Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ (1922- 2010)


Η φωνή που δεν θα σιγήσει ποτέ...

Είπε...

"Τα παραμύθια για παιδιά πρέπει να τα φτιάχνουν και να τα διηγούνται τα ίδια τα παιδιά μεταξύ τους γιατί, ουσιαστικά, οι μεγάλοι δεν μπορούν να ξέρουν πια τι είναι τα παιδιά."

"Για να φτιαχτεί ένας αθεϊσμός σαν τον δικό μου χρειάζεται ένας υψηλός βαθμός θρησκευτικότητας."

"Οι άνθρωποι έχουν την τάση να φτιάχνουν ολόκληρα δημιουργήματα τα οποία στηρίζονται σε ψέματα, να τα πιστεύουν και στο τέλος να τα μετατρέπουν σε αληθινά."

"Δεν υπάρχει δημοκρατία εκεί όπου το σύστημα ζητά, απαιτεί, παρακαλεί από τους πολίτες ένα και μόνο πράγμα: την ψήφο τους. Κι έχουμε ως αποτέλεσμα ο πολίτης -– ο "πολίτης" είναι μία πάρα πολύ ωραία λέξη -- να μην μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, από το να βγάλει μια κυβέρνηση και να βάλει μία άλλη στη θέση της."

"Οι κοινωνίες μας οδηγούνται σε απάθεια και σε αδιαφορία. Και είναι ένοχες γι' αυτό. Μας συμβαίνει, λοιπόν, κάτι τρομερό. Είμαστε ταυτόχρονα θύματα, συνένοχοι και ένοχοι. Κι αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε να είμαστε θύματα, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην είμαστε συνένοχοι ή θύτες."

"Οι πληροφορίες που δεχόμαστε από όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι απαισιόδοξες. Δεν μπορούμε επομένως, παρά να είμαστε “πεσιμιστές” στη Λογική, αλλά αισιόδοξοι στη Θέληση. Μόνο έτσι θ' αλλάξει κάτι."

"Πιστεύω πως η κοινωνία μας έχει ανάγκη από την φιλοσοφία. Την φιλοσοφία σαν χώρο, σαν τόπο και μέθοδο συλλογισμού, που θα έχει αντικείμενο συγκεκριμένο όπως η επιστήμη, που θα προχωρά εμπρός για να πραγματώνει στόχους. Μας λείπει ο συλλογισμός. Είναι ανάγκη να σκεφτούμε και να εργαστούμε. Χωρίς ιδέες, δεν βαδίζουμε πουθενά".

"Να είστε Έλληνες και να μη σας νοιάζει η ΕΕ. Αν στηρίζεστε στους άλλους μπορεί και να αποτύχετε. Ο μόνος τρόπος να πετύχετε είναι να είστε Έλληνες, να στηρίζεστε στις δικές σας δυνάμεις. Και τότε, ακόμα κι αν αποτύχετε, θα είστε εσείς οι μόνοι υπεύθυνοι."

Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου