Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν στις σαλάτες και στο μαγείρεμα αρκετό ελαιόλαδο, το βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές  του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών και του πανεπιστημίου του Μπορντό, με επικεφαλής τη Σεσίλια Σαμιέρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό < Neurology> της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τα πρακτορεία  Ρόιτερ και Γαλλικό, μελέτησαν σε τρεις  πόλεις  (Μπορντό, Ντιζόν, Μονπελιέ), επί μια περίοδο πέντε ετών, περίπου 7.600 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία 148 υπέστησαν εγκεφαλικό σε αυτό το διάστημα.
Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν (καθόλου, μέτρια, πολύ).Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία που έκανε την ποιο <εντατική> κατανάλωση  ελαιολάδου (τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα), είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου λάδι.
<Η έρευνα μας δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες συστάσεις για την ημερήσια διατροφή, ώστε να αποφεύγονται τα εγκεφαλικά στα άτομα άνω των 65 ετών . Τα εγκεφαλικά είναι τόσο συχνά στους ηλικιωμένους και το ελαιόλαδο είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος αποφυγής  τους>, όπως είπε η Σαμιέρι.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκτιθέμαστε σε περίπου 200 διαφορετικές τεχνητές χημικές ουσίες μόνο μέσω των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε. Πολλές από αυτές είναι χημικά στα οποία δεν θα έπρεπε να εκτεθεί το σώμα μας και έτσι δεν είναι σε θέση να τα μεταβολίσει ,ενώ φαίνεται και από εργαστηριακές μελέτες ότι μακροπρόθεσμα προκαλούν βλάβες στην υγεία
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα όταν ξεκινήσετε να αναλύετε τις ετικέτες των πιο κοινών συμβατικών προϊόντων είναι ο λόγος που η ομορφιά αποτελεί όλο και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, καθώς και ιατρικό ζήτημα. Πολλά από τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης βασίζονται σε διάφορα πετροχημικά.
Εκτός από τις θετικές επιλογές, όπως τα φυτικά προϊόντα, όπου αυτά είναι διαθέσιμα, θα σας φανεί χρήσιμη η ακόλουθη λίστα συστατικών που προέρχονται από το πετρέλαιο. Αποφεύγοντας τα παρακάτω, όχι μόνο θα ωφελήσετε την υγεία σας ,αλλά θα συμβάλλετε ενεργά και στη διάσωση των ενεργειακών πηγών.
Συστατικά που προέρχονται από το πετρέλαιο.
-Isopropanol: Διαλυτικό και ενισχυτικό διαπερατότητας ,που εντοπίζεται σε μεικαπ, σαμπουάν ,ενυδατικές κρέμες και βερνίκια νυχιών. Νευροτοξικό, προκαλεί  ξηρότητα και ερεθισμούς στο δέρμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και τοξικότητα στο ήπαρ.
-Methyl-,Propyl-,Butyl- και ethyl-paraben: Τα ποιο πολυχρησιμοποιημένα συντηρητικά στη βιομηχανία καλλυντικών, τα οποία συναντάμε στα περισσότερα προϊόντα. Μπορούν  να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικούς ερεθισμούς. Μελέτες έδειξαν ότι απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και από τη στιγμή που εισβάλουν στο σώμα, παρουσιάζουν οιστρογονική δράση, έτσι πυροδοτούν την εμφάνιση καρκίνου και αναπαράγουν τις τοξίνες, ενώ ενοχοποιούνται και για τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες.
-Paraffinum liquidum: Το παράγωγο αυτό που συχνά αποκαλούμε λανθασμένα <παραφίνη> εντοπίζεται σε κρέμες προσώπου, μεικάπ, λοσιόν σώματος και βρεφικά έλαια, αν και ούτε τρέφει, αλλά ούτε και ενυδατώνει το δέρμα . Μάλιστα, παρεμποδίζει το φυσικό μηχανισμό ενυδάτωσης του σώματος, οδηγώντας σε ξηροδερμία και ραγάδες. Χρησιμοποιείται επειδή είναι φτηνό και άφθονο, ενώ δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι ενυδατώνει.
-Petrolatum: Γνωστή και ως ζελατίνη πετρελαίου, αποτελεί ένα ακόμα ορυκτέλαιο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις μαλακτικές του ιδιότητες στα καλλυντικά. Προκαλεί παρόμοια προβλήματα με αυτά του παραφινέλαιου. Το βρίσκουμε σε κραγιόν, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, ενυδατικές και αποτριχωτικές κρέμες, καθώς και αποσμητικά.
-Propylene Glycol:Τη συναντάμε σε ενυδατικές κρέμες , αποσμητικά , μεικάπ, σαπούνια και κρέμες αποτρίχωσης. Μπορούμε να την πάρουμε και από φυσικές πηγές, αλλά συνήθως αποτελεί μίγμα πετροχημικών. Προστίθεται για να διατηρεί την υγρασία του προϊόντος, ενώ ενισχύει τη διαπερατότητα, οδηγώντας τα συστατικά βαθύτερα στο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες αντιδράσεις, πυρετό και έκζεμα.
-PVP/VA Copolymer: Ουσία που θυμίζει πλαστικό και χρησιμοποιείται σε σπρέι μαλλιών μεικάπ, τεχνητό μαύρισμα , οδοντόκρεμες και κρέμες δέρματος. Όταν τα μόρια του εισπνέονται, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες ευαίσθητων ατόμων.
-Sodium Lauryl/Laureth Sulfate: Ισχυρά καθαριστικά που βρίσκουμε σε σαμπουάν, αφρόλουτρα και οδοντόκρεμες. Σε κάποια  προϊόντα αναγράφεται ότι πρόκειται για συστατικά που προέρχονται από τις καρύδες . Παρόλα αυτά, η παραγωγή και των δύο απαιτεί την προσθήκη συστατικών που παράγονται από το πετρέλαιο, ενώ το τελικό προϊόν έχει απομακρυνθεί αρκετά από τη φυσική του καταγωγή. Προκαλούν οφθαλμολογικούς ερεθισμούς, φολίδωση του τριχωτού της κεφαλής που θυμίζει πιτυρίδα, δερματικούς ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις.
-Συνθετικές χρωστικές: Στη Βρετανία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ονομάζονται χρησιμοποιώντας  το πρόθεμα CI και έπειτα κάποιους αριθμούς. Τα περισσότερα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης περιέχουν χρωστικές, παρόλο που στην ουσία δεν τους προσφέρουν τίποτα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους. Πολλές συνθετικές χρωστικές μπορεί να έχουν καρκινογόνο δράση. Εξαίρεση αποτελούν οι χρωστικές που βασίζονται σε ορυκτά και το όνομα τους ξεκινά με CI 75-η CI 77.
-Parfum: Το 95% των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά έχουν πετροχημική βάση. Συνήθως παρασκευάζονται από δεκάδες διαφορετικά συστατικά. Οι αρωματικές ύλες είναι νευροτοξικές και μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, εναλλαγές στην διάθεση, κατάθλιψη, ζαλάδα, εμετό και δερματικούς ερεθισμούς. Επίσης, συχνά πυροδοτούν κρίσεις άσθματος.
-Toluene: Χρησιμοποιείται ως διαλυτικό, ειδικά στα βερνίκια νυχιών και τις βαφές. Αποτελεί τοξική, ασταθή χημική ουσία που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τον αναπνευστικό σωλήνα και να προκαλέσει ήπιες μορφές αναιμίας και ηπατική ανεπάρκεια, σε περιπτώσεις εκτεταμένης έκθεσης.
Η βιομηχανία καλλυντικών δεν ελέγχεται σχεδόν καθόλου, συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Μάλιστα, καθώς είναι αυτόνομη σε μεγάλο βαθμό, κάποιες φορές καταντάει και λίγο< ανοιχτή σε όλα>. Στο πέρασμα των χρόνων, οι φορές που χρειάστηκε να λογοδοτήσει για τις συνέπειες  που έχουν στην υγεία τα συστατικά που χρησιμοποιεί ήταν ελάχιστες, ενώ σχεδόν το 90% των συστατικών που περιέχουν τα καλλυντικά, δε συνοδεύεται από κανένα δεδομένο ασφαλείας. Όσον αφορά τώρα το κακό που κάνει στο περιβάλλον, πρόκειται για μία κατηγορία που δεν έχει  αντιμετωπίσει ποτέ.
Το καλλίτερο είναι να μάθουμε να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε λιγότερα προϊόντα, καθώς και να είμαστε πιο εκλεκτικοί σε αυτά που ψωνίζουμε.
Πηγή: Skin Deep/Pat Thomas

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΕΒΑΛ

     Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μεταφορά των αστικών λεωφορείων στο χώρο της ΑΕΒΑΛ   ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Εορδαίας,    ικανοποιώντας  έτσι το αίτημα των συμπολιτών μας  που κατοικούν στις γύρο οικοδομές,  οι οποίοι χρόνια τώρα  φωνάζουν και διαμαρτύρονται  ζητώντας να απομακρυνθούν τα αστικά λεωφορεία  από τον χώρο της λαϊκής αγοράς,  γιατί υποφέρουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους από την ηχορύπανση και το καυσαέριο που αφήνουν  τα αστικά λεωφορεία,  λόγο της στάθμευσης και της διανυκτέρευσης τους  στο συγκεκριμένο χώρο. Και ειδικά τον χειμώνα, που οι λεωφορειούχοι προκειμένου να τα ζεστάνουν είναι αναγκασμένοι να βάζουν μπροστά τα οχήματα τους  από τις 5 το πρωί.
      Οι άνθρωποι όμως αυτοί (συμπολίτες μας) με την επιμονή και την υπομονή τους  κατάφεραν αυτό που επιζητούσαν, την απομάκρυνση των αστικών λεωφορείων σε χώρο εκτός της πόλεως  της Πτολεμαΐδας, όπως είναι και το σωστό.
     Για εμάς τους καναπεδάκιδες  Εορδαίους που μας αρέσει μόνον να κριτικάρουμε και να  σχολιάζουμε αραγμένοι στις καφετέριες και τα καφενεία, μη συμμετέχοντες  σχεδόν πουθενά,  ας μας γίνει επιτέλους μάθημα ο αγώνας αυτών των ανθρώπων , ( συμπολιτών μας) οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να πιέζουν  την προηγούμενη και την τωρινή  δημοτική αρχή,  όπως και συλλόγους να πάρουν  θέση, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους . Οι άνθρωποι αυτοί  λοιπόν (συμπολίτες μας)  μας  έδειξαν περίτρανα πως μόνον με αγώνες και  συλλογική  προσπάθεια  κερδίζοντα πράγματα.
     Ελπίζουμε η μεταφορά των αστικών λεωφορείων να μην μείνει πάλι μόνον στις εξαγγελίες αλλά να πραγματοποιηθεί  και μάλιστα γρηγορότερα από τον σχεδιασμό.