Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΤΖΑΡΙ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ


Το παντζάρι είναι ένα ακόμη «φάρμακο»  της φύσης που τονώνει και προστατεύει  το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις αποτελούν μάστιγα στο πεδίο της υγείας του δυτικού κόσμου. Η ορθή εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση, η κατάλληλη άσκηση και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι βασικά συστατικά στην τακτική πρόληψης των καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ας δούμε λοιπόν έναν σημαντικό υποστηρικτή της καρδιάς.

Χυμός βολβών παντζαριού.

Το παντζάρι θεωρείται γηγενής βολβός της Μεσογείου ενώ έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ως πολύτιμη υπερτροφή. Από ιστορικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι έχαιρε άκρας εκτίμησης σε αυτούς τους πολιτισμούς σε βαθμό που οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το λάτρευαν και το αφιέρωναν στον Απόλλωνα στους Δελφούς.

Περιέχει σε αφθονία πολύτιμα διατροφικά στοιχεία όπως: προβιταμίνη Α, βιταμίνες Β1,Β2,Β3,Β6, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο, χαλκό, ιώδιο, μαγγάνιο. Επίσης είναι πλούσια πηγή σιδήρου, οργανικής μορφής με ιδιαίτερη χρησιμότητα για άτομα που έχουν την τάση για χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Οι σύγχρονες έρευνες επαληθεύουν την προστατευτική για τον ανθρώπινο οργανισμό δράση του.

Ο βολβός παντζαριού είναι πλούσια πηγή φυτοδιατροφικών αζωτούχων υδατοδιαλυτών χρωστικών, γνωστές ως βεταλεϊνες, που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το καρδιοαγγειακό σύστημα. Οι βεταλεϊνες προστατεύουν τα αγγεία από υπεροξειδώσεις, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα του ΝΟ, επιτρέποντας έτσι καλύτερη αιματική ροή.

Ο βολβός παντζαριού είναι επίσης καλή πηγή βεταΪνης (TMG).

Η βεταϊνη συμβάλει στην ομαλοποίηση των υψηλών επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης εκφυλιστικών καταστάσεων στα αγγεία και όχι μόνο.

Σύγχρονες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο απεκάλυψαν την αξιοσημείωτη δράση του χυμού του βολβού παντζαριού να βοηθάει σημαντικά στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Επιπρόσθετα έρευνες που έγιναν σε αθλητές, όπου τα αγωνίσματά τους απαιτούσαν υψηλές καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές, όπως σε ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού από βολβό παντζαριού μπορεί να αυξήσει την αντοχή τους μέχρι 20% περισσότερο.

Επισήμανση: άτομα με τάση εμφάνισης οξαλικών λίθων στους νεφρούς θα πρέπει μάλλον να αποφεύγουν τα παντζάρια και ιδιαίτερα τα χόρτα του.

Άτομα που πάσχουν από διαβήτη, βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, θ πρέπει να λαμβάνουν την άδεια του θεράποντος γιατρού για την συστηματική κατανάλωση χυμού παντζαριού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου