Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Οι νεφροί είναι τα όργανα του σώματός μας που φιλτράρουν το σώμα κρατώντας τις χρήσιμες ουσίες και απομακρύνοντας τις άχρηστες και τοξίνες. Παράλληλα όμως, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών, ηλεκτρολυτών, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D. Όταν οι νεφροί δεν δουλεύουν σωστά έχουμε την νεφρική ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι 1 στους 10 ανθρώπους πάσχει από νεφρική νόσο  σε αρχικό στάδιο, χωρίς να το γνωρίζει. Τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας συχνά δεν εμφανίζονται προτού χαθεί το 50% της λειτουργίας των νεφρών.

Υπάρχουν δύο είδη νεφρικής ανεπάρκειας. Η οξεία που μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο τραυματισμό και μπορεί να είναι μερικώς ή ολικός αναστρέψιμη, και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται. Σε αυτή την περίπτωση οι νεφροί καταστρέφονται ανεπανόρθωτα και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, (στην χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου όπως λέγεται ), σταματάει η λειτουργία τους. Σε αυτό το στάδιο για τη συνέχιση της ζωής απαιτείται αιμοκάθαρση με μηχάνημα (τεχνητός νεφρός), περιτοναϊκή διύλιση ή μεταμόσχευση.

Παράγοντες που διαταράσσουν τη σωστή λειτουργία των νεφρών και οδηγούν στη νεφρική ανεπάρκεια είναι οι ανατομικές και κληρονομικές ανωμαλίες, ασθένειες, ο διαβήτης, η υπέρταση, λοιμώξεις του ουροποιητικού, πέτρες στους νεφρούς, όγκου, αυτοάνοσα νοσήματα, η έκθεση σε ορισμένα φάρμακα.

Συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια των νεφρών είναι αλλαγή στην ούρηση, παρουσία οιδημάτων, κούραση, εξάντληση, εξανθήματα και φαγούρα, αλλαγή στη γεύση, ναυτία, εμετοί, ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθυμία κρύου, πόνοι στα πλευρά και το στήθος, δυσκολία στην αναπνοή.

Στις αλλαγές της ούρησης ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συχνουρία, πολυουρία ή μείωση της ποσότητας των ούρων, αλλαγή στη χροιά ακόμη και αιματουρία. Τα οιδήματα στα πόδια, στους αστραγάλους, στο πρόσωπο και τα χέρια παρουσιάζονται επειδή δεν αποβάλλονται τα περιττά υγρά από τον οργανισμό και είναι αυτά που προκαλούν δύσπνοια, λαχάνιασμα ακόμη και στο περπάτημα.

Μια από τις λειτουργίες των νεφρών είναι η παραγωγή της ορμόνης ερυθροποιητίνης, η οποία ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών. Όταν η ορμόνη αυτή μειώνεται, η αιμοσφαιρίνη του αίματος και η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς δεν είναι αρκετή, με αποτέλεσμα την αναιμία, η οποία συνοδεύεται από αίσθημα κούρασης, εξάντληση, αίσθημα κρύου ακόμη και σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία. Λόγω της κατακράτησης των τοξικών και άχρηστων ουσιών εμφανίζεται έντονο αίσθημα φαγούρας, άσχημη μεταλλική γεύση στο στόμα, δυσάρεστη αναπνοή, ανορεξία, ναυτία.

Για την προστασία των νεφρών μας απαιτείται ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης , του διαβήτη, της παχυσαρκίας, σωστή διατροφή χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά, σωματική άσκηση και βέβαια συνεργασία με τον γιατρό μας για τους εργαστηριακούς ελέγχους αίματος και ούρων.    

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου