Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΥΧΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν 83% πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.

Τα ευρήματα μιας ομάδας ειδικών από το πανεπιστήμιο της Osaka, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών χαμηλών θερμίδων αυξάνει τις πιθανότητες στις γυναίκες να υποστούν θρόμβωση στον εγκέφαλο κατά 80%, αλλά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τους άνδρες.

Τα εγκεφαλικά σκοτώνουν περίπου 200 άτομα κάθε μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν μείνει ανάπηροι και ζουν με το φόβο ότι ένα δεύτερο ή ακόμα και τρίτο επεισόδιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά, που είναι πιο συχνά κατά 85% και σε αιμορραγικά (15%). Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η θρόμβωση διακόπτει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Ενώ στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει στον εγκέφαλο προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγία.

Στο παρελθόν πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την αύξηση της κατανάλωσης των αναψυκτικών με αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια.

Η νέα έρευνα είναι από τις λίγες που εξέτασαν την ακριβή σχέση μεταξύ κατανάλωσης αναψυκτικών και του ποσοστού των θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 40.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 και 59 επί 18 χρόνια καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες τους, καθώς και την κατανάλωση αναψυκτικών. Κατά την διάρκεια της έρευνας σχεδόν 2.000 από τους εθελοντές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανέλυσαν τι ποτά έπιναν τα θύματα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό σε σύγκριση με αυτούς που δεν εμφάνισαν θρόμβους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» και έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν καθημερινά αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν 83% πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο από τις γυναίκες οι οποίες έπιναν σπάνια ή ποτέ αναψυκτικά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία σύνδεση της κατανάλωσης αναψυκτικών με τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια ή με καρδιακή πάθηση.

Δρόμος για την θεραπεία



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου