Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ένα παράγωγο λιθανθρακόπισσας που συνδέεται με την υπερδραστηριότητα στα παιδιά.

Θα ταΐζατε το παιδί σας με ένα συστατικό που θα γνωρίζατε ότι προέρχεται από τη λιθανθρακόπισσα; Κι όμως, αυτό ακριβώς κάνετε όταν το αφήνετε να τρώει κάποια προϊόντα με πορτοκαλί ή κίτρινο τεχνητό χρώμα, στα οποία περιλαμβάνονται διάφορα αναψυκτικά, προϊόντα με άρωμα τυριού, πατατάκια με γεύσεις, πίκλες και πολλά άλλα φαγητά και ποτά. Η χρωστική ταρτραζίνη, που προέρχεται από τα βιομηχανικά απόβλητα, αποτελεί κοινό συστατικό όλων αυτών των τροφίμων, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να διαβάζουμε τις ετικέτες προσεκτικά.

Για ποιο λόγο θα έβαζε κάποιος τεχνητές χρωστικές στις πίκλες;

Η ταρτραζίνη, γνωστή και ως Ε 102 ή κίτρινο 5, αποτελεί μια από τις χρωστικές που συνδέονται με την παιδική υπερδραστηριότητα σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο του 2007, που διεξήχθη από την Βρετανική Αρχή Αξιολόγησης Τροφίμων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα προϊόντα που την περιέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχουν στη συσκευασία τους και την αναγραφόμενη προειδοποίηση ένδειξη.

Οι ΗΠΑ από την άλλη, δεν έχουν κάτι τέτοιο στη νομοθεσία τους – παρόλο που και εκεί η χρωστική έχει συνδεθεί με το άσθμα, τις ημικρανίες και τον καρκίνο.

Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν με τις επικίνδυνες συσκευασμένες  τροφές και όχι μόνο.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου