Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ»!


Η χώρα μας βρίθει ιστοριών αρχαιοκαπηλίας, με πιο γνωστή αυτή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μια ανάλογη, αν και όχι τόσο γνωστή, περίπτωση αποτελούν οι περίφημες «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για οκτώ ανάγλυφες μορφές του 2ου αιώνα, που διακοσμούσαν μια κορινθιακή κιονοστοιχία στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, στις οποίες αναπαριστάνονται ο θεός Διόνυσος, η Αύρα, η Αριάδνη, η Λήδα με τον κύκνο, μια Μαινάδα,  ο Γανυμήδης μαζί με τον Δία και ένας Διόσκουρος.

Με το πέρασμα των χρόνων η Αρχαία Αγορά γνώρισε πολλές καταστροφές και πολλά από τα αγάλματά της απομακρύνθηκαν. Ένα από αυτά ήταν και οι «Μαγεμένες», που το 19ο αιώνα βρέθηκαν να κοσμούν το σπίτι ενός Εβραίου υφασματέμπορου στη Θεσσαλονίκη. Όχι όμως για πολύ…

Το 1864, ο Γάλλος Εμμάνουελ Μίλερ, με την άδεια των οθωμανικών αρχών, και παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, σήκωσε τις «Μαγεμένες» και τις φυγάδευσε στη Γαλλία, στο μουσείο του Λούβρου, όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα. Όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για την επιστροφή τους έπεσαν (όπως ήταν φυσικό…) στο κενό, ώσπου πριν ένα χρόνο, το Λούβρο πρότεινε ( με γαλλικό θράσος) στο Δήμο Θεσσαλονίκης να του πουλήσει άψογα αντίγραφα των κλεμμένων αγαλμάτων, αντί του ποσού των 186.000 ευρώ!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τελικά συμφώνησε και χάρη σε ιδιωτικό χορηγό που πρόσφερε το ποσό, οι «Μαγεμένες», έστω και σε αντιγραφή, θα βρεθούν ξανά στη Θεσσαλονίκη το 2012, για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου