Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ…


Πρώτοι οι Έλληνες ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος.

Οι Έλληνες, διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς όπως τονίζουν οι επιστήμονες, έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και διαβίωσης.

Το 45-50% των Ελλήνων είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω στοιχείων, είναι να καταγράφονται στην Ελλάδα 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε <πανδημία> για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Τα συστατικά στοιχεία που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο εμφανίζονται δυσοίωνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος που οφείλεται στη νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρείς θανάτους παγκοσμίως, οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έως το 2025, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 25.000.000 ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 17.000.000 άνθρωποι, εξαιτίας της καρδιαγγειακής νόσου.

Εξάλλου, ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει <σιωπηλή> στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να υποστεί έμφραγμα, χωρίς προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως <προειδοποιεί> με πόνο στο στήθος.

Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα, είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς. Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν την άμεση αλλαγή του τρόπου ζωής.

Όπως επισημαίνουν, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί, εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5%, επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.

Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί σε μελέτες, ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων.

ΥΓ Θα αντιληφθούμε άραγε ποτέ τη σοβαρότητα του κινδύνου που διατρέχουμε τρώγοντας τυποποιημένα προϊόντα και ξενόφερτες συνταγές; Αμφιβάλω….       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου