Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΕΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Σε εγρήγορση βρίσκονται από το Νοέμβριο του περασμένου έτους αρκετά επιστημονικά κέντρα στη Βόρεια Ευρώπη, με στόχο να μάθουν περισσότερα για ένα νέο ιό που προκαλεί εμβρυϊκές δυσπλασίες και θνησιγένεια σε βοοειδή, πρόβατα και αίγες. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την προέλευση του ιού ή τι προκάλεσε ξαφνικά τις εστίες έξαρσης.

Ο ιός πήρε την προσωρινή του ονομασία "ιός Schmallenberg", από τη γερμανική πόλη στην οποία βρέθηκαν τα πρώτα θετικά δείγματα, εντοπίστηκε το Νοέμβριο σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είχαν δείξει σημάδια λοίμωξης με πυρετό και δραστική μείωση της παραγωγής γάλακτος. Πλέον έχει ανιχνευθεί και σε αιγοπρόβατα δεκάδων αγροκτημάτων στη γειτονική Ολλανδία και στο Βέλγιο, καθώς σύμφωνα με τη “Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων”, οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί αφορούν 20 αγροκτήματα στη Γερμανία, 52 στην Ολλανδία, και 14 στο Βέλγιο. Πολλά περισσότερα ύποπτα κρούσματα διερευνώνται. «Πολλά από τα αρνιά είναι θνησιγενή ή έχουν σοβαρές δυσμορφίες» αναφέρει ο Wim van der Poel του Ολλανδικoύ Κεντρικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου στο Lelystad.
«Αυτή είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων στην Ευρώπη»

«Ασχολούμαστε με αυτό πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρά» αναφέρει ο Thomas Mettenleiter, διευθυντής του γερμανικού ομοσπονδιακού ινστιτούτου υγείας των ζώων FLI (Friedrich-Loeffler-Institute).
Συγκριτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι μέλος μιας ομάδας που ονομάζεται “orthobunya-viruses’’ και φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως από τις σκνίπες στα ζώα. Οι λοιμώξεις πιθανό συνέβησαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του περασμένου έτους, με τα συμπτώματα έκθεσης στον ιό να εμφανίζονται στα ζώα που γεννιούνται τώρα. Η προσοχή των επιστημόνων εστιάζεται επομένως για τους επόμενους μήνες, κυρίως στα βοοειδή, τα έμβρυα των οποίων έχουν μολυνθεί το καλοκαίρι του 2011 και αναμένεται να γεννήσουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Περαιτέρω έρευνες αναμένονται να απαντήσουν ερωτήματα σχετικά με ποιο είδος είναι ο αρχικός φορέας της νόσου, την προέλευση της και το αν είναι δυνατή η άμεση μόλυνση μεταξύ των ζώων, όπως φυσικά και την ύστατη ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για τον άνθρωπο.
Σπάνιες περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων από παρόμοιους ιούς της ίδιας ομάδας έχουν αναφερθεί στα ιατρικά ιστορικά, χωρίς ωστόσο να ήταν θανάσιμες. Μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής περιορίζονται στη στενή παρακολούθηση της υγείας των αγροτών και των κτηνιάτρων και τον περιορισμό εμπορικών δραστηριοτήτων των μολυσμένων μονάδων. Καμία αναφορά μόλυνσης σε άνθρωπο μέχρι τώρα.

Προκειμένου μάλιστα να επιταχυνθεί η ερευνητική διαδικασία, τα πρωτόκολλα και οι αποκλειστικές ερευνητικές πατέντες του FLI για την ανίχνευση του ιού, είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε φορέα ενδιαφέρεται να μελετήσει τη νόσο ή την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων και εμβολίων. «Οι πόροι μας είναι περιορισμένοι" δήλωσε ο Mettenleiter «και είμαστε σε θέση να μοιραστούμε τις γνώσεις και τα στοιχεία μας με οποιονδήποτε φορέα, κράτος-μέλος ενδιαφέρεται για ακαδημαϊκούς ή εμπορικούς σκοπούς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου