Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΑ BUSINESS TRIP


Πολύ κακό για το τίποτα. Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα συζητήθηκε και απασχόλησε πολίτες και ΜΜΕ σε υπερβολικό βαθμό, αλλά κυρίως για λάθος λόγους. Η επίσκεψη της Μέρκελ δεν είχε άλλο σκοπό πέρα από τη συμμετοχή της σε ένα επαγγελματικό meeting.

Η «συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι της μετέφεραν τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία» είναι μια είδηση για γέλια.

Δεν είναι δυνατόν να περιγράψουν τίποτε ασφυκτικό πέρα από τα παπιγιόν τους, άνθρωποι όπως ο ανεπάγγελτος Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποκαλούμενος και «πρόεδρος του ΣΕΒ», ο Δημήτρης Κοπελούζος που κάνει όποια μπίζνα θέλει με όποια κυβέρνηση θέλει και ο Στέλιος Ζαββός που είναι κουμπάρος του Τζορτζ Σόρος και έχει ανακαλύψει το Ελντοράντο στην Κίνα σε σημείο που όταν διοργανώνει συναντήσεις με θέμα την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρευρίσκονται αξιωματούχοι όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Μπαοντόνγκ και ένα τρένο οικονομικοί σύμβουλοι της κινεζικής κυβέρνησης.

Δεν είναι δυνατόν να ενημέρωσαν τη Μέρκελ για το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο άνθρωποι όπως ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο Byron Vargas Herzberg διευθύνων σύμβουλος της Bosch-Siemens-Haushaltsgerate και ο Πάνος Ξινής της Siemens Hellas, όλες εταιρείες γερμανικών συμφερόντων.

Τέλος, δεν ήταν δυνατόν να τέθηκαν στη Μέρκελ προβλήματα των ελλήνων επιχειρηματιών από τον Σίμο Κεδίκογλου της Troika Ελλάς και τον Κωστή Χατζηδάκη, υπεύθυνο λειτουργίας της Merkel Ελλάς, που επίσης συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα για να ενημερωθεί σχετικά με τις γερμανικές επενδύσεις από τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, Αντώνη Σαμαρά και κάποιους εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών. Είδε και κάνα δυο τραπεζίτες διερευνώντας την περίπτωση να της χαριστεί κάποια κρατική τράπεζα, καθώς έμαθε ότι τις μοιράζουμε.

Η Μέρκελ δεν έκανε καμία επίσκεψη με πολιτική χροιά στην Ελλάδα. Η γυναίκα το ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες της. Ήρθε ως εκπρόσωπος των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας που τη στηρίζουν, επιθυμούν να εμπλακούν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων πουλώντας τεχνογνωσία και εξοπλισμό, στον τομέα της Υγείας αναλαμβάνοντας το στήσιμο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του λογισμικού νοσοκομείων αλλά και όλου του ασφαλιστικού τομέα, ενώ ίσως αγοράσουν και 5-6 νοσοκομεία για να φέρνουν τους γερμανούς συνταξιούχους κοψοχρονιά. Επίσης, ζήτησε μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης να δοθεί σε γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες.

Αυτό ήταν όλο κι όλο. Η Μέρκελ είχε την τιμή να έρθει πρώτη και να διαλέξει ποια ασημικά θα πάρουν οι βιομήχανοι της χώρας της. Ζήτησε και πήρε τα βασικά. Τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Υγείας. Ύστερα έφυγε. Ενδιάμεσα, μας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην παραμονή μας στην ευρωζώνη και κρατήθηκε με δυσκολία να μη βάλει τα γέλια. Η συγκεκριμένη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα είναι ό,τι πιο ενδεικτικό έχουμε δει ως σήμερα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η Ελλάδα είναι τελειωμένη. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το έδειχνε δηλαδή η γυναίκα; Ό,τι κι αν λέμε για τη Μέρκελ, ένα πρέπει να της αναγνωρίσουμε. Ήταν ειλικρινέστατη. Δεν υποκρίθηκε, δε μας ξεγέλασε, δε μας πούλησε ελπίδες.

Μας αντιμετώπισε ως αυτό που είμαστε. Τελειωμένοι από την ευρωζώνη και ξεπουλημένοι εθνικά και οικονομικά. Ήρθε, πήρε, έφυγε. Η ειλικρίνεια της Μέρκελ δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις, εκτός κι αν είσαι πολύ Σαμαράς, πολύ Βενιζέλος ή πολύ Κουβέλης και πρέπει να υποκρίνεσαι τον χαρούμενο. Εν κατακλείδι, η επίσκεψη Μέρκελ είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Έκανε τα αποκαλυπτήρια του χάους που έρχεται. Αν εμείς δε θέλουμε να το δούμε, δικό μας πρόβλημα

Άπό τον Καρτέσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου