γραμματική;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ας θυμηθούμε τις ομολογίες των ιδίων των πρωταγωνιστών των προηγούμενων αλλαγών (π.χ. δηλώσεις Ράλλη) και ας αξιώσουμε να διατηρηθεί η Ελληνική γλώσσα, έτσι όπως μας παραδόθηκε, με την ετυμολογία της, με την μουσικότητα της και το βασικότερο όλων την σημασιολογία της! Γιατί το κάθε γράμμα μας έχει την βαρύτητά του, ο κάθε φθόγγος έχει την μουσικότητα του, και ο κάθε τόνος είχε την αξία του. Ας εκτιμήσουμε την ελληνική μας γλώσσα για να μας σεβαστούνε και οι εταίροι μας σαν λαό με θέληση, με δυναμισμό και με υπόσταση!

Σε αυτές τις σελίδες θα παρατηρήσετε αλλαγές και παραλείψεις που κάνουν οι συγγραφείς, έτσι ώστε το βιβλίο να τείνει να μοιάσει στην αγγλική γραμματική. Μιας και ο κύριος Βρασίδας μας κάνει εισαγωγή στα φωνήεντα και στα σύμφωνα, στην επόμενη σελίδα, λογικό θα ήταν να μας συστήσει τα (7) επτά φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας…

Όμως,…….

Τα φωνήεντα (4 + 1) εμφανίζονται μόνον στο εξώφυλλο της τσάντας! Τα η, υ, ω είναι ανύπαρκτα!

Αλλά και τα σύμφωνα: ξ και ψ έχουν εξαφανιστεί!

Και η ανάλυση στις επόμενες 2 σελίδες συνεχίζει μόνο με τα σύμφωνα… Ουδέν σχόλιο για τα φωνήεντα…

Τα χειλικά, οδοντικά και λαρυγγικά σύμφωνα ενώθηκαν, ανακατεύθηκαν και ξαναχωρίστηκαν όπως βόλευε τους συγγραφείς σε τριβόμενα και κλειστά !

Και η «ανάμιξη» των συμφώνων συνεχίζεται…

Ευτυχώς που υπάρχει και το «ταχύμετρο» για να διδάσκονται τα παιδιά μας την αλφάβητο! – βέβαια, με στροβιλισμό το δίχως άλλο!

Και ολοκληρώνοντας την ενότητα, γίνεται και μια μικρή αναφορά για τα ξ και ψ σαν διπλά γράμματα, ενώ καθιερώνονται τα γκ, μπ, ντ στην αλφάβητο…



Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ (www.syllogosdelmouzos.gr)(τελευταίες αναρτήσεις) , ΑΝΆΡΤΗΣΕ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ” Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ” ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ , ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ (ΚΥΡΙΑΣ) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ"!


Πραγματικά, πρωτότυπη η διαμαρτυρία των Ιταλών πολιτών που έχουν αγανακτήσει και αυτοί με τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι.

Πήγαν σε εφορίες και τράπεζες και αφού γδύθηκαν άρχισαν να φωνάζουν: «Δεν θα μας αφήσετε με τα σώβρακα! Εμείς το χρέος δεν το πληρώνουμε».

Εμάς, μας θύμισε τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και καιρό, για την Ελλάδα…



olympios



Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΡΑΓΙΖΕΙ





Επί σειράς ετών έχουν γράψει τόσοι πολλοί και τόσα πολλά για την Θράκη και τους κινδύνους που την απειλούν, που το θέμα φυσιολογικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που θα έπρεπε να απασχολούν μία φυσιολογική Ελληνική κυβέρνηση. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση, η προηγούμενη και πολλές άλλες, όχι μόνο φυσιολογικές δεν ήταν, αλλά εκτελούσαν χρέη κυβέρνησης που ικανοποιούσε συμφέροντα όλων των άλλων πλην των Ελληνικών. Πολλοί δε, τολμούν να θέτουν ευθέως ακόμη και το ζήτημα της «Ελληνικότητας» των παρελθουσών κυβερνήσεων, ενώ έχει τεθεί πολλάκις ευθέως το ζήτημα της «Ελληνικότητας» προσώπων που κυβέρνησαν σε διάφορα κυβερνητικά πόστα, ακόμη δε και σε αυτό του πρωθυπουργού.

Η Θράκη, λοιπόν, όπως και η Φλώρινα, τα Γιάννενα και η Ρόδος, θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που απαιτούν άμεση κυβερνητική παρέμβαση και άμεση επίλυση των προβλημάτων που βιώνουν επί δεκαετίες. Συμβαίνει όμως αυτό; Δυστυχώς όχι, γιατί για τους εκάστοτε κυβερνώντες τα εθνικά θέματα βρισκόταν στο τέρμα των προς επίλυση θεμάτων. Κι επειδή ποτέ δεν προλάβαιναν να «λύσουν» τα ζωτικά –για τους ίδιους- θέματα, ποτέ δεν ασχολήθηκαν και με τα εθνικά θέματα. Όποτε, δε, το έκαναν αυτό, δημιούργησαν νέα μεγαλύτερα προβλήματα, παρά έλυσαν τα ήδη υπάρχοντα…

Οι σημερινές εξελίξεις στην Θράκη σχηματίζουν πλέον μία ζοφερή εικόνα του κοντινού μέλλοντος, αφού διαπιστώνεται πλέον η απόλυτη ανεπάρκεια των Ελληνικών κρατικών μηχανισμών, υπηρεσιών και προσώπων, να επιβληθούν στους τουρκόφρονες (που πολλαπλασιάζονται εν μέσω της Ελληνικής οικονομικής κρίσης). Ένα πρόσφατο προ ημερών επεισόδιο, που καταγράφηκε στον τοπικό τύπο και το οποίο εξελίχθηκε σε γνωστότατη παραλία του νομού Ροδόπης, αποτυπώνει την ζοφερή πραγματικότητα, αφού ούτε οι Έλληνες πολίτες, ούτε οι Ελληνικοί νόμοι, φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους μουσουλμάνους τουρκόφρονες της Θράκης.

Το «επεισόδιο»
Μία παρέα μουσουλμάνων διασκέδαζε σε παραθαλάσσιο αναψυκτήριο στην Αρωγή του νομού Ροδόπης και μετά από αρκετές μπύρες (αν και απαγορεύεται στους μουσουλμάνους να καταναλώνουν αλκοόλ!) άρχισαν να φωνάζουν πως «η Θράκη είναι Τουρκία» και άλλα συναφή… Παρά τις διαμαρτυρίες των πελατών του αναψυκτηρίου, αλλά και την παρέμβαση του καταστηματάρχη, οι μεθυσμένοι τουρκόφρονες μουσουλμάνοι δεν ηρεμούσαν και δημιουργούσαν ολοένα και περισσότερο τεταμένη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την δημιουργία έντασης και κινδύνου να «γευθούν» από τους παρισταμένους πολλά περισσότερα από την μπύρα.
Κάποιος προσέτρεξε στην βοήθεια γνωστού μουσουλμάνου πολιτικού που βρισκόταν σε παρακείμενο αναψυκτήριο, ο οποίος τελικά παρενέβη και ηρέμησε τους «άτακτους» τουρκόφρονες. Ο μουσουλμάνος πολιτικός μάλιστα ζήτησε να μην κληθεί η Αστυνομία για το όλο περιστατικό, επειδή «αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν» (προφανώς εννοούσε την –παράνομη για μουσουλμάνους- μέθη και όχι την προκλητικότητα και τα λεγόμενα των «αγριεμένων» μεθυσμένων τουρκοφρόνων).
Το όλο περιστατικό έληξε εκεί και η ημέρα συνεχίστηκε στους μαλθακούς ρυθμούς που επιβάλλει ο καύσωνας. Όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό ξεσκεπάζει την παρουσία ενός άλλου «καύσωνα», ο οποίος κατακαίει υπογείως την Θράκη και «χειμάζεται» στο μυαλό των τουρκοφρόνων της Θράκης. Και η αναφορά γίνεται στον «καύσωνα» εκείνο που θέλει την Θράκη τουρκική. Και δεν είναι λόγια των μεθυσμένων που δεν πρέπει να τα δίνουμε σημασία. Μπορεί η λαϊκή παροιμία να λέει πως «από τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια», αλλά το σαφές ερώτημα είναι: «μήπως την αλήθεια την μαθαίνεις και από μεθυσμένο»;
Ποια Αρχή αναγνώρισαν οι μεθυσμένοι τουρκόφρονες;
Τον μουσουλμάνο πολιτικό…
Γιατί έκαναν φασαρία (χωρίς κανένας απολύτως λόγο);
Επειδή πιστεύουν πως η Θράκη είναι τουρκική.
Γιατί δεν ηρέμησαν στις εκκλήσεις (αρχικά) των παρισταμένων, να σταματήσουν να προκαλούν;
Επειδή θέλουν να προκαλούν και πιστεύουν πως έτσι αποδεικνύουν την πίστη τους στην «μητέρα πατρίδα» (βλ. τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής)
  • Πώς, λοιπόν, μπορεί το Ελληνικό κράτος να επιβληθεί σε πολίτες που δεν αναγνωρίζουν την Ελληνική αρχή στην Θράκη και δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης με τους χριστιανούς συμπολίτες τους;
  • Πώς, λοιπόν, μπορεί το Ελληνικό Κράτος να αποφύγει τυχόν περαιτέρω παρεκτροπές που θα εξαναγκάσουν φιλήσυχους χριστιανούς πολίτες του να αντιδράσουν στον ίδιο τόνο και ύφος, όταν προκαλούνται αναίτια και απροκάλυπτα από τουρκόφρονες, μεθυσμένους και όχι;
  • Πώς, λοιπόν, μπορεί το Ελληνικό Κράτος να κάνει αισθητή την ύπαρξή του, απέναντι σε ένα πλήθος ανθρώπων που το αμφισβητούν ευθέως μέσα στην Θράκη;
Η απάντηση βρίσκεται σε μία φράση: «Εφαρμογή πολιτικής ίσων μέτρων». Αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε (από την πολιτισμένη Τουρκία) απέναντι στους Έλληνες της Τουρκίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί πάραυτα και άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία στους τουρκόφρονες μουσουλμάνους της Θράκης. Όποιος αισθάνεται τούρκος, να αναχωρεί αυθημερόν και συνοδευόμενος από την Θράκη με μία βαλίτσα με ρούχα. Να δώσει η Ελληνική πολιτεία την δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν στην «μητέρα πατρίδα» τους, να γευτούν την θαλπωρή της και να βιώσουν ακριβώς όσα βίωσαν οι εκδιωχθέντες από την Τουρκία Έλληνες.
Αρχή ίσων μέτρων, λοιπόν. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Τουρκίας, για να τους δώσουμε να καταλάβουν πως οι Έλληνες μπορούν να γίνουν εξίσου «πολιτισμένοι» με τους Τούρκους, οι οποίοι τελευταίως μας κάνουν ποικίλες ντροπιαστικές υποδείξεις. Και αυτή η αρχή της πολιτικής των ίσων μέτρων, να γίνει η βάση της οικοδόμησης μιας ειλικρινούς και θερμής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δεν θέλει και η Τουρκία; Ας της το δώσουμε λοιπόν, γενόμενοι ίδιοι με αυτούς…

Κωνσταντίνος

Σημείωση: Αν και στην περίπτωσή μας, μερίδα των μουσουλμάνων της Θράκης είναι τουρκόφρονες (ή τουρκογενείς, όπως αυτοπροσδιορίζονται) και όχι Τούρκοι, με βάση πάντα την συνθήκη της Λοζάνης, ενώ οι εκδιωχθέντες Έλληνες από την Τουρκία ήταν αναγνωρισμένοι ως μέλη εθνικής και όχι θρησκευτικής μειονότητας.
Να σημειωθεί, επίσης, πως η μεγαλύτερη μερίδα των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης κρατά μεγάλες αποστάσεις από τους τουρκόφρονες, αλλά εξαναγκάζεται -με πάρα πολλούς τρόπους- στην σιωπηλή συνύπαρξη μαζί τους. Τα τζαμιά και οι ψευτομουφτήδες έχουν την τεράστια μερίδα ευθύνης για την τρομοκράτηση των απλών μουσουλμάνων που ζουν στην Θράκη, που αισθάνονται Έλληνες, αλλά και που -ταυτόχρονα με τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής- βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη από την Ελληνική πολιτεία. Η Θράκη κραυγάζει, αλλά οι εκ των Αθηνών κυβερνώντες κωφεύουν επί δεκαετίες, δίνοντας πλέον την εντύπωση πως είτε δεν τους ενδιαφέρει η Θράκη είτε έχουν αποφασίσει ή δεχθεί αποφάσεις (που εγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια της εθνικής καταστροφής) για την Θράκη.

Ἄς μιλήσουμε ἐπιτέλους

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ Κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΣ

και εκλεκτή της ΔΗΜΑΡ;
 
 
Είναι προφανές ότι η υφυπουργός υγείας κ. Σκοπούλη όταν έλεγε προχθές στους γονείς των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ότι περιμένει την απόφαση της πειθαρχικής δίωξης , εκείνης δηλαδή που χαλκεύτηκε απο τον τέως υπ. υγείας κ. Λοβέρδο , τον νύν διοικητή του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία (και ανηψιό του κ. Κρεμαστινού) και μερικών άλλων "εκλεκτών" , εναντίον των δύο παιδοκαρδιοχειρουργών του μοναδικού δημόσιου και παγκοσμίως γνωστού για τις επιτυχίες του παιδοκαρδιοχειρουργικού κεντρου, προκειμένου να δώσει εντολή για την επαναλειτουργία του, δεν γνώριζε ότι εν τω μεταξύ έχουν πεθάνει 4 παιδάκια. όχι βέβαια εξ αιτίας των "καυγάδων" μεταξύ των γιατρών. αλλά εξ αιτίας του "λουκέτου" που μπήκε λόγω της ανωτέρω χαλκευμένης πειθαρχικής δίωξης.
Δεν γνώριζε επίσης η κ. Σκοπούλη , ότι οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών εκτός του ότι γνωστοποίησαν σε κάθε ενδιαφερομενο ενυπογράφως και δια δελτίων τύπου , την μαρτυρία τους σχετικά με το τί πραγματικά συμβαίνει στο παιδοκαρδιοχειρουργικό, όπως και για το αβάσιμο των κατηγοριών που εξαπέλυσαν ψευδώς εναντίον των δύο γιατρών του παιδοκαρδιοχειρουργικού , έχουν ήδη καταθέσει και μηνυτήριο αναφορά προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.

Αν λοιπόν δεν έδωσε σημασία σε όσα της είπαν οι ίδιοι οι γονείς και οι εργαζόμενοι , αν δεν ξέρει ότι μετά την κατάθεση της μήνυσης πέθανε ένα ακόμα παιδάκι εξ αιτίας του λουκέτου που έβαλαν στο μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία, τουλάχιστον ας διαβάσει μερικά αποσπάσματα απο αυτήν την μηνυτήριο αναφορά, που μας έστειλαν οι γονείς , διότι αν μεχρι να βγεί το "πόρισμα" της πειθαρχικής δίωξης , πεθάνει - ό μη γένοιτο- και άλλο καρδιοπαθές παιδάκι, τότε εκτιμούμε πως τόσο εκείνη όσο και ο νυν υπουργός υγείας ενδεχομένως θα αποκτήσουν , μαζί με τους προηγούμενους , όμοιες ποινικές ευθύνες.


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
(Απαλείφεται το όνομα)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ
Των ... (απαλείφονται τα ονόματα)
ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου και εμπλεκομένου στην υπόθεση καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μέθοδο.
…………………………..
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: Παράβαση καθήκοντος (αρθ. 259 ΠΚ), Έκθεση (αρθρ. 306 ΠΚ) και Ανθρωποκτονία από αμέλεια (αρθρ. 302 ΠΚ).
Τυγχάνουμε άπαντες γονείς ανήλικων τέκνων που πάσχουν από καρδιολογικές παθήσεις. Εμείς, οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών, ως έχοντες άμεσο και διαρκές έννομο συμφέρον για την εύρυθμη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών υγείας στην ειδική αυτή κατηγορία ασθενών, γνωστοποιούμε ενώπιόν Σας τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μας, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ανήλικων τέκνων μας στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», αλλά και μετά το κλείσιμο αυτού:


2010-2011: Με ευθύνη της Διοίκησης του «Αγία Σοφία», το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας λειτουργεί με σημαντικότατη υποστελέχωση, ώστε να προκύπτει πρόβλημα στις εφημερίες και όχι μόνο. Αντί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες διορισμών, ο συντονιστής του Κέντρου, κ. Κουρτέσης, προτείνει ως λύση το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας του Κέντρου.

29 Σεπτεμβρίου 2011: Με απόφαση της Διοίκησης, τα εγχειρισμένα παιδιά μεταφέρονται, μέσω κοινόχρηστων ανελκυστήρων, σε Γενικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που βρίθουν μικροβίων (στοιχειοθετουμένου του εγκλήματος εκθέσεως κατ’ εξακολούθησιν).

3 Οκτωβρίου 2011: Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, γονείς και σύλλογοι συναντούμε τον Διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα. Διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο της μονάδας προφορικώς και εγγράφως. Σε ερώτησή μας, ο κ. Παπασάββας μας διαβεβαιώνει ότι, όχι μόνο θα μπορούμε να φέρνουμε εκεί τα παιδιά μας, αλλά και ότι θα γίνονται και περισσότερα χειρουργεία.

7 Οκτωβρίου 2011 : Επιτροπή γονέων καταθέτουμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα την άμεση στελέχωση του κέντρου και το άνοιγμα της μονάδας. Ο Διευθυντής του υφυπουργού κ. Τιμοσίδη, καθώς και ο κ. Πολύζος (Γενικός Γραμματέας, υπεύθυνος για τα νοσοκομεία) δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για όλα αυτά! Ο κ. Πολύζος αναγκάζει τον κ. Παπασάββα σε εκ νέου συμβούλιο, ώστε να ξανασυζητηθεί το άνοιγμα της μονάδας, με την προϋπόθεση να παρευρεθούν, εκτός του συντονιστή κ. Κουρτέση, και οι έτεροι δύο καρδιοχειρουργοί.

10 Οκτωβρίου 2011: Το νέο συμβούλιο γίνεται, χωρίς να κληθούν οι δύο καρδιοχειρουργοί. Η Διοίκηση εμμένει στο κλείσιμο της μονάδας.

14 Οκτωβρίου 2011: Τα χειρουργεία καρδιάς σταματούν και παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπασάββα προς τους γονείς, τα παιδιά στέλνονται στο Ωνάσειο, σαν να μην υπάρχουν παιδοκαρδιοχειρουργοί στο «Αγία Σοφία». Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η λειτουργία ολόκληρου του κέντρου καταλύεται!
Οι γονείς αντιδρούμε δυναμικά. Έκτοτε αρχίζει μια «παράξενη» αλυσίδα γεγονότων:

Ο κ. Παπασάββας ενημερώνει ξαφνικά όλους τους Έλληνες, ότι το κέντρο έκλεισε επειδή δυσλειτουργούσε, όχι λόγω υποστελέχωσης, αλλά λόγω τσακωμών και ασυμφωνίας των γιατρών!

Επικαλείται μάλιστα περιστατικό (το οποίο στα ΜΜΕ μεγεθύνθηκε σε «περιστατικά») νάρκωσης παιδιού, που ξύπνησε εν μέσω τσακωμού, χωρίς να έχει χειρουργηθεί, περιστατικό που δεν συνέβη και δεν αποδείχθηκε έως και σήμερα.

-Ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνης, ψευδέστατα ανακοινώνει από την
κρατική τηλεόραση, ότι οι γιατροί μας δεν ενδιαφέρονταν για τα παιδιά που
περίμεναν χειρουργείο καρδιάς, γι’ αυτό τα έστειλαν στο Ωνάσειο. Δηλώνει,
επίσης, ότι εκεί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα χειρουργεία, γεγονός ανακριβές! Κάνει, επίσης, νύξεις για παιδιά που στέλνονταν στο παρελθόν
στο εξωτερικό, αλλά χωρίς να το καταλαβαίνει, υποστηρίζει τελικά το κέντρο,
αφού ο αριθμός αυτός έχει σήμερα κατά πολύ μειωθεί!.

-Αυτά και μόνο, χωρίς να ερευνηθούν ενδελεχώς, έκαναν τον κ. Λοβέρδο να
σχίζει τα ιμάτιά του από το βήμα της Βουλής και να απειλεί με απολύσεις!

-Τελευταία δε, αφού οι κατασκευασμένες συκοφαντίες ήταν φανερά
ανεπαρκείς, βρέθηκε και νέα «αποκάλυψη»: η δήθεν άρνηση των γιατρών μας
να συμμετέχουν σε περιστατικό του ογκολογικού τμήματος.

-Διαμαρτυρηθήκαμε και πάλι μέσω του πρώτου μας δελτίου τύπου. Κάποιοι όμως βιάζονταν πάρα πολύ.
Έτσι στις 27 Οκτωβρίου, έβγαλαν την ετυμηγορία:
Οι γιατροί μας κρίθηκαν ένοχοι, για «σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως παράβαση δεοντολογίας και παράβαση ιατρικού κώδικα» και τέθηκαν σε αργία!
Συνεπεία, επομένως, του κλεισίματος του Κέντρου, οι θεράποντες ιατροί του Κέντρου διώκονται πειθαρχικά και γονείς παιδιών με αντίστοιχα προβλήματα αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικό κέντρο όπου συμβαίνουν τα εξής καταγγελλόμενα:

1) Νήπιο 20 μηνών, ονόματι ............, διακομίσθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012 από την Ικαρία στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», λόγω κατάποσης ξένου σώματος (μπαταρίας). Το παιδί εισήχθη στην Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας(ΠΜΕΝ) του Νοσοκομείου. Το ξένο σώμα αφαιρέθηκε από τον οισοφάγο του παιδιού με ενδοσκόπηση. Όμως μετά την αφαίρεση, υπήρχε συνεχιζόμενη αιμορραγία από τον οισοφάγο, η ακριβής προέλευση της οποίας χρειαζόταν να διερευνηθεί με αγγειογραφία. Όμως, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», μοναδικό στο ΕΣΥ και το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει το περιστατικό, δεν λειτουργεί από τις 19.10.2011, οπότε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) αποφάσισε και έκλεισε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
Το Κέντρο αυτό, μοναδικό στο ΕΣΥ, περιελάμβανε:
α) το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα,
β) το Καρδιολογικό Τμήμα και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο,
γ) το Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα και
δ) την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα.

Από τους θεράποντες ιατρούς του παιδιού στο«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» αναζητήθηκε λύση στο Ωνάσειο. Όμως, λόγω φόρτου εργασίας, δεν υπήρξε δυνατότητα να γίνει η αγγειογραφία εκεί. Εξ ανάγκης και με καθυστέρηση, το παιδί παραπέμφθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου πραγματοποιήθηκε η αγγειογραφία. Το παιδί, όμως, απεβίωσε αμέσως μετά την αγγειογραφία.

2) Πρόωρο βρέφος, βάρους 500 γρ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» τον Μάρτιο 2012. Χρειάσθηκε να υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση για απολίνωση ανοικτού βοταλείου πόρου. Η επέμβαση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει εντός του Νοσοκομείου, όπως γινόταν για περισσότερα από είκοσι χρόνια, και με ελάχιστη ταλαιπωρία και έκθεση σε κίνδυνο για το βρέφος. Όμως, επειδή το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» είναι κλειστό από τον Οκτώβριο 2011, το παιδί χρειάστηκε να διακομιστεί στο Ωνάσειο. Εκεί, υποβλήθηκε στην απαιτούμενη καρδιοχειρουργική επέμβαση. Αμέσως μετά την επέμβαση, επέστρεψε για συνέχιση της νοσηλείας του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αφού το Ωνάσειο δεν διαθέτει ανάλογη Μονάδα. Το βρέφος απεβίωσε λίγες ημέρες μετά Θεωρούμε ότι η ταλαιπωρία της άσκοπης μεταφοράς του, επιβάρυνε την ήδη κρίσιμη (λόγω προωρότητας) κατάστασή του...

3) Νήπιο 20 μηνών, ονόματι ............, με πολύπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια και σύνδρομο DiGeorge, βρισκόταν σε παρακολούθηση από το Παιδοκαρδιο-χειρουργικό Κέντρο και τα άλλα σχετικά Τμήματα του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
Όταν αυτό έκλεισε, το παιδί παραπέμφθηκε από τους γιατρούς του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για χειρουργική αντιμετώπιση στο Ωνάσειο. Το βρέφος είχε, εκτός των άλλων, πρόβλημα στον καθετηριασμό περιφερικών αγγείων (φλέβες) και αιμοληψίας. Λόγω του υποκειμένου καρδιολογικού προβλήματος, η αιμοληψία έπρεπε να γίνεται με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και πόνο του παιδιού, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του από κυάνωση καθώς θα «σφίγγεται». Όσες φορές το βρέφος χρειάστηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, τα όποια προβλήματα, μερικά σοβαρά, κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», γιατί οι γιατροί του ήξεραν το πρόβλημα και πώς να το χειριστούν. Στο Ωνάσειο, το παιδί προγραμματίστηκε για καρδιακό καθετηριασμό στις 23 Μαρτίου 2011. Για τον καθετηριασμό, χρειάστηκε να γίνει αιμοληψία. Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, το παιδί έκανε έντονη κυανωτική κρίση και απεβίωσε.

Με μεγάλη μας δυσαρέσκεια και ανησυχία έχουμε διαπιστώσει ότι, από το Σεπτέμβριο τουλάχιστον του έτους 2011, ξεκίνησε μια μεθοδευμένη προσπάθεια προκειμένου να απαξιωθεί το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά, μέσω μιας δήθεν λειτουργικής διασύνδεσης αυτού με το Ωνάσειο.

Ειδικότερα με την με αρ. 1/23/26-9-2011 απόφασή του το ΔΣ του Νοσοκομείου με πρόσχημα την υπαρκτή αδυναμία πλήρους κάλυψης των εφημεριών της ΚΕΜ, λόγω υποστελέχωσης (καλύφθηκαν οι 29 από τις 30 ημέρες του Σεπτεμβρίου) προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) δια της ενσωμάτωσής της στη γενική παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η ανωτέρω απόφαση λόγω της προφανούς «επικινδυνότητάς» της (έλλειψη υποδομής για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος με κίνδυνο ακόμη και ζωής των ασθενών) ανακλήθηκε με το με αρ. 26/19-10-2011 πρακτικό του ΔΣ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
«..1) Την παραπομπή όλων των καρδιοχειρουργικών περιπτώσεων, τακτικών και επειγόντων, νεογνών και παιδιών, του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο ως την περάτωση της διαδικασίας αναβάθμισης του ΕΚΑΣΚΑΠ,
2) Την αποστολή της υπ’ αριθμ. πρωτ. 22321/17-10-2011 επικαιροποιημένης υφισταμένης λίστας καρδιοχειρουργικών περιπτώσεων στο ΩΚΚ προκειμένου να αξιολογηθεί από τους Ιατρούς του ΩΚΚ οι οποίοι και θα προγραμματίσουν τους ασθενείς για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες,
3) Την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 1/23/26-9-2011 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά στην συγχώνευση των δύο Τμημάτων Χειρουργικής Θώρακα σε ένα ώστε να παραμείνουν δύο τμήματα Χειρουργικής Θώρακα,
4) Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων των παραπάνω τμημάτων,
5) κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης του ΕΚΑΣΚΑΠ δεν θα προγραμματίζονται και δεν θα πραγματοποιούνται εφημερίες από τους καρδιοχειρουργούς του Νοσοκομείου,
6) Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα εκτελούνται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο καθετηριασμοί ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν την άμεση συνδρομή Καρδιοχειρουργών...».

Οι ανωτέρω αποφάσεις πέραν της ασάφειάς τους, προκαλούν έντονες ανησυχίες, κατά την κρίση μας, για την επιχειρούμενη προσπάθεια «αναβάθμισης» του ΕΚΑΣΚΑΠ, τη στιγμή που από ότι εμείς τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε αυτό όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται αλλά ουσιαστικά καταργείται, ενώ αντίστοιχα προάγεται το Ωνάσειο, μολονότι η λειτουργία της ΚΕΜ για 25 έτη είχε διαμορφώσει ένα εξαιρετικά έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που ανταποκρινόταν άριστα στις αυξημένες απαιτήσεις των καρδιοχειρουργημένων παιδιών μας.
Απόδειξη τούτου, αποτελεί το εξαιρετικό ποσοστό καλών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με πολύπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες και δύσκολες επεμβάσεις θώρακα.
Σε διεθνές επίπεδο τέτοιο προσωπικό που απαιτεί επίπονη και μακρόχρονη εκπαίδευση, διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και δεν καταργείται!
Πολύ περισσότερο δε όταν το εν λόγω τμήμα εξοπλίστηκε, στελεχώθηκε και λειτούργησε με χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος το έφτιαξε για να παρέχει υψηλού επιπέδου δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες στα παιδιά του ως το μοναδικό ΔΗΜΟΣΙΟ παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αν όχι ευρωπαϊκό παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο τουλάχιστον διαβαλκανικό και μάλιστα με υψηλότατες προδιαγραφές.

Αντίθετα τα «αρμόδια όργανα» αποφάσισαν το κλείσιμο του Κέντρου και την αποστολή των περιστατικών σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα, με τα ανωτέρω τραγικά αποτελέσματα.

Θεωρούμε λοιπόν ότι βαρύτατη ευθύνη για όλα τα παραπάνω και το άδικο και παράνομο κλείσιμο της μονάδας φέρουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συγκεκριμένα ο Διοικητής και το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αγία Σοφία, ο συντονιστής διευθυντής του καρδιοχειρουργικού τμήματος και όποιο άλλο πρόσωπο έχει τυχόν εμπλακεί με σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Επειδή από όλα τα ανωτέρω προκύπτει πως υπάλληλοι με πρόθεση παραβίασαν τα καθήκοντά τους με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλους παράνομο όφελος, με την αποστολή όλων των περιστατικών σε ιδιωτικά κέντρα, επειδή εξέθεσαν και συνεχίζουν να εκθέτουν τα άρρωστα τέκνα μας σε κίνδυνο, ενώ από την ανωτέρω συμπεριφορά τους επήλθε ήδη ο θάνατος τριών βρεφών, που δεν θα είχε συμβεί αν το Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων λειτουργούσε ως όφειλε και παρείχε τις υπηρεσίες του.
Κατόπιν των ανωτέρω και προς αποφυγή τέλεσης άλλων τέτοιων τραγικών λαθών που συνέπεια έχουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ζητάμε την διερεύνηση των ανωτέρω περιστατικών και την ποινική αξιολόγηση της συμπεριφοράς παντός υπευθύνου.
Αθήνα 15/5/2012
Οι μηνυτές
 
Από κλασσικοπερίπτωση

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

και για βελτιωμένη νόηση.


Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Manchester αναφέρει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D που αφθονούν στο άμεσο ηλιακό φως, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του νου και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ερευνητές εξέτασαν πάνω από 3000 ευρωπαίους άνδρες μεταξύ 40 και 79 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης, ξεπέρασαν τις δοκιμές επεξεργασίας πληροφοριών μνήμης.

Ο Dr. Iain Lange που πραγματοποίησε παρόμοια έρευνα, προειδοποιεί ότι η κακή διατροφή σε γενικές γραμμές (όχι απαραίτητα η έλλειψη βιταμίνης D) θα μπορούσε να ευθύνεται για την κακή πνευματική απόδοση. Ακόμα κι έτσι, παραδέχεται ότι τα στοιχεία για την βιταμίνη D αυξάνονται και ότι μπορεί να διασφαλίσει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα σηματοδοτικά μονοπάτια του εγκεφάλου.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επιπτώσεις στην υγεία και στο νου.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με ραχίτιδα στα παιδιά, αδύναμα οστά σε ηλικιωμένους, κακή υγεία του νου, καρδιακές παθήσεις , διαβήτη και καρκίνο. Επίσης το 2010 αναφέρθηκε ότι ευνοείται και η νόσος πάρκινσον , μία νευρολογική διαταραχή που σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ότι τα ζώα βιώνουν την πρόωρη γήρανση, καθυστέρηση ανάπτυξης, οστεοπόρωση, αρτηριοσκλήρωση, ανοσολογική ανεπάρκεια, ατροφία οργάνων και δέρματος και σύντομη διάρκεια ζωής λόγω των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D.
Παρά τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις, οι ερευνητές δεν κάνουν λόγο για την υψηλή χρησιμότητα της βιταμίνης D.

Συσχετισμός με ορμόνες

Μερικοί λένε ότι η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει μία ώθηση στην προστατευτική ορμονική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αν και μόνο έρευνες σε ζώα και όχι σε ανθρώπους μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D χτίζει ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και κάποιοι άλλοι ότι διαθέτει την ικανότητα να τονώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών αποτοξινώνοντας τον εγκέφαλο.

naturalsociety / Μετάφραση Επιστημονικός

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΓΙΑΤΙ ... ΠΕΝΟΝΤΑΙ

Ποιος βουλευτής ζητά αύξηση του μισθού των βουλευτών, γιατί...πένονται
Μετά το επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής που προκάλεσε πολιτικό σάλο μια νέα προκλητική υπόθεση αναμένεται να δημιουργήσει αναταραχή στο κοινοβούλιο.
Αφορά την παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσων, Δ. Κρεμαστινού, ο οποίος σε επιστολή του, ζητά ουσιαστικά να αυξηθούν οι μισθοί των βουλευτών. Ο κ. Κρεμαστινός ζητεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία και ο μισθός του βουλευτή, όπως ορίζει το γνωστό Ζ. Ψήφισμα του 1974 να εξομοιώνεται με τις αποδοχές του ανώτατου δικαστικού.

Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του «θύματα λαϊκισμού, πένονται», ενώ κάποιοι δεν έχουν ούτε τα έξοδα κηδείας και ζητεί την κανονική καταβολή υπερωριών και εκτός έδρας αν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι ένας βουλευτής λαμβάνει μέσο μηνιαίο μισθό περίπου 5.500 ευρώ, ενώ για παράδειγμα ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που θεωρείται ανώτατος δικαστικός λαμβάνει μηνιαίο μισθό κοντά στις 10.000 ευρώ.

Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως "αυτή η ιστορία των περικοπών του 20, ή 30 ή 40% των αποδοχών γελοιοποιεί όχι μόνο τον θεσμό του βουλευτή, αλλά το ίδιο το κοινοβουλευτικό πολίτευμα».

Ο κ. Κρεμαστινός ζητά ο βουλευτής να λαμβάνει ως αποζημίωση την αποζημίωση ενός δικαστικού, χωρίς επιπλέον αμοιβή για συμμετοχή του σε οποιεσδήποτε Επιτροπές της Βουλής.

Στην αρχή της επιστολής ο κ. Κρεμαστινός λέει ότι σχεδόν κάθε μήνα κάποιος βουλευτής ζητούσε είτε να προεισπράξει τη βουλευτική του αποζημίωση ή τη σύνταξή του, είτε ζητούσε έκτακτη οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας του ιδίου ή της οικογένειάς του, ακόμα και έξοδα κηδείας.

dailynews24.gr

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαράδεκτο να συνδιαλέγονται απευθείας ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί με τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της Τρόικας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Ο λόγος που ο Αντώνης Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνδιαλέγονται απευθείας με τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της Τρόικας είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης είναι ακριβώς αυτό: χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι.

Κάτι που θα πρέπει να ανησυχήσει τον Αλέξη Τσίπρα -αν πραγματικά εννοεί αυτά που λέει- είναι πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να στριμώχνονται στα κανάλια και να συνδιαλέγονται με τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους των νταβατζήδων της διαπλοκής.

Αν θέλεις να πείσεις πως είσαι διαφορετικός από τους άλλους, πρέπει να φερθείς διαφορετικά από τους άλλους.

Είσαι, όμως, διαφορετικός; Ή είσαι κι εσύ ένας υπάλληλος;

Σύντομα θα μάθουμε.

pitsirikos

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

 
Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να μας πείσει ότι έχουμε πέσει έξω στο πρόγραμμα εξ αιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και ότι θα πρέπει ως εκ τούτου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Δηλαδή στην ουσία προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν φταίνε οι ίδιοι οι πολιτικοί που δεν εφάρμοζαν το πρόγραμμα για να μην εισπράξουν το πολιτικό κόστος στις κάλπες, αλλά ότι φταίει η δημοκρατία που επιβάλει εκλογές. Κανείς τους βέβαια δεν απαντά γιατί στο μεταξύ δεν εφάρμοζαν το πρόγραμμα ή δεν έκαναν συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αλλά μας πήγαν χωρίς λόγο σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τα πράγματα φαίνεται πως δεν θα εξελιχθούν καλά. Η τρικολόρε μνημονιακή συγκυβέρνηση, από το ένα μέρος θέλει να εφαρμόσει το σκληρό μνημόνιο, από το άλλο όμως φοβάται τη λαϊκή οργή και στο τέλος φυσικά δεν θα κάνει τίποτα μέχρι που θα διαλυθεί.

Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν όλοι μας να ξαναγεμίσουμε τις πλατείες ειρηνικά και με ένα βασικό σύνθημα αυτή τη φορά. «Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση» για νέο από την αρχή Σύνταγμα φτιαγμένο από τον ίδιο το λαό και όχι από επαγγελματίες ολιγάρχες.

Δεν πάει άλλο. Η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους δημοκρατικό Σύνταγμα που θα εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι τρεις εξουσίες (Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική) να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, να πηγάζουν και να ελέγχονται από το λαό και όχι από την πολιτικοοικονομική κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Διαφορετικά θα πουληθούμε ως σύγχρονοι εξαθλιωμένοι σκλάβοι στα διάφορα ντόπια και ξένα συμφέροντα εμείς και τα παιδιά μας.

Αυτή τη φορά οι πλατείες θα έχουν στόχο. Αυτή το φορά το λαϊκό κίνημα δεν θα βγει με αγανάκτηση στις πλατείες για να διαμαρτυρηθεί. Θα συγκεντρωθεί με αποφασιστικότητα, μαζικά και ειρηνικά σε μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις για να συζητήσει και να αποφασίσει το μέλλον της δημοκρατίας και την πορεία της χώρας.
 
προεδρική δημοκρατία