Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΔΥΣΠΕΨΙΑ: ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ;


….συνέχεια

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στα αίτια της δυσπεψίας. Στο παρόν θα αναφερθούμε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η φαρμακευτική αγωγή, όχι μόνο δεν μπορεί να θεραπεύσει τη δυσπεψία, αλλά αντίθετα με τον καιρό επιδεινώνει αυτή την πάθηση. Οι γιατροί νομίζουν ότι δίνοντας στους ασθενείς τους φάρμακα και σκόνες μπορούν να εξουδετερώσουν την υπερβολική οξύτητα που δημιουργείται στο στομάχι εξαιτίας της κακής διατροφής. Αυτά τα μέτρα όμως δεν είναι ποτέ θεραπευτικά με την αληθινή έννοια του όρου, γιατί ποτέ δεν εξαλείφουν τα αίτια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξαφανίσουν τις συνέπειες του προβλήματος σε βάρος της υγείας του στομάχου. Με τον τρόπο αυτό όμως κάνουν μόνιμη την ίδια την πάθηση που προσπαθούν να <θεραπεύσουν>.

Για παράδειγμα όταν παίρνουμε συστηματικά διττανθρακική σόδα για ανακούφιση των στομαχικών αερίων ή για την μείωση της υπεροξύτητας, το αποτέλεσμα είναι ότι παραμένει στο στομάχι ένα συνεχές υπόλειμμα χημικών ουσιών που σίγουρα βλάπτει τη λειτουργία του και προσβάλει τη μεμβράνη που το καλύπτει εσωτερικά. Επιπλέον, αυτά τα χημικά κατάλοιπα μεταφέρονται τελικά από το αίμα στα νεφρά, για να αποβληθούν  από τον οργανισμό. Η παρουσία τους όμως στα νεφρά γίνεται πηγή συνεχούς ερεθισμού γι’αυτά τα ευαίσθητα όργανα. Πραγματικά, πολλές περιπτώσεις παθήσεων των νεφρών οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην υπερβολική χρήση διττανθρακικής σόδας, ή άλλων αλκαλικών φαρμάκων που παίρνονται για την υποτιθέμενη <θεραπεία > της δυσπεψίας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο γύρω από τη δράση των φαρμάκων στην αγωγή της δυσπεψίας είναι το εξής: Διορθώνοντας την υπερβολική οξύτητα που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της δυσπεψίας, τα φάρμακα αυτά μετατρέπουν το περιεχόμενο του στομάχου κατά κύριο λόγο σε αλκαλικό. Για να χωνευτούν όμως οι πρωτεϊνούχες τροφές, το στομάχι πρέπει να έχει όξινη αντίδραση. Έτσι όταν παίρνουμε αλκαλικά φάρμακα μετά τα γεύματα, το αποτέλεσμα είναι να μη χωνεύονται καλά οι πρωτεϊνούχες τροφές του γεύματος, αλλά να μπαίνουν στα έντερα είτε αχώνευτες είτε μισοχωνεμένες, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός δε θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει σωστά. Με άλλα λόγια, οι τροφές αυτές όχι μόνον δεν θα αφομοιωθούν σωστά, αλλά θα διαταράξουν και την λειτουργία των εντέρων.

Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται σε κακή πέψη λόγω έλλειψης πεψίνης ή υδροχλωρικού οξέος, σε νεύρωση στομάχου λόγω παρατεταμένου στρες, σε γαστρίτιδα λόγω υπερέκκρισης υδροχλωρικού οξέος ή λόγω ελικοβακτηριδίου. Ακόμα μπορεί ν οφείλεται και σε μυκητίαση του εντέρου.

Το άτομο που υποφέρει από δυσπεψίες πρέπει όχι μόνο να προσέχει τη δίαιτά του στο μέλλον, αλλά πρέπει επίσης να έχει υπόψη του τους ακόλουθους κανόνες σε σχέση με το φαγητό:

1.Ποτέ μην τρώτε και πίνετε μαζί. Μπορούμε να πιούμε υγρά, μισή ώρα πριν ή τρείς ώρες μετά το γεύμα.

2.Ποτέ μην τρώτε βιαστικά. Μασάτε  την τροφή σας όσο καλύτερα μπορείτε.

3.Ποτέ μην τρώτε μέχρι κορεσμού. Να σηκώνεστε πάντα από το τραπέζι νιώθοντας ότι θα μπορούσατε να φάτε κι’άλλο.

4.Ποτέ μην τρώτε ενδιάμεσα στα γεύματα. Αφήνετε να περάσουν πέντε ώρες ανάμεσα σε ένα γεύμα και το επόμενο.

5.Ποτέ μην κάθεστε να φάτε όταν νιώθετε ανησυχία, υπερένταση, υπερβολική κούραση, θυμό κλπ.

6.Ποτέ μην χρησιμοποιείται μπαχαρικά, σάλτσες, καρυκεύματα κλπ στο φαγητό σας.

7.Ποτέ μην πίνετε δυνατό καφέ ή τσάι και αλκοολούχα ποτά.

8.Πάντα να κάθεστε στο τραπέζι νιώθοντας πραγματικά έτοιμοι για φαγητό. Αν δεν έχετε όρεξη μη προσπαθείτε να δελεαστείτε με ορεκτικά κλπ. Παραλείψτε ένα γεύμα ή και δύο ακόμα, μέχρι να σας ξανανοίξει αληθινά η όρεξη.

9.Τρώτε μόνο γνήσιες φυσικές τροφές. Ποτέ μην τρώτε κονσερβοποιημένες, συντηρημένες ή επεξεργασμένες τροφές. (Η τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνει το άσπρο ψωμί, τα προϊόντα από άσπρο αλεύρι, την άσπρη ζάχαρη, τα γλυκίσματα κλπ.

10.Ποτέ μην τρώτε τηγανητές ή λιπαρές τροφές.

11.Ποτέ μην τρώτε ψωμί ή άλλα δημητριακά μαζί με ξινά φρούτα.

12.Τρώτε ξεχωριστά, όσο γίνεται, τις πρωτεϊνούχες και τις αμυλούχες τροφές.

13.Από δώ και πέρα μην ξαναπάρετε κανενός είδους φάρμακα, σκόνες κλπ.

Το άρθρο είναι του Ιωάννη Βουδανίδη.    

1 σχόλιο:

  1. Με ενδιαφέρει το περιεχόμενο της ανάρτησης σας.
    Μπορείτε να με παραπεμψετε στην βιβλιογραφία που στηρίζονται αυτά που ισχυρίζεστε στην συγκεκριμένη ανάρτηση σας;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή